Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ACORDUL PREDICATULUI CU SUBIECTUL

Gramatica


ACORDUL PREDICATULUI CU SUBIECTUL      -predicatul verbal exprimat printr-un verb la diateza activa sau reflexiva si verbul copulativ se acorda cu subiectul īn numar si persoana.

-predicatul verbal exprimat printr-un verb la diateza pasiva se acorda cu subiectul astfel: verbul auxiliar se acorda īn persoana si numar, iar participiul īn gen, numar si caz

-numele predicativ se acorda cu subiectul tot īn gen, numar si caz.

-cānd subiectul este multiplu, cuprinzānd persoane diferite, are preponderenta persoana 1, asupra celorlalte si persoana a-2-a asupra persoanei a-3-a.   Ex: Eu si prietenul meu citim. Noi si ei citim.   Tu si ei veti pleca.  

-cānd subiectul multiplu are elemente īn raport de coordonare copulativa, verbul se pune la plural.

-cānd elementele subiectului multiplu se exclud unele pe celelalte, predicatul se pune la singular.  Ex:Ori mama, ori tata vine cu mine īn oras.  -verbele copulative sīnt:  A FI (cīnd nu are sensurile de "a exista", "a se afla", "a se gasi", "a se īntīmpla", "a se pertece", "a se desfasura", "a se trage", "a proveni", "a dura", "a-si avea obīrsia", "a dainui", "a costa", "a valora", "a se duce") A DEVENI-ESTE ĪNTOTDEAUNA VERB COPULATIV, A SE FACE, A IEsI, A AJUNGE - cānd au sensul de "a deveni".  A CONSTITUI- cīnd are sensul de "a alcatui".  A PĂREA.   A RĂMĪNE. OBSERVAŢIE: Verbele "a fi", "a īnsemna"     A SE NUMI. "a parea" pot sa fie īn acelas context copu-  A SE CHEMA. lative si impersonale.Īn acest caz ele vor fi  A SE NAsTE.  precedate de una sau mai multe subiective  A SE ALEGE. si urmate de una sau mai multe predicative  A SE SIMŢI.      A SE CUNOAsTE.      A (SE) ARĂTA.           A STA, A REPREZENTA.


Document Info


Accesari: 4571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )