Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Banca Mondiala o tine pe-a ei, noi s-o tinem pe-a noastra!

jurnalism


Banca Mondiala o tine pe-a ei, noi s-o tinem pe-a noastra!Intr-un recent raport asupra statelor din centrul si estul Europei, care au aderat la Uniunea Europeana, Banca Mondiala face cateva consideratii pertinente, prin nuantari, privind situatia economica din Romania. Pentru expertii Bancii Mondiale, in Romania exista nu numai crestere economica si dezinflatie, dar si un supradimensionat si periculos deficit extern. Pentru expertii Bancii Mondiale exista nu doar salarii, dar si aprecieri ale leului care nu se coreleaza cu cresterile de productivitate a muncii in economie. Pentru expertii Bancii Mondiale, creditul ipotecar poate fi incurajat, dar cel de consum ar trebui descurajat, deoarece au "componente interne" diferite: mai mare primul, mai mic al doilea, astfel incat comprimarea celui din urma ar aduce o limitare necesara a expansiunii consumului din import si deci a amenintatorului deficit extern.

Contrariaza insa, din pacate, cu aceste pertinente aprecieri, cea referitoare la apelul taxat drept "neobisnuit" al presedintelui Basescu pentru "incetinirea procesului de privatizare in domeniul energiei pana la analizarea efectelor privatizarilor incheiate", fiind mentionata in mod expres referirea presedintelui la producatorul de gaze naturale Romgaz, detinut de stat.

Nemultumirea pe care Banca Mondiala o lasa sa transpuna in chestiune este cu totul si cu totul deplasata. Prin caracterul ei politic! Si, daca nu provine dintr-un fixism ideologic contraproductiv, atunci pozitia Bancii Mondiale nu poate fi decat suspectata ca face jocul de intere 323l117d se al unor mari companii private occidentale din domeniul energetic, care vor sa puna mana pe Romgaz: poate tot asa cam pe gratis ca si pe Petrom si Distrigaz-uri!

Pai, dl Basescu nici n-a chemat la stoparea privatizarilor, ci la incetinirea lor si repornirea procesului dupa clarificarea circumstantelor in care au fost facute cele de pana acum. In ce priveste unele din ele, exista deja instrumentate dosare penale in care justitia urmeaza sa se pronunte. Ce ar vrea Banca Mondiala: sa nu respectam exact ceea ce ne tot invata chiar Banca Mondiala, anume sa respectam institutia justitiei si sa combatem infractionalitatea?! Si, dincolo de aceasta, avand in vedere ca dl Basescu n-a spus de fapt ce trebuia - anume sa se blocheze privatizarile fara noima -, ce ar vrea Banca Mondiala: sa instrainam fara absolut nici un rost exploatarea putinelor resurse pe care Romania le mai are la dispozitie din ceea ce le-a dat Dumnezeu romanilor?! Atunci, macar sa ne dea onor Banca Mondiala un exemplu din aceasta lume larga - la nivelul mondial de care se ocupa -, un singur exemplu de tara care isi instraineaza singura parghie energetica de care mai dispune! In orice caz, daca privatizam si Romgaz, nu o sa fim considerati in Europa decat niste fraieri, ca sa nu spunem cretini, intr-o perioada in care toti prin acest continent nu stiu ce sa mai faca pentru a depinde mai putin de gazul rusesc.

Dl Basescu a avut toata indrituirea, dupa consideratiile deplasate ale Bancii Mondiale, sa revina, chiar la o intalnire cu investitori germani in sectorul energetic, asupra necesitatii temporizarii privatizarilor in energetica romaneasca, indeosebi a privatizarii Romgaz, cel putin pana la finalizarea dosarelor privind privatizarile de pana acum. Sistemul energetic nu inseamna doar exploatare de resurse si distributie, domenii in care, daca gasesti totul de-a gata (cum e in cazul privatizarilor), nu mai ai de facut decat sa incasezi profituri. Sistemul energetic inseamna si reabilitari, si modernizari de termocentrale si - de ce nu? - constructia unora noi. Si, slava Domnului, e loc cat cuprinde in acest domeniu in Romania pentru investitori de pretutindeni. Dar Romgaz trebuie sa ramana romanilor!Dezbina si stapaneste

Scris de: Aladin
La data: 2007-01-30 08:56:51


Dle. Serbanescu, aveti perfecta dreptate. Cei ce au instrainat patrimoniul Romaniei, au facut lucrul acesta fara a avea autoritatea necesara din partea cetatenilor tarii. Bineinteles ca respectivii poate servi justificari pe tava, insa o analiza cu bun simt si gandire nepartinitoare le-ar pune rapid, rapid la lada de gunoi... Cine si-ar vinde casa in care traieste pe nimic, apoi sa intre rob la stapan pentru o paine amara, locuind mai apoi cu chirie ici si colo, batut de ploaie si vant? Dar atunci cand un parsiv de escroc vine si te pacaleste, conspirand impreuna cu proprii-ti copii, poti sa ajungi sa dai de buna voie, fara sa sti, si casa, si masa, si tot; mai ales daca esti preocupat de alte probleme si iti pui increderea in acei copii ai tai care ar trebui sa lucreze pentru binele familiei in care locuiesc (Romania), dar care, pentru a-si servi propriilor interese egoiste, sunt de acord sa vanda si pe mama, si pe tata, frati si surori. Astfel de exemple sunt numeroase in istorie: cate cetati, teritorii ce pareau de necucerit, au fost in cele din urma supuse prin uneltiri cu elemente din interiorul sistemului impotriva tuturor celorlalti?

Strategia "Divide et impera" - dezbina si stapaneste- a fost aplicata cu succes timp de mii de ani pretutindeni. O intrebuintare corespunzatoare a acestei tehnici permite celor cu putina putere reala sa controleze pe cei ce, la modul colectiv, au o mare putere ( sau ar avea o si mai mare putere daca ar fi in stare sa se uneasca). Elemente tipice ale acestei tehnici implica:
- crearea unor dispute fara sfarsit printre jucatorii mai mici. Astfel de lupte antagonice epuizeaza resursele interne si previn aparitia aliantelor care ar putea deveni o provocare pentru "actorii principali".
- ajutarea si promovarea celor ce sunt dornici sa coopereze cu cei ce trag sforile din spatele scenei, adeseori rasplatindu-i cu bani si averi.
- crearea lipsei de incredere intre diferitele autoritati locale si cetatenii luati in ansamblu.
- incurajarea cheltuielilor de resurse pe frivolitati personale (masini, case, conturi in banca, tablouri celebre etc.) care secatuiesc resursele pentru manevre politice sau impotrivire din partea celor ce sunt cu adevarat interesati de mai binele societatii.
- distrugerea sanatatii fizice,mentale si spirituale a maselor prin diverse tehnici ...
O astfel de abordare necesita multa pricepere si finete politica, rabdare, dar si o buna intelegere a stiintei politice, economice, istorie, psihologie etc.

Recunoasteti cele mentionate in viata politica, economica, sociala si culturala a Romaniei din ultimii 16 ani? Eu le-am vazut si le vad la tot pasul. Pacat, mare pacat! Nu as putea spune decat: Desteapta-te romane!!!


completare la razboiul economic

Scris de: bo.vicente.
La data: 2007-01-30 15:44:18


Dle Serbanescu, la analizele dvs. cu greu poti combate ceva. Incerc o completare, poate pozitia dvs o poate folosi intr-un proiect pentru poporul asta, sau macar luata in considerare undeva in cursurile cu studentii.

Dincolo de razboiul economic total, intreb eu, cum naiba se face ca desi urmaresti clasicele teorii ale privatizarii si ale iesirii statului din economie (criminala in zona resurselor si a utilitatilor dar solutie optima in multe alte sectoare), deci cum naiba se face ca structura exporturilor este atat de blocata de dubioase dependente, este atat de putin aducatoare de plusvaloare iar deficitul se adinceste terifiant?

Ceva aici paraziteaza grav sistemul si sicer cred ca din interior, la care se adauga delocalizarile pe scara rulanta.

In timp ce importurile sunt gauri negre penibile, spre exemplu in domenii pe care piata interna le-ar putea acoperi relaxat, exporturile sunt structurate pe zone de interese ce nu au a face cu dezvoltarea durabila la care aspiram si noi pe dambovita.

Zilele acestea scandalurile oligarhice sunt la moda, aducand in discutie legitimitatea unor politicieni si a unor grupuri de interese. Descoperim un haos incredibil in sistem, spre exemplu daca Alro este coloana vertebrala
in industrie are legitimitatea de a cere favoruri sau nu? pana unde poate merge Renault cu taxele auto? ce inseamna pana la urma sa protejezi si sa sprijini o industrie? doar sa o protejezi de concurenta? asa a clacat comunismul, repede
uitam noi, iar occidentul isi permite comoditati intelectuale cu idei caldute dar falimentare.

Poate putina concurenta i-ar face bine si industriei, pe de alta parte nu putem vorbi de aplicabilitatea teoriei in cazul agroalimentatie, vezi razboiul economic pe zona carnii si
cerealelor.

Doar un naiv iesit din ASE si aruncat in piata mai crede in teoriile pietei asa cum le invata in sesiune. Ele ar functiona poate daca am fi intr-un mediu neviciat care tinde catre entropie minima. Se stie ca bulversarile si incetarea aplicabilitatii legitatilor pietei se manifesta in perioade de schimbari sociale profunde si/sau de descoperiri tehnologice radicale, in astfel de perioade traim revolutii in varii forme si conflicte pe toate planurile. Trebuie sa fi greu de cap sa nu vezi in zilele acestea radicalizari ale blocurilor politico-economice mondiale, UE parand iar prinsa pe picior gresit de jocul rusesc la toate capetele si in implicarea americana in influentarea tuturor blocurilor poate mai putin zona chineza, inca.

Azi, revolutia sociala mondiala este teribila, sunt demolate credinte milenare si societati intregi isi pierd busola, revolutia tehnologica are tentacule in tot mai multe case si intimitati invadand privatul si sprijinid construierea unui stat politienesc infiorator, ceasul resurselor energetice amplifica teribil radicalizarea blocurilor, ajungadu-se la Davos la minimizarea catastrofei ecologice care a inceput, asta pentru ca solutiile de mediu inseamna prabusirea motoarelor economice si multa saracie. Aer sau maincare, urat paradox.

Groaznic tablou, iar in asa context nu mira dacat pe politruci opinia W.B. Problema se pune ce strategie avem pe termen lung ? (apropo teoriile inteleg altceva in notiunile de termen scurt / mediu / lung), termen lung insemnand in zona tehnologica si mediatica diseara, in zona energetica maine.

Aud ca dl. Vosganian sa trezit din adormire si propune un parteneriat la Cernavoda ce pare ptr prima oara ca ne poate avantaja ca identitate nationala, dar am pornit tarziu in timp ce razboiul a inceput de pe vremea cand ceasca se plimba in caleasca, cititi proiectul lui Kisinger care de pe atunci pregatea ce e acum in tarile terminate in (..)stan.

Poate norocul nostru sta in faptul ca unul dintre blocuri ne-a acceptat, desi blocul european e slab exact in zonele in care se va decide viitorul.

Oricum ideea mea despre poveste, cu erorile de rigoare caci mintea limitata si sursele de informare sunt evidente, ideea mea este ca un strateg care are pasare cu adevarat de neamu
nostru trebuie sa faca cativa pasi in spate, multi, pentru a vedea tot tabloul pe imensul perete al lumii tot mai globale. Sa vada tabloul si sa gandeasca lung la ce pierde pentru a castiga dreptul la un viitor pentru neamul sau. Avem nevoie de lideri mai putini viscerali, eu fiind visceral imi dau seama ca reactiile imediate sunt sinucigase, avem apoi nevoie de lideri care isi
pot asuma o viata cu privatiuni, ne uitam la ei cum se vand pentru o masina sau o casa, avem apoi nevoie de lideri care vorbesc engleaza, rusa, chineza, franceza,spaniola, vedem ca la venirea lui blair in parlamentul nostru jumatate aveau casti pe urechi, avem nevoie de multe.

Oricum, daca interpretam miscarile globale intr-un tablou global, poate intrezarim o noima, din pacate multi din ziaristii nostri telenovelisti se uita intr-o directie aratata de sforari, in timp ce constitutia europeana se vrea a fi gandita de un g6 in interiorul europei.

Sansa noastra poate fi buna in blocul european dar nu in orice europa. Visul european pentru noi nu poate si nu trebuie sa fie unul construit pe paradigma centru-periferie.
Nu ne avatajeaza.
Atentie, chiar sansa europei in fata gigantilor lumii poate fi egalitatea diversitatilor si solidaritatea lor, doar asa mintile noastre pot surmonta innovativ problema energetica, poate contraataca statul politienesc sprijinit de
tehnologie prin accentuarea drepturilor si libertatilor si sprijind miscari antipatent spre exemplu. Egalitate in sanse, nu una stangista pe care am mai experimentat-o, caci exista
si altfel de egalitati. Diversitate insemnand ca toti sunt bineveniti si respectati indiferent de limba sau de petice pe haine. Solidaritate insemnand ca germanica nu trebuie sa faca
negocieri paralele si sa construiasca conducte ce ocolesc fratele polonez. Cand vb de eurosceptici sau proeuropenisti sa ne mai gandim odata inainte. Poate unul care critica permanent o face din pasare.

Inchei aici, dar voi reveni tot mai des acolo unde ziaristi si comentatori au facut proba in timp ca stiu ce spun, ca vor sa spuna, ca nu se vand pe cativa banuti, ca le pasa.
bovicente[at]yahoo.com


Frumos!

Scris de: Marius
La data: 2007-01-30 19:56:08


Chiar imi place sa citesc un articol la care comentariile sunt niste texte care ar putea fi articole la randul lor!
Am vrut sa adaug comentarii si altor articole, m-am lasat pagubas!
Poate nu inteleg tot ceea ce spuneti dumneavoastra, semnatarii, dar suna logic, totusi!
Trebuie sa spun ca nu ne putem astepta ca altii sa se gandeasca la ce e bine pentru noi, ei gandesc pentru ei, noi ar trebui sa gindim pentru noi, in ansamblu! Si sa aplicam concluziile!Cine crede ca o tara producatoare de branzeturi va sustine ca Romania sa aiba acces liber pe piata europeana, se inseala. Cat ar fi ei de binevoitori si democrati! Asta ca exemplu, sunt convins ca exista si altele mult mai importante!
Arata a copy/paste, dar nu e!
Multumesc pentru lectura!


Document Info


Accesari: 2425
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )