Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Pozitia mass-media pe harta actorilor si problemelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (rezumat) - ianuarie 2003 -

jurnalism


Pozitia mass-media pe harta actorilor si problemelor aderarii Romāniei la Uniunea Europeana (rezumat) - ianuarie 2003 -


Integrarea Romāniei īn Uniunea Europeana este un proces complex, anevoios, al carui succes depinde īn mare parte de actiunea articulata si de implicarea activa a tuturor actorilor din viata politica, economica si culturala a tarii.Recurgānd la interviuri īn profunzime, semistructurate, aplicate unui esantion de 30 de reprezentanti ai mass-media si culturii din Romānia, studiul de fata urmareste: pozitionarea mass-media pe "harta" actorilor sociali si a problemelor integrarii, identificarea rolului lor īn acest context si evaluarea relatiei mass-m 919e45j edia cu ceilalti actori implicati īn procesul de integrare a Romāniei īn Uniunea Europeana.

Studiul s-a desfasurat īn perioada aprilie-noiembrie 2002.Rezumat

La debutul negocierilor īn 1995, "cultura si politica īn domeniul audiovizualului" (Capitolul 20 al negocierilor) era, īn aparenta, unul dintre domeniile mai putin problematice ale adoptarii acquis-ului, īn pofida decalajelor imense care existau īntre starea culturii si audiovizualului romānesc si obiectivele si normele recomandate prin Directiva Television Without Frontiers.

Conditiile care trebuiau īndeplinite īn momentul aderarii Romāniei la Uniunea Europeana, nu pareau greu de atins:

. libera circulatie a productiilor de televiziune (atāt romānesti, cāt si europene) īn spatiul Comunitatii;

. promovarea distributiei de productii europene īn Romānia si sustinerea productiei audiovizuale romānesti;

. stabilirea unor standarde de baza ale publicitatii īn televiziune;

. reglementari legislative privind protectia minorilor si dreptul la replica.


Desi pāna īn prezent unele dintre obiectivele acquis-ului au fost īndeplinite, negocierile privind cultura si audiovizualul au cunoscut si cunosc īnca suficiente dificultati: revizuirea lenta a legislatiei romāne īn acord cu Directiva Television Without Frontiers , structurile neadecvate ale institutiilor īnsarcinate cu managementul cultural, clarificarea pozitiei pe care Romānia o va adopta īn raport cu obligatiile pe care le are sub acordul WTO/GATS si cu obligatiile pe care le va avea ca urmare adoptarii acquis-ului comunitar .

Solutionarea problemelor mai sus mentionate nu poate ramāne īnsa doar la latitudinea institutiilor statului īnsarcinate cu negocierea (Guvernul, prin ministerele sale). Institutiile de cultura si de media trebuie, la rāndul lor, sa se implice īn mod activ, atāt īn calitate de actori īn procesul general de integrare a Romāniei īn UE, cāt si īn calitate de parti direct interesate de adoptarea cu succes a acquis-ului comunitar īn domeniul culturii si audiovizualului.


Aparut din necesitatea construirii unei imagini articulate a procesului de integrare a Romāniei īn Uniunea Europeana din perspectiva actorilor media, studiul de fata a urmarit formularea unor raspunsuri la īntrebarile:


. Care sunt semnificatiile acordate procesului de integrare de actorii media?

. Care este perceptia actorilor media asupra rolului lor īn procesul de aderare, asupra ritmului general al integrarii si asupra adoptarii acquis-ului īn domeniul culturii si audiovizualului?

. Care sunt problemele aparute īn procesul de negociere si ce solutii propun actorii media?

. Cum evalueaza actorii media calitatea relatiei lor cu ceilalti actori implicati īn procesul de integrare a Romāniei īn Uniunea Europeana?

. Cum evalueaza actorii media nivelul de informare a populatiei cu privire la procesul de integrare si care sunt propunerile lor īn vederea elaborarii unor campanii eficiente de informare?


Utilizānd ca tehnica de culegere a datelor interviul īn profunzime, semistructurat, studiul a inclus 30 de persoane, reprezentante ale unor institutii cu rol normativ īn domeniul culturii si audiovizualului, ale unor asociatii profesionale din domeniul mass-media si ale unor companii publice si private din acelasi domeniu.

Raportul de cercetare - bazat pe analiza calitativa a interviurilor - este organizat pe 5 capitole, o sectiune finala de concluzii si trei anexe ("Perceptia actorilor din mass-media asupra fluxurilor de influenta din procesul de integrare europeana", "Ghid de interviu", "Volumul si structura esantionului").


Primul capitol, "Rolul si locul mass-media īn procesul de integrare a Romāniei la Uniunea Europeana", porneste de la trei categorii de functii care, īn opinia respondentilor, caracterizeaza mass-media: functia informativa, functia educativa si functia de instanta, de sanctionare. Subiectii apreciaza ca pāna īn prezent, mass-media romānesti nu si-au īndeplinit cu maxima eficienta primele doua functii, dovada fiind atitudinea favorabila, dar neinformata pe care populatia o manifesta fata de aderarea Romāniei la UE. Īn acest sens, este absolut necesara organizarea unor campanii de informare - īn colaborare cu institutiile statului - cu privire la avantajele si dezavantajele integrarii.

Al doilea capitol, "Perceptia actorilor media asupra Uniunii Europene si a procesului de integrare a Romāniei", analizeaza modurile īn care actorii media īsi definesc Uniunea Europeana, caracteristicile pe care ei le atribuie procesului de integrare si perceptia lor asupra influentelor exercitate de alti actori īn procesul integrarii. Pornind de la cuvinte-cheie, sintagme-cheie sau metafore, respondentii si-au construit reprezentari si discursuri personale cu privire la Uniunea Europeana, respectiv la integrarea Romāniei īn UE. Pentru unii, UE este īn primul rānd un spatiu economic, pentru altii, cultural. Importanta acestor discursuri personale rezida nu atāt īn diversitatea lor, cāt īn potentialul lor de a deveni parte a unor discursuri publice, tocmai datorita calitatii de reprezentanti media (deci de formatori de opinie publica) a celor care le-au emis.

Solicitati sa evalueze influenta actorilor principali de pe scena integrarii (de exemplu, Guvern, mass-media centrale si locale, Parlament, comunitatea oamenilor de afaceri, organisme internationale etc.), respondentii identifica si ierarhizeaza trei categorii de actori: cu influenta mare, cu influenta medie si cu influenta redusa. Din acest punct de vedere, mass-media centrale sunt plasate īn rāndul actorilor cu influenta medie, īn timp ce mass-media locale se numara, īn opinia subiectilor, printre actorii cu influenta redusa īn procesul de integrare a Romāniei la UE.

Capitolul trei al raportului de cercetare identifica si analizeaza diverse categorii de avantaje si dezavantaje ale integrarii (economice, politice si culturale), asa cum sunt percepute ele de catre actorii media. Īn acest sens, respondentii apreciaza ca aderarea Romāniei la UE este un obiectiv care merita urmarit, avantajele depasind dezavantajele.


Penultimul capitol, "Situatia culturii si mass-media īn Romānia", prezinta perceptia actorilor media asupra factorilor care influenteaza politicile si activitatea din domeniul culturii si audiovizualului din Romānia si, īn acelasi timp, analizeaza situatia mass-media romānesti din punctul de vedere al legislatiei si structurii de proprietate, al retelelor de distributie, al importului de formate si parametrilor de consum. Iata doua dintre concluziile cele mai importante la care au ajuns respondentii:

. activitatea mass-media romānesti este profund influentata de interese economice, fluctuatii politice si incoerente legislative - toate acestea afectānd negativ obiectivitatea mass-media si calitatea actului profesional al jurnalistilor;

. pentru ca publicul sa beneficieze de mass-media de calitate, companiile de presa si de audiovizual trebuie sa dispuna de independenta financiara, sa opereze prin retele de distributie eficiente si sa actioneze pe o piata unde concurenta neloiala este sanctionata si nicidecum alimentata de institutiile puterii.


Capitolul cinci si ultimul din raport, "Adoptarea acquis-ului comunitar īn domeniul mass-media: evolutii si efecte", abordeaza perceptia respondentilor asupra ritmului de armonizare legislativa īn domeniul audiovizual, asupra activitatii institutiilor statului responsabile cu negocierea, asupra relatiei dintre actorii media si aceste institutii. Īn majoritate, respondentii apreciaza ca ritmul de armonizare a legislatiei mass-media īn acord cu legislatia comunitara a fost lent, ca dialogul dintre actorii media si institutiile statului īnsarcinate cu negocierea a fost de multe ori deficitar, īn special din pricina conflictelor care marcheaza relatia dintre cele doua parti.


Analiza se īncheie cu formularea unor concluzii generale cu privire la problemele integrarii semnalate de actorii media, la solutiile pe care ei le propun, la rolul pe care ei īl joaca īn procesul integrarii. Īn acest sens, am considerat trei categorii importante de concluzii:


a) Mass-media romānesti despre procesul de integrare a Romāniei īn Uniunea Europeana

Procesul de integrare īn Uniunea Europeana va fi unul anevoios, de lunga durata, ca urmare īn special a decalajelor imense care exista īntre starea actuala a societatii romānesti (economie, politica, cultura) si cea a statelor membre. Pentru a face fata dificultatilor pe care le vor implica reformele integrarii, populatia Romāniei trebuie sa fie supusa unor ample campanii de informare, realizate prin colaborarea institutiilor statului, mass-media si societatii civile romānesti. Campaniile trebuie sa fie promovate intens, prin toate formele media existente la acest moment īn Romānia.

Este fundamental ca informatia furnizata oamenilor cu privire la procesul de integrare sa fie utila din perspectiva vietii lor cotidiene.


b) Mass-media romānesti despre activitatea institutiilor īnsarcinate cu integrarea

Institutiile īnsarcinate cu procesul de negociere a aderarii Romāniei la Uniunea Europeana trebuie sa adopte o atitudine responsabila, profesionala īn exercitarea activitatii lor. Este necesara o mai buna colaborare īntre aceste institutii spre un scop comun - aderarea la UE -, dincolo de interesele politice si chiar economice care le guverneaza.


c) Mass-media romānesti despre relatia lor cu institutiile īnsarcinate cu integrarea si adoptarea acquis-ului īn domeniul culturii si audiovizualului

Colaborarea mass-media cu institutiile statului nu se desfasoara la parametri optimi. Īn adoptarea acquis-ului audiovizual, institutiile statului trebuie sa fie constiente de necesitatea unei mai mari consultari cu actorii media, pentru a evita astfel īncetinirea ritmului negocierilor.
Capitolul 20 al negocierilor recomanda revizuirea Legii audiovizualului 48/1992 īn acord cu legislatia UE īn vigoare. Legea 48 a fost modificata gradual, prima data īn 1997 si apoi īn 1999. Noua lege trebuia sa fie adoptata pāna īn martie 2002, īnsa a aparut de-abia īn 11 iulie 2002.

Īn baza acordului WTO/GATS, Romānia trebuie sa īncurajeze achizitionarea si difuzarea de productii media non-europene (īn special nord si sud-americane). Cei mai multi operatori media din Romānia traiesc la momentul actual aproape exclusiv din aceste productii, care sunt mai ieftine decāt productiile romānesti sau europene. O data adoptat acquis-ul comunitar īn domeniul audiovizual, operatorii media romāni vor fi obligati sa aloce cel putin 10% din timpul lor de transmisie (excluzānd timpul dedicat stirilor, jocurilor, publicitatii) productiilor romānesti si europene.

Alaturi de Guvern, partide parlamentare, lideri de opinie, sindicate, organizatii nonguvernamentale, organizatii profesionale, administratia publica, centrala si locala, firme din sectorul privat etc., mass-media reprezinta unul dintre actorii implicati īn procesul de integrare europeana a Romāniei.Document Info


Accesari: 2486
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )