Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Analiza SWOT

management
Universitatea tehnica "Gh. Asachi", Iasi

Facultatea de Automatica si Calculatoare
MANAGEMENT


Analiza SWOT

Studenti


Gavril Radu - Gr. 1407

Muasher Khalid - Gr. 1407


Analiza SWOT - Prezentare generalaOrice firma care dedica resurse planificarii strategice va dori, la un moment dat, sa isi evalueze atuurile si punctele slabe. Cand acestea sunt combinate cu o analiza-inventar a "oportunitatilor si amenintarilor" din mediul extern al companiei, firma realizeaza asa-numita "Analiza SWOT": isi stabileste pozitia actuala pe piata in functie de atuuri, puncte slabe, oportunitati si amenintari.

Cu alte cuvinte, factorii cei mai importanti pentru viitorul unei firmei sunt cei catalogati drept "strategici& 12412i822m quot;, iar atunci cand o companie a identificat si analizat acesti factori, este gata pentru definirea misiunii sale. Cuvantul SWOT este format din prima litera a cuvintelor Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats.

Cand se foloseste?
Primul pas in efectuarea unei analize SWOT este identificarea domeniilor mai sus amintite. Matricea SWOT este un instrument util care se foloseste pentru a pune "in ecuatie" punctele tari (strenghts) si punctele slabe (weaknesses), ocaziile (opportunities) si amenintarile (threats) unei firme.

Este important de tinut minte faptul ca atuurile si punctele slabe sunt cunostinte sau bunuri cu valoare intrinseca (potentiala) fata de fortele competitiei. Oportunitatile si amenintarile, pe de alta parte, sunt factorii externi: nu sunt create de firma, ci apar ca un rezultat al dinamicii competitive cauzate de viitoare goluri sau aglomerari din piata. Analiza SWOT poate fi facuta pentru un produs sau un serviciu anume, dar si pentru firma in intregul sau.

In plus.
Analiza si matricea SWOT ofera cadrul general care permite definirea unor alternative strategice, pe baza unei analize combinate ale organizatiei si a mediului extern. Uneori, simpla analiza a celor 4 elemente specifice permite acumularea unor informatii despre management si a altor date utile.

Elementele de baza ale analizei SWOT sunt extrem de simple si clare, incat se poate crede ca este vorba de un joc pentru copii. Pe langa faptul ca formularea exacta a atuurilor, punctelor slabe, oportunitatilor si amenintarilor este o chestiune foarte delicata si de durata, transpunerea acestora in alternative strategice este o adevarata arta!.

O alta problema este luarea unei decizii. Chiar daca matricea a fost elaborata cu grija, deciziile vor fi luate dupa o atenta citire si analizare de catre management. In luarea deciziei, consideratiile legate de riscurile implicate de fiecare dintre alternative si cele legate de resurse pot juca un rol la fel de important ca analiza propriu-zisa.


Atuurile (Strenghts)
Care este factorul de succes al unei firme competitoare care doreste sa ofere aceleasi produse sau servicii? Exista intotdeauna cativa factori care determina succesul. Calitatea produsului, numarul de servicii oferite, rapiditatea serviciilor, pretul scazut sunt numai cateva dintre punctele importante care aduc succes. Care este punctul forte al firmei? Care este produsul/ serviciul care ofera cea mai buna calitate? Este vorba de o echipa de vanzari profesionala, sau de accesul la materie prima de cea mai buna calitate? Consumatorii cumpara produsul firmei sau utilizeaza unul dintre servicii datorita marcii sau datorita reputatiei firmei? Atuurile nu sunt: o piata in crestere, lansarea unui produs nou etc.

Bine de stiut!
Pregateste-te sa faci o lista cu acei factori importanti pe care i-ai identificat in propria firma. Pentru acest lucru, va trebui sa iei in considerare firmele competitoare - analiza SWOT se face si comparand fortele externe.

Punctele slabe (Weaknesses)
Desi punctele slabe sunt deseori percepute ca fiind inversarea "logica" a amenintarilor, lipsa de atuuri a firmei intr-un anumit domeniu sau pe o anumita piata nu inseamna neaparat un punct slab - in cazul in care acel lucru este un punct slab si al competitiei. Atuurile si punctele slabe pot fi masurate cu ajutorul unui audit intern sau extern, de exemplu prin intermediul modelului Benchmarking.

Bine de stiut!
Cand incepi o analiza SWOT, este obligatoriu sa ai o gandire obiectiva. Cum acest lucru este extrem de greu (aproape imposibil), este recomandat sa ceri mai multor manageri sa realizeze o analiza SWOT (fie a departamentului pe care il conduc, fie al unui pridus sau serviciu), pentru a putea cumula rezultatele analizelor. O alta modalitate este sa te bazezi pe rezultatele unor sondaje de cercetare de piata, pentru a avea date obiective.

Oportunitatile si amenintarile apar ca un rezultat al fortelor din macro-mediul extern, cum ar fi dinamicile demografice, economice, tehnologice, politice, juridice, sociale si culturale, precum si datorita fortelor externe specifice unui anumit mediu industrial - clientii, competitia, canalele de distributie, furnizorii.

Oportunitatile (Opportunities)
Au loc dezvoltari tehnologice sau schimbari demografice care influenteaza piata? Cererea de produse sau servicii poate creste ca urmare a unor parteneriate? Se pot folosi unele bunuri in alte moduri decat pana in prezent? Se pot introduce produsele noi pe o alta piata? Se pot transforma cunostintele departamentului de R&D (research & development in bani, prin vanzarea de licente, concepte sau tehnologii? Exista foarte multe oportunitati. Nivelul detaliului si gradul de realism determina dimensiunea analizei oportunitatilor.

Amenintarile (Threats)
Oportunitatile competitiei pot fi amenintarile firmei tale. In acelasi timp, schimbari ale reglementarilor, dezvoltari ale tehnologiei sau alte forte din campul competitiv pot deveni serioase problem pentru compania ta: volum scazut de vanzari, cost cerscut al operatiilor, cost crescut al capitalului, micsorarea marjelor de profitabilitate, etc

Listarea SWOT nu este o treaba atat de usoara precum pare. Totusi, pasul al doilea al analizei SWOT este si mai dificil: ce actiuni trebuie luate de catre firma, bazate pe atuuri, puncte slabe, oportunitati si amenintari? Care este calea de urmat: sa te concentrezi pe folosirea atuurilor formei pentru a capitaliza pe baza oportunitatilor? Sau sa capeti mai multe atuuri pentru a fi in stare sa castigi mai multe oportunitati? Sau poate e cazul sa minimizezi punctele slabe si sa eviti amenintarile?

Cuadrantul analizei SWOT te va ajuta la stabilirea unor noi obiective si strategii, precum si la planificarea acestora. Rezultatul analizei SWOT? Patru alternative strategice. Ideea adiacenta este de a profita de combinatia dintre atuuri si oportunitati, evitand sau atenuand combinatia punctelor slabe si a amenintarilor.


Studiul de caz consta īn a analiza (folosind metoda SWOT) unii factori interni, respectiv externi ce determina sau vor determina activitatea unui centru de pregatire īn domeniul IT (gen ExecuTrain).


Atuurile (Strenghts)


cererea pe piata fortei de munca de specialisti īn IT este foarte mare;

interesul deosebit pentru domeniul IT;

aprofundarea studiilor īn diferite domenii IT;

asigurarea unui mediu de īnvatare la nivel european;

facilitati pentru anumite categorii de vārsta;

asigurarea unor locuri de munca cu salarii avantajoase pentru absolventi;

cursurile sunt sustinute īn diferite limbi de circulatie internationala;

dobāndirea unor cunostinte complementare - ex: īnvatarea limbii engleze;

cooperarea cu diferitele structuri de īnvatamānt din Romānia;

diverse relatii internationale;

facilitati pentru īncurajarea performantelor;

personal calificat retribuit corespunzator.


Punctele slabe (Weaknesses)
lipsa unei legislatii moderne pentru domeniul IT īn Romīnia;

costul ridicat al cursurilor;

costul ridicat al īmbunatatirii serviciilor oferite;

defavorizarea investitiei īn domeniul īnvatamāntului privat.


Oportunitatile (Opportunities)


integrarea Romāniei īn structurile Euro-Atlantice;

cresterea economica si a nivelului de trai īn Romānia;

cresterea interesului pentru domeniul IT īn Romānia;

cresterea importantei pe plan mondial a domeniului IT;

concurenta nesemnificativa la ora actuala īn Romānia.


Amenintarile (Threats)


instabilitatea economica a tarii noastre;

schimbari dese ale reglementarilor īn procesul legislativ;

micsorarea marjelor de profitabilitate;

cost cerscut al operatiilor;

cost crescut al capitalului.Rezultatul analizei SWOT


Cuadrantul analizei SWOT ajuta la stabilirea unor noi obiective si strategii, precum si la planificarea acestora. Ideea adiacenta este de a profita de combinatia dintre atuuri si oportunitati, evitand sau atenuand combinatia punctelor slabe si a amenintarilor.


Cea mai potrivita alternativa strategica pe care o va alege managerul firmei se situeaza īn cadranul 1 din tabelul analizei SWOT, adica va stabili strategii SO, strategii care utilizeaza atuurile pentru a profita de posibilitati.


Document Info


Accesari: 33862
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )