Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Analiza pietei de publicitate online in Romania

Marketing


Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative

FACULTATEA DE COMUNICAREAnaliza pietei de publicitate online in Romania

Originalitatea lucrarii de licenta

Coordonator stiintific:

Prof. Univ. dr. Septimiu Chelcea Studenta : Dan Adriana

An : 5, Grupa 2 IDD

- Ianuarie 2008 -

Analiza pietei de publicitate online in Romania

Pasul 1 din continutul lucrarii de licenta- Introducere

In aceasta lucrare imi propun sa cercetez eficacitatea publicitatii online in randul tinerilor.Acesta este ultimul canal media, care a cunoscut o dezvoltare rapida si intensa pe intreg globul; in Romania acest canal s-a dezvoltat incepand din anul 1995, iar cea mai mare ascensiune a cunoscut-o dupa anul 2000.

Aceste date sunt strans corelate cu numarul utilizatorilor care creste semnificativ.

Ca principal obiectiv al cercetarii, imi propun sa realizez o evaluare a eficacitatii acestui nou canal media pentru publicitate.

Industria publicitatii realizeaza cat de vulnerabila este intreaga lume, insa nu este forte clar ce tendinte vor aparea. Specialistii in marketing se asteapta la o crestere a pietei de publicitate, comparativ cu evolutia sa de acum 10 ani. Publicitatea merge pe drumul sau intr-un mod rapid.

Pasul 2: Trecerea in revista a literaturii de specialitate

Agentiile de publicitate fac presiuni si negociaza cu toate canalele de media pentru a obtine reduceri la difuzarea mesajelor si realizeaza masurarea eficientei mesajului publicitar difuzat.

Companiile producatoare isi fac publicitate la produse, deoarece piata este saturara iar necesitatea prezentarii produselor, cunoasterea marcilor este necesara in aceste momente in care piata nu mai este a producatorilor, ci a consumatorilor.

Orice mesaj publicitar este realizat in mod strategic,in sensul ca este adresat unei audiente bine stabilite, este condus de obiective specifice si este difuzat prin canalele media 11111y248l cele mai eficiente catre publicul tinta.

In publicitate mesajul pe care-l transmite anuntatorul catre publicul tinta trebuie sa fie persuasiv, sa contina anumite elemente si pasi bine stabiliti, care sa prezinte intr-un mod convingator avantajele si beneficiile utilizarii produsului;.recompensele primite pot fi :de tip rational, senzorial, social, sau de automultumire. Modalitatea de creare si de transmitere a unui mesaj tine seama de mai multe puncte de vedere, foarte important fiind ceea ce se spune sau se transmite publicului tinta.

Pasul 3- Metode si tehnici utilizate in vederea realizarii chestionarului.

Cu ajutorul segmentarii, organizatiile pot concepe strategii de marketing cu ajutorul carora sa realizeze mesaje care sa raspunda nevoilor si dorintelor publicului consumator vizat. Segmentarea se poate face dupa urmatoarele criterii: geografic, demografic, psihografic si comportamental.

Segmentarea consumatorilor dupa criteriul geografic impune impartirea pietei in unitati geografice cum sunt:-natiunile, statele, regiunile, judetele si orasele. Aceasta segmentare se realizeaza deoarece exista diferente intre nevoile si dorintele oamenilor din zone geografice diferite. La criteriul geografic trebuie avut in vedere si densitatea populatiei ca si climatul zonal, firmele trebuie sa-si adapteze produsele, publicitatea, promovarea la nevoile existente in diferite regiuni.

Segmentarea dupa criteriul demografic conduce la impartirea consumatorilor in grupuri pe baza unor variabile cum ar fi: varsta, sexul marimea familiei, ciclul de viata al familiei, venitul, ocupatia, educatia, religia si nationalitatea.

Segmentarea consumatorilor dupa criteriul psihografic imparte cumparatorii in doua grupuri diferite in functie de clasa sociala, stilul de viata, si trasaturile de personalitate.

Segmentarea cumparatorilor dupa criteriul comportamentului imparte cumparatorii in grupuri in functie de cunostintele, atitudinile, utilizarile sau reactiile fata de un anumit produs.

Fidelitatea - īn cele mai multe cazuri firmele sunt cele care fac segmentarea pietei īn functie de fidelitate, cunoscut fiind faptul ca exista consumatori fideli care cumpara o anumita marca tot timpul, altii sunt partial fideli- la doua sau trei marci- si altii care nu sunt fideli fata de nici o marca. Astfel ca operatorii de marketing grupeaza cumparatorii īn functie de fidelitatea lor fata de produse si servicii, preferānd sa-si concentreze atentia asupra clientilor fideli.

Datorita mediului īn care traieste o persoana, aceasta resimte mai multe influente, care sunt grupate astfel: culturale, sociale, personale si psihologice.

Necesar este ca ideea, conceptul unui mesaj publicitar sa se bazeze pe cunoasterea caracteristicilor care-i diferentiaza pe consumatori, publicul tinta caruia īi sunt adresate produsele. Fara cunoasterea acestor caracteristici nu se poate realiza un mesaj publicitar eficient, care sa conduca la rezultate bune (cele asteptate de anuntator).

Figura nr.1 Factori care influenteaza comportamentul cumparatorului

Personali

Vārsta si etapa din ciclul de

viata

Ocupatia

Situatia

materiala

Stilul de viata

Personalitatea si parerea de

sine

 

Sociali

Grupurile de apartenenta

Familia

Rolul si statutul social

 

Culturali

Cultura

Cultura secundara

Clasa sociala

 

Psihologici

Motivatia

Perceptia

Īnvatarea

Convingerile si aptitudinile

 

Sursa: Philip Kotler- Principiile marketingului, op.cit.p. 343

Aceste studii referitoare la stilul de viata al populatiei ne dau informatii referitoare la atitudini, credinta, obiceiuri, nevoi, opinii si alte variabile care ne ajuta sa facem o segmentare a publicului tinta potrivita, cāt mai adecvat diferitelor produse carora le vom crea mesaje publicitare, cum ar trebui sa fie mesajul astfel īncāt sa-i determine pe auditori sa cumpere produsuL.

Companiile care doresc sa-si faca publicitate la produse/servicii si doresc sa-si faca cunoscute marcile produselor pentru a realiza cresterea notorietatii acestora, precum si pentru a creste vānzarile sunt īn cautarea unor medii care sa necesite niste bugete de publicitate mai mici decāt radioul sau televiziunea, care sa ajunga la publicul tinta caruia se adreseaza cu produsul lor.

Pasul 4-Datele obtinute in urma aplicarii chestionarului (vezi anexa 1)

Īn urma analizei datelor pot preciza faptul ca este foarte eficient sa se realizeze campanii publicitare pe internet, acest nou canal media ofera din ce īn ce mai multe posibilitati de afisare a anunturilor, care pāna īn prezent nu prea a fost utilizat de catre companiile romānesti. Se poate observa ca majoritatea companiilor care au campanii pe internet sunt companii multinationale care au si propria pagina de web, astfel īsi cresc si notorietatea marcilor de produse dar si a companiei īn rāndul publicului tinta.

Īn Romānia, la ora actuala se afla īntr-o evolutie dinamica piata PC-urilor, si conform datelor rezultate īn urma cercetarii avem peste jumatate din persoanele chestionate care acceseaza internetul de acasa. Asta ne arata interesul persoanelor pentru acest nou canal de informare si īn acelasi timp faptul ca aceste persoane sunt deschise catre utilizarea noii tehnologii. Astfel ca cel mai indicat este ca acele companii care produc si comercializeaza componente ale unui calculator, ori alta aparatura electronica de īnalta tehnologie sa aiba o pagina de web dar nu numai, acest lucru nefiind suficient, ar trebui sa se realizeze campanii promotionale pe internet, mai ales pe paginile de web de larg interes, cum sunt portalurile.

Pasul 5-Discutia datelor.

Se poate observa ca toate companiile de telefonie mobila au pagina proprie de web, fac publicitate prin bannere pe alte pagini de web, astfel ca le creste notorietatea marcilor, pot informa rapid utilizatorii de internet despre oferta pe care o au, telefoanele mobile, informatii despre date si alte informatii utile si cerute de catre cei care viziteaza paginile de web.

Conform datelor rezultate din urma cercetarii multe persoane petrec īn medie pe saptamāna 5 ore pe internet, iar pe un site īn medie 10 minute, astfel ca sunt expusi la publicitatea care se realizeaza pe internet de pe aproximativ 30 de site-uri.

Pasul 6- Concluzii

Īn urma analizei datelor pot preciza faptul ca este foarte eficient sa se realizeze campanii publicitare pe internet, acest nou canal media ofera din ce īn ce mai multe posibilitati de afisare a anunturilor, care pāna īn prezent nu prea a fost utilizat de catre companiile romānesti. Se poate observa ca majoritatea companiilor care au campanii pe internet sunt companii multinationale care au si propria pagina de web, astfel īsi cresc si notorietatea marcilor de produse dar si a companiei īn rāndul publicului tinta.

Conform declaratiilor date de managerul de marketing de la Imedia Network (compania cea mai importanta de pe piata autohtona de media online) īn primele 6 luni ale anului 2003 au fost investiti peste 400.000 $ fata de 150.000 $ din aceeasi perioada a anului 2002. Astfel ca se observa o tendinta de crestere pe aceasta piata, nu foarte mare dar importanta.

Exista la ora actuala aproximativ 4 milioane de internauti, ceea ce ne arata ca utilizarea internetului este īn continua crestere la noi īn tara, a crescut si numarul de site-uri romānesti (acesta este de peste 62.000) toate acestea conduc la o crestere a utilizarii acestui canal media pentru difuzarea anunturilor publicitare. Aproximativ 40% din totalul investitiilor īn publicitate pe internet este realizat de companiile de telecomunicatii, īnsa cea mai buna crestere au avut-o bunurile de larg consum si retailul.

Īn Romānia, la ora actuala se afla īntr-o evolutie dinamica piata PC-urilor, si conform datelor rezultate īn urma cercetarii avem peste jumatate din persoanele chestionate care acceseaza internetul de acasa. Asta ne arata interesul persoanelor pentru acest nou canal de informare si īn acelasi timp faptul ca aceste persoane sunt deschise catre utilizarea noii tehnologii.

Anexa 1- Chestionar

Forma chestionarului folosit īn cadrul cercetarii a fost urmatoarea:

CHESTIONAR

Buna ziua, ma numesc Adriana Dan si realizez o cercetare de piata. Īn acest sens v-as ruga sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la cāteva īntrebari. Dureaza cāteva minute.

De unde accesati internetul?

a) acasa  b) scoala c) internet cafe d) serviciu e) alt loc

Cāte ore accesati internetul īntr-o saptamāna?

a) mai putin de o ora b) 1-3 ore c) 4-6 ore d) peste 6 ore

De regula pe un site petreceti:

a) mai putin de 1 minut b) 1-5minute c) 5-15 minute d) mai mult de 15 minute

Īn ce scop utilizati internetul?

a) e-mail b) stiri si alte informatii c) altele. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5. Care sunt primele 3 denumiri de site-uri pe care le puteti mentiona?

1 . . . . . . . . . . . . . . 2 . . . . . . . . . . . . . . . 3 . . . . . . . . . . . . . . .

6. Pe ce site-uri navigati cel mai frecvent :

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  1. Din lista de mai jos ce site-uri ati vizitat:

a)      bizcity.ro e) referatele.com h) yahoo.com

b)      funcards.ro f) eva.ro i) hotmail.com

c)      toplinks.ro g) stilo.ro j) bumerang.ro

d)      Altele. . . . . . . . . . . . . .

8. Sunteti abonata la vreun newsletter?

a)      Da. Mentionati-le. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

b)      Nu.

Ati cumparat vreodata prin intermediul internetului?

a) Da. b) Nu

Daca Da mentionati ce anume . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mentionati ce marci de produse/servicii ati vazut pe paginile de web prin bannere:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Sunteti dispusa ca pe viitor sa primiti mail-uri promotionale de la diferite companii alaturi de diverse informatii?

a) Da  b) Nu

Ati accesat site-uri dedicate femeilor?

a) Da. Mentionati care. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

b) Nu

Cunoasteti vreo campanie publicitara facuta prin bannere pentru produse ori servicii?

a) Da. Descrieti una va rog

b) Nu

Ati raspuns la vreun sondaj de pe un site romānesc?

a) DA  b) NU

Ati participat la vreun concurs desfasurat pe internet?

a) DA b) NU

Daca Da mentionati pentru ce era concursul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Faceti o apreciere cu privire la urmatoarele afirmatii:

Afirmatia

Acord total

Acord

Indiferent

Dezacord

Dezacord total

Ideea realizarii unei campanii publicitare pe internet este foarte buna.

Exista prea multa publicitate pe web

O campanie pentru notorietatea marcilor este foarte eficienta daca se realizeaza cu ajutorul unor bannere.

O recomandare a unui site de la un prieten este foarte importanta pentru a ma determina sa-l vizitez

Exista prea putine bannere pe paginile de web romānesti

Intentionati sa participati la concursuri pe internet īn viitor?

a)      da  c) nu stiu

b)      nu  d) probabil

Vārsta dumneavoastra īn ani īmpliniti este cuprinsa īn intervalul:

a) 18-21 ani b) 22- 25 ani c) 26-29 ani d) peste 30 ani

Ultimele studii absolvite au fost:

a) liceul  d) postliceala

b) scoala profesionala e) studii universitare / postuniversitare

c) colegiu

Venitul dumneavoastra net pe membru de familie īn ultimele 3 luni a fost de:

a) pāna īn 2 mil. lei c) īntre 4 si 8 mil. lei

b) īntre 2 si 4 mil. lei d) īntre 8 si 16 mil. lei

e) peste 16 mil. lei

Bibliografie

1.

Chelcea, Septimiu

Cum sa redactam o lucrare de licenta,o teza de doctorat,un articol stintific in domeniul stiintelor socioumane editia a-IV-a, Editura comunicare.ro

2.

Kotler, Philip

Managementul Marketingului, Editura Teora,

Bucuresti 1997

3.

Kotler, Ph., Armstrong, G.,

Saunders, J., Wong, V.,

Principiile marketingului Editie europeana, Editura Teora, Bucuresti, 1999

4.

Ogilvy, David

Ogilvy despre Publicitate, Editura Prion Books Ltd., Imperial Works, Perren Street, London NW5 3r₫ edition 1983 tradusa de Ogilvy&Mather, Bucharest

5.

Popescu, Ioana-Cecilia

Comunicarea īn marketing, editia a-II-a, Editura Uranus, Bucuresti, 2002


Document Info


Accesari: 6319
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )