Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Móricz Zsigmond

Maghiara
Móricz Zsigmond

háborúellenessége
Móricz Zsigmond 1879-ben született a Szatmár megyei Tiszacsészén.

Apja kisválalkozóként próbált kiemelkedni a szegénysorból, édesanyja viszont papi családban nőtt fel. A kis Móricz gyerekkorában megismerte a falusi szegényparaszti világot, ugyanakkor igen jó 15315h721p hírű iskolákban tanult.

Sok mindent megpróbál, főleg az újságírást és egyszerre csak el kezd novellákat írni.

Móricz paraszti témájú novellákkal kezdte írói pályáját. A novellákban és regényekben a magyar falu világát mutatja be. Érthető, hogy a paraszti élet és általában a vidék helyzetének problémái foglalkoztatják, s nem csak azért, mert élményei elsősorban ezekhez a témákhoz kötik, hanem a századelő hangulata miatt is.

Az első világháború álhazafias jelszavai megtévesztik, de hamarosan elveszíti illúzióit. Társadalomszemlélete megváltozik. Ismeri a frontot és a hátországot, s a háborút nemcsak a fizikai szenvedés, halál és nyomorúság miatt ítéli el, hanem látja az erkölcsi értékrend felbomlását is. Felismeri, hogy az igazi front a szegények és a gazdagok között húzódik.

A Szegény emberek c. művében bemutatja, a fiatal munkás ember nehéz életét, aki azért dolgozik, hogy az adósságát megadja. Huszonhat hónapig volt a fronton, ahol még parancsra ölni is kellett neki. Az első egy fiatal lyány volt...Neki is három gyereke volt, akiknek nem volt sem ennivalójuk, sem ruhájuk. Állandóan csak az adósságot emlegette "Délig megadom!" forrt benne, s rohant eszeveszett fejjel a tűzbe. És elment azokhoz akiknek tartozott, mert tudta, hogy sok pénzük van, mert eladták a borjút és a tehenet. S szülők nem voltak otthon, csak a gyerekek és a szomszédék gyereke. És ekkor eszébe jutott megint a háború és parancsra várt, azzal felemelte a vasvillát, s keresztülszúrta a kislányt. A Varga gyereket, az ellenséget. Látta ahogy a vasvilla belement a torkába, s vér szökött ki. Hány embert szúrt már agyon. Mivel nem találta meg a pénzt, ezért a másik lányt is hasba szúrta, de a szúrást megfogta a ruha, ezért még egyszer belévágta, és mivel még most sem halt meg, így az asztalon fekvő kést a nyakába szúrta és az egész torkát kettémetszette, úgyhogy a feje szinte leesett.

Ezután megtalálta a pénzt, de csak keveset, mert a többit elvitték a vásárba. Ezután elment ahhoz az úrhoz, akinek a felesége adós volt ötven forinttal. De nem tudott megadni csak húsz pengőt. Ezután hazament és közben arra gondolt érdemes volt azért, ... hogy ennek visszaadjon húsz forintot.Elmondta a feleségének, hogy kirabolta a Vargáékat, és hogy megölte a gyerekeket. Levette a véres ingét, átöltözött és elmentek a vásárba egy új ásót venni. Hazafelé jövet a vásárból már mindenki tudta, hogy megölték a lányukat. Otthon már a csendőrök várták, akit a fia adott csendőrkézre.

Folytatás magyar nyelvtan.


Document Info


Accesari: 704
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )