Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Studiu de caz: Analiza Stirilor Pro Tv

jurnalism


Studiu de caz: Analiza stirilor Pro Tv


Limbajul (sistemul de semne în care sunt codificate);

 • Fortele sociale care determina felul în care sunt produse mesajele lor;

Vampirismul emotional : jurnalul de stiri nu mai este doar un produs informativ, ci o adevarata incursiune în universul psiho-afectiv al tuturor actorilor implicati (prezentatorii, corespondentii, personajele stirii, dar si telespectatorii).

 • Telespectatorii= martori. Se construieste o bucla atemporala si aspatiala în care conteaza doar sentimentele de moment pe care stirile le pot stârni. Practic, telespectatorul=martor nu mai trebuie sa evalueze sau sa ia decizii. Trebuie doar sa simta.
 • Doi termeni de referinta: tragedia si fatalitatea. Jocul este perfid si exercita o presiune fantastica asupra publicului care este invitat sa îsi asume dramele victimelor sau ale familiilor acestora si sa accepte ca ar putea sa cada în orice moment.
 • Incidenta destul de ridicata a stirilor despre accidente de orice natura. Televiziunile par hotarâte sa aduca argumente în favoarea unei stari de anormalitate care ar defini societatea în care traim. Elementul fatalitatii poate fi regasit în stiri precum: "Urmariti de moarte" sau "Urmariti de ghinion".
 • Clisee legate de iminenta mortii ( "impact fatal/nimicitor", "n-au avut nici o sansa"), dar si despre dimensiunea nefericitelor evenimente

  • Minute în sir ecranele televizoarelor sunt acaparate de secvente sacadate extrase din operatiuni de descarcerare sau de resuscitare a victimelor.
  • Ambianta este întretinuta de coloane sonore funebre, dramatice, dar si de sunetele utilajelor de descarcerare sau de sirenele ambulantelor de la fata locului.
  • Acelasi scenariu ce sta la baza unui serial fara sfârsit: "Accidentul din viata ta". Daca în cazul stirilor ce prezinta accidentele si victimele acestora primeaza factorul predestinarii, centrul de greutate se schimba în stirile ce prezinta crime sau victime ale unor morti violente.
  • Limbajul jurnalistic suporta registre de atitudine diferentiate - de la consternare la compasiune, de la revolta la acceptare. Toate aceste variatiuni de comportament poarta sigiliul dramei, tragicului.
  • Reconstituire în care jurnalistii reiau firul evenimentelor, fara a se abtine de la expunerea unor detalii morbide sau de la captarea tensiunii prin care trec apropiatii victimelor. Ochiul telespectatorului este menajat cu precautie, urmele de sânge sau detaliile din scena crimei fiind inserate sugestiv.
  • Vecinii "înmarmuriti" si "nu le vine sa creada" cum a fost posibil ca vecinul lor pe care îl cunosteau de o viata "sa ucida cu sânge rece". În alte situatii, comunitatea este alarmata si terifiata deoarece se stie ca undeva exista un "Psihopat în libertate". Atunci când justitia nu mai are pe cine sa pedepseasca, atentia jurnalistilor se concentreaza exclusiv pe drama si traumele celor ramasi în viata.
  • Doua tipuri de subiecte morbide: sinuciderile si mortile inexplicabile. Sinuciderile sunt prezentate în registrul inexplicabilului accentul fiind pus pe absenta unor elemente care sa descrie factorii ce au determinat actiunea. Tensiunea creste însa, în cazul descoperirii unor persoane decedate în conditii misterioase sau neelucidate.

  Telespectatorii au crescut odata cu tara, au devenit mai sofisticati îi intereseaza foarte mult de tot ce e legat de calitatea vietii lor, sau de lipsa acestei calitati. De aici si accentul din ce în ce mai puternic pe care noi îl punem pe stirile despre cât de bune sau proaste sunt drumurile din România, serviciile publice, scolile, spitalele. Daca ar fi sa raspund la întrebare într-o singura propozitie, as spune ca telespectatorul Pro Tv se europenizeaza, iar procesul este abia la început.

  Pro Tv a început ca o explozie de lumina si culoare. Pe masura ce anii au trecut, culorile s-au diversificat, iar luminile de la explozie au devenit din ce în ce mai puternice. Pro Tv a facut din noapte zi

  Avem un public sofisticat, telespectatori care asteapta calitate jurnalistica, sanctioneaza derapajele si încurajeaza atitudinea. În cei 12 ani care au trecut de la "aprinderea becului", telespectatorii postului respectiv au crescut calitatea societatii în care traim, ajutati, trebuie sa recunoastem, de Pro Tv, care a venit cu o infuzie de valori occidentale. Multe dintre ele ni se par firesti acum, desi atunci, la început, pareau surprinzatoare.

  Astfel numarul telespectatorilor postului de televiziune Pro Tv a crescut foarte mult.

  Cred ca au descoperit televiziunea a doua oara, dupa momentul 1989, odata cu aparitia irezistibila a Pro Tv-ului. Dar cu fiecare zi în care deschideau televizorul pe Pro Tv, au devenit tot mai pretentiosi si au facut tot mai dur selectia programelor. Mai ales dupa ce restul posturilor au înteles ritmul pe care Pro Tv "dansa" si au început sa "compuna" propria muzica si sa aprinda lumina în platouri. În 12 ani, telespectatorii au avut destule motive sa se bucure odata cu Pro Tv. si asa s-a cladit, fara ca cineva sa-si dea seama foarte clar, o stare de spirit pe care oamenii o pot gasi numai aici. Astazi postul are cei mai pregatiti si mai pretentiosi telespectatori. Asa i-a învatat Pro Tv... sa aprecieze calitatea.

  În ultimul an, Pro Tv a încercat permanent sa se adapteze la cerintele publicului sau cercetarile ne-au aratat ca publicul Pro Tv este dinamic, înclinat spre valori moderne si plictisit de abordarile conformiste.

  Telespectatorii români prefera sa urmareasca stirile prezentate de femei. Ca urmare, pe primele locuri în clasamentul prezentatorilor de stiri domina prezentele feminine. Pentru stiri, telespectatorii schimba pe Pro Tv, pentru a o urmari pe Andreea Esca. Tot de la acest post afla si stirile sportive, pentru ca o plac pe Raluca Arvat. 

  Telespectatorii prefera sa vada jurnalele de stiri prezentate de femei, potrivit unui nou sondaj realizat de UPC Romania. Andreea Esca si Raluca Arvat sunt cele mai apreciate prezentatoare de stiri, iar telespectatorii români opteaza pentru jurnalele informative si sportive difuzate de Pro Tv, potrivit unui sondaj de opinie realizat la sfârsitul anului 2007 de compania UPC România .
  Rezultatele studiului realizat în perioada octombrie-decembrie 2007 releva si faptul ca telespectatorii români prefera sa urmareasca stirile prezentate de femei, iar cele mai apreciate prezentatoare, fie ale jurnalelor de informatii generale, fie ale stirilor sportive, sunt de la Pro Tv.
  Astfel, la întrebarea: "Care este prezentatorul de stiri preferat în 2007?", 55% dintre respondenti au optat pentru Andreea Esca, prezentatoarea principalului jurnal de stiri de la Pro Tv

  Care sunt conceptele editoriale ale stirilor de televiziune:


  Spectacolul vietii, împachetat cu emotii

  Conceptul stirilor Pro Tv se bazeaza pe info-tainment. În traducere libera, informatie cât mai multa, prezentata cât mai spectaculos. Producatorii pornesc de la ideea ca "viata în sine este un spectacol" si ca însasi România este un spectacol, în care niciun eveniment nu trebuie pierdut. stirile Pro Tv încearca sa arate telespectatorilor ce se întâmpla important în România si în lume. Miza programului este de a surprinde cât mai bine asa-numitul "spectacol al vietii", ambalat cât mai atractiv.

  stirile Pro Tv: cele mai sincere prietene ale telespectatorilor

  Principalele produse ale postului Pro Tv sunt stirile difuzate la orele diminetii, dupa amiezii si nu în ultimul rând cele de la orele 19:00, prezentate de Andreea Esca. Postul respectiv difuzeaza cele mai importante si relevante evenimente ale zilei. Spre deosebire de competitori, acesta încearca nu doar sa arate, ci si sa afirme. stirile Pro Tv sunt considerate cele mai sincere prietene ale telespectatorului, mizând pe credibilitate si aratând viata asa cum este ea.

  Mai multe stiri, mai multe subiecte

  Actuala conducere a Departamentului de stiri al Pro Tv-ului, abordeaza stiri din toate domeniile: politic, economic, social, cultural, medical, sportiv etc. Dar prezenta unor subiecte mai frecvente în jurnalele de stiri a impus si alte categorii, precum relatarile despre accidente, incendii si catastrofe, scandaluri, crime, arestari si procese, zile speciale (sarbatori, aniversari, comemorari), evenimente din viata unor celebritati, fapte si situatii de interes uman, curiozitati stiintifice, fapte diverse, etc.

  Introducerea mai multor jurnale de stiri la Pro Tv

  Postul de televiziune Pro Tv a introdus de mai multe ori pe zi, jurnale de stiri.

  Principalul jurnal reprezinta o sinteza a evenimentelor zilei, cuprinzând evenimentul curent, transmisiuni directe si pe larg, evenimentul principal al zilei.

  Acesta din urma poate fi din zona sociala, administratie, politica, economie, business.Nu sunt ocolite nici subiectele mai usoare din divertisment (bârfe, scandaluri, prezentari de moda, recorduri, lansari de filme). Liniile principale pe care le definesc stiristii de la Pro Tv sunt: promptitudine, mobilitate, informare si dinamism.


  Difuzarea stirilor Pro Tv

  stirile ProTv: ziarul diminetii tale

  www.protv.ro

  În fiecare dimineata de la ora 7.00 si pâna la ora 9.00, Andreea Liptak si Mihai Dedu prezinta stirile care deschid ziua - radiografie a noptii, dar si principalele repere ale zilei în curs. Doua ore de stiri, informatii utile, horoscop, prognoza meteo, sfaturi medicale si dialoguri interesante si amuzante. În plus, telespectatorii pot urmari în acelasi timp, pe banda de jos a ecranului, cele mai importante tiluri si informatii ale zilei în timp ce evenimentele au loc în România sau oriunde în lume.
  stirile din sport sunt prezentate de Vadim Vâjeu, Raluca Arvat sau Corina Caragea.
  Cu ghicitoarea zilnica si cu ghidusiile tipice, Florin Busuioc prezinta prognoza meteo, încercând în functie de necesitati sa mai îndulceasca putin temperaturile cu atitudinea sa pozitiva. Purtatorul de cuvânt al astrelor, Neti Sandu, are în fiecare dimineata previziuni astrologice legate de sanatate, bani, dragoste si noroc. Oana Cuzino, medicul de la Pro Tv International, da consultatii în fiecare dimineata, în cadrul stirilor Pro Tv

  stirile Pro Tv cu Monica Dascalu, ora 13:00


  În mijlocul zilei si din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi si complete informatii pentru stirile de la ora 13:00. Monica Dascalu este cea care livreaza

  pentru telespectatorii Pro Tv pachetul de stiri de la prânz, un amestec perfect între cele mai importante informatii economice si reportaje fierbinti de la evenimentele petrecute în cursul diminetii. Nevoia oamenilor de a fi mereu informati a determinat aparitia dinamica a acestui jurnal, care creste de la zi la zi si îsi propune sa fixeze ora 13:00 ora importanta în orarul publicului de stiri. Cu farmecul sau aparte, Monica Dascalu reuseste sa coordoneze reporterii Pro Tv aflati oriunde se întâmpla ceva important, din Timisoara pâna la Constanta. Evident ca nu pot lipsi subiectele externe de mare interes si corespondentele din centrul evenimentelor importante desfasurate pe glob, la fel ca si cele mai importante repere ale zilei în curs.


  stirile Pro Tv de la ora 17:00 cu Monica Dascalu  Monica Dascalu vine în fiecare zi, de luni pâna vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul stirilor Pro Tv pentru a coordona un tur de forta prin toate colturile României, de oriunde apar fulgerator cele mai spectaculoase si incitante informatii. Realitatea în toate formele ei curge pe frecventa Pro Tv , reportajele explozive si marturiile unor oameni prinsi în mijlocul evenimentelor se revarsa la stiri.. Destine intersectate abrupt de situatii limita nasc povesti dure, dar incitante si obiectiv împachetate, care îsi gasesc povestitorul la stirile de la ora 17:00. Monica Dascalu aduna segmente din spectacolul vietii din toate colturile tarii. Prezentatoarea stirilor de la ora 17:00 intra în legatura cu statiile locale pentru a lua pulsul tuturor regiunilor, pentru a surprinde povesti reale cu farmec local, dar cu o istorie si personaje incredibile.

  stirile ProTv cu Andreea Esca ora 19:00


  Principalele stiri ale zilei, de la ora 19.00, sunt prezentate de luni pâna vineri de Andreea Esca. Spectacolul vietii este relatat în premiera pe tara la stirile Pro Tv de la ora 19.00 prin stiri senzationale, reportaje inedite, interviuri în exclusivitate, prezentate într-un ritm alert si tonifiant. Nici un loc nu a fost prea îndepartat, nici un subiect nu a fost de neabordat si nici un om nu a fost inaccesibil pentru corespondentii Pro Tv care prezinta în fiecare seara cele mai socante si inedite aspecte ale vietii si ale lumii.
  Fiecare dintre corespondentii Pro Tv cutreiera o lume a evenimentelor din care-si extrage subiecte nedezbatute înca, pe care le exploreaza în cele mai mici detalii pentru ca, în exclusivitate, în cadrul stirilor Pro Tv, sa prezinte reportaje de-a dreptul tulburatoare. Personalitatile zilei, oamenii care au participat la cele mai importante stiri ale zilei, sunt invitate în studioul stirilor pentru un dialog cu Andreea Esca în exclusivitate pentru Pro Tv. Destule motive, plus farmecul si profesionalismul Andreei Esca, care au facut ca zilnic, la ora 19:00, gestul sa fie deja instinctual: telecomanda te trimite pe stirile Pro Tv.

  stirile Pro Tv din Sport cu Raluca Arvat


  Sportul înseamna în primul rând viteza, actiune si performanta. Pro Tv se traduce prin viteza, actiune si performanta. Legatura se face simplu, iar concluzia e clara: la Pro Tv, sportul conteaza si sportul care conteaza e numai la Pro Tv. Regele fotbal si regatul UEFA Champions League, pumni în ring, K1 si Lokal Combat, tenis, masini nervoase, totul îsi are felia lui de glorie în transmisiuni unice, dar, mai ales, zilnic, în stirile Pro Tv din sport.. Pentru cei care prefera fotoliul de acasa, Pro Tv aduce pe tava hrana pentru microbisti si pentru toti iubitorii de sport. De dimineata pâna înainte de miezul noptii, stirile Pro Tv din Sport aduc informatii de ultima ora, comentarii acide, faze spectaculoase si personaje colorate. Microbistii care îsi beau cafeaua de dimineata în fata televizorului afla de la Raluca Arvat, Vadim Vâjeu sau Corina Caragea cele mai importante evenimente sportive ale zilei precedente sau reperele incendiare ale celei în curs. Seara, când Andreea Esca coboara de la pupitrul stirilor, sportul îsi intra în drepturi. Pentru 15 minute, începând cu ora 20:00, în România domnesc cei mai talentati fotbalisti, presedinti de cluburi, arbitri, tenismani, luptatori în ring si o întreaga armata de sportivi olimpici. Campionii campionilor îsi traiesc viata si performantele la stirile Pro Tv din Sport, sub bagheta Ralucai Arvat, a lui Vadim Vâjeu sau a Corinei Caragea.
  Daca un microbist adevarat îsi începe dimineata cu gândul la meciurile zilei, cu siguranta si-o încheie analizând fazele si informatiile controversate din lumea sportiva. Dupa stirile Pro Tv de la ora 23:00, urmeaza pachetul informativ din sport.

  stirile Pro Tv cu Amalia Enache si Cristian Leonte


  Din 9 ianuarie, stirile Pro Tv de la 23.00 sunt prezentate de Amalia Enache si Cristian Leonte. Cei doi jurnalisti fac în fiecare seara sinteza celor mai importante evenimente ale zilei si prezinta reperele pentru a doua zi. Dupa patru ani de prezentare alaturi de Amalia Enache, Mihai Codreanu lasa locul de la pupitrul stirilor Pro Tv lui Cristian Leonte, care pâna acum prezenta stirile din diminetile de weekend alaturi de Iulia Vântur. "Este o onoare foarte mare pentru mine. si sunt mândru de încrederea pe care colegii mei o au în mine. Când am intrat la stirile de dimineata nu ma asteptam sa râd atât de mult în emisie, cu colegii mei, relaxati si oricând gata sa faca glume. si totusi s-a întâmplat! Abia astept sa vad cum o sa ma simt seara, târziu." [5], a declarat Cristian Leonte, noul prezentator al stirilor Pro Tv de la ora 23:00.

  stirile Pro Tv: În cautarea echilibrului corect

  Pentru cea mai mare parte a românilor, stirile de televiziune ramân sursa de informatii cea mai penetranta si cea mai de încredere din lume. Acestor stiri li se acorda o mai mare credibilitate decât celor din ziare sau de la radio, probabil pentru ca ele sunt percepute ca fiind mai putin partinitoare decât cele din presa si datorita faptului ca ofera dovezi în imagini, fapt inaccesibil radioului. Emisiunile de stiri constituie totodata una dintre cele mai populare surse de programare ale televiziunii: programele de dupa amiaza si de seara de stiri de la Pro Tv se afla cu regularitate pe primele locuri ale aprecierilor. Postul Pro Tv reprezinta astazi una dintre cele mai importante surse de informatie disponibile în societatea noastra. La orele propuse pentru jurnalul de stiri, un flux continuu de vorbe si imagini patrunde pe ecranele televizoarelor în majoritatea caselor oamenilor în fiecare zi.

  Pro Tv ne ofera în fiecare zi stiri din diferite domenii, un cumul de informatii considerate esentiale de jurnalisti, selectate conform unor criterii determinate si difuzate în formatul consacrat al unui gen publicistic.

  stirile de televiziune se pot delimita conform domeniului caruia îi circumscriu si anume: politice, sociale, culturale, sportive, de divertisment, de justitie etc.

  stirile de la Pro Tv apartin categoriei de actualitate imediata (hard news), fiind stiri cu impact puternic, cu un grad înalt de spectaculozitate.

  În functie de relatia dintre imagine si comentariu, o stire de la Pro Tv, se instituie ca:

  Imagine comentata :mesajul vizual este prioritar si este favorizat procedeului descrierii (prin planuri generale, de localizare, dar si printr-un plan-detaliu sunt indicate personaje sau martori, locuri ale evenimentelor, circumstate speciale).

  • Comentariu ilustrat cu imagini generice: desi mesajul vizual face parte din familia tematica a stirii, respectivele imagini ar putea ilustra orice alta informatie
  • Comentariu cu imagini aleatorii: în situatia dificila în care nu poate beneficia de un suport vizual adecvat, este preferata, mai nou, animatia realizata cu ajutorul computerului.

  stirile de la Pro Tv sunt reprezentate de structura clasica, în cadrul careia se respecta organizarea cunoscuta: introducere, cuprins, încheiere.

  Introducerea are drept scop mentinerea atentiei telespectatorului, completând lead-ul. Totodata, introducerea stirilor de la Pro Tv edifica asupra unghiului de abordare a informatiei si pregateste trecerea la partea mediana a stirii.

  Cuprinsul ( partea mediana) constituie echivalentul desfasurarii actiunii, lasând deoparte toate detaliile nesemnificative.

  Finalul stirii, prezentate de una din prezentatoarele remarcabile de la Pro Tv, încheie, în mod concluziv subiectul abordat, fara a neglija relatia cauza-efect si consecintele imediate ale evenimentului despre care s-a relatat.

  Când Andreea Esca, prezentatoarea stirilor Pro Tv de la orele 19:00 face referire la un conflict de amploare, încearca sa capteze interesul telespectatorului prin intermediul primei imagini din materialul filmat si al primei propozitii din comentariu. Apoi, descrie natura conflictului, prezinta pozitia fiecarei parti aflate în conflict, mizând pe accentuarea celui mai dramatic aspect al relatarii cu ajutorul reporterului de la Pro Tv, expunând spre final consecintele pe termen mediu sau lung si al solutiilor previzibile.

  Punctul culminant: expune chestiunea actuala a evenimentului, determinata pentru ceea ce a urmat

  Cauza: prezinta circumstantele evenimentului, insistând în mod logic asupra raspunsului la întrebarea "de ce?".

  Efectul: contine prezentarea contextului si a consecintelor imediate ale evenimentului relatat.

  Observam ca la Pro Tv, majoritatea junalelor de stiri sunt date de relatarea directa a reporterului aflat la fata locului, astfel oferindu-ne, noua telespectatorilor un plus de credibilitate.

  Reporterul de stiri aflat pe teren si relatând în picioare în fata camerei de luat vederi este jurnalistul de televiziune care realizeaza un stand-up.

  Stand-up-ul este o tactica jurnalistica întreprinsa în direct, în cadrul jurnalelor de stiri de pe mai multe posturi Tv.

  În ambele cazuri putem da multe exemple din cadrul jurnalelor de stiri de la Pro Tv, când unul din reporteri se afla la fata locului, oferindu-ne multe informatii. De aceea, de cele mai multe ori si într-o proportie de peste 60%, multi telespectatori prefera sa vizioneze

  programele de stiri, deoarece aceste imagini oferite de catre reporteri, de la fata locului, ofera un surplus de credibilitate, si de ce nu sa urmarim stirile de la Pro Tv, care de cele mai multe ori sunt la nivelul asteptarilor noastre. Cu totii urmarim junalele de stiri. A privi sau a asculta stirile reprezinta preocupari zilnice pentru multi dintre noi. În spatele ecranului, pregatirea unui jurnal pune în miscare un adevarat arsenal de coduri, conventii, semnificatii si valori, o munca sustinuta si o lupta înversunata pentru impartialitate. Daca dorim sa întelegem stirile Pro Tv, trebuie sa luam în considerare cei doi determinanti majori:

  • Limbajul (sistemul de semne în care sunt codificate;
  • Fortele sociale care determina felul în care sunt produse mesajele lor

  La stiri prezentatorii nu vorbesc pur si simplu, fiecare act de vorbire include transmiterea de mesaje prin limbajul gesturilor, posturii, hainelor, coafurii, accentului, contextului social etc, uneori chiar în contradictie cu acelea transmise prin cuvinte.

  Telespectatorii nu trebuie sa fie profesionisti ca sa înteleaga stirile Pro Tv, deoarece acestea sunt prezentate într-un limbaj familiar, lipsit de ambiguitati, simplu, clar, concis, proaspat, pentru ca în final cel care va urmari jurnalul de stiri sa înteleaga si sa perceapa evenimentul respectiv. Jurnalele de stiri difuzate de Pro Tv îi prezinta telespectatorului simultan cu oferta informativa, o functie de agenda în peisajul diversificat si evenimentele de actualitate din România din ziua respectiva.

  Astfel unor stiri difuzate de postul de televiziune Pro Tv:


  stiri domeniul politic Pro tv

  4 iunie 2008, la stirile de la Pro tv

  Rezultate partiale oficiale: Oprescu - 30,12%, Blaga - 29,56Bottom of Form Sorin Oprescu a obtinut 30,12% din voturi, iar Vasile Blaga, 29,56% din voturi pentru Primaria Capitalei, la alegerile de duminica, dupa numararea voturilor valabil exprimate din toate cele 1.181 sectii de votare, a anuntat miercuri BEC. De asemenea, Cristian Diaconescu a obtinut 12,33%.

  Alegeri românesti: haos la predarea buletinelor de vot

  Lacrimi de bucurie pentru candidatii alesi din primul tur!

  Gabi Jugaru încheie sezonul trei de farse cu arestari si jafuri!  În editia din 7 iunie, care încheie al treilea sezon de farse la Pro Tv, Gabi Jugaru pune la bataie doua scenarii diabolice: dupa ce doua bucurestence s-au trezit cu catuse la mâini si au fost pe punctul de a fi arestate, un aradean a trait pe pielea lui spaima de a-si vedea magazinul spart. În prima parte a emisiunii Jugaru Shukaru difuzata pe 7 iunie de la ora 23.00, farsorul de la Pro Tv pune pe jar doua tinere din Capitala: ele sunt acuzate ca au lovit un cersetor pâna acesta a ajuns în spital si, prin urmare, vor fi arestate. Cu catusele la mâini, acestea încearca sa se apere si sustin ca sunt nevinovate. Întâlnirea cu Gabi Jugaru se lasa cu tipete, iar pâna la urma fetele recunosc ca au fost pacalite de-a binelea de echipa Jugaru Shukaru si tot în ultima editie a acestui sezon, Jugaru îl ia complice pe Helmuth Duckadam si pune la punct o farsa pentru un var al fostului fotbalist: victima este anuntata ca doi hoti i-au spart magazinul de bijuterii din Arad si, suparat, omului nu-i vine sa creada ca are un asemenea ghinion.

  Muzeu Woodstock, dedicat celebrului eveniment din 1969

  si-a tinut mama moarta în casa trei ani pentru 1500 de lei pe luna!

  Incredibilul caz s-a petrecut la Cluj, într-un imobil din cel mai mare cartier al orasului. Culmea este ca vecinii intrasera la idei din cauza mirosului si facusera mai multe sesizari la primarie, dar nu s-a luat nicio masura.

  Adevarul a iesit la iveala abia acum, când fiul, cuprins de remuscari, s-a dus la politie si a povestit totul. Criminalistii au gasit cadavrul mumificat al femeii pe patul pe care zacuse ani de zile înainte sa moara.

  Barbatul a explicat ca este invalid si are o pensie de doar 310 lei pe luna si nu îsi putea permite sa piarda pensia de 1500 de lei pe care o încasa în numele mamei.

  Vecinii spun ca femeia de 83 de ani, oarba si bolnava de Alzheimer, nu iesea de ani de zile din casa, asa ca nu au banuit nimic. Fiul, care locuia în blocul de vizavi, aparea în fiecare luna înainte de ziua de pensie.

  Oamenii au fost alertati însa de mirosul tot mai greu care venea din apartament. Intrase la idei pâna si postasul. Cadavrul a fost dus la Institutul Medico-Legal, pentru a se stabili cauza mortii. Fiul este acum audiat de politisti, iar sotia lui refuza sa dea explicatii.


  stire cu un caracter socant, imagini de la fata locului, interviuri luate vecinilor care nu pot sa conceapa ce a fost în capul baiatului. Reporterul aflat la fata locului prezinta situatia si aduce date aparute dupa finalizarea materialului.


  Economic

  4 iunie 2008, 19:00, Pro Tv

  Pretul locuintelor va continua sa urce

  Pretul locuintelor va continua sa creasca în urmatoarele luni, însa asteptarile privind evolutia din trimestrul doi sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptata de înasprire a standardelor de creditare ipotecara, considera mai multi bancheri intervievati de BNR.

  Profesorii si elevii bucuresteni sunt liberi joi

  Profesorii si elevii din Bucuresti vor avea liber, joi, cu prilejul Zilei Educatorului. Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat unitatile de învatamânt, printr-o adresa, ca în 5 iunie nu se desfasoara cursuri.
   stirea are un impact pozitiv asupra spectatorilor.

  Discovery a andocat cu succes pe Statia Spatiala Internationala

  Naveta spatiala a adus în imponderabilitate al doilea modul al laboratorului Kibo. De provenienta japoneza, noua structura masoara 11 metri lungime si nu mai putin de 16 tone greutate si va fi montata în cursul zilei de azi. Sosirea navetei Discovery a însemnat si sfârsitul calvarului pentru cei trei astronauti de pe Statia Spatiala, care aveau probleme serioase cu unica toaleta existenta la bord Timp de doua saptamâni, ei au fost nevoiti sa foloseasca o galeata cu apa pentru a ajuta la evacuarea deseurilor solide. Noua pompa adusa de pe Terra le va permite sa repare instalatia si sa-si recapete confortul mult asteptat. În fiecare dimineata de la ora 7.00 si pâna la ora 9.00, Andreea Liptak si Mihai Dedu prezinta stirile care deschid ziua prezentând o stire internationala, în scopul informarii românilor cu ce se petrece în "lumea spatiala". stirea respectiva are o sructura echilibrata, un limbaj clar, propozitiile sunt relevante, dar notiunile de "astronauti, nava spatiala" necesita o documentare în domeniu a spectatorului, de aceea stirea va avea un impact pozitiv asupra celor cunoscatori în domeniu, si va fi nesemnificativa pentru unele persoane.  4 iunie 2008, 12:00, Pro Tv

  Portret protv.ro: România bântuita - povesti cu fantome si strigoi

  Românii sunt un popor bântuit. Nu doar de fantoma trecutului, ci de tot felul de duhuri necurate, de la stafii si pâna la strigoi. Fantomele din tara noastra apar usor - e nevoie doar de un zvon. Dispar însa extrem de greu, lasându-se alungate doar dupa slujbe de exorcizare, deshumari si tot felul de ritualuri primitive. Dupa ce ca sperie pe toata lumea, fantomele românesti bântuie cu intentii cel putin dubioase -omoara oamenii si le iau organele, intermediaza tranzactii imobiliare si chiar fura bani sau bijuterii.

  La difuzarea unei asemenea stiri unii spectatori tind sa ramâna uimiti de ce se difuzeaza la Pro Tv, altii se vor amuza si poate o podere destul de scazuta vor urmari cu interes acest eveniment.


  4 iunie 2008, 10:32, Pro Tv

  Portret www.protv.ro: Copiii vechi si noi


  Ei au totul, noi n-am avut nimic! Ne-au ramas însa, amintirile. Copilul român de acum 20 de ani sarbatorea 1 iunie la scoala, la gradinita, în cadrul serbarilor cu iz patriotic supravegheate cu ochi ager de catre cuplul prezidential Elena si Nicolae Ceausescu.

  Azi, în 2008, Ziua Copilului se sarbatoreste la Mall sau la fast food, unde clovnii le împart sarbatoritilor baloane frumos colorate, îi picteaza pe fata, le daruiesc cadouri si-i servesc cu tot ce le pofteste inima. Copiii se joaca în locuri special amenajate pentru ei, iar "rasfat" este cuvântul la ordinea zilei [6].

  stirea are un impact pozitiv asupra parintilor, copiilor, bunicilor si imaginile oferite accentueaza percerea afectiva a unui eveniment atât de important pentru totii copiii din România.

  Analiza stirilor:

  Aceste stiri au fost difuzate de Pro Tv si le gasim pe site-ul postului . Am enumerat doar câteva dintre ele, deoarece analiza respectiva s-a axat pe mai multe jurnale de stiri difuzate de Pro Tv.

  Actualul studiu de caz a integrat prezenta efectiva în fata televizorului în momentul difuzarii stirilor Pro Tv de la orele: 07:00; 13:00; 17:00; 22:30. Metoda folosita de mine în acest studiu de caz este caracterizata ca o descriere obiectiva, sistematica si calitativa a stirilor Pro Tv-ului. E foarte posibil ca si în România, o mare parte a publicului telespectator sa-si aminteasca înca, de aparitia în ianuarie 2005, la jurnalul din prime-time al canalului comercial generalist Pro Tv.

  Jurnalul de stiri da tonul în concertul distinct sustinut de fiecare televiziune si functioneaza ca un veritabil sistem nervos central al ei, însa lucrurile devin, brusc, complicate de îndata ce încercam stabilirea unor repere clare, în virtutea carora informatia bruta e susceptibila de a deveni o informatie audoivizuala, integrata în genul stirii de televiziune. Principala calitate a unei informatii, care atrage atentia stiristilor de televiziune, este ca aceasta sa faca referire la evenimente, fapte si opinii care intereseaza un numar cât mai mare de oameni. Totodata, e un lucru stiut ca receptarea mesajului audiovizual este prin excelenta instabila, selectiva si subiectiva, fapt care determina o structurare distincta si precisa a informatiei ce urmeaza sa devina stire de televiziune.

  Nu în ultimul rând, profilul eterogen al publicului telespectator, caruia i se face oferta mediatica precum inertia ori cantonarea profesionistilor de televiziune în rutina câtorva practici de selectie si de redactare a stirilor pot influenta decisiv calitatea, credibilitatea si ritmul unui jurnal televizat .

  Cele sase întrebari la care trebuie sa raspunda o stire completa de televiziune sunt arhicunoscute si fac parte din ceea ce s-ar putea numi prima alfabetizare în jurnalism. Aceste întrebari sunt: cine?, ce?, când?, unde?, cum?, de ce? si reprezinta totalitatea elementelor semnificative care releva caracterul subiectului despre care se vorbeste.

  Pentru mine, si probabil pentru românii din întreaga lume, una din principalele surse de stiri si programe Tv este Pro Tv-ul. Pro Tv nu înceteaza goana dupa rating, dorindu-si, pentru programele de stiri, un public format din "toti oamenii activi". "Suntem interesati de tinerii care cresc, învata si se formeaza cu noi, dar îi vizam si pe cei trecuti de prima tinerete", spune Alexandru Donovici . stirile Pro Tv sunt o relatare audiovizuala, succinta despre un fapt, o problema sau o situatie de actualitate, ce intereseaza un numar mare de persoane. Jurnalistii de la Pro Tv gasesc întotdeauna o diferenta specifica pentru a conferi interes si prospetime stirii, dar uneori acest lucru nu observa foarete bine de telespectatori. Cele mai multe stiri raspund la doar sau cu precadere la întrebarile de baza: cine?, ce?, când?, unde?. În multe cazuri, se aduga si raspunsurile la: cum? si de ce?. De obicei, o singura datare a evenimentului este suficienta, iar dubla datare o greseala, de aceea reporterii Pro Tv-ului trebuie sa evite acest lucru pentru a evita o perceptie incorecta a telespectatorului despre evenimentul relatat. De obicei, unii telespectatori urmaresc doar auditiv emisiunile de stiri; ei vor privi la televizor numai daca se transmite ceva interesant. Din punctul meu de vedere, ar trebuie sa se difuzeze mai întâi stirile pozitive si apoi cele negative, deoarece presupune un impact mai mare asupra publicului telespectator; pe când daca prezentatoare de la Pro Tv anunta mai întâi un eveniment negativ si apoi o stire pozitiva, exista riscul ca difuzarea stirii pozitive sa nu mai aiba nici un efect asupra spectatorului.

  Îndeosebi la materialele destinate emisiunilor de stiri Pro Tv, nu se obisnuieste folosirea cuvintelor greoaie si a expresiilor complicate, greu de pronuntat, cuvintelor nefamiliare si a termenilor tehnici de specialitate; dar cu toate acestea câteodata se fac greseli gramaticale de catre reporteri, corespondenti si prezentatori.

  Andreea Esca, prezentatoarea jurnalului de stiri de la orele 19:00, foloseste un ton cald si apropiat, evitând inflexiunile autoritare, plasând comunicare în limitele firescului si oferindu-i o sonoritate agreabila. Pauzele de lectura, facute de dumneaei, în timpul prezentarii stirilor subliniaza ideile mai importante, lasând totodata timp telespectatorului pentru a întelege.

  Imaginea oferita de post în timpul difuzarii unei stiri are un efect mai rapid si poate comunica o mai mare cantitate de informatii, dar, Pro Tv exagereaza cu difuzare multimii de imagini socante de la fata locului care marcheaza spectatorul. Cred ca ar trebuie sa fie putin mai rezervati din acest punc de vedere, deoarece la orele difuzarii stirilor ( 13:00, 17:00, 19:00) mai sunt în fata televizoarelor si copiii, care pot fi influentati într-un mod negativ din acest punct de vedere sau chiar speriati de imaginile difuzate sau chiar mai rau pot fi tentati sa încerce si ei ce au facut altii.

  Reconstituirea în care jurnalistii reiau firul evenimentelor, fara a se abtine de la expunerea unor detalii morbide sau de la captarea tensiunii prin care trec apropiatii victimelor presupune o dramatizare exagerata a evenimentului, deoarece ar putea prezenta stirea respectiva respectând anumite limite, astfel încât ochiul telespectatorului sa fie menajat cu precautie, urmele de sânge sau detaliile din scena crimei fiind inserate sugestiv.

  De obicei sunt prezentate: locul evenimentului; planuri generale de situare dar si detalii relevante; personajele principale sau martorii, atunci când exista; ce anume s-a întâmplat sau ce se întâmpla.  La stirile de la orele 17:00, Monica Dascalu rosteste textul de prezentare sau lead-ul urmarind:

  • Sa trezeasca atentia telespectatorului pentru subiectul ce urmeaza.
  • Arata despre ce e vorba si indica perspectiva din care va fi tratat subiectul.
  • Sugereaza tonul stirii: grav, dramatic, ironic etc.
  • Descrie contextul evenimentului.
  • Aduce date noi, aparute dupa finalizarea materialului.

  Pro Tv recurge la stand-up ori ce câte ori este posibil deoarece considera ca daca telespectatorii vad reporterul aflat la locul evenimentului, relatarea sa câstiga credibilitate, dar nu întotdeauna deoarece uneori apar probleme de perceptie din partea spectatorului pentru ca:

  Concluzii:

  Site-uri:

  https://www.crestinortodox.ro

  https://www.zoot.ro/Pro-TV-are-cele-mai-apreciate-stiriste,279767.html


  https://www.protvintl.ro/emisiuni/stirile-protv-ziarul-diminetii-tale/


  www.protv.ro

  www.mediafax.ro

  https://business.rol.ro/content/view/54621/8/

  www.protv.ro saluta copilul din tine, indiferent ce vârsta ai si oriunde te afli!

  https://www.protv.ro.stiri.html
  www.protv.ro

  https://www.zoot.ro/Pro-TV-are-cele-mai-apreciate-stiriste,279767.html


  Ibidem


  https://www.protvintl.ro/emisiuni/stirile-protv-ziarul-diminetii-tale/


  www.protv,ro

  www.protv.ro saluta copilul din tine, indiferent ce vârsta ai si oriunde te afli!


  https://www.protv.ro.stiri.html

  https://business.rol.ro/content/view/54621/8/


  Document Info


  Accesari: 30890
  Apreciat: hand-up

  Comenteaza documentul:

  Nu esti inregistrat
  Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


  Creaza cont nou

  A fost util?

  Daca documentul a fost util si crezi ca merita
  sa adaugi un link catre el la tine in site


  in pagina web a site-ului tau.
  eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

  Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
  Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )