Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cercetari de marketing grila

Marketing
Cercetari de marketing grilaTrue/False

___A _ 1. Operatorii de marketing sunt adeseori nemultumiti de faptul ca nu dispun de suficiente informatii utile.

___A _ 2. Mediana poate fi utilizata pentru determinarea tendintei centrale in cazul informatiilor obtinute cu ajutorul scalei ordinale.

__ F__ 3. Scala ordinala are urmatoarele caracteristici : origine unica, intervale egale, nu permite clasificari, nu permite ordonari, este o scala parametrica.

__ A__ 4. Ansamblul raporturilor de interactiune in care intra agentii economici in lupta pentru asigurarea surselor de aprovizionare si a pietelor de desfacere formeaza sistemul relatiilor de concurenta.

___F _ 5. In functie de locul de desfasurare, cercetarile de marketing pot fi : exploratorii, instrumentale, descriptive, explicative si predictive.

A___ 6. Metodele de cercetare directa se grupeaza in doua categorii, dupa modul de antrenare a subiectilor, si anume: metode care implica participarea constienta a purtatorilor de informatii si metode ce nu implica, in mod constient, subiectii in cercetare.

___A_ 7. Experimentul este metoda stiittifica de baza pentru investigarea cauzalitatii.

A__ 8. Partea din esantionul sau populatia care a fost supusa experimentului, expusa manipularii variabilei independente, este cunoscuta sub numele de grup de tratament (unitate experimentala).

___F _ 9. Grupul in cadrul caruia, intr-un experiment de marketing, variabila independenta ramane neschimbata poarta numele de grup experimental.

___A_ 10. Metoda soldului conjunctural exprima tendinta unui fenomen oarecare, calculata ca o medie

aritmetica ponderata a raspunsurilor specialistilor, masurate pe o scala ( +2 crestere accentuata, +1

crestere, 0 stagnare, -1 scadere, -2 scadere accentuata).

__A__ 11. Consumatorii cauta, mai intai, sa stabileasca avantajele oferite de o marca sau alta, fiecare produs fiind definit printr-un set de atribute, care pot furniza anumite avantaje sau dimpotriva.

__A_ 12. Raspunsul latent este metoda de scalare.

__F__ 13. Scala ordinala indica relativa pozitie a doua sau mai multe categorii, clase in privinta unei anumite caracteristici si marimea diferentei intre cele doua sau mai multe categorii considerate.

__A__ 14. Scala de ordonare a rangurilor este metoda de scalare.

___F_ 15. Prelucrarea datelor culese folosind scala lui Stapel conduce la informatii specifice scalelor proportionale.

___F_ 16. Diferentiala semantica este o metoda comparativa de scalare.

_F 17. Patratele latine sunt o forma unifactoriala de proiectare a cercetarii directe utilizata pentru a reduce numarul de observatii.

__A__ 18. Patratele greco-latine sunt o simpla extensie a proiectarii cu ajutorul patratelor latine, care permite introducerea unei a treia variabile controlabila.

___F_ 19. Pentru testarea semnificatiei statistice a diferentelor dintre grupuri in cazul scalelor nemetrice se poate utilize si coeficientul de elasticitate.

____F 20. Informatiile secundare reprezinta informatii care servesc indeplinirii obiectivelor secundare ale unei cercetari.

____F 21. Scala interval este metoda de scalare?

___F_ 22. Un tip de scala este si scala de ordonare a rangurilor.

____A__ 23. Sondajul exhaustiv este atunci cand indicele de sondaj I

__F__ 24. Scala ordinala are urmatoarele caracteristici: origine unica, intervale egale, nu permite clasificari, nu permite ordonari, este o scala parametrica.

___A_ 25. Experimentul este metoda stiintifica de baza pentru investigarea cauzalitatii.

____A _ 26. Scala de ordonare a rangurilor este metoda de scalare.

__F__ 27. Prelucrarea datelor culese folosind scala lui Stapel conduce la informatii specifice scalelor proportionale.

__F__ 28. Diferentiala semantica este o metoda comparativa de scalare.

__F__ 29. Pentru testarea semnificatiei statistice a diferentelor dintre grupuri in cazul scalelor nemetrice se poate utilize si coeficientul de elasticitate.

__F_ 30. Informatiile secundare reprezinta informatii care servesc indeplinirii obiectivelor secundare ale unei cercetari.

_A___ 31. Familia este cel mai tipic exemplu de grup de apartenenta.

_A___ 32. Observarea este o metoda de cercetare deosebit de utila in situatiile in care informatiile nu pot fi verbalizate cu usurinta.

___F_ 33. Pentru evaluarea contributiei informatiei obtinute prin cercetarea de marketing la procesul decizional, se folosesc urmatoarele criterii: acuratetea, actualitatea, insuficienta, disponibilitatea, irelevanta.

_F___ 34. Cercetarea de birou este cea mai costisitoare metoda de obtinere a informatiilor si cea mai precisa.

__F__ 35. Multiplicarea cu sau divizarea unui numar de pe scala la altul sunt posibile in cazul scalelor metrice.

__A__ 36. In cadrul experimentului de marketing, variabilele manipulate se numesc variabile independente?

___F__37. Ancheta este metoda de cercetare utilizata pentru culegerea de date primare referitoare la persoane, obiecte sau fenomene, in cazul careia cercetatorul nu interactioneaza sau nu comunica direct cu subiectii, obiectele sau situatiile supuse investigatiei.

__A__ 38. Pentru datele obtinute cu ajutorul unei scale interval, determinarea tendintei centrale a seriei se realizeaza cu ajutorul mediei aritmetice.

___A_ 39. Oamenii sunt influentati de trei tipuri de grupuri de referinta: grupurile de apartenenta, grupurile de aspitatii si grupurile asociative.

F_ 40. Dupa frecventa desfasurarii, cercetarile de marketing se clasifica in :cercetari de birou si cercetari de teren.

___A_ 41. Cercetarea de marketing se incheie prin redactarea studiului si elaborarea concluziilor, iar raportul tehnic este un raport complet care nu omite detaliile si prezinta toate datele prin modul lor de analiza si interpretare fiind destinate cercetatorilor experimentati.

___F_ 42. Masurarea poate fi definita ca fiind asocierea unor numere diferitelor caracteristici ale obiectelor, persoanelor sau fenomenelor, numere care pot fi adunate, divizate sau multiplicate.

F_ 43. Scalele interval constau in numere care ordoneaza caracteristici intre care exista diferente egale pe scala reprezentand diferentele egale existente in cazul proprietatilor masurate si au un punct zero unic.

_A___ 44. Intrebarile puse in ancheta prin telefon sunt mai ales intrebari deschise.

__A__ 45. Inregistrarile contabile sunt considerate a fi surse interne de informatii.

___A_ 46. Variabila care reflecta impactul variabilelor independente, in experimentul de marketing, se numeste variabila dependenta

_A___ 47. Factorii intamplatori (accidentali) determina abaterea temporara a pietei de la tendinta.

___F_ 48. Media geometrica se utilizeaza pentru determinarea tendintei centrale in cazul scalelor metrice

___F_ 49. Testul neparametric ˛(hi-patrat) se utilizeaza pentru determinarea tendintei centrale in cazul scalei nomonale.

__A__ 50. Informatiile obtinute prin experiment sunt informatii primare.

_A___ 51. Diferentiala semantica si scala lui Stapel conduc la informatii specifice scalelor de tip interval.

_A___ 52. Observarea este o metoda de culegere a informatiilor deosebit de utila in situatiile in care informatiile nu pot fi verbalizate cu usurinta.

__A__ 53. Cercetarea de marketing se implica in procesul de fundamentare a deciziilor firmei.

___A_ 54. Scala lui Likert face parte din categoria scalelor de tip ordinal, conducand la informatii de natura neparametrica.

___F__ 55. În general, se garantează că decizia fundamentată pe informtia produsă de cercetarea de marketing este cea optimă.

___A_ 56. Cercetarile de birou furnizeaza informatii care de cele mai multe ori se afla la indemana dar niciodata nu au fost apreciate la justa lor valoare?

___F_ 57. Cercetările de marketing care urmăresc stabilirea coordonatelor fenomenului cercetat, definirea variabilelor si ipotezelor care stau la baza unor cercetări ulterioare se numesc cercetări explicative.

____A 58. Pentru realizarea cercetării de marketing, firma poate opta pentru efectuarea cu forte proprii a cercetării.

___A_ 59. Conceptul de "cercetare de marketing" arată că organizatiile realizează cercetări de marketing pentru a identifica si pentru a rezolva o problemă de marketing.

____F 60. Rolul cercetărilor de marketing în etapa de lansare din cadrul ciclului de viată al produsului este de a arăta căile pentru reîntinerirea produselor, prin încorporarea de noi elemente sau găsirea de noi piete.

___A_ 61. Marketingul strategic reprezintă un proces orientat către analiză.

__F__ 62. Cercetările predictive privesc fenomenele din punct de vedere al cauzalitătii acestora.

_F___ 63. Cercetările descriptive testează validarea unor instrumente si metode de cercetare cum ar fi: metode de esantionare, locul cercetării, chestionare, metode statistice de analiză si previziune.

__A__ 64. Calitatea cercetărilor de marketing (utilitatea lor practică) se află în strânsă legătură cu profesionalismul echipei de cercetători, cu sediul activitătii de organizare si desfăsurare efectivă a cercetărilor.

_A___ 65. Rezultatul calculelor de eficientă stă la baza optiunii firmei cu forte proprii sau cu ajutorul partial sau în totalitate al serviciilor oferite ( contra cost) de alte firme specializate în efectuarea de cercetări.

___A_ 66. Cercetările exploratorii urmăresc stabilirea coordonatelor fenomenului cercetat, definirea variabilelor si ipotezelor care stau la baza unor cercetări ulterioare.

___A_ 67. Studierea potentialului pietei, studierea cotei de piată, cercetările de imagine, analiza vânzărilor fac parte din categoria cercetărilor care identifică problemele de marketing

__A__ 68. Cercetările care rezolvă problemele de marketing vizează produsul, preturile, segmentele de piată, promovarea, distributia.

__A__ 69. Operatorii de marketing consideră informatia un element ajutător în adoptare unei decizii si o adevărată valoare de marketing care poate oferi detinătorului un semnificativ avantaj competitiv.

___A_ 70. Informatiile din surse monitorizate rezultă din scanarea periodică a anumitor surse.

__F__ 71. Rapoartele guvernamentale, rapoartele anuale ale concurentilor, activitătile publice ale concurentei fac parte din categoria informatiilor periodice.

___A_ 72. Sincronizarea informatiilor din sistemul contabil intern presupune ca informatiile să fie disponibile atunci când este nevoie de ele, raportarea prea târzie diminuând sau chiar anulând utilitatea lor.

_A___ A 73. Cunoasterea stiintifică are caracter general.

F__ 74. Erorile legate de răspunsuri apar atunci când o persoană, inclusă în esantion nu poate fi găsită de către anchetator.

___F_ 75. Pentru realizarea cercetării de marketing firma poate opta numai prin apelarea la serviciile oferite de alte firme specializate în cercetarea de marketing.

____ F 76. Un esantion este considerat o reprezentare a elementelor populatiei tintă la scară generalizată.

__C__ 77. Cu ajutorul cercetarilor de marketing, compania obtine:

a. o crestere insemnata a profitului;

b. vanzarea produselor noi;

c. date specifice nerepetitive necesare SIM;

d. o promovare a imaginii de marca.

__A__ 78. Cercetarile de marketing se implica

a. in procesul de fundamentare a deciziilor firmei;

b. in asigurarea calitatii superioare a productiei;

c. in derularea contractelor economice;

d. in demersul de restructurare a companiei.

__C__ 79. Cercetarea de marketing poate fi definita astfel:

a. un proces de investigare computerizata a pietei si stabilire a coordonatelor acesteia;

b. un ansamblu de activitati prin care, cu ajutorul unor concepte,metode si tehnici

stiintifice de investigare se realizeaza masurarea, culegerea si interpretarea

informatiilor de marketing;

c. un ansamblu de activitati prin care, cu ajutorul unor concepte, metode si tehnici stiintifice de investigare se realizeaza masurarea, culegerea, analiza si

interpretarea informatiilor de marketing;

d. un domeniu nou, care este in plin proces de restructurare si definire conceptuala si

metodologica.

__D__ 80. Cercetarea de marketing include o serie de activitati cum ar fi:

a. supravegherea schimbarilor de comportament, estimarea profiturilor, abordarea

pietelor externe, identificarea de noi piete;

b. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii,

estimarea profiturilor, cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme,

previzionarea cererii;

c. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii,

cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme,identificarea de noi piete

de desfacere, estimarea pofiturilor;

d. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii,

cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme, identificarea de noi piete de desfacere, identificarea unor produse sau servicii pentru piata proprie.

__A__ 81. Functiile cercetarilor de marketing sunt

a. obtinerea de informatii pentru factorii de decizie, furnizor de servicii pentru echipa manageriala;

b. investigarea pietei si a cererii, cunoasterea comportamentului consumatorilor;

c. identificarea probelemelor cu care se confrunta managerii, cercetarea factorilor de

influenta a cererii;

d. investigarea pietei si a cererii; cercetarea factorilor de influenta a cererii.

_A___ 82. Daca o companie are timp indelungat o activitate profitabila, de succes, va accepta necesitatea derularii de cercetari de marketing:

a. da;

b. nu;

c. depinde de pret;

d. considera ca stie totul despre clientii si piata sa si nu are nevoie de rezultatele unor

cercetari de marketing.

_B___ 83. In conceptul de marketing coexista

a. trei componente: de analiza, de interpretare si de actiune;

b. doua componente: de analiza si de actiune;

c. doua componente: de analiza si de interpretare;

d. trei componente: de analiza, de interpretare si de previziune.

__B__ 84. Componenta de actiune este componenta operationala, practica ce decide asupra:

a. activitatii de piata a companiei;

b. celor 4 P : produs, pret, promovare si plasament;

c. elaborarii strategiei de piata;

d. oportunitatii actiunilor de marketing, implicit asupra cercetarilor de marketing.

_D___ 85. Calitatea cercetarilor de marketing si, deci, utilitatea lor practica se afla in stransa legatura cu

a. profesionalismul echipei de cercetatori; c. desfasurarea efectiva a cercetarilor;

b. sediul activitatii de organizare; d. a+b+c.

__B__ 86. Principalele tipurile de informatii vehiculate in sistemul informational de marketing sunt:

a. informatii la cerere, informatii din surse monitorizate

b. informatii la cerere, informatii din surse monitorizate, informatii periodice

c. informatii la cerere, informatii periodice

d. informatii la cerere, informatii din surse monitorizate, informatii periodice, informatii

valide

valide

___A_ 87. In cazul informatiilor masurate cu ajutorul scalei interval, caracterizarea tendintei centrale se face cu ajutorul:

a. mediei aritmetice

b. distributia de frecvente cumulata;

c. mediana;

d. media geometrica.

_D___ 88. Una dintre urmatoarele metode nu permite comparatii:

a. scala comparatiilor perechi;

b. scala cu suma constanta

c. scala de ordonare a rangurilor;

d. scala procentuala.

Companiile conduse pe principii de marketing urmaresc satisfacerea nevoilor

a. produsului; c. angajatilor;

b. organizatiei; d. cumparatorilor

___A_ 90. Studiile pilot sunt cercetari:

a. exploratorii

b. instrumentale;

c. descriptive;

d. predictive.

__A__ 91. Masurarea corelatiei, in cazul informatiilor masurate cu ajutorul scalei interval se realizeaza utilizand:

a. coeficientul de corelatie; c. coeficientul de corelatie a rangurilor;

b. coeficientul de contingenta; d. coeficientul de variatie.

_A___ 92. Mediana poate fi utilizata pentru:

a. determinarea tendintei centrale in cazul scalelor ordinale

b. testarea semnificatiei statistice a diferentelor dintre grupuri in cazul scalei interval;

c. masurarea corelatiei in cazul scalei proportionale;

d. analiza statistica a scalelor neparametrice.

__B__ 93. Cercetarea directa presupune

a. preluarea informatiei fara antrenarea purtatorului ei;

b. furnizarea informatiei de catre purtatorul acesteia

c. generarea informatiei cu ajutorul experimentelor de marketing;

d. utilizarea analogiilor in locul fenomenelor reale.

___A_ 94. Pentru testarea gradului de semnificatie a diferentelor de opinie intre mai mult de doua subesantioane independente, se poate utiliza:

a. testul hi-patrat

b. testul U;

c. testul Fisher;

d. testul Student.

__B__ 95. Cercetarile predictive urmaresc :

a. sa descrie tendintele in evolutia viitoare a fenomenelor analizate;

b. tendintele in evolutia viitoare a fenomenelor analizate, schimbarile ce se pot produce in

dimensiunile si modul de manifestare ale acestora;

c. sa testeze anumite instrumente si tehnici de cercetare;

d. sa stabileasca coordonatele prezente si viitoare ale fenomenului cercetat.

___D_ 96. Investigarea preliminara, etapa in organizarea si desfasurarea cercetarilor de marketing, consta in :

a. identificarea problemei, definirea scopului cercetarii, elaborarea ipotezelor de lucru;

b. definirea scopului cercetarii, elaborarea ipotezelor de lucru si estimarea valorii informatiei;

c. identificarea problemei, definirea scopului cercetarii, elaborarea ipotezelor de lucru;

d. identificarea problemei, definirea scopului cercetarii, elaborarea ipotezelor de lucru si

estimarea valorii informatiei.

estimarea valorii informatiei

___A_ 97. Erorile ce pot apare la obtinerea de informatii se pot datora urmatoarelor cauze

a. lipsa reprezentativitatii esantionului, lipsa de raspunsuri, continutul raspunsurilor

b. lipsa reprezentativitatii esantionului si continutul raspunsurilor;

c. lipsa reprezentativitatii esantionului, lipsa de raspunsuri, continutul raspunsurilor si

abordarea subiectilor interviului;

d. lipsa reprezentativitatii esantionului, continutul raspunsurilor si abordarea subiectilor

interviului.

__C__ 98. Scala reprezentata in figura de mai jos, este o scala:

Complet Deloc

satisfacut satisfacut

a. cu suma constanta; c. scala procentuala

b. diferentiala semantica; d. scala Stapel.

___B_ 99. Din grupa scalelor de evaluare a atitudinii fac parte urmatoarele scale:

a. scala cu suma constanta, scala Stapel,

scala Likert

c. diferentiala semantica, scala procentuala,

scala comparatiilor perechi

b. diferentiala semantica, scala Stapel, scala

Likert

d. scala nominala, scala Stapel, scala Likert

__C__ 100. Observarea, metoda de obtinere a informatiilor in cercetarile de marketing, poate fi realizata prin urmatoarele tehnici:

1. cu ochiul liber;

2. cu mijloace tehnice de observare;

3. masurarea urmei fizice;

4. tehnica inventarierii;

5. teste "oarbe";

6. teste prospective.

a. 1+4+5+6; c. 1+2+3+4;

b. 2+3+5+6; d. 3+4+5+6.

__D__ 101. Schema experimentala, redata mai jos, reprezinta:

MB X MA

a. proiectare "numai dupa";

b. proiectare"inainte si dupa cu control";

c. proiectare aleatoare;

d. proiectare "inainte si dupa

___C_ 102. Schema prezentata este:

G1 G2 G3

F1 A B C

F2 B C A

F3 C A B

a. proiectare inainte si dupa cu control; c. schema patratului greco-latinb. schema patratului latin; d. experiment nealeator.

__A__ 103. Daca s-a utilizat scala nominala, pentru caracterizarea tendintei centrale se va calcula:

a. grupul modal

b. media aritmetica ponderata;

c. mediana;

d. nici un raspuns nu este corect.

_D___ 104. Media aritmetica ponderata se calculeaza cu formula:

a.

c.

b.

d.

___A_ 105. Calcularea valorii lui Hi-patrat calculat se realizeaza cu formula:

a.

c.

x 100;

b.

d.

x 100.

__B__ 106. Coeficientul de elasticitate (E), utilizat in caracterizarea cererii, se calculeaza folosind formula

a.

x 100;

c.

b.

d.

x 100.

___C_ 107. Etapa imediat premergatoare executarii cercetarii in cadrul procesului cercetarii de marketing este:

a. investigarea preliminara;

b. elaborarea ipotezelor de lucru;

c. elaborarea programului de marketing

d. analiza si interpretarea datelor.

__A__ 108 Este etapa a procesului cercetarii de marketing:

a. investigarea preliminara;

b. selectia ideilor;

c. platforma de marketing;

d. nici un raspuns corect.

__C__ 109. Informatiile primare pot fi obtinute prin:

a. observare, ancheta;

b. informatii din reviste de specialitate;

c. ancheta, experiment, observare

d. a+b+c.

___B_ 110. Nu este scala nemetrica:

a. scala nominala;

b. scala interval

c. scala lui Likert;

d. nici una dintre variantele de mai sus nu este corecta.

___C_ 111. Nu este adevarat enuntul:

a. tipurile de scala sunt in numar de patru: nominala, ordinala, interval, proportionala;

b. tipul de scala preferat de cercetatori este scala proportionala;

c. intre tipurile de scala si metodele de scalare nu exista nici o diferenta

d. scala lui Likert este scala ordinala.

___D_ 112. Ce metoda de scalare solicita respondentului sa evalueze atitudinea fata de un obiect sau caracteristicile acestuia, pe o scala cu maximum 7 nivele, intercalate intre doua atribute bipolare:

a. scala de ordonare a rangurilor;

b. scala lui Stapel;

c. scala lui Likert;

d. diferentiala semantica

__C__ 113. Ce metoda de scalare solicita respondentului sa divida o suma, in general 10 sau 100, intre doua sau mai multe obiecte (atribute) pentru a reflecta relativa preferinta a respondentului pentru fiecare obiect:

a. scala de ordonare a rangurilor;

b. scala lui Stapel

c. scala cu suma constanta;

d. testele de diferentiere - triunghi.

__C__ 114. Prelucrarea datelor culese cu ajutorul diferentialei semantice conduce la informatii specifice scalelor tip:

a. nominale;

b. ordinale;

c. interval

d. proportionale.

__A__ 115. Gradul in care procesul de masurare nu este afectat de erorile variabile poarta numele de:

a. relevanta

b. validitate;

c. acuratete;

d. puritate.

_D___ 116. Gradul in care un proces de scalare este lipsit atat de erori sistematice, cat si variabile se numeste:

a. relevanta;

b. puritate;

c. validitate;

d. acuratete

___C_ 117. Nu face parte din metodele si tehnicile de cercetare directa:

a. ancheta selectiva de teren;

b. observarea;

c. experimentul de marketing

d. testele psihometrice.

_D___ 118. Din categoria restrictiilor organizatorice, care intervin in stabilirea marimii esantionului, nu fac parte:

a. fondurile banesti aferente cercetarii;

b. natura bazei de sondaj;

c. numarul si pregatirea persoanelor ce vor efectua sondajul;

d. probabilitatea cu care se garanteaza rezultatele

___A_ 119. Coeficientul de contingenta poate fi calculat:

a. numai in acele situatii in care Hi-patrat se poate calcula

b. atunci cand se solicita de beneficiarul studiului de piata;

c. nici una dintre variantele de mai sus nu este corecta.

___C_ 120. Coeficientul de contingenta ia valori cuprinse in intervalul:

a. [0;1);

b. [0;1];

c

d. nici una dintre variantele de mai sus nu este corecta.

__A__ 121. In functie de marimea coeficientului de elasticitate, cererea populatiei pentru diverse produse poate fi calificata drept elastica atunci cand:

a. E 1;

b. E 1;

c. E 1.

___A_ 122. Elasticitatea este unitara (E=1) atunci cand modificarea cererii este .................cu modificarea venitului.

a. proportionala

b. invers proportionala.

__B__ 123. Pentru un tabel de contingenta de tipul 3x3, in conditiile aplicarii testului , numarul de grade de libertate aferente valorii tabelate a lui este:

a. 3;

b. 4;

c. 6;

d. 9.

__C__ 124. Pentru un tabel de contingenta de tipul 2X2 coeficientul de contingenta calculat poate lua valori in intervalul:

a. ;

b. ;

c. ;

d. .

___B_ 125. Gradul de semnificatie a diferentelor de opinie intre subiectii unui esantion de 200 persoane, in functie de venit a fost analizat cu ajutorul testului . In cazul in care valoarea teoretica a lui este de 6,235 pentru ce valoare a lui ipoteza nula se respinge?

a. 6,230;

b. 6,245

c. 6,092;

d. 5,235.

__B__ 126. Valoarea maxima a erorii limita acceptata in cazul unui esantion neexhaustiv este de:

a. 1%; c. 6%;

d. 8%. b. 5%;

__B__ 127. C.Parlin si-a inceput cariera de cercetator de marketing, in 1911, numarand:

a. ambalaje de Coca Cola c. ambalaje de tigari

b. ambalaje de sapun d. ambalaje de produse cosmetice

___B_ 128. In Romania, cercetarea a facut obiectul studiului sistematic incepand cu :

a. 1990 c. 1980

b. 1970 d. 1960

___A_ 129. Germenii gandirii economice pe principii de marketing s-au facut remarcati, in sectorul privat:

a. dupa 1989 c. dupa 1995

b. dupa 2000 d. dupa 1970

__D__ 130. Cercetarea de marketing include o serie de activitati cum ar fi:

a. supravegherea schimbarilor de comportament; estimarea profiturilor; abordarea

pietelor externe; identificarea de noi piete

b. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii,

estimarea profiturilor, cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme;

previzionarea cererii

c. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii;

cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme;identificarea de noi piete

de desfacere; estimarea pofiturilor

d. supravegherea schimbarilor survenite in mintea clientilor despre companii;

cercetarea cauzelor care au dus la aparitia unor probleme;identificarea de noi piete

de desfacere; identificarea unor produse sau servicii pentru piata proprie.

__A_ 131. Domeniile cercetarilor de marketing sunt

1) analiza caracteristicilor pietei,

2) determinarea pietei potentiale,

3) studii de segmentare,

4) analiza vanzarilor

5) cercetari privind imaginea produselor

6) studii in legatura cu preturile

7) teste de produse

8) sectoarele de varf ale economiei nationale

9) productia de mijloace publicitare

a. 1+2+3+4+5+6+7 c. 1+2+3+4+5+8+9

b. 1+2+4+5+8+9 d. 2+3+4+5+6+8+9

___C_ 132. Nu este etapa a procesului cercetarii de marketing:

a. investigarea preliminara

b. redactarea studiului si elaborarea concluziilor

c. selectia ideilor

d. elaborarea programului de cercetare

__A__ 133. Cate tipuri de scale sunt?

a. 4 c. 12

b. 10 d. in jur de 50

__C__ 134. Nu este adevarat enuntul:

a. tipurile de scala sunt in numar de patru: nominala, ordinala, interval, proportionala

b. tipul de scala preferat de cercetatori este scala proportionala

c. intre tipurile de scala si metodele de scalare nu exista nici o diferenta

d. scala lui Likert este scala ordinala

__D__ 135. Este scala de evaluare a atitudinii:

a. scala comparatiilor perechi

b. scala cu suma constanta

c. scala de ordonare a rangurilor

d. scala lui Stapel

___B_ 136. Este metoda de recoltare a informatiilor de marketing:

a. scala lui Likert

b. investigarea surselor statistice

c. grupul modal

d. nici un raspuns correct

_B___ 137. Testul neparametric

se utilizeaza pentru:

a. determinarea tendintei centrale

b. testarea gradului de semnificatie a diferentelor dintre grupuri

c. masurarea corelatiei dintre variabilele analizate

d. a +b +c

__B__ 138. In cadrul unei cercetari selective, pentru testarea gradului de semnificatie a diferentelor de opinie intre subiecti s-a utilizat

. In cazul in care valoarea teoretica a lui

este de 3,84 pentru ce valoare calculata a

lui

ipoteza nula este acceptata?

a. 5,86

b. 3,74

c. 3,92

d. 3,85

__C__ 139. Cand

nu se poate aplica?

a. atunci cand frecventele care se

asteapta sa rezulte din observare nu

trebuie sa aiba valori prea mari (de regula

mai mari decat 5)

c. atunci cand frecventele care se

asteapta sa rezulte din observare nu

trebuie sa aiba valori prea mici, iar

efectivul colectivitatii cercetate sa fie de

cel putin 40 de subiecti

b. atunci cand frecventele care rezulta

din observare nu trebuie sa aiba valori mai

mici de 5

d.

nici un raspuns corect, testul

se poate

utiliza tot timpul in cazul scalelor

nominale

__B__ 140. Cum se determina numarul gradelor de libertate in cazul testului neparametric

a. (r-1)(N-r)

b. (r-1)(k-1

c. (k-2)(r-1)

d. (rN-1)(k-1)

__C__ 141. Practica cercetarilor de marketing a aratat ca eroarea limita acceptata ia de obicei valori:

a. de cel putin 95%

b. cuprinse intre -1 si +1

c. cuprinse intre si

d. de cel mult 98%

__C__ 142. Este metoda de scalare care permite comparatii:

a. diferentiala semantica

b. scala lui Stapel

c. scala de ordonare a rangurilor

d. scala lui Likert

__A__ 143. Este instrument de culegere a datelor:

a. cercetarea directa; c. chestionarul;

b. observarea; d. sondajul.

__?__ 144. Valoarea maxima a erorii limita acceptata in cazul unui esantion neexhaustiv este

a.

b.

c.

d.

__B__ 145. Pentru un tabel de contingenta de tipul 6x6, coeficientul de contingenta maxim poate fi:

a. +1;

b. 0.912

c. 0,816;

d. 0,707.

___C_ 146. Activitatea care consta in asocierea de simboluri, conform unui procedeu prestabilit, datelor culese se numeste:

a. scalare;

b. masurare;

c. codificare

d. editare.

___A_ 147. Daca s-a utilizat scala nominala, pentru caracterizarea tendintei centrale se va calcula:

a. grupul modal

b. media aritmetica ponderata;

c. mediana;

d. nici un raspuns nu este corect.

__B__ 148. Tipurile de scale sunt in numar de :

a. 2;

b. 4;

c. 8;

d. 10.

__C__ 149. Metodele si tehnicile de cercetare directa sunt:

a. ancheta selectiva;

b. testele psihometrice;

c. observarea

d. experimentul de marketing.

e. simularea.

a. 1+3;

b. 4+5;

c. 1+2+3

d. 1+2+3+4+5.

__C__ 150. Dupa frecventa desfasurarii, cercetarile de marketing pot fi:

a. permanente si de teren; c. permanente si ocazionale

b. ocazionale si de birou; d. de teren si de birou.

__C__ 151. In conditiile aplicarii testului , pentru un tabel de contingenta de tipul 6x6, numarul gradelor de libertate este egal cu:

a. 6;

b. 12;

c. 25;

d. 36.

__A__ 152. Marketingul strategic reprezinta

a. un proces orientat catre analiza

b. un proces orientat catre actiune

c. un proces orientat atat catre analiza cat si catre actiune

__C__ 153. Rolul cercetarilor de marketing in etapa de lansare din cadrul ciclului de viata al produsului este:

a. Cercetarea de marketing arata cum se poate construi o marca sau avantajul competitiv.

Studiul privind satisfactia consumatorului evidentiaza punctele forte si punctele slabe ale

produsului

b. Cercetarea de marketing arata caile pentru reintinerirea produselor, prin incorporarea de

noi elemente sau gasirea de noi piete

noi elemente sau gasirea de noi piete

c. Cercetarea de marketing exploreaza nevoile nesatisfacute pentru produsele noi si ajuta la estimarea cererii. Poate fi folosita pentru fundamentarea pretului sau a specificatiilor produsului

__A__ 154. Conceptul "cercetare de marketing" arata ca, organizatiile realizeaza cercetari de marketing din doua motive:

a. pentru a identifica si pentru a rezolva o problema de marketing

b. pentru a identifica si a analiza informatiile de marketing

c. pentru a identifica si pentru a interprea rezultatele unei cercetari de marketing

__D__ 155. Cercetarile de marketing care urmaresc stabilirea coordonatelor fenomenului cercetat, definirea variabilelor si ipotezelor care stau la baza unor cercetari ulterioare se numesc:

a. cercetari explicative c. cercetari descriptive

b. cercetari instrumentale d. cercetari exploratorii

___C_ 156. Pentru realizarea cercetarii de marketing firma poate opta pentru:

a. efectuarea cu forte proprii a cercetarii

b. serviciile oferite (contra cost) de alte firme

c. a sau b

d. nici una dintre variantele de mai sus nu este corecta___C_ 157. Operatorii de marketing considera informatia

a. un element ajutator in adoptarea unei decizii

b. o adevarata valoare de marketing care poate oferi detinstorului un semnificativ avantaj

competitiv;

c. un element ajutator in adoptarea unei decizii si o adevarata valoare de marketing care poate oferi detinatorului un semnificativ avantaj competitiv

d. nici una dintre variantele de mai sus nu este adevarata

B__ 158. Informatiile din surse monitorizate rezuta din:

a. repetarea unor investigatii anterioare ce si-au demonstrat eficienta in furnizarea de

informatii

b. scanarea periodica a anumitor surse

c. solicitarea expresa a directorului de marketing.

__D__ 159. Indicati care dintre elementele de mai jos se constituie in componente ale SIM:

1. Sistemul contabil intern;

2. Informatiile provenite din mediul extern;

3. Sistemul cercetarilor de marketing.

a. 1+2;

b. 1+3;

c. 2+3;

d. 1+2+3

B_ 160. Rapoartele guvernamentale, rapoartele anuale ale concurentilor, activitatile publice ale concurentei fac parte din categoria informatiilor

a. din surse monitorizate;

b. la cerere

c. periodice.

B__ 161. Sincronizarea informatiilor din sistemul contabil intern presupune:

a. ca informatiile sa fie disponibile in formate diferite si detaliate astfel incat accesul la

informatiile specifice sa fie neingradit

b. ca informatiile sa fie disponibile atunci cand este nevoie de ele, raportarea prea tarzie

diminuand sau chiar anuland utilitatea lor

c. ca nivelul de acuratete sa corespunda conditiilor decizionale concrete, si informatiile sa nu

abunde in detalii

d. ca informatiile sa poata fi accesate rapid, cu usurinta de catre factorii de decizie, fiind

necesar sa fie prezentate intr-un format clar si practic de utilizat (sintetic, pe aceeasi

pagina, etc).

a. unui singur raport numit raport rezumativ

b. unui singur rapor numit raport tehnic

c. a două rapoarte unul rezumativ si unul e tehnic

C_ 163. Efectuarea unei cercetari de marketing se aprobă atunci când:

a. costul cercetarii este mai mare decât contributia ei la perfectionarea unei decizii date

b. costul cercetarii este mai mic decât contributia ei la perfectionarea unei decizii date;

c. nu există nici o legătură între costul cercetării de marketing si decizia de a efectua cercetarea de marketing;

d. decide conducerea departamentului de marketing.

___b_ 164. Erorile legate de răspunsuri :

a. apar atunci când o persoană inclusă în esantion nu poate fi găsită de către anchetator;

b. apar în colectarea informatiilor atunci când valorile comunicate diferă de valorile effective alee factorului în cauză;

c. se manifesă prin diferente semnificative între mărimile caracteristicilor populatiei studiate

si estimările acelorasi mărimi pe baza sondajului.

___d_ 165. Pentru realiazarea cercetărilor de marketing firma poate opta pentru:

a. efectuarea acestora cu forte proprii sau prin apelarea la serviciile oferite de alte firme;

b. numai prin apelarea la serviciile oferite de alte firme specializate în cercetări de marketing;

c. efectuarea acestora cu ajutorul fortelor de de vânzare;

d. efectuarea acestora cu forte proprii sau prin apelarea la serviciile oferite de alte firme specializate în efectuarea de cercetări.

__D__ 166. Una din urmatoarele metode nu permite comparatii:

a. scala lui Likert;

b. scala lui Stapel;

c. diferentiala semantica;

d. scala de ordonare a rangurilor

__B__ 167. Erorile sistematice sunt:

a. erori care apar intamplator in procesul de masurare;

b. erori cunoscute ca si tendinta;

c. erori datorate operatorului de interviu;

d. erori datorate neatentiei respondentului

_B___ 168. Permit transformari de forma f(x)=ax+b (unde a si b sunt doua constante) scalele:

a. ordinale c. proportionale

b. interval d. metrice

__B__ 169. Din grupa scalelor de evaluare a atitudinii nu face parte:

a. diferentiala semantica c. scala lui Stapel

b. scala de ordonare a rangurilor d. scala lui Likert

_B___ 170. 5. Scala lui Likert conduce la obtinerea de informatii specifice scalei:

a. nominale c. interval

b. ordinale d. proportionale

_ C___ 171. Un esantion este considerat o reprezentare a elementelor populatiei tinta la scara

a. nationala c. redusa

b. regionala d. generalizata

_C___ 172. Proiectarea INAINTE si DUPA cu CONTROL se exprima astfel:

a. X MA

b. MB X MA

c. R MB1 X MA1

R MB2 MA2

___B_ 173. In practica cercetarilor de marketing eroarea limita acceptabila se inscrie intre:

a. 1 si 3%

b. 1 si 5%

c. 1 si 10%

__B__ 174. Informatiile de marketing pot fi obtinute cu ajutorul a ......grupe de metode de recoltare a acestora:

a. 2 c. 5

b. d. 6

_B___ 175. Metoda de analiza statistica descriptiva are in vedere:

a. descrierea parametrilor populatiei, testarea ipotezelor

b. restrangerea datelor

c. determinarea existentei diferentelor intre grupuri

d. determinarea existentei asociatiilor

e. previzionarea pe baza unui model statistic

___A_ 176. Pentru caracterizarea tendintei centrale, atunci cand se utilizeaza scala nominala, se calculeaza:

a. grupul modal c. media aritmetica

b. mediana d. media geometrica

__B__ 177. Formula dupa care se determina media aritmetica pentru determinarea tendintei centrale este:

a.

c.

b.

d.

__A__ 178. Testul neparametric (Hi-patrat) se utilizeaza pentru testarea gradului de semnificatie statistica a diferentelor dintre grupuri in cazul scalei:

a. nominala c. interval

b. ordinala d. proportionala

__A__ 179. Asocierea dintre doua variabile spunem ca este tot mai puternica pe masura ce valoarea calculata a lui C (Coeficientul de contingenta) se apropie tot mai mult de :

a. -1

b. 0

c. 1

__D__ 180. Din categoria metodelor calitative directe fac parte:

a. tehnicile proiective

b. focus grupul si tehnicile asociative

c. interviul în profunzime si tehnicile proiective

d. focus-grupul si interviul în profunzime

__C__ 181. Componenta focus-grupului este alcătuită din:

a. grupuri omogene, mai putin de 8 persoane

b. grupuri neomogene, intre 8-12 persoane

c. grupuri omogene, 8-12 persoane, selectate

d. grupuri neomogene, selectate, mai putin de 8 persoane

_C___ 182. Cercetările calitative, de tip focu-grup se realizezază:

a. structurat, pe bază de interviu

b. nestructurat dar folosind un chestionar

c. nestructurat, cu moderator si schemă detaliată de discutii

_B___ 183.Informatiile obtinute din interviurile în profunzime sunt rezultatul aplicării a :

a. 2 tehnici de lucru: analiza simbolică si etapizarea

b. 3 tehnici de lucru: etapizarea, analiza simbolică si întrebari cu scop ascuns

c. nici o variantă nu este corectă

_B___ 184. Tehnicile proiective presupun

a. interventia moderatorului

b. interventia directă a respondentului

c. nici o variantă nu este corectă

Efectuarea unei cercetării de marketing se aprobă atunci când costul cercetării este decat contributia ei la perfectionarea unei decizii date.

a. <

b. >

c. =

d. nu exista nici o legatura intre costul si contributia ei la perfectionarea unei decizii date

___C_ 186. În functie de mărimea coeficientului de elasticitate, cererea populatiei pentru diversele produse poate fi calificată drept inelastică atunci când E < .....

a. -1 c. 1

b. 0 d. 2

187. În functie de mărimea coeficientului de elasticitate, cererea populatiei pentru diversele produse poate fi caracterizată prin elasticitate unitară când E < .....

a. -1 c. 1

b. 0 d. 2

__B__ 188. In cadrul unei cercetari selective efectuate pe un esantion de 2.000 persoane, opinia utilizatorilor unui anumit produs privind pretul acestuia a fost masurata cu ajutorul diferentialei semantice cu cinci trepte. Distributia

opiniilor a fost urmatoarea: Opinia f.favorabila favorabila nici-nici nefavorabila f.nefavorabila Nr.persoane 300 500 440 360 400

Care este scorul mediu exprimand opinia esantionului despre pretul produsului respectiv?

a. 1,10 c. 3,21

b. 2,97 d. 4,22

____ 189. În urma intervievarii unui numar de 50 de specialisti, referitor la evolutia pietei automobilelor in Romania, 15 au indicat o crestere semnificativa, 18 o usoara crestere, 6 o stagnare, 5 o reducere usoara si 6 o scadere accentuata. Care este soldul conjunctural mediu?

a. 0,74 c. 2,41

b. 1,23 d. 5,27

_C___ 190. Pentru un tabel de contingenta, de tipul 4 X 4, numarul gradelor de libertate este de:

a. 7 c. 9

b. 8 d. 10

__B__ 191. Sa se calculeze cota de piata a companiei X, stiind ca volumul total al vanzarilor pe piata romaneasca la produsul A a fost de 1500 mil.u.m. iar compania X a vandut in produse similare in suma de 50 mil.u.m.

a. 2,33 c. 4,66

b. 3,33 d. 5,33

192. Sa se determine si sa se interpreteze media generala a opiniilor celor 1200 consumatori intervievati cu privire la gustul produsului Coca Cola Light.Rezultatele anchetei de teren sunt prezentate in tabelul de mai jos:

acord total acord indiferent dezacord dezacord

total

Coca Cola 

Light are gust

placut

a. 0,33 c. 5,66

b. 1,09 d. 6

___A_ 193. Sa se determine valoarea coeficientului de elasticitate stiind ca : cererea initiala a fost de 230 u.m., cererea la momentul t1 a fost de 350 u.m. iar pretul a crescut de la 5 u.m.pe bucata la 8 u.m. pe bucata. Interpretati

rezultatul obtinut.

a. 0,87 c. 2,67 

b. 1,87 d. 3,11

_B___ 194. In urma unui sondaj efecuat in randul a 600 de consumatori, privind atitudinea lor fata de campania de promovare derulata, s-au obtinut urmatoarele rezultate:

f.favorabila favorabila nici-nici nefavorabila f.nefavorabila

atitudine 121 123 143 175 38

Care este scorul mediu ce exprima atitudinea componentelor esantionului fata de campania de promovare derulata?

a. 2,18 c. 4,44

b. 3,19 d. 4,66

___B_ 195. Vanzarile intreprinderii erau in anul 2004 de 12 mld. lei, in timp ce vanzarile concurentului aflat pe pozitia secunda s-au ridicat la valoarea de 10 mld. lei. Care a fost cota relativa de piata a intreprinderii anul trecut?

a. 0,09 c. 2,33

b. 1,11 d. 2,99

___C_ 196. Sa se determine opinia generala a consumatorilor privind produsul ciocolata cu rodie al firmei , stiind ca in urma unei anchete s-au obtinut urmatoarele informatii:

Opinia foarte buna buna acceptabila satisfacatoare nesatisfacatoare

Nr. persoane 60 50 18 35 15

a. 1,33 c. 3,58

b. 2,45 d. 4,21

_B___ 197. In cadrul unei cercetari selective efectuate pe un esantion de 600 de persoane, opinia utilizatorilor unui produs

privind gustul acestuia a fost masurata cu ajutorul unei scale cu cinci trepte. Distributia opiniilor a fost urmatoarea:

opinia foarte

favorabila

favorabila nici-nici nefavorabila foarte

nefavorabila

nr. persoane 180 250 20 75 75

Care este scorul mediu ce exprima opinia esantionului despre gustul produsului respectiv?

a. 2,09 c. 4,23

b. 3,64 d. 5,65

____ 198. Sa se determine opinia generala a consumatorilor intervievati cu privire la gustul produsului Coca-Cola Vanilla, stiind ca rezultatele anchetei de teren au fost:

Coca-Cola

Vanilla are

gust placut

acord total acord indiferent dezacord dezacord

total

nr. de

persoane

a. 0,02 c. 1,71

b d. 1,99

___A_ 199. In cadrul unei cercetari selective s-a intentionat cunoasterea parerii celor intervievati cu privire la mirosul parfumului Vanderbilt. Raspunsurile au fost: produsul Vanderbilt are miros placut dezacord total dezacord indiferent acord acord total nr. pers. 200 115 25 155 105

Care este scorul mediu realizat la nivelul esantionului?

a. 0,25 c. 2,23 0,25

b. 1,54 d. 2,67

__c__ 200. Sa se determine cota relativa de piata a liderului, stiind ca firma a avut vanzari de 70 mld. euro, iar vazarile concurentului aflat pe pozitia secunda s-au ridicat la 66 mld. euro.

a. 0,06 c. 1,06 0,50

b. 0,50 d. 2,10

__c__ 201. Sa se determine cota de piata detinuta de firma , stiind ca volumul vanzarilor acestei firme pe piata A, in anul 2004 a fost de 30 milioane euro, iar volumul total al tranzactiilor pe piata respectiva a fost de 300 milioane euro.

a. 5% c. 10% 

b. 7% d. 15%

__b__ 202. Sa se determine marimea unui esantion stiind ca populatia totala este de 350.000 persoane, probabilitatea de garantare a rezultatelor este de P = 95%, valoarea coeficientului t = 1,96, iar eroarea limita acceptabila este de

a. 365 persoane c. 576 persoane 475 PERS

b. 475 persoane d. 657 persoane

___B_ 203. Sa se determine marimea unui esantion stiind ca populatia totala este de 700.000 persoane, probabilitatea de garantare a rezultatelor cercetarii este de 80%, coeficientul corespunzator probabilitatii de garantare a rezultatelor este de 1,44, iar eroarea limita acceptata este de 1%.

a. 4300 persoane c. 6100 persoane 5200 PERS

b. 5200 persoane d. 6150 persoane

D_ 204. Sa se determine marimea unui esantion stiind ca populatia totala este de 100.000 persoane, probabilitatea de garantare a rezultatelor cercetarii este de 80%, coeficientul corespunzator probabilitatii de garantare a rezultatelor este 1,44, eroarea limita acceptata este de , proportia elementelor care detin caracteristica cercetata este de 74%.

a. 300 persoane c. 750 persoane 1000 PERS.

b. 500 persoane d. 1000 persoane

A__ 205. Sa se determine valoarea coeficientului de elasticitate stiind ca pretul a crescut in perioada curenta fata de perioada de baza de la 10 u.m. pe bucata la 12 u.m. pe bucata, in timp ce cererea initiala a fost de 285 bucati, iar cererea in perioda curenta este de 335 bucati.

a. 0,9 c. 2,9  0,9

b. 1,9 d. 3,9

__D__ 206. Sa se determine valoarea coeficientului de elasticitate stiind ca: cererea initiala a fost de 200 kg, iar cererea in perioada curenta este de 400 kg, in timp ce venitul a crescut de la 210 u.m. la 260 u.m.

a. 1,15 c. 3,13

b. 2,16 d. 4,16

___C_ 207. Pentru studierea semnificatiei statistice a diferentei de opinie dintre subiectii cuprinsi in 5 subesantioane (sub 18 ani, 18-25 ani, 26-45 ani, 46-65 ani, peste 66 ani) asupra preferintelor fata de un produs de folosinta indelungata (prefera, nedecisi, nu prefera) s-a aplicat testul . Care este numarul de  grade de libertate aferente valorii tabelate a lui ?

a. 4 c. 8

b. 6 d. 10

___B_ 208. Sa se determine opinia generala a consumatorilor privind un nou automobil marca X, stiind ca in urma unei anchete s-a obtinut urmatoarea distributie de frecvente:

Aprecieri referitoare la: foarte favorabila

foarte

nefavorabila

gradul de confort 65 51 34 20 30

consumul de

carburant

usurinta

manevrarii

pret 31 26 11 42 90

calitatea vopselei 63 58 43 26 10

a. 2,66 c. 4,33

b. 3,33 d. 4,66

_d___ 209. Sa se determine marimea esantionului cunoscandu-se: probabilitatea de garantare a rezultatelor de 95,5% si coeficientul corespunzator t = 2,00, iar eroarea limita acceptabila este de 5%.

a. 100 persoane c. 300 persoane 400 pers

b. 200 persoane d. 400 persoane

_b___ 210. Sa se determine marimea esantionului necesar pentru efectuarea unei cercetari de marketing asupra unei populatii de 10.000 persoane cunoscandu-se: -probabilitatea de garantare a rezultatelor este de 97%, coeficientul corespunzator acestei probabilitati este 2,17; -eroarea limita acceptabila este de 1,5%; -proportia elementelor din esantion care poseda caracteristica cercetata este de 72%.

a. 3151 c. 5321

b d. 6200

__b__ 211. Vanzarile firmei Y erau in anul 2004 de 40 miliarde $, in timp ce circulatia totala de marfuri a tarii A a fost in acelasi an de 2515 miliarde $. Care a fost cota de piata a firmei Y in anul 2004?

a. 0,59 c. 2,66

b. 1,59 d. 3,21

___d_ 212. Sa se determine marimea unui esantion, necesar pentru o ancheta selectiva privind "Studiul intentiilor de cumparare a noului tip de pasta de dinti al firmei X", astfel incat sa fie reprezentativ pentru colectivitatea generala. Cercetatorul decide sa lucreze in conditiile unei probabilitati de garantare a rezultatelor cercetarii de 95%( careia ii corespunde un coeficient t=1,96) si a unei valori limita acceptabile de 3%.De asemenea, se cunoaste valoarea p=0,74, reprezentand proportia componentelor esantionului care sunt dispuse sa cumpere noul tip de pasta de dinti.

a. 288 persoane c. 488 persoane 344 pers.

b. 344 persoane d. 822 persoane

___a_ 213. Elasticitatea in functie de venit a cererii pentru produsul X este de 0,6. Daca cererea pentru produsul respective este in perioada t de 15.000 lei, in perioada t cand se asteapta o crestere a veniturilor cu 17%, cat va fi cererea pentru produsul respectiv (c )?

a. 16530

c. 18530

b. 17530 d. 18630

_b___ 214. Care este valoarea coeficientului de contingenta, corespunzator unei cercetari desfasurate pe un esantion de 400 de persoane, in conditiile in care valoarea calculata a lui este 10,53, iar probabilitatea de garantare a rezultatelor este de 80%, pentru care valoarea t= 1,44.a. 0,01 c. 1,01

b. 0,16 d. 1,16

____ 215. Sa se determine marimea esantionului necesar pentru a realiza o cercetare de marketing, intr-o colectivitate de

200.000 de consumatori, stiind ca probabilitatea de garantare a rezultatelor este de P= 90%, eroarea limita

acceptata +/- 3,5%, coeficientul t= 1,65.

a. 556 persoane c. 756 persoane

b. 665 persoane d. 765 persoane

____ 216. Sa se determine valoarea coeficientului de elasticitate stiind ca pretul a crescut in perioada curenta fata de

perioada de baza de la 8 u.m. pe bucata la 10 u.m. pe bucata, in timp ce cererea initiala a fost de 285 bucati,

iar cererea in perioda curenta este de 335 bucati.

a. 0,70 c. 1,20

b. 0,90 d. 1,40

Yes/No

__NU__ 217. Informatiile interne, care circula intre diferite compartimente, trebuie sa fie evaluate de compartimentul de marketing numai in privinta formei lor de prezentare pentru utilizator?

__DA__ 218. Situatia stocurilor, asa cum este structurata in documentele de inventariere, poate fi punctul de pornire in evaluarea eficientei strategiei de produs si a celei de distributie?

___DA_ 219. Studierea elasticitatii cererii in functie de pret este posibila folosind datele din evidenta contabila a companiei?

__NU__ 220. Rapoartele agentilor de vanzari constituie surse de informatii secundare pentru sistemul informational de marketing (SIM)?

__NU__ 221. Cercetarea de birou reprezinta cea mai costisitoare metoda de obtinere a informatiilor si cea mai precisa?

__NU__ 222. Informatiile din surse externe intrunesc toate conditiile de validitate, veridicitate, actualitate, detaliere pentru a fi utilizate in realizarea unor anchete de teren.

__DA__ 223. Factorii intamplatori (accidentali) determina abaterea temporala a pietei de la tendinta?

__DA__ 224. Cercetarile exploratorii urmaresc stabilirea coordonatelor fenomenului cercetat, definirea variabilelor si ipotezelor care stau la baza unor cercetari ulterioare.

___DA_ 225. In cadrul experimentului de marketing, variabilele manipulate se numesc variabile independente

__DA__ 226. Varibila care reflecta impactul variabilelor independente, in experimentul de marketing, se numeste variabila dependenta

__NU_ 227. Cercetarea de birou reprezinta cea mai costisitoare metoda de obtinere a informatiilor si cea mai precisa?

___DA_ 228. In cadrul experimentului de marketing, variabilele manipulate se numesc variabile independente?

Completion

Complete each sentence or statement.

229. Etapele procesului de adoptare a deciziei de cumparare sunt mentionate in reprezentarea schematica de mai jos. Completati casuta goala cu denumirea etapei care lipseste. Recunoasterea nevoii

Cautarea informatiilor Decizia de cumparare Comportamentul post/cumparare

EVALUAREA VARIENTELOR

230. Informatiile primare se pot obtine prin urmatoarele metode: observare,ANCHETA experiment

231. Pentru asigurarea imbinarii rigurozitatii stiintifice cu conciziunea solicitata de practicieni se aplica metoda elaborarii a doua tipuri de rapoarte asupra cercetarii de marketing efectuate si anume: un raport rezumativ si un raport.TEHNICI.

232. Definirea conceptuala isi propune instituirea ideii centrale sau a esentei conceptului pe care-l definim (defintie ce se regaseste, de exemplu, in dictionarul explicativ), clarificarea CARACTERISTICILOR majore ale conceptului respectiv si face diferentieri intre concepte oarecum similare ca nume, dar in fapt foarte diferite.

233. Erorile de masurare pot fi : erori .SISTEMATICE si erori variabile.

234. In practica curenta sunt folosite mai multe scheme de esantionare, grupate in doua mari categorii :

esantionare nealeatoare si esantionare aleatoare. Esantionarea aleatoare poate fi esantionare fixa si

esantionare SECVENTIALA

235. Experimentul implica manipularea uneia sau a mai multor variabile explicative, in asa fel incat efectul acesteia sau acestora asupra uneia sau a mai multor variabile EXPLICATE.sa poata fi masurat.

236. Cele patru metode de determinare a tendintei centrale, diferite in functie de tipul de scala sunt: grupul modal MADIANA. ,media.GEOMETRICA media geometrica

237. Se numesc scale nemetrice (neparametrice): scala nominala si scala ORDINALA

238. Metoda de scalare cel mai frecvent utilizata pentru evaluarea atitudinii in cercetarile de marketing si care solicita respondentului sa evalueze atitudinea fata de un obiect sau caracteristicile acestuia, pe o scala cu nivele intercalate intre doua atribute bipolare se numeste..DIFERENTIALA SEMANTICA

239. Metoda de cercetare utilizata pentru culegerea de date primare referitoare la persoane, obiecte sau fenomene, in cazul careia cercetatorul nu interactioneaza sau nu comunica direct cu subiectii, obiectele sau situatiile supuse investigatiei este denumita OBSERVARE

240. Se numesc scale metrice (parametrice): scala INTERVAL si scala proportionala.

241. Tipurile de scale sunt(in ordinea importantei lor):NOMINALA ordinala, INTERVAL ,

proportionala

242. Cercetările efectuate asupra firmei însăsi urmăresc stabilirea potentialului acesteia, a stabilitătii sale pe piată, capacitatea sa de reactie la schimbările mediului. Pentru a evalua firma sub aceste aspecte, se cer analizate următoarele categorii de resurse de care dispune aceasta: resurse materiale, resurse financiare, resurse umane si resurse INFORMATIONALE

Cercetările de marketing, în functie de obiectul cercetării pot fi si explicative sau altfel spus CAUZALE

244. Monitorizarea performantelor de marketing presupune printre multe alte tipuri de studii si asanumitele studii de tracking care presupun urmărirea EFECTELOR

245. În vederea pregătirii si prezentării raportului de cercetare se aplică metoda elaborării a două rapoarte unul rezumativ si unul TEHNIC

246. Un esantion este considerat o reprezentare a elementelor populatiei tintă la scară REDUSA

247. În practica cercetărilor de marketing eroarea limită se înscrie între 1 si

248. Informatiile de marketing pot fi obtinute cu ajutorul a PATRU grupe de metode de recoltare a acestora.

249. Pentru caracterizarea tendintei centrale, atunci când se utilizează scale nominale, se calculează GRUPUL modal.

250. Din categoria metodelor calitative directe fac parte FOCUS- grupul si interviul în PROFUNZIME

cercetari de marketing

True/False

Indicate whether the sentence or statement is true or false.

_AD___ 1. Cercetările calitative, de tip focus-grup se realizează nestructurat, cu moderator si schemă detaliată de discutii.

__F__ 2. Cercetările cantitative, de tip focus-grup se realizează nestructurat, cu moderator si schemă detaliată de discutii.

__F__ 3. Printre principalele abilităti ale moderatorilor de discutii în cadrul focus-grupurilor se numără si afisarea unei cunoasteri superficiale a temei de discutii pentru a incuraja respondenti să ofere răspunsuri cat mai distinctive.

__AD__ 4. Sondajul este numit nerestrictiv sau simplu aleator, atunci când esantionul este extras din totalitatea nedivizată a populatiei, astfel încât toate unitătile populatiei au aceeasi sansa absolută de a fi selectionate.

___F/?_ 5. Măsurarea si scalarea fenomenelor de marketing presupune măsurarea obiectului supus investigatiei.

_AD___ 6. În cercetarea de marketing se atribuie numere caracteristicilor obiectelor supuse investigatiei pentru a permite analize statistice asupra datelor rezultate si pentru a usura comunicarea regulilor măsurării si rezultatelor acesteia.

__AD__ 7. Informatiile obtinute prin cercetari de birou se refera la informatii privind mediul de marketing, privind structura pietei si dimensiunile acesteia, privind productia si distributia produselor.

__AD__ 8. In cadrul anchetei prin telefon nu se recomanda sa se puna intrebari cu mai mult de 5 categorii de raspuns

__AD__ 9. Pretestarea chestionarului reprezinta o etapa importanta a procesului de proiectare a chestionarului.

___AD_ 10. Pretestarea chestionarului verifica daca scalele utilizate sunt intelese si corect folosite de respondenti.

AD____ 11. Intr-un experiment cercetatorul cauta sa masoare efectele pe care le are una sau mai multe variabile independente asupra uneia sau mai multor variabile dependente.

__F__ 12. In vederea pregatirii si prezentarii raportului de cercetare se aplica metoda elaborarii unui singur raport, numit raport rezumativ.

____ 13. Diagnosticarea nevoii de informatii, presupune o buna relatie interactiva intre decident si analistul de piata.

Multiple Choice

__B__ 14. Aplicatie:

"Considerati că Coca-Cola este o băutură gustoasă si răcoritoare?"

a. Întrebarea este corect formulată continând 2 răspunsuri afirmative

b. Întrebarea este incorect formulată deoarece un răspuns afirmativ poate să însemne că băutura fie este gustoasă, fie că doar este răcoritoare, fără a fi neapărat gustoasă, fie că sunt valabile ambele caracterizări, adică în egală măsură gustoasă si răcoritoare.

c. Nici una dintre variantele de mai sus nu este corectă

__B__ 15. Un chestionar trebuie să:

a. sesizeze erorile de răspuns c. elimine erorile de răspuns

b. minimizeze erorile de răspuns d. nici una dintre variantele de răspuns de

mai sus nu este corectă

__A__ 16. Durata medie a anchetei prin telefon este de :

a. 11-15 minute c. peste 30 minute

b. 20-30 minute d. nici una dintre variantele de răspuns de mai sus nu este corectă

_B___ 17. Ancheta prin postă are o rată de răspuns care atinge un procent de:

a. 5-10 % c. 20-30 %

b. 10-20 % d. 30-50 %

Tipul de întrebare de mai jos:

"Ierarhizati marca "X" pe o scală de la 1 la 5, unde 1= "foarte slab" si 5= "foarte bun" se utilizează pentru a exprima unul dintre conceptele investigate într-o cercetare de marketing care se realizează cu ajutorul unui chestionar. Precizati acest concept.

a. Cunoasterea mărcii

b. Cunoasterea caracteristicilor produsului

c. Cât de familiară este marca

d. Fidelitatea fată de marcă

Tipul de întrebare de mai jos:

"Pentru fiecare enunt privind beneficiile produsului, indicati in ce măsură sunteti de acord cu aceasta?"se utilizează pentru a exprima unul dintre conceptele investigate într-o cercetare de marketing care se realizează cu ajutorul unui chestionar. Precizati acest concept.

a. Cunoasterea caracteristicilor produsului

b. Cât de familiară este marca

c. Întelegerea beneficiilor produsului

d. Fidelitatea fată de marcă

_B___ 20. Precizati tipul de scală utilizat în exemplul de mai jos:

"Cum apreciati magazinul Carrefour ca hipermarket?"

Probabil Probabil cel mai slab cel mai bun 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

a. Scala Likert

b. Scala de clasificare de tip continuu

c. Scala Stapel

d. Diferentiala semantică

__B__ 21. Diferentiala semantică poate avea un număr de :

a. 2,4,6 trepte

b. 3,5,7 trepte

c. 1,3,5 trepte

d. 10 trepte (5 cu semnul si 5 cu semnul

_c_ 22. În formularea următoarei întrebări a fost utilizată una dintre cele 4 tipuri de scale folosite în cercetarea de marketing: "Care este opinia dvs. privind calitatea pixurilor?"

f. bună f. slabă

Mont Blanc

Parker 5 4 3 2 1

Cross 5 4 3 2 1

a. scala nominală c. scala interval

b. scala ordinală d. scala proportională

__c__ 23. În formularea următoarei întrebări a fost utilizată una dintre cele 4 tipuri de scale folosite în cercetarea de

marketing: "Indicati în ce măsură sunteti de acord cu următoarele afirmatii, încercuind numărul care corespunde opiniei dvs:"

Dezacord Acord total total

a. Întotdeauna 1 2 3 4 5

caut un chilipir

b. Îmi place să 1 2 3 4 5

gătesc

c. Îmi place să 1 2 3 4 5

stau în aer liber

a. scala nominală c. scala interval

b. scala ordinală d. scala proportională

. Desemnati tipul de sondaj utilizat în exemplul de mai jos:

"Populatia cuprinde 30.000 persoane si esantionul urmează a fi 300, iar intervalul de sondaj este 100.

Numărul ales la întâmplare între 1 si 100 este 65. Se selectionează pentru esantion, din lista de 30.000 de persoane pe cele cu numerele 65,165, 265, 365, etc."

a. sondaj nerestrictiv sau simplu aleator

b. sondaj sistematic

c. sondaj stratificat

d. sondaj prin cote

e. nici una dintre variantele de răspuns de mai sus nu este corectă

___A _ 25. În cazul utilizării testelor de marketing din cadrul unor cercetări de marketing mărimea minimă a esantionului este de :

a. 10 magazine  c. 45 magazine

b. 30 magazine   d. 50 magazine

__C__ 26. Scala interval permite transformari de forma:

a. f(x)= ax˛+bx+c   c. f(x)= ax+b

b. f(x)= ax+bx˛+c  d. f(x)= a˛x+b

_D___ 27. In formularea intrebarii de mai jos "Care este probabilitatea ca dvs. sa apelati la un agent imobiliar in acest an?" identificam tipul de scala

a. scala nominala  c. scala interval

b. scala ordinala  d. scala proportionala

_A___ 28. In cadrul anchetei prin telefon nu se recomanda sa se puna intrebari cu mai mult de:

a. 5 categorii de raspuns  c. 8 categorii de raspuns

b. 6 categorii de raspuns   d. nici una dintre variantele de raspuns de

mai sus nu este corecta

__B__ 29. In etapa de aranjare a chestionarului in pagina trebuie sa se evite pe cat posibil folosirea a mai mult de pentru a nu disipa informatia sau a crea conditii de a rataci pagini sau chiar a le amesteca cu raspunsurile inregistrate de la alti subiecti.

a. 1 pagina   c. 3 pagini

b. 2 pagin  d. 4 pagini

___?_ 30. Numarul chestionarelor multiplicate va fi determinat:

a. pe baza marimii esantionului c. cu ajutorul formulei de calcul a testarii

semnificatiei statistice a diferentelor dintre grupuri ( ˛).

b. pe baza marimii populatiei din care este

extras esantionul

d. nici una dintre variantele de mai sus nu

este adevarata.

__A__ 31. In cazul in care creste venitul cu 10 %, iar cererea pentru imbracaminte creste tot cu 10 %, elasticitatea este:

a. E = 1 c. E < 1

b. E > 1 d. nici una dintre variantele de mai sus nu este adevarata

_D__ 32. Asocierea dintre douoa variabile spunem ca este din ce in ce mai slaba pe masura ce valoarea calculata a lui C ( coeficientul de contingenta) se apropie tot mai mult de :

a. -1 c. 1

b. 0 d. nici una dintre variantele de mai sus nu este adevarata.

___B_ 33. Focus-grupurile reprezinta:

a. cea mai importanta procedura de cercetare cantitativa

b. cea mai importanta procedura de cercetare calitativa

c. o metoda de scalare

d. scala proportionala

__B__ 34. Urmatoarele valori numerice: se ataseaza afirmatiilor cu caracter favorabil in cazul :

a. scalei lui Stapel  c. Diferentialei Semantice

b. scalei Likert  d. Scalelor de clasificare de tip continuu

__B__ 35. Masurarea atitudinii si imaginii produselor se realizeaza cu ajutorul:

a. Scalei Likert  c. Diferentialei semantice

b. Scalei lui Stapel d. Scalelor de clasificare de tip continuu

__B__ 36. Analiza informatiilor in cazul cercetarilor calitative:

  1. foloseste statistici
  2. . nu foloseste statistici

__B_ 37. Durata discutiilor in cadrul metodei de interviu tip focus-grup este de

a. 1-1,5 ore   c. 2-3,5 ore

b. 1,5-2 ore  d. 3,5-4 ore

__A__ 38. Interviul in profunzime reprezinta

a. o metoda directa de colectare a datelor calitative

c. o metoda indirecta de colectare a datelor cantitative

b. o metoda directa de colectare a datelor cantitative

d. o metoda indirecta de colectare a datelor calitative

__B__ 39. Cuvintele de interes utilizate in cazul tehnicilor proiective sunt numite:

a. cuvinte-cheie

b. cuvinte- test

c. cuvinte -cu scop ascuns'

__A__ 40. Metodele: focus-grup si interviul in profunzime fac parte din categoria

a. metodelor calitative directe

b. metodelor cantitative

c. metodelor calitative indirecte

_B__ 41. In cazul tehnicilor proiective respondentii sunt rugati sa analizeze:

  1. comportamentul lor personal
  2. sa interpreteze comportamentul altor  persoane

Completion

Complete each sentence or statement.

42. Informatiile obtinute din interviurile în profunzime sunt rezultatul aplicării a 3 tehnici de lucru: ETAPIZARE analiză simbolică si întrebări cu scop ascuns.( cuvântul corespunzător răspunsului corect este nearticulat).

43. Tehnicile proiective presupun interventia DIRECTA a respondentului.

Experimentul de marketing implică manipularea uneia sau mai mai multor variabile explicative în asa fel incat efectul acesteia sau acestora asupra uneia sau a mai multor variabile EXPLICATE să poată fi măsurată.

45. Pretestarea chestionarului presupune realizarea unui test pe un număr LIMITATA de respondenti pentru a fi în măsură să sesizăm eventualele erori de constructie a acestui instrument.

46. Chestionarul reprezintă o formă STRUCTURATA de culegere a informattiilor care constă într-o serie de întrebări

scrise sau VERBALE , la care subiectii anchetei sunt rugati să răspundă.

47. În exemplul de mai jos s-a utilizat scala ORDINALA

ex: Pentru fiecare dintre perechile de magazine, încercuiti pe cel preferat:

Carrefour vs. Metro

Metro vs. Cora

Cora vs. Carrefour

48. Grupul de control in cadrul caruia variabila independenta ramane neschimbata poarta numele si de UNITATE de control

Furnizorii externi de cercetari de marketing sunt divizati in 2 mari grupe: furnizori de servicii COMPLETE si furnizori de servicii partiale.

50. Dupa frecventa desfasurarii, cercetarile de marketing se clasifica in: permanente , cand se desfasoara

sistematic, fara intrerupere; periodice, cand se efectueaza la anumite intervale de timp; OCAZIONALE cand nu se mai repeta in timp.

Document Info


Accesari: 10104
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )