Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Incarcarea si stivuirea marfurilor generale ambalate in saci

management
Incarcarea si stivuirea marfurilor generale ambalate in saci
Marfurile generale (break bulk cargoes) sunt marfurile ambalate in saci , bale , butoaie , lazi , cutii. Ele se transporta cu nave numite cargouri care 636j97g au magazii cu spatiu mare de incarcare , guri de magazii mari si instalatii proprii de operare a marfurilor.

In mod uzual marfurile transportate in saci sunt cimentul , ingrasamintele chimice , zaharul , orezul , cafeaua , faina , hrana pentru animale. In vederea incarcarii marfurilor in saci la nava se vor face urmatoarele pregatiri:

curatarea santinelor

montarea si calafatuirea capacelor santinelor

maturarea hambarelor si indepartarea gunoaielor precum si a resturilor ramase de la mf transportate anterior

indepartarea mirosurilor vatamatoare ramase de la marfurile transportate anterior aceasta operatiune efectuandu-se de obicei prin ventilatie

fardajul magaziilor trebuie sa fie la post.Uneori,functie de marfurile transportate magaziile navei vor fi fardate suplimentar cu hartie groasa,prelate

Spre deosebire de marfurile in vrac sacii trebuie manipulati bucata cu bucata.In cazul in care marfa este paletizata vor fi manipulati paletii.

Stivuirea sacilor in magaziile navei se poate face in trei feluri functie de felul marfii continuta in saci

Daca marfa din saci necesita ventilatie pronuntata sistemul de stivuire cel mai indicat va fi stivuirea sac pe sac avandu-se in vedere ca gura sacului sa fie la unul inainte la altul inapoi.Dezavantajul metodei consta in  pierderea de spatiu si in posibilitatea dezechilibrarii stivei.

Daca marfa nu necesita ventilatie speciala cel mai bun sistem de stivuire va fi stivuirea pe jumatate de sac.In acest sistem sacul de pe randul superior se stivuieste pe jumatatile a doi saci din randul inferior.Acest sistem face ca spatiul mort sa fie mult micsorat.

Atunci cand stivuirea sacilor se face intr-un spatiu redus in blocuri mai mici , unde stiva trebuie sa aiba o stabilitate mai mare se foloseste stivuirea tesut care consta in asezarea randului superior transversal pe randul inferior

O atentie deosebita se va acorda incarcarii si stivuirii marfurilor ambalate in saci de plastic care,pe vreme rea pot aluneca , putand produce deplasarea marfii cu efect negativ asupra stabilitatii transversale a navei. Alunecarea marfurilor in saci de plastic devine periculoasa in cazul in care magaziile sunt incarcate incomplet sau cand printr-o stivuire neglijenta raman spatii libere.

Pentru preintampinarea pericolului de deplasare a marfurilor in saci de plastic se recomanda construirea de separatii longitudinale care sa depaseasca suprafata marfii cu 0.5 - 1m.

Pentru preintampinarea avariilor la manipularea sacilor se va interzice folosirea carligelor metalice de catre docheri , se va urmari folosirea instalatiilor de incarcare/descarcare in bune conditiuni evitandu-se astfel distrugerea sacilor.

Marfurile in saci vor fi incarcate la nava sub o atenta supraveghere si un pontaj plin de raspundere.

Pe timpul transportului , unde este cazul,se va realiza o ventilatie corespunzatoare care sa impiedice avarierea marfurilor prin incingere sau umezeala.In unele situatii ,la nava se vor amenaja canale de aerisire odata cu incarcarea si stivuirea marfurilor.


Document Info


Accesari: 2794
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )