Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SECRETARIAT DE REDACTIE - MACHETAREA Sl PUNEREA IN PAGINA

jurnalism
SECRETARIAT

MACHETAREA Sl PUNEREA IN PAGINA


Macheta reprezinta proiectul paginii.

Ea este CONTEXTUL menit a pune in valoare TEXTELE.

Operatia de machetare inseamna punerea in ordine, aranjarea in format, intr-o maniera echilibrata, citet si cit mai armonios a fie­carui element constitutiv (textele culese, ilustratiile, titlurile si albiturile - care permit aerisirea celorlalte elemente) conform cu proiectul de pagina stabilit.


Alcatuirea machetelor pe pagini la un cotidian sufera schimbari pe parcurs sub influenta     stirilor de actualitate care sosesc permanent. Se recomanda sa nu se faca retusuri pe machetele existente, ci sa se faca intotdeauna, la fiecare schimbare, machete noi pentru executia tipografica.


MACHETAREA SE FACE IN FUNC­TIE DE :

v    importanta evenimentului;

v    formatul ziarului;

v    stilul specific al ziarului;

v    profilul specific al fiecarei pagini;

v    valoarea articolului.


PE MACHETA TREBUIE SA FIGU­REZE :

Ø    incadrarea textelor (cu ajutorul unor linii conventionale)

Ø    ilustratia - cu dimensiunile respective, atit latimea cit si inaltimea;

Ø    titlurile sau indicativul stabilit;

Ø    chenarele;

Ø    informatiile necesare.


In procesul elaborarii unei machete trebuie respectate

urmatoarele reguli :

Evitati masele mari, uniforme de text si mari despartiri de pagina in zone foarte diferentiate (ca de exemplu : patru coloane cenusii de text la stinga si patru coloane de articole mici, or­namentate cu titluri si ilustratii - la dreapta).

Plasati intotdeauna, cliseele de mari dimensiuni in jumatatea superi­oara a paginii. Cliseele mai mici pot fi plasate in jumatatea inferioara a paginii.

Evitati asezarea unui cliseu in bordura paginii "privind' spre exterior.

Evitati paginarea alaturata a doua articole avind acelasi caracter.

Evitati paginarea "tip american' (adica urmarea unui articol continua, fara titlu, direct sub un alt articol din cadrul aceleiasi pagini).

Nu plasati inceputul articolului prea departe de titlu (prin asezarea unei fotografii in stinga articolului, imediat sub titlu).

Evitati titlurile alaturate (la acelasi nivel).

Evitati paginarea coloanelor si a titlurilor in scara.

Evitati machetarea care imparte pa­gina in doua fie vertical, fie
orizontal (cu exceptia paginarii voite in doua compartimente distincte).

Evitati fotografiile "santinela' - in colturile paginii.

Priviti totdeauna machetele a doua pagini alaturate - fata in fata, adica 2 cu 3 sau 4 cu 5 s.a.m.d.MACHETAREA SI PUNEREA IN PAGINA

Cum se indica textele pe macheta
La indicarea textului pe macheta unui ziar nu se recomanda aceasta solutie, ea supraincarcind macheta, neindicind cu precizie albiturile, fiind putin lizibila si greu de inteles.Este recomandata folosirea acestei solutii, care arata clar si precis cum trebuie dispuse textele si titlurile pe macheta. Trasarile sa se faca cu creionul, iar titlurile si chenarele cu cerneala.

Exemplu :

Desigur, ziarele mai mari sau mai mici sunt organizate in maniere diferite, insa structura de baza este aceeasi in majoritatea cazurilor. Exista trei departamente de baza - cel de afaceri, cel tehnic si cel editorial. Autoritatea suprema si responsabilitatea legala se regasesc la nivelul editorial si, in organizatiile de mari dimensiuni, la nivelul consiliul director ce raspunde in fata actionarilor (patronilor).

Cea mai mare parte a noutatilor care apar in ziare sunt colectate de la reporterii angajati ai ziarului, de la agentiile nationale si de la corespondenti. Editorialele sunt furnizate de editor si de scriitori editorialisti (publicisti comentatori). Articolele sunt scrise de reporteri, editate de redactori si sunt trimise uneori pentru modificari la o consultare colectiva. Un secretar de redactie « makeup editor » hotaraste locatia articolelor in cadrul ziarului - face o macheta a ziarului, determina c 252h71c e stiri si ce imagini vor fi tiparite pe prima pagina sau altundeva.

Macheterea unei pagini

La un ziar cotidian, pe linga paginile realizate obisnuit (din materiale pe teme diverse), se intilnesc si pagini speciale. Avind un continut aparte fata de paginile obisnuite, prezentarea grafica a acestor pagini trebuie sa fie si ea neobis­nuita. Reusita unei asemenea prezentari este GASIREA UNEI IDEI de prezenta­re grafica, originala, inedita.

Greseli de paginare

1. Titluri de scara

In alcatuirea unei machete este preferabil ca titlurile articolelor sa fie plasate diferit, in asa fel incit sa nu se creeze o "scara' de titluri.


2. Fotografia "santinela"

Modul de plasare pe colturi a celor patru fotografii nu constituie solutia cea mai fericita. Aceasta dispunere ("fotografii santinela') face ca o mare parte din pagina sa fie slab ilustrata, creindu-se o masa compacta de materie. Nu este interzis a plasa una sau mai multe fotografii la marginea paginii, insa pentru a evita aspectul grafic neplacut al paginii de mai jos, secretarul de redactie trebuia sa gaseasca alte elemente grafice care sa echilibreze armonia intregii pagini.

3. Cliseu "privind" in exterior

Fara ca aceasta sa constituie o regula generala, un cliseu al carui subiect il constituie un portret este preferabil sa fie paginat "privind' in interiorul paginii, nu in exterior (ca in pagina de mai sus). Acest lucru este recomandat mai ales atunci cind cliseul respectiv ilustreaza un material din pagina, altfel pare ca personajele din ilustratia respectiva isi manifesta dezinteresul fata de subiectul tratat in articol.4. Dispunere care ingreuneaza lectura

Paginarea unui text care sa se continue in urmatoarele coloane constituie o regula absolut obligatorie, aceasta tinind seama de obisnuinta lecturii,insa, dispunerea textului trebuie sa nu ingreuneze lectura.


Titlu5. Dispunere de text "tip american"

Sfirsitul articolului este prost plasat, el continuind sub titlurile altor articole (este ceea ce se numeste "continuare in stil american'). Regula este ca textul unui articol sa figureze in coloanele cuprinse sub titlul sau.


Articol

 

Articol

 


TitluArticol

 

6. Dispunerea unui text prea departe de titlu

Inceputul unui articol trebuie paginat - de regula - imediat sub titlul sau, altfel cititorul este obligat sa-1 caute in interiorul paginii. Exemplul de mai jos arata un exemplu gresit de plasare a inceputului unui text fata de titlu.O asemenea dispunere de titlu ingreueaza lectura, cu atit mai mult cu cit mate­rialul respectiv are si o introducere paginata pe text lat.


Tendinte in procasul de paginare:

- acest tip de paginare nu mai imparte textul in coloane de lungimi diferite, ci formeaza un bloc compact. Avantajul este ca pagina obtine un sablon de dreptunghiuri. Articolele nu se mai imbina, ci stau unul peste altul sau alaturi. Blocul de text devine, impreuna cu titlul, un element de organizare si structurare a paginii. Are insa un dezavantaj pentru ca paginarea in bloc nu clarifica intotdeauna relatia text-imagine. Aceasta o deosebeste de paginarea in module. Paginarea in bloc tinde sa plaseze titlurile unul langa altul, la aceasi inaltime, mai ales la articolele lungi. Aceasta creaza probleme privind separarea titlurilor. Se apeleaza la modalitatile de separare a titlurilor.

Titlu
Titlu
Titlu


Titlu


Titlu

Titlu


regula de baza a paginarii in module este ca toate textele si imaginile care trateaza o tema trebuie sa formeze un dreptunghi. Modulele sunt separare unele de celelte prin linii orizontale si verticale. Cititorul poate distinge, de la prima vedere, care texte si imagini alcatuiesc un articol. Astfel toata pagina va fi divizata in cadre. In acest fel titlurile isi pierd functia de ordonare a paginii. Paginarea in module este usor de realizat, avantajeaza textul, dar are dezavantajul ca face ziarul sa arate schematic si plictisitor.Titlu


Titlu

La realizarea paginatiei trebuie sa tinem cont de doi factori care definesc, in final, configuratia grafica a ziarului. Prin compozitia paginii am intelege:

a)      Alegerea materialelor paginii, in functie de importanta lor, continut, domeniu, gen gazetaresc, etc.;

b)     Stabilirea proportiei intre materialele mari si cele mici in functie de formatul ziarului si suprafata paginii;

c)     Stabilirea formatelor de coloana, stiind faptul ca folosirea coloanei late creeaza iluzia optica de "scurtare" a paginii, pe cand coloana ingusta, o "lungeste";

d)     Stabilirea caracterului si corpului de litera pentru text si titluri in functie de importanta, dimensiunea materialului si de plasamentul in pagina.;

e)     Stabilirea fotografiilor si dimensiunii lor proportional cu suprafata paginii si economia de spatiu.;

f)      Stabilirea chenarelor, liniilor de coloana si a vignetelor.;

g)     Stabilirea proportiei intre imprimat si neimprimat, intre alb si negru, stiind ca aceasta proportie influenteaza psihologic cititorul.

Asadar, structura paginii este data de modul de aranjare a semnelor paginii (text, ilustratie, titlu, linie, chenar, etc.). Aranjarea semnelor nu se face la intamplare ci conform sistemelor de paginatie prezentate mai sus.letrina - prima litera a textului scoasa in evidenta

- text explicativ care insoteste o fotografie, completand-o cu datele necesare intelegerii acesteia

litere majuscule

lucrator calificat, care monteaza zatul de plumb pentru pagini

unitate de masura tipografica, egala cu 0,376 mm

masina de tiparit in mai multe culori, care foloseste hartie cretata

masina de tiparit in flux continuu, direct de pe rola de hartie

pagini tematice sau sectiuni care revin cu regularitate

picioruse la extremitatile literelor

operatie de marire a intervalelor de albitura dintre litere

prezentare pe scurt, la inceputul textului de baza, a unui articol, prin care sunt rezumate, pentru cititor, punctele cele mai importante ale acestuia

rigla speciala pentru masurarea dimensiunii elementelor tipografice

partea ramasa de prisos dupa taierea hartiei la formatul definitiv

randuri disparate care se gasesc izolat la sfarsitulunei pagini sau coloane

plumb topit din care se toarna literele


Document Info


Accesari: 15490
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )