Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
INDRUMARI PENTRU MANAGEMENTUL COMPORTAMENTULUI

management


Îndrumari privind managementul comportamentului

"Daca un copil se afla în clasa pentru a învata, el nu-si lasa la usa clasei dificultatile, problemele personale, angoasele etc.; daca profesorul vrea sa fie eficient, el trebuie sa ofere raspunsuri la toate acestea. Toata gama dificultatilor traditionale (neatentia, distractibilitatea, raspunsuri inadecvate, comportamente perturbate s.a.) provin de aici, ceea ce demonstreaza ca eficienta învatarii se bazeaza si pe alte variabile decât doar buna programare a stiintei de transmis."


(Paunescu si Musu, Recuperarea medico-pedagogica a copilului cu handicap mintal,

Ed. Medicala, Bucuresti, 1990, p. 56)Munca de profesor poate fi uneori dificila. Profesorii trebuie sa coordoneze eficient clasele de elevi. Unii dintre acestia pot fi greu sau foarte greu de stapânit, pot prezenta tulburari emotionale sau comportamentale, clasa se poate transforma într-un "câmp de lupta". Energiile elevilor ce prezinta dificultati emotionale-comportamentale nu sunt investite în activitati constructive. Astfel, sarcina profesorului este sa directioneze energia elevilor de la un comportament nepotrivit la unul adecvat. Redirectionarea acestor energii nu este o sarcina usoara.

Acest material îsi propune sa ofere o serie de sugestii prin care profesorul poate gestiona mai eficient "problemele" clasei. Printr-un management al comportamentului, profesorul poate preveni/ evita dezvoltarea unor situatii conflictuale în clasa, promovând climatul adecvat studiului.


Putem sa ne imaginam urmatoarea situatie:

Domnul Georgescu, profesor la o scoala din reteaua SAM, se afla la ora. Trece peste lipsa de entuziasm a clasei, încercând sa-si predea lectia cât mai bine. Eforturile sale sunt zadarnicite din start, petrecând mai mult timp cu monitorizarea si îndrumarea compor-tamentului elevilor d 17417w2221r ecât cu predarea propriu-zisa. În cele din urma reuseste sa focalizeze atentia elevilor asupra lectiei. Este concurat, din nou, sonor, de cei doi elevi (cunostinte vechi) din ultima banca .


Cum ar putea reactiona domnul Georgescu?

Le-ar putea spune: "Nu este cea mai buna modalitate de a te face remarcat la ora mea " sau "Sunteti obraznici, cum va permiteti sa-mi faceti galagie" sau "Aveti chef de vorba, vorbiti cu mine. Ce ati pregatit pentru astazi?" sau "stiti, am mai discutat subiectul acesta. Va rog, faceti si voi liniste" sau nu le-ar spune nimic, ignorându-i pur si simplu, dupa care s-ar înfuria si i-ar duce la director.


Se poate remarca ca domnul Geogescu are multe solutii la dispozitie. Dumneavoastra ce
i-ati recomanda?


De fapt nici una dintre solutiile pe care le are la dispozitie nu-l poate ajuta prea mult, nici una dintre ele nu-i garanteaza ca astfel de probleme nu se vor repeta în clasa.

În plus exista riscul de a dezvolta o solutie ce mentine problema.


Astfel, domnul Geogescu poate tipa la ei, îi poate ameninta. Neremarcând o schimbare îsi repeta solutia, cazând în capcana de a face mai mult din acelasi lucru, agravând chiar problema. Dezamagit de încercarile sale, considera ca a încercat absolut totul, fara rezultat, si dezarmeaza, numind (considerând) acei elevi "needucabili, obraznici .".


Ne putem imagina cum se simte domnul Georgescu ?

Acesta experimenteaza o serie de emotii negative, se simte furios, dezamagit, frustrat, emotii care îi afecteaza, de fapt, eficienta ca profesor.

Repetându-se în timp aceste situatii, domnul Georgescu ajunge se sa îndoiasca de competentele sale didactice. Responsabilitatea pentru aceste comportamente inadecvate o va atribui, totusi, în întregime elevilor. Astfel, domnul Georgescu va adopta o atitudine critica-agresiva fata de elevi, elevii vor raspunde perseverând în aceste conduite inadecvate, considerându-l pe domnul Georgescu nedrept, acesta îsi va intensifica reactia negativa..

Într-un final se va ajunge la un cerc vicios al învinuirilor si al acuzelor.


Putem spune ca domnul Georgescu este într-un impas.


În general se considera ca, atunci când un profesor nu poate stapâni clasa, acesta este un "profesor slab", i se (îsi) atribuie tot felul de defecte profesionale sau de caracter. O atitudine gresita, deoarece controlarea unui grup de elevi este o activitate extrem de dificila si cere anumite abilitati, care pot fi învatate si exersate.

Revenind la domnul Georgescu, nu ar trebui sa-i fie teama sa accepte ca exista elevi pe care nu-i poate controla.

Primul pas ar fi sa accepte ca se confrunta cu o problema si sa-si asume responsabi-litatea de a o depasi.


Din pacate, nu exista o solutie miraculoasa, care sa-i garanteze ca poate reusi sa schimbe peste noapte calitatea relatiilor pe care le-a stabilit, reducând în mod spectaculos incidenta comportamentelor perturbatoare în clasa, modificând eficienta învatarii si predarii în clasa.

Exista, însa, o serie de aspecte ale managementului comportamentului care îi permit exersarea de noi deprinderi cognitive si comportamentale, dezvoltându-si abilitatile didactice. Cele mai importante aspecte ale managementului comportamentului sunt:

dezvoltarea unor credinte realiste;

abordarea pozitiva a comportamentului;

interiorizarea principiilor managementului comportamentului;

tehnici de promovare a comportamentului dorit.


Credinte realiste - un alt mod de a privi relatia profesor-elev


Prin traditie, profesorii i-au privit pe elevi ca pe niste receptori pasivi de cunostinte. Ei au presupus în mod automat ca au dreptul de a fi autoritari si ca pot conduce elevii fara ca acestia sa protesteze. Multi profesori cred ca daca se concentreaza pe calitatea relatiei lor cu elevii apare pericolul de a-si pierde autoritatea. Numai ca aceasta conceptie limiteaza considerabil procesul educativ. Studiul, materia nu este ceva ce poate fi "predat" ca un ziar sau o sticla de lapte. Studiul a avut loc mereu natural si cel mai eficient prin interactiunile dintre oameni. Se realizeaza prin comunicare si prin dezvoltarea relatiilor pozitive.

Felul în care profesorii îsi explica comportamentele indezirabile întâlnite determina reactia pe care o adopta: conduita este etichetata ca obraznica, reactia va fi de pedepsire a elevului (efect resimtit de elev: ostilitate, resentimente fata de profesor, sunt sanse de a persevera în aceste comportamente); aceeasi conduita este etichetata ca o problema, reactia va fi de a o trata (profesorul nu-si asuma responsabilitatea, "cazul" fiind pasat specialistilor).

Daca o consider o greseala inerenta procesului de învatare, reactia va fi sa ajut elevul prin promovarea situatiilor ce îl încurajeaza sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii (comportamente).

Munca de profesor are parte si de astfel de provocari. Comportamentul elevilor nu poate fi controlat în mod direct. Poti sa-i controlezi pe câtiva, dar nu pe toti. Ce se poate controla în schimb este raspunsul emotional la comportamentul elevilor. Controlându-ti raspunsul, poti influenta comportamentul elevilor, dar nu-l poti controla (daca alegi sa-i raspunzi unui copil cu calm, într-o maniera rationala, este putin probabil sa ai parte de o confruntare).

Profesorii eficienti au în vedere atunci când predau nu numai programa scolara, ci si deprinderi sociale si emotionale. Desi nu pot controla în mod direct comportamentul elevilor, în schimb îl pot influenta prin:

construirea de relatii pozitive;

prezentarea clara a ordinii de zi;

fixarea si mentinerea unor asteptari ridicate;

consecventa.

Când influenta esueaza ocazional, pot controla alegerile pe care elevii le fac, prin formularea clara a consecintelor.


Dezvoltarea unor credinte realiste fata de elevi permite profesorului promovarea unui comportament pozitiv în clasa:


O abordare pozitiva a comportamentului


Este întodeauna o placere sa intri într-o clasa si sa vezi elevii lucrând atenti, toti stiind ce au de facut, profesorul plimbându-se lejer printre ei pentru a le oferi asistenta, atunci când este necesar, totul într-o atmosfera pozitiva si încurajatoare pentru elevi. Într-o astfel de clasa atât predarea cât si învatarea sunt efective si eficiente.

Atingerea unui asemenea nivel de functionare este posibila numai daca profesorul îsi rezerva timp pentru a planifica si implementa cu consecventa procedurile si regulile prin care sa conduca clasa (vezi capitolul urmator: Managementul comportamentului. Manualul formatorului, Regulamentul clasei).


Abordarea pozitiva înseamna:

afirmatii, reguli si îndemnuri pozitive, în dauna celor negative;

folosirea constanta a laudelor si recompenselor (recunoasterea progresului, încurajarea sunt recompense);

stimularea exersarii deprinderilor sociale de care au nevoie elevii pentru a avea succes;

redirectionarea elevilor spre succes decât sublinierea greselilor.Daca îti oferi suficient timp si oferi suficient timp elevilor tai si esti constant în încercarile tale, vei remarca o schimbare majora, elevii se vor încadra în planul comportamental pe care-l propui, scazând semnificativ frecventa comportamentelor neadecvate.


Principii ale managementului comportamentului


Principiile îti permit sa-ti controlezi raspunsul emotional fata de elev, urmarind preîntâmpinarea si reducerea comportamentelor inadecvate. Cel mai eficient control comportamental limiteaza posibilitatile de aparitie a unui comportament inadecvat.

1. Propuneti-va promovarea comportamentului adecvat

Aplicati recompensele, sanctiunile si consecintele în mod consecvent.

Realizati un echilibru între sanctiuni si recompense.

Oferiti-i elevului alternative pentru a-l învata sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile sale.

Oferiti alternative la confruntare.

Asigurati-va ca stiti la cine sa apelati daca aveti nevoie de ajutor.


2. Separati comportamentul (inadecvat) de copil

Comportamentul este inacceptabil, nu elevul. Catalogând elevul ca "rau" se poate întâmpla ca el sa devina rau.

Încurajat, elevul poate învata sa-si îmbunatateasca comportamentul.

Comportamentul adecvat, totusi, ar trebui întotdeauna asociat cu persoana.

Exemplu: "Felul în care ti-ai realizat tema demonstreaza implicarea si perseverenta ta. Felicitari!"


3. Oferiti-i alternative de comportament

Greselile pot fi privite ca o parte a procesului de învatare.

Promovarea alternativelor de comportament presupune:

a) oferirea posibilitatii ca elevii sa faca alegeri privind comportamentul lor;

b) stimularea alegerilor potrivite;

c) aplicarea consecintele alegerii lor.

Exemplu: "Andrei, daca alegi sa continui sa vorbesti când predau, vei alege sa fii mutat singur în banca/în prima banca. Fa o alegere mai buna, acum. Multumesc".

Mesajul transmis este ca elevul este responsabil pentru alegerea facuta, prin oferirea unei arii limitate de alegeri si prezentarea consecintelor, evitându-se astfel un conflict direct, oferindu-i sansa de a adopta un comportament adecvat.

Imaginati-va situatia în care un elev întârzie la ora. În momentul în care intra, profesorul îl întreaba de ce a întârziat, iar elevul ofera o serie de scuze mai mult sau mai putin plauzibile.

Comportamentul primar (în cazul nostru "întârzierea la ora") este acela care are loc primul si care declanseaza în general reactia adultului.

Comportamentul secundar (în cazul nostru scuzele pe care le ofera pentru întârziere) se realizeaza pentru ca elevul sa se simta mai bine si pentru a distrage atentia de la greseala pe care a facut-o, nu este neaparat un atac la adresa profesorului.

Comportamentul secundar poate fi verbal sau non-verbal.

Focalizarea pe comportamentul primar accentueaza ideea ca elevul are la dispozitie alternative de comportament si este responsabil pentru ceea ce face.

Focalizarea pe frustrarea indusa de comportamentul secundar înrautateste si mai mult lucrurile.


Construiti în mod activ încrederea elevului si relatia cu acesta

Unor elevi (mai ales daca sunt adolescenti) le este greu sa se relationeze cu adultii sau sa aiba încredere în acestia.

Relatiile pozitive profesor-elev sunt de o importanta centrala în educatie si managementul comportamentului.

Stabilirea si reîntarirea limitelor, pastrându-ti promisiunile, fiind consecvent în asteptari sunt modalitati prin care poate fi dezvoltata o relatie puternica cu elevii.

O relatie buna implica contacte pozitive (prin semne non-verbale pozitive sau verbale).

Exemplu: "Ai rezolvat corect problema. Excelent! Bine facut! (non-verbal: zâmbet, înclinare a capului)." Comportamentul care este urmat de o consecinta pozitiva este mult mai probabil sa se repete.

Oamenii realizeaza mult mai multe lucruri atunci când au încredere în sine si în cei de lânga ei.


6. Modelati comportamentul pe care-l asteptati de la elev

Profesorul este un model pentru elevi.

Rezolvarea cu calm a conflictelor este unul dintre cele mai importante modele de comportament.

Calmul, predictibilitatea si siguranta sunt abilitati cheie care trebuie modelate.


7. Nu abandonati niciodata o problema importanta

Atunci când le oferiti alternative de comportament elevilor, nu faceti exceptii de la consecintele stabilite, fie pozitive, fie negative.

Acordarea unei recompense pentru un comportament adecvat arata ca va pasa si ca va respectati cuvântul dat.

Aplicând o consecinta negativa, adoptati o atitudine pozitiva în ce priveste comportamentul viitor.


8. Depuneti efort pentru a remedia si restabili relatia cu elevul atunci când aceasta s-a deteriorat

Nu uitati ca elevii s-ar putea sa fie în continuare stresati sau reticenti în urma sanctionarii primite.

Fiti gata sa le acordati mai mult timp si sa repetati încercarile dumneavoastra de a mentine o atitudine pozitiva.

Daca nu-i acordam elevului sansa de a-si remedia comportamentul, relatia cu acesta se va degrada.Tehnici de promovare a comportamentului asteptat

Plan de disciplina în 9 pasi

Profesorul centrat pe pedepse, ca singura modalitate de a impune comportamentul asteptat, poate obtine în cele din urma linistea si disciplina pe care si le doreste, dar disponibilitatea elevilor de a învata este inhibata. Desi este mai simplu pentru profesor sa stabileasca controlul asupra elevilor printr-o atitudine autoritara, apelând la pedepse si amenintari, la nivelul elevilor aceste reactii negative nu fac decât sa activeze mecanismele de aparare.

De fiecare data când profesorul se comporta calm si asertiv cu elevii are mai multe sanse de a reduce comportamentele inadecvate.

În continuare este prezentat un set de metode ce pot ajuta în prevenirea si corectarea comportamentelor distructive în clasa.


Focalizeaza-te asupra celor care au un comportament adecvat

Oricând este posibil, concentreaza-te mai întâi asupra acelor elevi care au ales sa se comporte adecvat, apreciindu-i verbal, ignorând în acelasi timp elevii care se comporta neadecvat.

Daca ceilalti elevi adopta acest comportament, apreciaza-i pentru aceasta schimbare.

Daca unii dintre elevi persista cu respectivul comportament nepotrivit, poti sa-i directionezi asupra sarcinii.


Utilizeaza indicatiile pozitive

Indicatiile pozitive urmaresc sa foloseasca comportamentul pozitiv din clasa pentru a-l transmite si colegilor.

Exemplu: observi un elev care nu se conformeaza sarcinilor stabilite. Lânga acesta se afla un elev care are un comportament adecvat. Te plasezi lânga el si-i spui:

"Mircea, multumesc ca ai început sa lucrezi de unul singur. Foarte bine

Nicolae, din banca sa, deschide cartea si caietul.

Recunosti aceasta schimbare prin zâmbet, spunând: "Multumesc, Nicolae".


Utilizeaza aproprierea fizica

Exemplu: observi ca Marius nu se implica în rezolvarea sarcinii, asa ca te deplasezi spre acesta, oprindu-te spre a încuraja câtiva elevi care se concentreaza asupra sarcinii.

"Razvan (trei banci distanta de Marius), lucrezi atent. Bravo!"

Continui sa înaintezi spre Marius: "Sorin (o banca distanta), îmi place ca lucrezi bine de unul singur."

Curând Marius se va concentra asupra exercitiului; apreciaza-l pentru aceasta alegere.


Acordarea unei atentii exagerate unor comportamente indezirabile provoaca în cele din urma comportamentul pe care încearca sa-l limiteze.

Acesti trei pasi au în comun faptul ca nu se acorda prea multa atentie comportamentelor indezirabile (tactica ignorarii), se folosesc în mod indirect elevii care au un comportament adecvat, care este recunoscut si apreciat de profesor, ca model ce este preluat de restul elevilor.


Utilizeaza întrebari pentru a-i redirectiona

Întrebarile aparent dezinteresate pot fi solutii eficiente de refocalizare a atentiei elevilor.

Exemplu: te apropii prietenos de unul sau mai multi elevi, încercând sa nu dai atentie comportamentului acestora.

Le poti adresa o întrebare prietenoasa: Cum merge? Aveti nevoie de ajutor? Silvia, ai nevoie sa verific ce ai facut pâna acum?"

Pleci de lânga ei spunând "Am sa ma întorc peste cinci minute sa vad ce ati facut pâna acum".


Repeta-i directia

Dându-i elevului indicatii privind comportamentul, asteptati câteva secunde pentru a-i permite sa adopte comportamentul solicitat.

Exemplu: observi ca Maria s-a oprit din activitate.

Te deplasezi repede lânga banca ei: "Maria, as prefera sa continui sa raspunzi la întrebari, multumesc".

Nu te astepti la o încuviintare imediata, pleci de lânga ea pentru a-i da câteva secunde pentru a-si modifica comportamentul.

Când Maria revine asupra exercitiului, te deplasezi spre banca ei pentru a aprecia aceasta schimbare.


Redirectioneaza comportamentul elevilor

Pentru a nu pierde timpul în controverse (polemici) provocate de comportamentul secundar urmareste sa-i redirectionezi asupra sarcinii.

Exemplu: observi ca Mirela si Adela vorbesc în timpul orei, nefiind atente.

Te deplasezi lânga eleve: "Mirela, Adela as prefera sa încetati sa mai vorbiti si sa fiti atente."

Mirela raspunde: "Doar o întrebam pe Adela ce a scris. Am ramas în urma." (comportament secundar).

Raspunsul tau: "Îmi dau seama ca ai ales sa completezi unde ai ramas în urma si nu poti astepta pâna la sfârsitul lectiei (recunoastere a situatiei), dar chiar acum prefer sa fiti atente (redirectionare), multumesc (întaresc expectanta)".


Da-i posibilitatea sa-si reaminteasca regulile

Reamintirea prieteneasca a regulilor din clasa ta se poate dovedi o strategie eficienta care evita confruntarea. Referirea la reguli ca "regulile noastre" permite o abordare impersonala a problemelor de disciplina.

Exemplu: "Corina, reaminteste-ti regula noastra de a nu jigni pe ceilalti! Mi-ar placea s-o urmezi. Multumesc."


Ofera-i alternative clare

Prezentând consecintele continuarii unui comportament nepotrivit, transmiti respon-sabilitatea alegerii elevului.

Exemplu: Observi ca Maria îsi copiaza tema la matematica pentru ora viitoare.

Te deplasezi catre ea si, calm si asertiv, prezinti consecintele continuarii acestui comportament:

"Maria, as prefera sa alegi sa deschizi caietul si sa fii atenta (restabilirea directiei). Daca alegi sa nu fii atenta vom discuta acest lucru la sfârsitul orei (prezentarea consecintelor). Deschide caietul si ia notite, multumesc (întaresc expectanta)".


Foloseste consecintele stabilite

Daca elevul continua sa faca alegeri nepotrivite, poti aplica consecintele stabilite.

Exemplu:

"Maria, ai ales sa discutam la sfârsitul orei (aplic consecintele). Acum fii atenta si rezolva exercitiul, multumesc

Când elevul adopta un comportament adecvat, repara relatia printr-o încurajare.


". .Multumesc."

Utilizarea frecventa a acestei expresii, finalizând orice solicitare (indicatie) facuta elevului, ar putea parea pretentioasa si exagerata, dar:

promoveaza bunele maniere în clasa, acolo unde profesorul este cel mai important model;

nu impune comportamentul, dar arata într-un mod ferm si politicos ce se asteapta de la elev;

induce cu o mai mare probabilitate comportamentul dorit. Fiind exprimat dupa fiecare solicitare si nu dupa adoptarea comportamentul dorit de profesor, cresc sansele de a se adopta acest comportament prin crearea unei presiuni asupra elevului care este apreciat pozitiv, în avans, pentru comportamentul ce se asteapta a fi adoptat.


Alte aspecte ale unui management al comportamentului


Pozitionarea în spatiul clasei, mobilitate

Locul unde te pozitionezi în clasa poate avea un impact semnificativ asupra eficientei tale ca profesor. Daca nu ai fost atent pâna acum la acest lucru, tine cont de urmatoarele sugestii:

Nu te pozitiona doar în fata clasei (la catedra), restul salii va deveni teritoriul elevilor.

Misca-te prin clasa, stabileste-ti toata clasa ca teritoriu.

Când esti în fata, pozitioneaza-te catre unul dintre colturile clasei de unde poti observa elevii mai bine decât daca ai sta în mijloc.

Du-te la elev când vrei sa-i corectezi comportamentul, nu încerca sa intervii din cealalta parte a clasei.

Nu invada spatiul personal al unui elev. Daca te apropii prea mult, vor creste sansele de a transforma disciplina într-o confruntare.


Scurt si simplu

Uneori suntem tentati, atunci când ne confruntam cu diverse probleme de comportament, sa ne revarsam frustrarea (întemeiata, de altfel) asupra elevului, într-un lung monolog ineficient.

Exemplu:

"Ion, deschide caietul si rezolva exercitiul. Multumesc."

În loc de

"Ion, ai uitat sa-ti faci tema. Daca ai petrece mai putin timp cu prietenii tai facând tot felul de tâmpenii si ai fi atent mai mult la lucrurile cu adevarat importante în viata, s-ar putea sa iasa totusi ceva bun din tine. Acum, deschide caietul si rezolva exercitiul."


Da sfaturi înainte de avertizare

Este o tehnica simpla prin care se evita o confruntare directa cu un elev. Dându-i sfaturi legate de felul în care se comporta, se creeaza oportunitati ca elevul sa-si asume responsabilitati personale.

Exemplu:

"Aurel, daca nu încerci sa rezolvi de unul singur, s-ar putea sa-ti fie greu la lucrare."

"Marian, daca vorbesti urât cu colegii, s-ar putea ca acestia sa refuze sa te mai ajute la matematica


Foloseste limbajul pozitiv

Utilizarea negatiilor în activitatea cu elevii poate provoca reactii de respingere din partea acestora. Indicarea comportamentului dorit permite o mai mare confirmare a acestuia.

Exemplu:

" Carla, mi-ar placea sa alegi sa lucrezi în liniste. Multumesc." Este o indicatie care are un efect mai puternic decât: "Carla, te rog, nu te mai agita atâta. "


Document Info


Accesari: 18745
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )