Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


MANAGEMENTUL TERENURILOR URBANE

management


Dezvoltare institutionala si perfectionare īnmanagement urban īn Romānia

(Proiectul ROM-MATRA 96/05)
MANAGEMENTUL TERENURILOR URBANEManual de formare continuaMai, 2000


CUVANT INAINTE


Urmatoarele materiale au fost pregatite pentru a sprijini formatorii care vor conduce cursuri scurte de perfectionare īn domeniul managementului urban la centrul national si la cele teritoriale din Romānia. Aceste materiale fac parte dintr-un manual mai cuprinzator ce a fost īntocmit ca parte a unui proiect sprijinit de guvernul Olandei "Dezvoltare institutionala si formare īn managementul urban (proiectul ROM-MATRA no. 96/05)".


Materialele pentru cursul "Managementul terenurilor urbane (MTU)" se bazeaza pe experienta īn conducerea cursurilor de perfectionare īn domeniul terenurilor, din Romānia, si a Institutului de Studii pentru Locuinte si Dez 12412w229m voltare Urbana (IHS) din Rotterdam, Olanda.


Manualul a fost conceput mai mult ca un punct de plecare īn structurarea cursurilor despre managementul urban decāt ca o schema. Formatorii sunt īncurajati sa completeze acest set cu propriile lor materiale si idei. In plus, desi cursul de MTU a fost proiectat pentru o perioada de trei zile, aceste materiale pot, de asemenea, forma baza unor cursuri mai lungi sau mai scurte. Ele pot fi utilizate īn īntregime sau partial, īn functie de necesitatile formatorului.


Materialele pentru acest curs au fost pregatite, īn colaborare, de catre Paul Rabé, de la departamentul de locuinte al IHS Rotterdam, si Nicolae Taralunga, directorul biroului IHS Romania srl, īn aprilie, 2000.


Autorii doresc sa multumeasca d-nelor Sorina Racoviceanu de la IHS Romānia si Roxana Stoica, CFC Calarasi pentru sprijinul acordat īn perioada pregatirii acestor materiale.


Justificarea cursului


Centrul Natiunilor Unite pentru Asezari Umane (Habitat) apreciaza ca "problema cum piata de terenuri urbane raspunde nevoilor economice si sociale ale locuitorilor si īntreprinderilor, ramāne una din cele mai complexe, poate cea mai complexa sarcina a administratiei locale". Putem adauga de asemenea ca aceasta nu mai este doar o sarcina a administratiei, dar si a partenerilor urbani interesasi īn dezvoltarea urbana, a organizatiilor societatii civile si a sectorului privat.


In Romānia, noua Constitutie adoptata īn 1991 si Legea privind administratia publica locala (nr. 69/1991 republicata) confera autoritatilor locale o autonomie substantiala īn privinta administrarii resurselor proprii de teren. In plus, īn noul context al descentralizarii, terenurile urbane si resursele imobiliare vor forma baza veniturilor locale proprii. Totusi, capacitatea autoritatilor locale de a exploata aceste resurse, ramāne deocamdata limitata, datorita cadru legal incomplet, a instrumentelor politicilor de terenuri necoordonate si a capacitatii organizatiilor si personalului, la nivel local, de a formula si aplica aceste politici. O mai buna īntelegere a principiilor managementului terenurilor si a functionarii pietei de terenuri va contribui la īmbunatatirea nu numai a politicii locale de terenuri ci si a economiei locale si managementului urban.

Principalul obiectiv al cursului


Obiectivul cursului este acela de a furniza baza teoretica a managementului terenurilor īn sprijinul (1). formularii unei politicii urbane generale, (2). ghidarea procesului decizional, a planificarii si a procesului de management. Materialul cursului a fost proiectat pentru a asigura o vedere de ansamblu asupra pietei de terenuri si a administrarii terenurilor oficialitatilor locale care detin o experienta directa scazuta īn privinta acestui subiect si pentru care īntelegerea acestor probleme este de mare importanta īn munca pe care o desfasoara. Seminarul intentioneaza sa īmbunatateasca intelegerea conceptelor managementului si sa furnizeze participantilor instrumente si capacitatea de imbunatatire a performantelor īn crearea dezvoltarii urbane durabile. Cadrul teoretic este completat cu studii de caz din Romānia si din alte tari.


Grupurile tinta


Aceste materiale se adreseaza, īn principal, primarilor, viceprimarilor si consilierilor locali, ce detin responsabilitatea planificarii dezvoltarii economice si care, poate, nu detin experienta anterioara īn domeniul specific al managementului terenurilor. Personalul din departamentele administrative legate de aspecte tehnice ale terenurilor, cum ar fi planificarea, exproprierea, evaluarea terenurilor si evidenta cadastrala, constituie de asemenea un grup tinta. In acest caz, se sugereaza directorilor Centrelor Teritoriale de Perfectionare sa implice, pe langa formatorul de baza si lectori invitati, ce lucreaza īn aceste domenii tehnice din adminsitratia locala, pentru a prezenta aceste probleme, īn contextul legislativ specific.


Explicarea structurii generale si continutului cursului


Cursul consta īntr-o sesiune introductiva, sase sesiuni de baza, doua sesiuni consacrate unui exercitiu de grup si o sesiune de īnchidere. Fiecare sesiune (cu exceptia celei de īnchidere) este programata pentru 90 de minute. Programul general al cursului ocupa trei zile sau un total de 14,5 ore de curs.


Cursul poate fi divizat īn trei parti, corespunzand fiecareia din cele trei zile necesare pregatirii. Prima parte (ziua 1) acopera sesiunile 1-3, si furnizeaza un cadru general al managementului terenurilor, incluzānd o introducere a conceptelor managementului terenurilor (sesiunea 1), piata de terenuri urbane (sesiunea 2) si politica de terenuri (sesiunea 3).


A doua parte a cursului (ziua 2) acopera sesiunile 4-6 si prezinta mai multe detalii ale instrumentelor politicii terenurilor si ale structurilor institutionale necesare prezentate īn ziua 1. Sesiunea 4 descrie instrumentele financiare si de planificare, sesiunea 5 descrie sistemul informational si cadastral iar sesiunea 6 introduce instrumentele parteneriatelor public-private si agentiilor de dezvoltare a terenurilor, pe baza carora municipalitatile pot sa-si īndeplineasca functiile de dezvoltare urbana.


In ziua a 3-a, atentia se va īndrepta catre studiul de caz "Bucuresti 2000+" (sesiunea 7) si va avea loc un exercitiu final (īn timpul sesiunilor 8-9) care va testa abilitatea participantilor de a formula si prezenta o politica a terenurilor adecvata autoritatii publice pe care o reprezinta. Sesiunea de īnchidere din ziua 3 va permite participantilor sa formuleze concluzii, comentarii si observatii asupra celor prezentate.


Subiectele de discutie vor fi incluse la anumite intervale īn timpul sesiunilor, pentru a stimula discutiile si dezbaterea problemelor prezentate.

PREZENTAREA GENERALA A PROGRAMULUI CURSULUI DE TREI ZILE


Timpul

Sesiunea

Subiectul

ZIUA 1
Sesiunea 1


Deschiderea programului, urmata de introducerea principiilor managementului terenurilor urbane si a obiectivelor cursuluiSesiunea 2

Piata de terenuri urbane si functionarea acesteia

Sesiunea 3

Politica de terenuri ; cazul orasului Campina


ZIUA 2
Sesiunea 4


Instrumente de planificare si financiare ale politicii

Sesiunea 5

Instrumente ale politicii: sistemul informational al terenurilor

Sesiunea 6

Parteneriate public-private si rolul agentiilor de dezvoltare a terenurilor; cazul Beursplein, Rotterdam


ZIUA 3
Sesiunea 7


Studiul de caz "Bucuresti 2000+"

Sesiunea 8

Exercitiu: Formularea unei politici de terenuri

Sesiunea 9

Exercitiu: Formularea unei politici de terenuri    (prezentari)

Sesiunea de inchidere

Discutii si concluzii


Document Info


Accesari: 3233
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )