Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii - EFQM

management
Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii - EFQM


EFQM numara aproape 800 de membri, companii si organizatii inregistrate in Europa, care isi desfasoara activitatea in Europa. Este vorba despre companii comerciale, organizatii guvernamentale si alte institutii din sectorul public.

Acestea au un lucru in comun: au adoptat Modelul de Excelenta al EFQM ca un instrument strategic pentru managementul general al companiei. Obiectivul lor fundamental este sa devina lideri in domeniul lor de activitate si sa obtina rezultate deosebite. Modelul de Excelenta al EFQM permite o abordare integrativa a managementului calitatii, care include toate aspectele cheie, cum ar fi: rezultatele de afaceri, orientarea catre client, managementul informatiilor, satisfactia angajatilor. Beneficiul major, asa cum este prezentat de cei mai de succes manageri europeni, este acela ca modelul de Excelenta al EFQM le permite sa obtina avantaje prin introducerea rapida in practica a noutatilor, ceea ce inseamna de fapt avantaje competitive.


Misiunea EFQM


EFQM este unica organizatie non-profit din Europa care urmareste stimularea si sprijinirea managementului pentru aplicarea principiilor inovatoare ale TQM (Managementul Calitatii Totale), adaptate la situatia specifica europeana. Misiunea sa este sa imbunatateasca competitivitatea organizatiilor europene, din sectorul privat sau public.

In cadrul EFQM, organizatiile membre primesc sprijin si indrumarea practica necesara   pentru implementarea Modelului de Excelenta al EFQM. Diferite evenimente (networking, benchmarking, training) constituie ocazii pentru a comunica membrilor ultimele tendinte in domeniul managementului si, in special, cele referitoare 747h714h la TQM.

Mai mult de 10 000 de organizatii din sectorul privat si public din toate tarile Europei utilizeaza in prezent Modelul de Excelenta. In 1999, 60 % din companiile aflate in Top 25 in Europa (si 30 % din cele aflate in Top 100) sint membre ale EFQM.

De ce este aplicat Modelul de Excelenta al EFQM? Pentru mii de companii si organizatii din intreaga Europa, dorinta de a atinge excelenta in afaceri prin aplicarea TQM constituie un factor decisiv pentru a fi competitiv pe piatele europeana si mondiala. Inovatiile si efectele globalizarii, inclusiv schimbarile rapide ale proceselor de productie, necesita din ce in ce mai mult o abordare sistematica si structurata a procesului de imbunatatire continua, pentru a obtine imbunatatiri cuantificabile ale performantelor in afaceri. Modelul de Excelenta al EFQM este un instrument relativ simplu operational, care permite companiilor sa creeze beneficii masurabile prin utilizarea TQM ca instrument organizational.

Membrii EFQM provin din:


EFQM si Partenerii Nationali


In intreaga Europa, EFQM lucreaza in parteneriat cu organizatiile lidere in domeniul Excelentei la nivel national 1] Prin conlucrarea cu Asociatiile Nationale de Calitate, EFQM isi sporeste capacitatea de a aborda intreaga Europa, incluzind operatori economici din toate tarile.


Sediul EFQM


EFQM are un sediu permanent in Bruxelles.


II.   RADAR si Modelul de Excelenta al EFQM


Modelul de Excelenta al EFQM a fost lansat in 1991 si reprezinta in prezent modelul european cel mai de succes pentru calitate in afaceri. De curind a avut loc o revizuire a modelului, implicind consultari cu sute de organizatii din intreaga Europa. Rezultatele acestei analize au fost anuntate oficial la 21 April 1999, in cadrul Forumului EFQM din Geneva.


RADAR - un instrument pentru performante de exceptie


La inceput de nou Mileniu, EFQM introduce un nou concept cheie pentru imbunatatirea Modelului de Excelenta: RADAR.

RADAR constituie esenta Modelului, masurind succesul eforturilor de imbunatatire a performantelor. Criteriile fundamentale ale acestui concept sint: Results (Rezultate), Approach (Abordare), Deployment (Implementare), Assessment (Evaluare) si Review (Analiza).

RADAR are in vedere faptul ca o organizatie trebuie sa:

Stabileasca Results (Rezultatele) pe care doreste sa le obtina in cadrul ca procesului de elaborare a politicii si strategiilor proprii. Rezultatele se refera la performantele organizatiei, atit financiare cit si operationale, si la perceptia tuturor partilor interesate.

Planifice si dezvolte un set integrat de Approaches (Abordari) solide pentru a face posibila obtinerea rezultatelor prestabilite.Deploy (Implementeze) abordarile intr-un mod sistematic la toate nivelurile organizatiei.

Assess (Evalueze) si Review (Imbunatateasca) abordarile puse in aplicare prin monitorizarea si analiza rezultatelor obtinute, ca urmare a procesului continuu de invatare a activitatilor desfasurate. Pe baza evaluarilor, organizatiile trebuie sa identifice, sa ierarhizeze prioritatile, sa planifice si sa implementeze imbunatatirile considerate necesare. Imbunatatirea Modelului de Excelenta al EFQM a inclus a ceste concepte de baza.


Rolul AUTO-EVALUARII


Implementarea cu succes a Modelului de Excelenta al EFQM necesita un grad semnificativ de angajament din partea si acceptarea principiilor TQM. Conceptul RADAR implica un proces de auto-evaluare in zone bine definite ale managementului organizational si operational. Pentru fiecare zona, companiile sint incurajate sa aloce ponderi corespunzatoare propriilor prioritati.


Fisa RADAR


RADAR inseamna mult mai mult decit un model teoretic de management. EFQM a dezvoltat Fisa RADAR pentru cuantificarea si monitorizarea scorului corespunzator performantelor. Fisa RADAR reprezinta baza pentru evaluare si furnizeaza datele interne de referinta care permit managementului de virf sa dezvolte o strategie performanta.


Modelul care va conduce catre Excelenta in noul Mileniu


Principiile Fundamentale:

Eficacitatea costurilor

Orientarea catre rezultate

Orientarea catre clienti

Parteneriate

Managementul Informatiilor

Performancte, si

Invatare

Excelenta organizationala se masoara prin capacitatea organizatiei de a atinge si mentine rezultate exceptionale simultan pentru toate partile interesate. Recunoscind aceste constringeri, Modelul EFQM a fost creat in 1991, pentru a promova o abordare care sa determine aparitia si mentinerea performantelor de exceptie ale organizatiilor europene.

Versiunea imbunatatita a Modelului de Excelenta al EFQM a fost lansata la Geneva, pe 21 Aprilie 1999. Modelul revizuit are la baza abordarea initiala, ceea ce asigura continuitatea, dar are o valoare adaugata sporita prin incorporarea noilor concepte.

Modelul de Excelenta al EFQM ofera nu numai avantajele unei strategii verificate in practica pentru managementul calitatii, direct relevanta pentru contextul economic european. In plus, Modelul este pragmatic si orientat catre obtinerea de rezultate. De asemenea, flexibilitatea Modelului ii permite sa fie aplicat cu acelasi succes atit de organizatiile mari, cit si cele mici si mijlocii.

Modelul de Excelenta al EFQM este recunoscut ca una dintre cele mai putin costisitoare metode de imbunatatire a performantelor, din moment ce modelul este aplicat si monitorizat prin procesul de Auto-evaluare, ceea ce reduce la minimum costurile externe. n noua versiune, Model de Excelenta al EFQM incorporeaza criterii care s-au impus in atentia generala in pragul secolului 21.

De exemplu, Modelul revizuit impune o orientare sporita spre concepte cheie, cum ar fi managementul parteneriatelor si al informatiilor. De asemenea, pune un accent sporit pe satisfactia clientilor si a angajatilor. Mai mult ca niciodata, Modelul de Excelenta al EFQM asigura un instrument operational util pentru atingerea Excelentei in domeniul performantelor si rezultatelor.


Noua versiune a Modelului a fost astfel conceputa incit Modelul de Excelenta sa fie:

simplu (usor de inteles si utilizat)holistic (include toate activitatile si rezultatele unei organizatii, fara sa fie totusi exagerat de normativ)

dinamic (un instrument activ managerial util pentru imbunatatire, orientat catre dezvoltarea viitoare)

flexibil (aplicabil rapid pentru diferite tipuri de organizatii si pentru unitati din cadrul acestora)

inovativ


Noul Model de Excelenta al EFQM


Analiza Modelului reprezinta un punct important in dezvoltarea acestuia, implicind participarea larga a managerilor care si-au utilizat experienta si interesul pentru Excelenta in scopul evolutiei si testarii ideilor fundamentale ale Modelului.

Noul Model de Excelenta al EFQM are la baza aceleasi Concepte Fundamentale ca si Modelul curent.

Modelul de Excelenta al EFQM contine 9 criterii si 32 sub-criterii. Cele cinci criterii din partea stinga se numesc "Factori determinanti" si se refera la modul in care isi desfasoara organizatia diferitele activitati. Cele patru criterii din partea dreapta au in vedere rezultatele obtinute de organizatie, corespunzatoare diferitelor parti interesate.

Versiunea imbunatatita se concentreaza in principal pe:

mai mare atentie acordata clientului, precum si celorlalte parti interesate, a caror importanta a crescut constant din anii '90, fdevenind partenerii organizatiei;

vizibilitate sporita a lantului de valori, inclusiv rolului din ce in ce mai important al parteneriatelor in cadrul acestui lant;

accentul pus de curind pe importanta managementului informatiilor in cadrul organizatiilor, cultura organizationala a invatarii si inovarii, ca factori de crestere a competitivitatii;

preocuparea pentru alinierea tuturor activitatilor cu rezultatele prevazute si, in consecinta, adaptarea corespunzatoare a politicii si strategiei organizatiei.

EFQM a fost infiintata sub patronajul Comisiei Europene, prin asocierea a 14 presedinti ai unor importante companii din Europa.

In 1999, EFQM si-a celebrat a zecea aniversare. Din momentul crearii Fundatiei Europene, sute de companii din Europa au adoptat Modelul de Excelenta al EFQM ca un instrument managerial de baza. Studiile de caz elaborate EFQM Ón acest timp stau marturie pentru succesul Modelului in obtinera de imbunatatiri semnificative ale performantelor respectivelor companii.

Cistigatorii Premiului European pentru Calitate


Principalele activitati ale EFQM


EFQM este o asociatie non-profit, care urmareste cresterea competitivitatii organizatiilor europene, indiferent de marime, sector de activitate, scop sau structura proprietatii. Printre membrii EFQM se afla diferite tipuri de organizatii, de la companii private multinationale pina la IMM-uri, ONG-uri si departamente guvernamentale. Aceasta structura deosebit de variata face posibil ca EFQM sa actioneze efectiv ca un catalizator pentru implicarea membrilor sai si a celorlalte parti interesate in dezvoltarea celor mai eficiente si moderne aspecte legate de managementul performant.


EFQM imbunatateste continuu serviciile furnizate membrilor si pune accentul in special pe crearea unei cooperari efective intre memberii sai, pentru a identifica si cunoaste cele mai bune practici, si pentru a perfectiona modurile de abordare care asigura imbunatatirea continua, excelenta si competitivitatea.


Forumul Anual al EFQM


EFQM organizeaza in fiecare toamna Forumul Anual al EFQM, cu participarea celor mai reprezentative personalitati in domeniul excelente, la nivel mondial. Cu aceasta ocazie, toti finalistii competitiei din anul respectiv pentru Premiul European pentru Calitate isi prezinta strategiile pe care le-au aplicat cu succes, conform criteriilor Modelului de Excelenta al EFQM.
Premiul European pentru Calitate


EFQM desemneaza in fiecare an organizatiile care sint cistigatoarele Premiului European pentru Calitate, la diferite categorii, precum si finalistele competitiei, reprezentind recunoasterea acelor companii si organizatii care s-au angajat puternic pe drumul catre excelenta. Decernarea Premiului European pentru Calitate se face in cadrul Forumului Anual al EFQM. Aceasta competitie riguroasa este deschisa tuturor organizatiilor din Europa, care intra in una din urmatoarele patru categorii:

Pentru a primi Premiul European pentru Calitate, o organizatie trebuie sa demonstreze ca modul in care a abordat TQM (Managementul Total al Calitatii) a contribuit semnificativ la satisfacerea criteriilor referitoare la "Calitate", specificate in Modelul EFQM. In particular, organizatia trebuie sa fi egalat sau depasit asteptarile propriilor clienti sau angajati, ca si pe cele ale comunitatii mai largi in care isi desfasoara activitatea. Ceea ce inseamna de fapt ca, pentru a i se decerna premiul, o organizatie este supusa unui proces riguros de evaluare, condus de un juriu independent de experti, in urma caruia companiile primesc o evaluare pertinenta a managementului lor.


Benchmarking


Un proces care permite atingerea un nivel durabil de Excelenta

Benchmarking - respectiv procesul de comparare sistematica a structurii organizationale, proceselor si performantelor unei organizatii cu cele corespunzatoare organizatiilor lidere la nivel mondial in domeniul Excelentei - este un proces care furnizeaza interfata dintre identificarea si intelegerea criteriilor fundamentale pentru schimbare si adaptarea acestora la specificul fiecarei organizatii.

EFQM a stabilit o metodologie proprie de Benchmarking, pentru a veni in sprijinul organizatiilor care vor sa-si creeze strategia de afaceri. Combinind atit benchmarking-ul rezultatelor cit si benchmarking-ul proceselor in faza de colectare si analiza a informatiilor, pentru definirea standardelor de buna practica, the Metodologia de Benchmarking creata de EFQM are ca scop imbunatatirea rezultatelor, care se exprima in functie de cele patru parti interesate cheie:

personalul din cadrul organizatiei,

clientii,

comunitatea in care isi desfasoara activitatea organizatia,

performantele generale ale organizatiei.


Modelul EFQM este in prezent considerat ca un nivel de referinta pentru organizatiile din toata lumea

Interactiunea dintre ceea ce este obtinut si modul in care a fost obtinut, specifica Modelului de Excelenta al EFQM, se reflecta de asemenea in Metodologia de Benchmarking creata de EFQM. Pentru a obtine maximum de rezultate, este necesar in acelasi timp sa se ia in considerare modul in care este asigurat managementul organizatiei; acesta este inclus in categoria de Factori determinanti din Modelul EFQM, care descrie cultura organizatiei, modul in care sint abordate subiecte precum stabilirea obiectivelor setting, relatiile cu furnizorii, competentele, capacitatea de leadership.


Educatie


Programul European de Masterat in Managementul Calitatii Totale

EFQM a stabilit legaturi utile intre mediile economice si academice, care stau la baza programului de Educatie, Training si Cercetare.

Programul European de Masterat in Managementul Calitatii Totale (EMP.TQM, care include o Scoala de Vara) a fost creat pentru a da studentilor posibilitatea de a aprofunda principiile si metodologiile TQM in contextul bogatiei si diversitatii culturale din Europa. Obiectivul major este sa creeze un cadru stabil pentru invatare si dezvoltare continua in domeniul Excelentei organizationale in Europa.

Creat de o retea de universitati europene si de scoli de afaceri, si sponsorizat de EFQM, programul ofera studentilor un nivel inalt de educatie postuniversitara.

Desi initial a fost destinat doar studentilor programului EMP.TQM, in viitor se va aloca un mic numar de locuri pentru alti studenti si manageri cu pregatire corespunzatoare - academica sau practica. Programul este intensiv si inovativ, constind din cinci module, fiecare dezvoltat si condus de profesori din Europa, recunoscuti in domeniul lor de activitate.

Domeniile de studiu includ Managementul lantului de aprovizionare si al parteneriatelor, calitatea serviciilor si utilitatile publice, masurarea excelentei, creativitate si managementul inovatiei, precum si Managementul schimbarii pe baza procesului de auto-evaluare.


Premiul European pentru lucrari in doemniul TQM si alte activitati


EFQM atribuie premii lucrarilor academice din domeniul managementului calitatii, considerate ca cele mai provocatoare si inovative, in cadrul unei conferinte anuale.

De asemenea, EFQM organizeaza actiuni cum ar fi: Zilele deschise, misiuni de studiu, grupuri de lucru, mese rotunde ale oamenilor de afaceri.

Document Info


Accesari: 6136
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )