Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Simpozionul National "Curente si tendinte in jurnalismul contemporan"

jurnalism


Simpozionul National "Curente si tendinte
īn jurnalismul contemporan"
Cluj-Napoca, 11-13 octombrie 2002Simpozionul National: "Curente si tendinte īn jurnalismul con­tem­poran" a avut loc la Cluj-Napoca īn perioada 11-13 octombrie 2002, organizat de Universi 555d311f tatea "Babes-Bolyai" - Catedra de Jur­na­lism a Facultatii de stiinte Politice si Administrative, cu sprijinul Fundatiei "Hanns Seidel".

Acest eveniment, cu totul remarcabil din punct de vedere al orga­­nizarii si tinutei profesionale, a prilejuit īntālnirea celor mai renu­mite personalitati ale presei din Ardeal, jurnalisti de radio si televi­ziune, cadre universitare, specialisti si cercetatori īn domeniile co­mu­nicare, mass-media si relatii publice din tara si strainatate.

Consistenta stiintifica, marea varietate a tematicii lucrarilor pre­zen­tate, modalitatea alternanta discurs - interventie sau dezbatere si mij­loacele moderne de prezentare sunt notele caracteristice ale aces­tei manifestari.

Redam mai jos cāteva din titlurile comunicarilor sustinute de par­ticipanti īn cadrul acestei manifestari:

Jurnalistul - profesie sau chemare? lucrare sustinuta de prof. univ. dr. Hanns Peter Niedermaier, Fundatia Hanns Seidel - München, Asemanari si diferente īntre reportajul si ancheta de televiziune (prof. univ. dr. Mihai Miron, presedintele Uniunii Ziaristilor Profe­sio­nisti din Romānia), Evaluarea produsului cultural īn presa (conf. univ. dr. Miruna Runcan, Facultatea de stiinte Politice si Admi­nis­tra­­tive, sectia jurnalistica, Universitatea "Babes-Bolyai"), Aspecte ale presei ameri­cane (prof. univ. dr. Doug Casper, University of Colorado), Despre arta amuzarii fara continut informativ, lucrare prezentata de prof. univ. dr. Eckard Höfner, Europa-Universitat-Viadrina, Frankfurt (Oder), Relatiile pe suport media si prin inter­me­diul internetului īn campaniile electorale (prep. univ. drd. Delia Balaban), Viitorul televiziunii digitale īn Italia (Gianna Angelini, Europa-Uni­ver­sität-Viadrina, Frankfurt-Oder), Criterii de valori si principii redactionale la o revista culturala (prof. univ. dr. Cseke Peter, pro­de­can al Facultatii de stiinte Politice si Administrative a Uni­ver­sitatii "Babes-Bolyai"), Jurnalismul online - de la hobby la pro­fesie (asist. univ. George Popescu, Facultatea de Jurnalism si stiin­tele Comunicarii, Universitatea Bucuresti), Audienta - o pa­ra­lela reto­rico-meditativa (asist. univ. Daniel Ciurel, Uni­ver­sitatea "Tibiscus" din Timisoara), Dilemele lingvistice ale jur­na­lis­tului romān (prof. univ. dr. G. Gruita, Facultatea de Litere a Uni­ver­si­tatii "Babes-Bolyai"), Originalitate si plagiat īn jurnalismul con­tem­poran (conf. univ. dr. Ilie Rad, sef al Catedrei de Jurnalistica din ca­drul Facultatii de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai"), Revista 22: O perspectiva jurnalistica asupra mi­ne­­riadelor (lect. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, Facultatea de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai").

Participarea la lucrarile simpozionului ma īndreptateste sa apre­ciez eforturile si contributiile comunicatorilor - formatori de opinie, cercetatorilor si specialistilor īn comunicare, mass-media sau stiinte politice si sa remarc nivelul īnalt al discursului stiintific, competenta si actualitatea problemelor abordate.

Īn acest sens, subliniez interesul mass-media romānesti pentru subiecte ce vizeaza activitatea Securitatii, ca politie politica, de­con­spirarea fostilor ofiteri sau colaboratori. Dupa Decembrie 1989, jurna­listii īsi permiteau, īn sfārsit, sa evoce cathartic traumele si repre­siunea celor 50 de ani - suferintele din īnchisorile comuniste, la­ga­rele de munca, metodele si tehnicile de reeducare fortata, īntoc­mai ca o re­spa­lare a ceea ce cāndva fusese spalat. Acest fenomen me­dia­tic subli­nia nevoia de coparticipare la lectiile de psihoterapie a īntre­gu­lui spatiu social si politic, īn sensul condamnarii actelor de re­pre­si­u­ne savārsite de fosta Securitate, Militie si clasa politica "con­du­ca­toare". Se pot distinge doua perioade - doua etape - īn abordarea fe­no­me­nului Securitatea si dosarele "secrete" īn presa libera.

Prima, perioada 1990-1999, pāna la aparitia Legii 187/1999 - de acces la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie po­li­tica, iar cea de a doua, īncepe īn 1999, dupa adoptarea Legii 187 si īnfiintarea CNSAS, etapa, pe care, cei mai multi jurnalisti o iden­ti­fica cu existenta si activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Important de retinut este ca problema "Securitate si dosar" a avut continuitate pe parcursul celor doua perioade, iar oscilatiile de in­ten­sitate si frecventa au fost si sunt corelate cu parametrii specifici ma­ni­pularii. Apetitul crescut al jurnalistilor pentru senzationalul dosar de Securitate s-a mentinut īn parametri relativ constanti.

Analiza trecutului, rescrierea istoriei cāndva falsificate si de­mas­carea conspiratorilor ramān obiective prioritare pe agenda jur­na­lis­tului, pāna cānd societatea romāneasca va dobāndi atributele nor­ma­litatii. Participānd la acest proces de normalizare, presa se va putea īnscrie si īn traseul maturizarii.

Initiativa Fundatiei "Hanns Seidel" si a Catedrei de Jurnalism a Fa­cul­­tatii de stiinte Politice si Administrative, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca de a organiza aceasta manifestare a re­pre­zen­tat un cāstig pentru comunitatea stiintifica si ne exprimam spe­ranta ca demersul organizatorilor sa-si gaseasca continuitate īn actiuni similare.Document Info


Accesari: 2783
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )