Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Mass-media, morala si spiritualitate

jurnalism
Mass-media, morala si spiritualitate

Traim intr-o epoca dominata de mass-media, iar Biserica nu isi poate permite luxul sa ignore acest lucru, din cel putin trei motive:

1. Omul contemporan este conditionat de mass-media, este supus unei presiuni continue din partea ideologiei propagate de mass-media, o ideologie care de cele mai multe ori se dovedeste a fi in contradictie cu valorile crestine.2. Mass-media nu ignora Biserica, ci abordeaza problematica ei, de multe ori cu o atitudine voit nefavorabila sau cu neglijenta.

3. Instrumentele mediatice sunt compatibile cu misiunea Bisericii si este chiar indicata folosirea lor in acest scop. Atitudinea crestina fata de mass-media variaza de la exaltarea lor ca 'daruri ale lui Dumnezeu care, in conformitate cu scopurile Providentei apropie popoarele si le ajuta sa coopereze la planul mantuirii lor' pana la a le considera instrumente ale Satanei menite a ne duce la pieire.

Probabil ele nu sunt nici instrumente ale lui Dumnezeu, nici ale diavolului, ci pur si simplu ale omului, ele putand sa ne apropie intr-o masura mai mica sau mai mare fie de Dumnezeu, fie de diavol. Felul in care este folosita mass-media in societatea contemporana este de natura sa ne indeparteze de Dumnezeu, fiind de datori 444f52e a Bisericii sa valorizeze aceste mijloace de comunicare in vederea apropierii de Dumnezeu.

Traim o epoca in care lumea este avida de informatie, iar mass-medis are grija sa-i alimenteze continuu aceasta sete, stimulandu-i curiozitatea, o curiozitate de multe ori sterila daca nu chiar malefica. Intr-o forma sau alta, mass-media este omniprezenta in societate intinzandu-si influenta direct sau indirect asupra tuturor. Omul modern, omul de masa, este supus unui bombardament continuu de informatii, care-l depersonalizeaza, il face sa-si piarda constiinta de sine. Mass-media ajunge astfel sa impuna valori si comportamente. In aceste conditii s-a remarcat ca mass-media reprezinta o putere in stat. Ea nu este insa o putere in sine, ci o putere in mana cuiva. Atata timp cat cei ce detin aceasta putere sunt de buna credinta, urmarind dezvoltarea personalitatii umane; educarea in spiritul valorilor autentice si apropierea omului de Dumnezeu, totul este in regula. Din pacate, experienta ne dovedeste ca lucrurile nu stau asa.

Societatea in care traim nu este o societate crestina, ci una secularizata in care permisivitatea si relativitatea valorilor sunt noile dogme sociale impuse tuturor, in special prin mass-media.

Libertatea de circulatie a informatiilor prost inteleasa, a facut ca mass-media sa devina un izvor de informatii periculoase, de idei false si ireale, in lipsa unui sistem coerent de valori autentice. Secularismul modern promovat de mass-media se caracterizeaza nu printr-o negare a valorilor religioase, ci printr-o confuzie valorica in care nu mai exista nici un criteriu obiectiv al adevarului, printr-o punere pe picior de egatitate a valorilor religioase cu alte valori si prin sincretism.

Ca urmare ierarhia valorilor este falsifcata, cultivandu-se euforia, hedonismul, narcisismul si individualismul, tulburand raportarea la lumea reala prin oferirea unei lumi iluzorii din care au disparut lupta, suferinta, esecul. Este promovat tipul individului care nu stie sa traiasca decat apropriindu-si totul: a poseda, a consuma, a insfaca in loc de a contempla.

Biserica trebuie sa profite din plin de instrumentele mediatice pentru a face ca mesajul Evangheliei sa ajunga la cat mai multi oameni tinand seama insa de specificul comunicatiei prin mass-media.

Utilizand instrumentele mediatice, Biserica trebuie sa tina cont de contextul cultural al epocii, de 'noua cultura' creata de mijloacele de comunicare in masa, si eliberandu-se de triumfalism, sa gaseasca un limbaj accesibil omului de azi, propunand ancorarea in traditie ca reactie la modernitate. Prezenta Bisericii in mass-media ar trebui sa vizeze:

1. Catehizarea avand in vedere lacunele mari pe care multi credinciosi le au in acest domeniu. De mare folos ar fi prezentarea marilor teme ale credintei asa cum ele se reflecta in Sfanta Scriptura si cum sunt traite in slujbele Bisericii. Un accent important ar trebui pus pe prezentarea spiritualitatii.

2. Apologetica, apararea credintei in fata atacurilor, aratarea compatibilitatilor dintre stiinta si credinta.

3. Abordarea problemelor concrete ale omului.

4. Promovarea artei autentice ca aspiratie a omului dupa Dumnezeu. Arta autentica, sub toate aspectele ei poate avea un rol foarte important in problematizarea oamenilor asupra asptectelor esentiale ale vietii si mortii.

In domeniul cinematografiei, trebuie remarcat faptul ca pentru Biserica filmele valoroase cu adevarat, sunt cele care pun din punct de vedere creatin problemele esentiale ale existentei.

Este bine ca Biserica sa-si aibe propriile canale mediatice. In prezent lucrurile stau mai bine in domeniul presei bisericesti, in sensul ca majoritatea bisericilor au cel putin cate o publicatie proprie. Totusi, in general aceste publicatii nu au reusit sa se impuna in spatiul publicistic contemporan.

Nu trebuie neglijata nici reteaua de internet, prin crearea unor pagini speciale ale Bisericii..

In toate domeniile mass-mediei, Biserica trebuie sa atraga si sa formeze specialisti, oameni cu pregatire teologica, dar care sa poata face fata cerintelor epocii moderne. Mass-media este o mare provocare pentru Biserica. Instrumentele mediatice, fara sa fie ceva rau in sine, pot, si din pacate, sunt de multe ori folosite pentru indepartarea omului de Dumnezeu, depersonalizarea lui si stimularea partilor negative. In aceste conditii Biserica nu poate sta pasiva, ci trebuie sa lupte impotriva influentelor negative ale mass-mediei si sa foloseasca mijloacele de comunicare in masa pentru vestirea Evangheliei.
Concluzii

Mass-media este o denumire generala a tuturor mijloacelor de informare in masa. Aceste mijloace sunt variate: presa sau mijloacele electronice de informare (televizor, radio, retele de calculatoare). Dezvoltarea acestora a dus la o raspandire pe scara larga a informatiei. Aceasta dezvoltare este rezultatul dorintei oamenilor de a fi informati.

Cele mai raspandite mijloace de informare sunt presa scrisa, televiziunea si radioul. Acestea ocupa primele locuri ca popularitate, deoarece informatia este transmisa usor individului.

Mass-media poate forma caracterul unui individ. Acestuia ii pot fi intiparite idei sau opinii transmise princanalele media. Individul, al carui caracter este in formare, trebuie controlat si privat de anumite informatii ce nu sunt potrivite formarii lui.

Datorita rolului important pe care il au mijloacele mass-media in informarea populatiei, sunt necesare institutii care sa monitorizeze informatia expusa publicului. Aceste institutii creaza un regulament, ce impune anumite restrictii, limite, cenzuri. Rolul acestui gen de institutii este sa controleze tipul de informatie transmis publicului larg si sa impuna o anumita decenta in domeniul mass-media.

Metodele invatamantului traditional nu pot face fata avalansei de cunostinte si

acestei dispersii accentuate a calificarilor, meseriilor si domeniilor de activitate, care

devin tot mai specializate, dar in mod paradoxal tot mai interconectate. In sprijinul

educatiei intervin noile tehnologii ale societatii informationale - tehnologiile

informatiilor si comunicatiilor.

Nu se pledeaza pentru renuntarea la metodele invatamantului traditional, mai ales

in cazul primilor ani de educatie in scoli, cand influenta personala a educatorului

ramane determinanta, totusi utilizarea tehnologiilor moderne, a softurilor

educationale reprezinta o necesitate a procesului educativ la particularitatile

individuale ale fiecarui elev, care trebuie confirmate.

Mijloacele electronice de informare sunt intr-o continua dezvoltare. Se cauta rapiditatea transmiterii informatiei catre individ si o mobilitate cat mai mare a aparatelor, pentru ca individul sa nu fie niciodata privat de accesul la informatie.

O metoda raspandita de a fi informat este accesarea unei retele (ex: Internet) prin intermediul unui terminal (ex: computer, telefon mobil etc.).

Principalul avantaj al acestei metode este ca poti obtine doar informatiile dorite la momentul dorit. Eficienta acestei metode a dus la folosirea ei ca una din sursele de informare pentru presa scrisa si televiziune. Mass-media poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra individului, acest lucru depinzand de alegerea lui. Cu cat un individ detine mai mult control asupra informatiei primita de el, cu atat impactul mass-mediei asupra acestuia este mai putin negativ.

Mass-media repezentata prin multimedia asigura un cumul de informatie strict comunicational deloc neglijabil (cuprins in e-mail, teleconferinte etc.), apoi cultura sub toate formele ei: imagini cu biserici si muzee si alte creatii ale marilor artisti; muzica intinsa pe o gama foarte variata (de la cea bisericeasca si clasica la cele mai noi compozitii) si texte ce cuprind biblioteci imense de creatie literara umana si, nu in ultimul rand, o multime de oferte economice care sa usureze supravietuirea internautilor prin castigarea de timp si scutirea de efort.

Mass-media impreuna cu ceilalti factori: biserica, scoala, familie, institutii culturale si altii, ar trebui sa actioneze simultan, corelat prin impletirea functiilor lor si nu independent, izolat.

Sistemul de valori pe care mass-media afirma ca le promoveaza sunt: dreptul la informare a publicului, libertate de informare, si accesul la informatie. Rolul ei educativ in constituirea unor societati democratice si a societatii civile in apararea drepturilor cetateanului, lupta impotriva abuzurilor puterii si a coruptiei. Aflarea adevarului si promovarea dreptatii, sunt atribute obligatorii, definitorii ale mass-mediei.


Document Info


Accesari: 3838
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )