Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CERCETARE PRIVIND STUDIEREA COMPORTAMENTULUI DE CUMPARARE A PRODUSULUI LACTATIC "IAURTUL MEU FIN, 4 % GRASIME" TNUVA

MarketingCERCETARE PRIVIND STUDIEREA COMPORTAMENTULUI DE CUMPĂRARE A PRODUSULUI LACTATIC "IAURTUL MEU FIN, 4 % GRĂSIME" TNUVA

Cuprins

INTRODUCERE

CAPITOLUL I - PIAŢA, COMPANIA sI PRODUSUL PREZENTAREA PRODUSULUI

Prezentare companie

Prezentare produs

Denumire produs

Utilitate produs

Structura sortimentala

Caracteristici produs

CAPITOLUL II - CERCETAREA MOTIVELOR DE CUMPĂRARE/NECUMPĂRARE A PRODUSELOR LACTATE

2.1. Identificarea problemei si stabilirea scopului cercetarii

2.2. Stabilirea obiectivelor cercetarii

2.3. Populatia tinta

2.4. Metoda de esantionare

2.5. Dimensiunea esantionului

2.6. Metode de administrare a chestionarului

2.7. Ipotezele cercetarii

2.8. Chestionar privind consumul de produse lactate

CAPITOLUL III - PRELUCRAREA sI ANALIZA DATELOR OBŢINUTE

CAPITOLUL IV - REZULTATELE CERCETĂRII PRIVIND STUDIERE COMPORTAMENTULUI DE CUMPĂRARE A PRODUSELOR LACTATE

CONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

INTRODUCERE

Cercetarea comportamentului consumatorului reprezinta un mod mai mult sau mai putin organizat si metodic de identificare a unor raspunsuri mai mult sau mai putin pertinente si obiective la genul de întrebari simple pe care si le pune managerul unei afaceri prospere:

Care sunt clientii actuali si potentiali?

Ce fel de oameni sunt ei? Ce educatie au? Ce stil de viata au?

Unde locuiesc? Cum se îmbraca? Ce credinte au?

Pot ei sa cumpere? Vor cumpara?

Le sunt oferite oare produsele si /sau serviciile pe care ei le doresc? Ce le-ar mai putea fi oferit?

Oferta firmei se afla la locul potrivit, în cantitatea si la calitatea dorite?

Sunt preturile produselor în concordanta cu pretul psihologic asociat lor de catre clienti?

Programul de promovare functioneaza?

Ce gândesc clientii despre o anumita firma?

Cercetarea de marketing nu este o stiinta exacta si, cu atât mai putin, una perfecta sau infailibila. Ea lucreaza cu oamenii, cu nevoile, cu dorintele lor, toate în permanenta schimbare, aflate mereu sub influenta a sute de factori, mai mult sau mai putin cunoscuti. Studiul pietei arata ce doresc oamenii sa cumpere, sa consume sau sa foloseasca. De regula, asta înseamna altceva decât ceea ce vor firmele sa proiecteze, sa produca si sa vânda. Nu este destul sa se cerceteze nevoile. Trebuie sa fie cunoscute dorintele si aspiratiile oamenilor. Astfel, specialistii considera ca principala componenta a cercetarilor de marketing o constituie studierea comportamentului consumatorului.

Cercetarea comportamentului consumatorilor se ocupa cu diferite atitudini în procesul deciziei de cumparare (de exemplu, alegerea locului de cumparare, fidelitatea fata de marca, constientizarea pretului si atitudinii dificile ale consumatorului etc.).

Comportamentul de cumparare al consumatorului, ca domeniu recent de cercetare al marketingului, se refera la comportamentul consumatorilor finali, care cumpara bunuri si servicii pentru consum personal - persoane individuale si gospodarii - prin care îsi satisfac cerintele curente sau îsi indica rolul în societate.

Asociatia Americana de Marketing defineste comportamentul consumatorului ca "o interactiune referitoare la impresie si perceptie, conduita si întâmplari naturale comune pri 838h75i n care fiintele umane îsi dirijeaza schimbarile survenite în propriile vieti".

Proiectul de fata prezinta si analizeaza comportamentul de cumparare a produsului lactatic "Iaurtul meu fin, 4%grasime, TNUVA"

Schimbarile aparute în ultimul an pe piata lactatelor sunt provocate de dorinta românilor de a mânca mai mult si mai sanatos. Cresterea cantitativa a consumului este strâns legata de majorarea veniturilor, dar are un fundament în traditia noastra de a consuma produse lactate. Principalii competitori pe aceasta piata sunt Campina, Napolact, si ZuZu

CAPITOLUL I

PIAŢA, COMPANIA sI PRODUSUL

Prezentare companie

Tnuva este o companie producatoare de lactate care îsi propune sa ofere fiecarei familii din România produse lactate de calitate pentru o viata mai buna.

Produsele Tnuva sunt fabricate dupa retete locale si sunt adaptate stilului de viata al consumatorilor din România. Acestea sunt produse într-o fabrica construita în conformitate cu exigentele standarde impuse de catre Uniunea Europeana.

Tnuva România a fost fondata în anul 2003 de catre Tnuva Israel - cea mai mare companie producatoare de lactate pe piata din Israel - în parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Investitia din România este primul proiect de o asemenea amploare în afara Israelului. Pe piata din Israel compania este cel mai mare producator de lactate, acumulând experienta si maturitatea care justifica planurile de extindere pe piata europeana. Am fost bucurosi sa putem identifica România ca fiind cea mai buna oportunitate de a ne începe procesul de extindere.

Pe lânga o investitie de amploare, fabrica Tnuva este si un proiect inovator. A fost construita din temelii la 20 de km distanta de Bucuresti, în localitatea Popesti Leordeni, fiind proiectata si realizata astfel încât sa asigure cel mai exigent nivel de calitate pentru produsele noastre, la preturi accesibile.

"Tehnologii Performante". Toate procesele tehnologice sunt atent supravegheate astfel încât sa se asigure la finalul linei de productie cele mai bune produse pentru viata de zi cu zi a consumatorilor nostri. Nu doar investitia în tehnologii performante contribuie la aceasta, ci mai ales grija celor peste 100 de oameni implicati în procesul de productie, care adauga câte putin din dragostea si grija lor în fiecare produs.

Prezentare produs

Denumire produs

Denumirea produsului ales pentru studiul de fata este "Iaurtul meu fin, 4 % grasime" produs de Tnuva si face parte din categoria produselor lactate.

Utilitate produs

Produsul "Iaurtul Tnuva" este un produs sanatos, o specialitate iaurt potrivit pentru alimentatia copiilor. Gustos si hranitor, continând 4% grasime, acest iaurt fin este si o sursa naturala de calciu. Este fabricat dupa o reteta speciala, cu multa dragoste si folosindu-ne de întreaga noastra experienta. IAURTUL MEU FIN este disponibil atât pentru consum individual în ambalaj de 150gr, cât si pentru întreaga familie în pahare de 400gr.

Structura sortimentala

Produsele Tnuva au la baza lapte de cea mai buna calitate, cele mai atent selec ionate ingrediente si constituie o importanta sursa de calciu. Laptele folosit în procesul de productie este 100% de calitate A. Pentru respectarea standardelor UE si atingerea parametrilor de calitate A, laptele provine din ferma proprie de la Adunatii Copaceni si de la ferme mari, moderne, care asigura un proces de produc ie ce respecta conditiile de igiena si trasabilitate a laptelui. Circuitul închis al laptelui pâna la sistemul de stocare si racire asigura reducerea la minim a aparitiei riscului de contaminare.

Toate produsele Tnuva sunt disponibile în ambalaje atât pentru consum individual cât si pentru întreaga familie. Ambalajul fiecarui produs detaliaza toate informatiile despre acesta, venind astfel în întâmpinarea consumatorilor.

Caracteristicele produsului

A.     Conditii de calitate

a)        Proprietati organoleptice

CARACTERISTICI

CONDIŢII DE ADMISIBILITATE

METODE DE ANALIZĂ

ASPECT SECŢIUNE

Compozitie compacta, alba, cremoasa.

GUST sI MIROS

Lactat acid, înviorator.

CONSISTENŢA si ASPECT EXTERIOR

Omogena cu cuagulul desfacut dupa procedeul de fermentare în rezervor. Cu cuagulul nedesfacut dupa procedeul de fermentare în termostat. Se admite formarea gazului în forme de bule unitare, conditionata de microflora normala.Pe suprafata produsului lactat acid se admite separarea neînsemnata a zerului, maximum 2% din volumul produsului.

b)        Proprietati fizico-chimice

CARACTERISTICI

CONDITII DE ADMISIBILITATE

METODE DE ANALIZA

Substante grase % MAX

STAS 9065/2-73

Substanta uscata

STAS 9065/5-78

Aciditate

STAS 9065/4-81

Temperatura la iesirea de la întreprindere6

STAS 9065/9-74

c)         Reguli de verificare a calitatii. Verificarea calitatii produsului se va face conform STAT 3103-83.

d)        Conditii de depozitare. Produsul se va pastra în depozite curate, igienizate,ventilate. Temperatura în depozit va fi de +2.+4°C., iar umiditatea de: 75-80%.

B.     Etichetare, ambalare, transport

a)         Ambalajul. Acest factor implicat în definirea calitatii este tot o marfa. El se obtine în întreprinderi speciale, din materii prime diferite, în forme, marimi si culori variate, în functie de produsul ambalat. Rolul ambalajului este acela de a asigura integritatea produsului ambalat si de a contribui la mentinerea calitatii acestuia pe toata perioada folosirii lui. Marcarea este factor de calitate cu dublu rol: de informare - identificare a produsului si estetic, determinat de varietatea solutiilor. Ca factor care influenteaza calitatea, marcarea contribuie la cresterea valorii produsului, trezind totodata curiozitatea cumparatorului. Materialele folosite pentru ambalare sunt avizate de Ministerul Sanatatii. Toate produsele Tnuva sunt disponibile în ambalaje atât pentru consum individual cât si pentru întraga familie. Ambalajul fiecarui produs detaliaza toate informatiile despre acesta, venind astfel în întâmpinarea consumatorilor.

b)         Transportul constituie un sector important al economiei nationale, care are rolul de mentine calitatea produselor pe perioada efectuarii acesteia. Pastrarea este importanta o etapa importanta a circulatiei marfurilor, cu rol determinant asupra calitatii produselor. Se face în spatii special amenajate. Cerintele de pastrare prezinta particularitati pe grupe de produse, a caror nerespectare reduce perioada de garantie acordata de producator. Calitatea produselor si mentinerea ei este influentata si de nivelul de pregatire a lucratorului din industrie si comert. Transportul produsului se face cu vehicule frigorifice, cuarte, uscate, dezinfectate, cu certificare la zi a spalarii si dezinfectiei, fara miros strain, la temperatura de maxim +4°C. Documentele ce însotesc marfa in transportare sunt: buletinul de analiza, certificatul de garantie si certificatul de calitate. Buletinul de analiza este un document de certificare a calitatii prin care se face o descriere detaliata a anumitor caracteristici fizice, mecanice ale produsului.

CAPITOLUL II

CERCETAREA MOTIVELOR DE CUMPĂRARE/NECUMPĂRARE A PRODUSULUI IAURT TNUVA 4% GRÂSIME

Identificarea problemei si stabilirea scopului cercetarii

Scopul general al cercetarii este studierea motivelor de cumparare/ necumparare a produselor lactate, în rândul populatiei din Bucuresti.

Stabilirea obiectivelor cercetarii

Obiective principale si secundare

1. Identificarea profilului cumparatorului de produse lactate

Obtinerea de informatii referitoare la: vârsta sex, venituri, domiciliul urban sau rural, statutul profesional

Determinarea criteriilor care stau la baza alegerii si cumpararii produselor lactate, respectiv motivele de cumparare sau necumparare a produselor lactate

Obtinerea de informatii referitoare la: consumul de produse lactate, motivele de necumparare a produselor lactate, nivelul de satisfactie, marca vizata, caracteristicile vizate, importanta caracteristicilor vizate, preferinta pentru produse dintr-un anumit tip de produs , vizionarea de spoturi publicitare referitoare la produse lactate, influenta publicitatii asupra deciziei de cumparare a produselor lactate.

Populatia tinta

Populatia tinta este constituita din totalitatea persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul în Bucuresti, care în ultimele luni au cumparat produse lactate.

Metoda de esantionare

Metoda de esantionare utilizata a fost metoda cotelor. În aplicarea acestei metode sepleaca de la caracteristicile cunoscute ale populatiei tinta (de exemplu repartitia pe vârste, sexe, ocupatii, domiciliu etc.). Se construieste apoi un esantion respectând aceste caracteristici în valoare relativa. Alegerea persoanelor ce urmeaza a fi interogate este lasata la latitudinea anchetatorului, care va respecta cotele. Aceasta metoda simpla este foarte fiabila, între altele si pentru ca nu necesita constituirea unei baze de sondaj si de aceea este una din metodele cele mai utilizate în studiile de piata.

Dimensiunea esantionului

Dimensiunea esantionului variaza în functie de pragul de încredere si de eroarea acceptata. În cazul de fata, pragul de încredere este de 95% si eroarea acceptata de +/-5%, dimensiunea esantionului este de 400 de persoane.

Metoda de administrare a chestionarului

Metoda de administrare a chestionarului a fost ancheta pe teren, respective în imediata apropiere a unor magazine si în raioanele de lactate din supermarketuri (Billa, Kaufland, Auchan, La Fourmi) si hipermarketuri (Carrefour, Cora, Real, Metro).

Ipotezele cercetarii

Majoritatea consumatorilor de produse lactate au vârsta cuprinsa între 26 si 34 de ani.

Majoritatea consumatorilor de produse lactate sunt persoane de sex feminin .

Majoritatea consumatorilor de produse lactae sunt angajati si au venituri lunare ce depasesc 1.500 ron/luna.

Cca. 10% dintre persoanele care nu consuma produse lactate, nu consuma datorita faptului ca sunt carnivori.

Cca. 75% dintre persoanele care consuma produse din carne sunt multumite de produsele pe care le achizitioneaza.

Cei mai multi dintre indivizi au în vedere calitatea si pretul produselor achizitionate.

Indivizii sunt foarte influentati influentati de publicitate, în decizia de achizitionare a produselor lactate.

Varianta de ambalaj la 400 de grame este preferata cu precadere de 85% din consumatori.

Chestionar privind consumul de produse lactate, iaurtul Tnuva

Buna ziua, doamna / domnule

Realizam o ancheta cu privire la cumpararea de produse dietetice din pui Va rugam sa ne acordati câteva minute din timpul dumneavoastra si sa completati acest chestionar.

În familia dumneavoastra sunt consumate produse lactate ?

□ da (se trece la întrebarea nr. 2) □ nu (se trece la întrebarea nr. 8)

În care dintre urmatoarele grupe de vârsta va încadrati?

□ 18 - 25 ani □ 26 - 34 ani □ 35 - 42 ani □ 42 - 49 ani □ peste 50 ani

Sexul dumneavoastra este:

□ barbatesc □ femeiesc

Domiciliul dumneavoastra stabil este în:

□ Bucuresti □ provincie

Statutul dumneavoastra profesional este:

□ student  □ întreprizator □ angajat □ somer

Dispuneti de un venit lunar în cadrul familiei de:

□ sub 1.000 RON

□ 1.500 - 3.0000 RON

□ 3.000 - 4.500 RON

□ peste 4.500 RON

Din câte persoane este alcatuita familia dumneavoastra?

□ o persoana □ 2 persoane □ 3 - 4 persoane □ peste 5 persoane

Care sunt motivele pentru care nu achizitionati produse lactate?

□ lipsa resurselor financiare (se trece la întrebarea nr.24, dupa care Stop interviu!)

□ carnivor (a) - Stop interviu!

□ nu îmi iaurtul simplu (consum iaurt cu fructe) - Se trece la întrebarea nr.9)

Ce alt tip de produse lactate consumati ?

□ lapte □ iaurt cu fructe □ chefir □ Altele ...

STOP INTERVIU!

Care sunt motivele pentru care în familia dumneavoastra se consuma produse lactate?

□ unul sau mai multi membrii ai familiei sufera de o anumita boala

□ grija de sanatatea familiei

□ alte motive

În ce masura sunteti satisfacut de produsele lactate pe care le achizitionati de obicei?

□ foarte multumit

□ multumit

□ asa si asa

□ nemultumit

□ foarte nemultumit

Care este provenienta produselor lactate pe care le consumati?

□ supermarketuri si hypermarketuri □ mini-marketuri în apropierea domiciliului

□ altele ...............

Consumati produse lactate în mod:

□ current  □ periodic □ ocazional

De obicei consumati produse lactate-iaurt la:

□ mic-dejun (cu cereale) □ gustare între mese □ seara

În ce masura cunoasteti oferta actuala de produse lactate -iaurt?

□ foarte bine □ bine □ putin □ foarte putin □ deloc

Considerati ca sunteti fidel unei anumite marci?

□ Da □ Nu

DACĂ RĂSPUNSUL ESTE NU SE TRECE LA ÎNTREBAREA CU NUMĂRUL 18!

Careia dintre urmatoarele marci îi sunteti fidel?

□ Campina □ Tnuva □ Napolact □ Zu Zu

Care dintre urmatoarele marci le aveti în vedere atunci când doriti sa achizitionati produse lactate - iaurt?

□ Campina □ Napolact □ Tnuva

Care dintre urmatoarele caracteristici le considerati importante la produsele lactate - iaurt pe care le achizitionati?

□ calitate □ continut, ingrendiente □ pret

Informatiile înscrise pe ambalajele produselor lactate sunt:

□ suficiente

□ insuficiente. Ce ati mai dori sa se înscrie pe ambalaj? ........

A-ti dori sa aduceti modificari ambalajelor :

□ da  □ nu

Daca da, la ce?

□ design  □ gramaj □ material

Ce cantitate de produse lactate-iaurt achizitionati la o singura cumparatura?

□ aproxim. 2 cutii / 150g □ între 2 cutii/ 150g si 2 cutii/400 g

2 cutii 400 g □ peste 2 cutii de 400 g

Care este frecventa de cumparaturi a produselor lactate-iaurt?

□ zilnic □ saptamânal □ de 2 ori pe saptamâna □ o data pe luna

Care este pretul pe care sunteti dispus/ vi-l permiteti sa îl platiti pentru un pahar de 400 g?

□ sub 4 ron □ între 4-6 ron □ între 6-10 ron

Sub ce pret per cantitate pahar ati avea îndoieli legate de calitatea unui produs lactatic - iaurt?

□ sub 3 ron □ între 3-5 ron □ sub 6 ron

Care dintre urmatoarele afirmatii se potriveste cel mai bine cu modelul dumneavoastra de consum de produse lactate?

□ consum doar o singura specialitate de produse lactate

□ consum mai multe sortimente simultam

□ consum ocazional

□ de câte ori cumpar, încerc ceva nou

Ce caracteristici considerati ca ar trebui sa aiba produsul lactatic pentru a-l achizitiona?

□ pret accesibil  □ ambalaj atractiv □ aspect placut produs

□ eticheta cu informatii legate de continutul produsului

Cât timp petreceti în fata raftului pentru alegerea produsului lactatic dorit ?

□ 1 minut □ 2-3 minute □ aprox 5 minute □ peste 5 minute

Care sunt în ordinea preferintelor dumneavoastra atributele pe care le aveti în vedere la cumpararea produselor lactate - iaurt (1-primul loc ca preferinta, 4-ultimul loc ca preferinta)

□ calitatea si prospetimea produsului _  □ noutatea produsului _

□ pretul atractiv al produsului _ □ ambalajul produsului _

Exprimati-va acordul sau dezacordul în legatura cu urmatoarele enunturi:

Nr.crt.

Produsele lactate - iaurtul meu fin Tnuva

Acord total

Acord

Indiferent

Dezacord

Dezacord total

Au un gust deosebit

Au un pret acceptabil

Au un ambalaj neatragator

Ati vizionat spoturi publicitare sau reclame referitoare la produse lactate - iaurturi?

□ Da □ Nu

DACĂ RĂSPUNSUL ESTE NU : STOP INTERVIU; DACĂ RĂSPUNSUL ESTE DA SE TRECE LA INTREBAREA NR.32!

Cât de mult va influenteaza publicitatea TV în alegerea unei anumite marci de produse lactate?

□ foarte mult

□ mult

□ asa si asa

□ putin

□ foarte putin

Cât de mult va influenteaza publicitatea (reclame outdoor, reviste) în alegerea produselor dietetic din carne?

□ foarte mult

□ mult

□ asa si asa

□ putin

□ foarte putin

STOP INTERVIU!

CAPITOLUL III

PRELUCRAREA sI ANALIZA DATELOR OBŢINUTE

Rezultatele înregistrate în urma raspunsurilor la chestionarul prezentat în Capitolul II. Subcapitolul 2.8. sunt sintetizate în tabelele si graficele urmatoare:

1. Consumatori de produse dietetice

Caracteristici

Da

Nu

Numar de consumatori

2. Grupe de vârste

Caracteristici

peste 50

Vârsta

3. Sex

Caracteristici

M

F

Sex

4. Domiciliu Stabil

Caracteristici

Bucuresti

Provincie

Domiciliu consumatori

5. Statut profesional

Caracteristici

Student

Întreprinzator

Angajat

somer

Statut profesional

6. Venit lunar per familie

Caracteristici

Sub 1.000 ron

1500-3000 ron

3000-4500 ron

Peste 4500 ron

Venit lunar familie

7. Numar persoane familie

Caracteristici

O persoana

2 persoane

3-4 persoane

Peste 5 persoane

Numar persoane familie

8. Motive de necumparare

Caracteristici

Nu cumpara produse Tnuva

Locuiesc în provincie

si consuma doar lapte

Sunt carnivori

Iaurtul este gras

Motive de neachizitionare iaurtul Tnuva

9. Consum de produse lactate diferite

Caracteristici

Lapte

Chefir

Iaurt dietetic

Consum de produse lactate diferite10. Motive pentru care se achizitioneaza iaurtul Tnuva

Caracteristici

Diete

Grija de sanatate

Alte motive

Motive de consum produsul iaurtul Tnuva

11. Grad satisfactie produse achizitionate

Caracteristici

Foarte multumit

Multumit

Asa si asa

Nemultumit

Foarte nemultumit

Grad satisfactie iaurt Tnuva

12.Provenienta iaurtului Tnuva

Caracteristici

Supermarket si hypermarket

Mini market

Altele (Boutique, Alimentara)

Provenienta iaurtului Tnuva

13.Mod de consum iaurt

Caracteristici

Periodic

Curent

Ocazional

Mod de consum iaurt

14. Momentul zilei de consum

Caracteristici

Mic dejun

Prânz

Gustare între mese

Seara

Momentul zilei de consum

15.Gradul de cunoastere a ofertei actuale de iaurturi

Caracteristici

Foarte bine

Bine

Putin

Foarte putin

Deloc

Gradul de cunoastere a ofertei actuale de iaurturi

16. Fidelitatea fata de o anumita marca

Caracteristici

Da, exista

Nu exista

Fidelitatea fata de o anumita marca

17. Marca fidela

Caracteristici

ZuZu

Tnuva

Campina

Napolact

Marca fidela

18. Marca avuta în vedere la achizitionarea iaurturilor

Caracteristici

ZuZu

Tnuva

Campina

Napolact

Marca avuta în vedere la achizitionarea iaurturilor

19. Caracteristici importante la achizitionarea iaurturilor

Caracteristici

Calitate

Continut

Pret

Caracteristici importante la achizitionarea iaurturilor

20. Informatiile de pe ambalaj

Caracteristici

Suficiente

Insuficiente

Informatiile de pe ambalaj

21. Modificarea ambalajului

Caracteristici

Da

Nu

Modificarea ambalajului

22. Cantitatea de iaurt achizitionat la o singura cumparatura

 

Caracteristici

Aprox.150gr

Între 200-400gr

Între 150gr-400gr

Peste 1400gr

 

Cantitatea de iaurt achizitionat la o singura cumparatura

 

 

 

 

23. Frecventa de cumparare a iaurtului Tnuva

 

Caracteristici

Zilnic

Saptamânal

De 2 ori pe saptamâna

Lunar

 

Frecventa de cumparare a iaurtului

 

 

 

 

 

 

 

 

24. Pretul maxim per kg pentru cumpararea iaurtului Tnuva

Caracteristici

Sub 10 ron

Între 2-80 ron

Peste 10 ron

24 Pretul maxim per kg pentru cumpararea iaurtului Tnuva

25.Modelul de consum al iaurtului Tnuva

Caraceristici

O anumita specialitate

Mai multe sortimente simultan

Consum ocazional

Noutati

26. Ordinea de importanta avute a caracteristicilor iaurtului Tnuva

Locul atribuit

Caracteristici

Calitatea

Noutatea

Pret atractiv

Ambalajul

P calitate=(100*4+90*3+50*2+30*1)/270

P noutate =(25*4+80*3+85*2+80*1)/270

P pret=(110*4+80*3+50*2+30*1)/270

P ambalaj=(35*4+20*3+85*2+130*1)/270

30. Iaurtul Tnuva

Acord total

Acord

Indiferent

DezacordDeazacord total

Au gust deosebit

Au pret acceptabil

Au un ambalaj neatragator

S gust=(70*2+125*1+50*0-15*1-10*2)/270

S pret=(80*2+85*1+90*0-10*1-5*2)/270

S ambalaj=(120*2+60*1+30*0-40*1-20*2)/270

27. Vizionarea spoturilor publicitare si a reclamelor

Caracteristici

Da

Nu

Vizionarea spoturilor publicitare

28 si 29 Gradul de influentare a tipului de publicitate

Caracteristici

Foarte mult

Mult

Asa si asa

Putin

Foarte putin

Publicitate TV

Reclame outdoor si reviste

N publ TV=(100*4+90*3+50*2+30*1)/270

N publ outdoor si reviste =(25*4+80*3+85*2+80*1)/270

CAPITOLUL IV

REZULTATELE CERCETĂRII PRIVIND STUDIEREA COMPORTAMENTULUI DE CUMPĂRARE A IAURTURILOR TNUVA

În chestionarul prezentat în Capitolul II, Subcapitolul 2.8. se observa ca primele 7 întrebari se refera exclusiv la date personale ale consumatorilor de produse dietetice de pui, cu privire la vârsta, sex, domiciliu, statut profesional, venit lunar, numar membri în cadrul familiei. Dupa structurarea datelor anchetei populatia tinta cercetata se caracterizeaza astfel:

1. Consumatori de produse dietetice

Caracteristici

Da

Nu

Numar de consumatori

2. Grupe de vârste

Caracteristici

peste 50

Vârsta

3. Sex

Caracteristici

M

F

Sex

4. Domiciliu Stabil

Caracteristici

Bucuresti

Provincie

Domiciliu consumatori

5. Statut profesional

Caracteristici

Student

Întreprinzator

Angajat

somer

Statut profesional

6. Venit lunar per familie

Caracteristici

Sub 1.000 ron

1500-3000 ron

3000-4500 ron

Peste 4500 ron

Venit lunar familie

7. Numar persoane familie

Caracteristici

O persoana

2 persoane

3-4 persoane

Peste 5 persoane

Numar persoane familie

Dominant în privinta vârstei este segmentul reprezentat de vârsta 26-34 de ani, iar proportia dintre sexe este relativ ridicata, cea feminina având o pondere de 63% din persoanele chestionate. Populatia de referinta este cea care are domiciliul stabil în Bucuresti, sunt angajati, iar familia este alcatuita din 2 membri. Consumatorii de produse dietetice din pui sunt reprezentati de cei care si-au întemeiat o familie si nu au copii. Ponderea majora în ceea ce priveste venitul este detinuta de cei al caror venit este cuprins între 1500 si 3000 ron, respectiv 56%, însa procentul celor care au un venit de sub 1000 ron si cei cu venituri de peste 3000 ron este aproximativ egal, respectiv 19%.

8. Motive de necumparare

Caracteristici

Iaurtul este prea gras

Lociuesc în provincie si consum maI mult lapte

Carnivor

Nu consum acest produs

Motive de neachizitionare iaurt tnuva

9. Consum de alte tipuri de lactate

Caracteristici

Lapte

Chefir

Iaurt dietetic

Preferinta pentru alta carne

10. Motive pentru care se achizitioneaza iaurtul Tnuva

Caracteristici

Regim alimentar

Grija de sanatate

Alte motive

Motive de consum iaurt tnuva

25. Pretul maxim per kg pentru cumpararea iaurturilor Tnuva

Caracteristici

Sub 10 ron

Între 2-8 ron

Peste 10 ron

Pretul minim per kg pentru cumpararea iaurturilor Tnuva

În urma analizei motivelor de cumparare, respective necumparare a iaurturilor Tnuva s-au evidentiat urmatoarele aspecte:

Motivul de necumparare este constituit în principal din cauza fatului ca iaurtul este prea gras, respectiv statutul profesional între acestea existând o legatura evidenta : aproximativ 50% din 130 de persoane, însa acestea ar cumpara produsul daca pretul ar fi cuprins între 10-20 ron per kg produs. Restul consumatorilor nu consuma acest produs, sunt carnivori sau au alte preferinte în materie de iaurt.

Motivele de cumparare sunt constituite în principal de motivatiile psihologice, constiente: grija de propria sanatate - 52%, restul fiind conditionati de consumul de iaurt din cauza regimului alimentar, dietelor, alte motive.

11. Grad satisfactie produse achizitionate

Caracteristici

Foarte multumit

Multumit

Asa si asa

Nemultumit

Foarte nemultumit

Grad satisfactie iaurt Tnuva

12.Provenienta iaurturilor

Caracteristici

Supermarket si hypermarket

Mini market

Altele (Boutique, Alimentara)

Provenienta iaurturilor

13.Mod de consum iaurturi

Caracteristici

Curent

Periodic

Ocazional

Mod de consum iaurt Tnuva

14. Momentul zilei de consum

Caracteristici

Mic dejun

Prânz

Gustare între mese

Seara

Momentul zilei de consum

15.Gradul de cunoastere a ofertei actuale de iaurt Tnuva

Caracteristici

Foarte bine

Bine

Putin

Foarte putin

Deloc

Gradul de cunoastere a ofertei actuale de iaurt Tnuva

22. Cantitatea de iaurt achizitionate la o singura cumparatura

Caracteristici

Între 200-400gr

Peste 400gr

Între 150gr-400gr

Aprox.150gr

Cantitatea de iaurt achizitionate la o singura cumparatura23. Frecventa de cumparare a iaurtului Tnuva

Caracteristici

Zilnic

Saptamânal

De 2 ori pe saptamâna

Lunar

Frecventa de cumparare a iaurtului Tnuva

Una din problemele de interes ale cercetarii a vizat frecventa de cumparare a produsului. La întrebarile chestionarului vizând acest aspect, rezultatele arata ca în zona de frecventa medie (între o data pe saptamâna si de 2 ori pe saptamâna) se înregistreaza cea mai mare parte a cumparatorilor de iaurt (59% - saptamânal, 30% - de 2 ori pe saptamâna). Cu toate acestea s-a înregistrat o frecventa foarte mare (zilnic) de 7% din intervievati.

Cercetarea întreprinsa nu poate evita problemele legate de localizarea cererii de iaurt Tnuva. Din acest punct de vedere este de remarcat faptul ca 74% prefera achizitia de la supermarket/hypermarket, fata de 19% care achizitioneaza produsele dietetice de pui de la minimarketuri si numai 7% fac achizitia de la magazinele gen boutique sau alimentara care sunt mai aproape de locuinta si ar explica consumul de frecventa foarte mare (zilnic).

Gradul de satisfactie al iaurturilor Tnuva achizitionate este mare în procent de 45% si foarte mare în procent de 23%, ceea ce arata ca cei mai multi din consumatorii sunt satisfacuti de produsele cumparate. În corelatie cu întrebarea nr. 14 referitoare la gradul de cunoastere al ofertei de iaurt Tnuva aflam ca oferta de astfel de produse nu este cunoscuta, 44% cunosc putin, 19% foarte putin si 11% deloc.

Gradul de patrundere a iaurtului Tnuva în consum este evidentiat de întrebarea nr. 22 care arata marimea medie a unei cumparaturi, 54% din consumatori cumpara peste 400gr de produs la o singura cumparatura.

16. Fidelitatea fata de o anumita marca

Caracteristici

Da, exista

Nu exista

Fidelitatea fata de o anumita marca

17. Marca fidela

Caracteristici

ZuZu

Tnuva

Campina

Napolact

Marca fidela

18. Marca avuta în vedere la achizitionarea produselor dietetice

Caracteristici

ZuZu

Tnuva

Campina

Napolact

Marca avuta în vedere la achizitionarea produselor dietetice

La întrebarile referitoare la fidelitatea fata de o anumita marca si marca avuta în vedere la achizitia iaurtului Tnuva, raspunsurile s-au concentrat pe produsele de la Tnuva si Napolact, urmate de ZuZu si Campina. Cotele de piata detinute de iaurtul tnuva sunt: Tnuva si Napolcat fiecare cu 37%, ZuZu 15% si Campina 11%.

19. Caracteristici importante la achizitionarea iaurtului Tnuva

Caracteristici

Calitate

Continut

Pret

Caracteristici importante la achizitionarea iaurtului Tnuva

20. Informatiile de pe ambalaj

Caracteristici

Suficiente

Insuficiente

Informatiile de pe ambalaj

21. Modificarea ambalajului

Caracteristici

Da

Nu

Modificarea ambalajului

26. Modelul de consum de iaurt tnuva

Caracteristici

O anumita specialitate

Mai multe sortimente simultan

Consum ocazional

Noutati

Modelul de consum de iaurt Tnuva

27. Caracteristici necesare ca iaurtul Tnuva sa fie achizitionat

Caracteristici

Pret accesibil

Ambalaj placut

Aspect placut produs

Eticheta cu informatii suficiente

Caracteristici necesare ca iaurtul Tnuva sa fie achizitionat

28. Timp petrecut în fata raftului de produse lactate

Caracteristici

1 minut

2-3 minute

Aprox. 5 minute

Peste 5 minute

Caracteristici necesare ca iaurtul Tnuva sa fie achizitionat

29. Ordinea de importanta avute a caracteristicilor iaurtului Tnuva

Locul atribuit

Caracteristici

Calitatea

Noutatea

Pret atractiv

Ambalajul

P calitate=(100*4+90*3+50*2+30*1)/270

P noutate =(25*4+80*3+85*2+80*1)/270

P pret=(110*4+80*3+50*2+30*1)/270

P ambalaj=(35*4+20*3+85*2+130*1)/270

Un aspect important al cercetarii îl constituie caracteristicile importante pe care iaurtul Tnuva trebuie sa le aiba pentru a fi achizitionate. Cele mai importante caracteristici sunt pretul pe care sunt dispusi sa îl plateasca pentru un kilogram de produs si calitatea iaurtului. 37% din intervievati consider caracteristica pret cea mai important, iar 33% considera calitatea cel mai important atribut. Majoritatea intervievatilor ar plati între 2-8 ron/gr pahar iaurt Tnuva, acestia fiind persoane cu vârste între 26-41 de ani, adica vârsta la care se pot obtine venituri proprii, cu un nivel ridicat rezultând ca sunt persoane cu studii superioare si/sau patroni. 39% din intervievati consider ca pretul minim pe grame pe care un iaurt Tnuva de calitate ar trebui sa îl aiba este cuprins în intervalul 2-8 ron/gr.

La întrebarea referitoare la gradul de suficienta al informatiilor aflate pe ambalaj, 63% din consumatori consider ca fiind insuficiente informatiile legate de continutul iaurtului Tnuva, iar 65% nu doresc modificari legate de designul ambalajelor acestor produse.

Ca urmare au fost identificate doua grupuri mari de consumatori:

Sofisticatii, persoane care ar plati peste 10 ron/gr iaurt , majoritatea cu venituri peste medie, fara copii, patroni si/sau intelectuali, care consuma în mod curent produse lactate si prefera produse de calitate,ce presupune un pret mai ridicat.

Conservatorii, persoane de sex masculine care ar plati suma 5-10 ron/gr de iaurt , familisti, majoritatea cu 3 membri, cu venituri lunare pâna la 1500 ron si care apreciaza pretul accesibil. Având în vedere strânsa corelatie dintre venituri si pretul platit pentru acest produs, este normal ca pretul sa aiba întâietate în fata gustului.

Respondentii au fost solicitati sa-si exprime opinia fata de un set de trei afirmatii referitoare la atributele semnificative luate în calcul ( pret, gust, ambalaj). Importanta pe care consumatorii respondenti o acorda fiecarui atribut se masoara cu ajutorul scalei lui Likert. Aceasta este o scala de intervale care permite masurarea atitudinii unui individ, caruia i se cere sa exprime intensitatea aprobarii sau dezaprobarii, fata de un enunt alegând una din treptele scalei care i se propune. Aceasta scala presupune acordarea unei note pentru fiecare raspuns, iar apoi calcularea scorului fiecarei propozitii prin efectuarea sumei algebrice a notelor date de fiecare respondent.

Prin centralizarea datelor s-a realizat urmatorul tabel:

30. Produsele dietetice din pui

Acord total

Acord

Indiferent

Dezacord

Dezacord total

Au gust deosebit

Au pret acceptabil

Au un ambalaj neatragator

S gust=(70*2+125*1+50*0-15*1-10*2)/270

S pret=(80*2+85*1+90*0-10*1-5*2)/270

S ambalaj=(120*2+60*1+30*0-40*1-20*2)/270

Scorul cel mai ridicat l-a obtinut primul enunt, si anume acela ca "iaurtul meu fin Tnuva" este personalizat. Deci, acest enunt este primul care apare în mintea unui consumator atunci când se afla în situatia de a cumpara produse lactate, în speta iaurt. Analiza efectuata a condus la concluzia ca iaurtl: în primul rând în ceea ce priveste gustul deosebit; în al doilea rând de pretul cu care se afla pe piata; si un nivel ridicat în ceea ce priveste indiferenta fata de ambalajul atragator.

31. Vizionarea spoturilor publicitare si a reclamelor

Caracteristici

Da

Nu

Vizionarea spoturilor publicitare

32 si 33 Gradul de influentare a tipului de publicitate

Caracteristici

Foarte mult

Mult

Asa si asa

Putin

Foarte putin

Publicitate TV

Reclame outdoor si reviste

N publ TV=(100*4+90*3+50*2+30*1)/270

N publ outdoor si reviste =(25*4+80*3+85*2+80*1)/270

La întrebarile referitoare la importanta canalelor de publicitate, s-a cerut intervievatilor sa indice pe o scala de la foarte mult la foarte putin, gradul de influenta a publicitatii TV si publicitatii outdoor si reviste, asupra deciziei de cumparare a produselor dietetice de pui. Publicitatea TV este cea care influenteaza cel mai mult, obtinând o medie mai mare decât cea a reclamelor outdoor si a revistelor.

CONCLUZII

Consumatorul actual de iaurt Tnuva este din ce în ce mai dispus sa renunte la stocari riscante de produse alimentare putin prelucrate, vândute în stare neambalata sau precar ambalata, preferând sorto-tipodimensiuni cât mai înalt prelucrate, de mic gramaj, cât mai stabile si cât mai convingator garantate.

În acest sens, strategia agentilor economici din industria alimentara trebuie sa vizeze accesul cât mai larg al populatiei la o gama sortimentala mare de produse prelucrate, fapt care determina un raport judicios între grupele de alimente si clasele calitative, reducerea masei pe o unitate de produs preambalat vandabil, echilibrarea si cresterea valorii nutritive a alimentelor, o stabilitate cât mai înalta a produselor puse în circulatie, printr-o garantare a calitatii si inocuitatii la nivelul exigentelor moderne impuse de protectia consumatorului.

In conditiile diversificarii si înnoirii rapide a ofertei de marfuri, mondializarii pietelor, cresterii continue a exigentelor clientilor, calitatea produselor si serviciilor a devenit factor determinant al competitivitatii întreprinderilor.

Pe de alta parte, la nivel macroeconomic calitatea produselor si serviciilor este evaluata tot mai mult în strânsa legatura cu calitatea vietii. Se acorda o importanta deosebita caracteristicilor privind continutul produselor, diminuarii impactului ambiental negativ al unor produse si procese, fiind introduse, in acest sens, tot mai multe restrictii: reglementari, standarde obligatorii referitoare la protectia vietii, sanatatii persoanelor si a mediului înconjurator.

Progresul continuu al societatii umane a dus la o omniprezenta a tehnologiei in toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se înregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari.

Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cât mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cât mai bogate în vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificiala.

BIBLIOGRAFIE

Catoiu I., Teodorescu N. - Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucuresti, 2003

Catoiu I., Turescu N. - Comportamentul consumatorului, Teorie si practica, Editura Economica, Bucuresti, 1997

Florescu C., Mâlcomete Petre, Pop Alexandru Nicolae - Dictionar explicativ de marketing, Editura Economica, Bucuresti, 2003

Juganaru Mariana - Teorie si practica în cercetare de marketing, Editura Expert, Bucuresti, 1998

Kotler Ph. - Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997

Nicolas Guégnen - Psihologia consumatorului, Factorii care influenteaza comportamentul de consum, Editura Polirom, 2005

www.conagra.ro

www.ziare.com

www.referatele.com


Document Info


Accesari: 18763
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )