Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PROCESUL DECIZIONAL IN MARKETING

Marketing


PROCESUL DECIZIONAL ĪN MARKETING

Procesele decizionale de marketing, ca si cele ale conducerii din alte domenii economice, īncep cu recunoasterea si definirea problemelor de rezolvat pentru alegerea celor 121n1316b mai importante si mai presante dintre aceste probleme. Se urmareste, apoi, rezolvarea cea mai buna a problemei selectate si executarea solutiei sau modificarea solutiei anterioare daca rezultatele obtinute din executarea ei o reclama. Īn final se ajunge la stabilirea unor reguli de decizie, a unei politici de actiune pentru problemele similare care apar īn mod repetat.Teoria luarii deciziei cunoaste trei situatii:

q     deciziile luate īn conditii de risc, īn care fiecare actiune conduce la o serie de rezultate posibile, fiecare rezultat aparānd cu o probabilitate care este cunoscuta sau poate fi estimata;

q     deciziile luate īn conditii de incertitudine privind rezultatele unui anumit curs al actiunii, probabilitatile acestor actiuni nefiind cunoscute;

q     deciziile luate īn conditii de certitudine, situatie īn care problemele nu apar decāt īn legatura cu numarul mare al cailor de actiune, astfel īncāt sunt necesare unele metode matematice pentru a identifica alternativa cea mai buna.

Trebuie facuta o distinctie neta īntre risc si incertitudine. Īn timp ce riscul apare īntr-o situatie dominata de o lege care actioneaza, īnsa īn care exista un element de hazard cu anumite probabilitati de aparitie, incertitudinea este o ignoranta statistica, o necunoastere a legii care actioneaza, astfel ca nu se poate determina o probabilitate pentru evenimentele posibile.

1. Deciziile īn conditiile de risc

Īn astfel de cazuri, cursul optim de actiune este acela care maximizeaza anticiparea, respectiv releva valoarea probabila sau anticipata a rezultatului.

Va = p1x1 + p2x2.........+ pnxn,

īn care Va este valoarea anticipata, p probabilitatile, iar x valorile rezultatelor evenimentelor p1 + p2 +.........+pn = 1.

2. Deciziile īn conditii de incertitudine

Sunt legate de categoria cea mai importanta de situatii si probleme reale, care, prezinta īn acelasi timp, si dificultatile cele mai mari pentru specificarea criteriilor de alegere a actiunii ce trebuie īntreprinsa.

Īn problemele aflate īn conditii de incertitudine lipseste presupunea ca factorul de decizie cunoaste adevaratele probabilitati care se afla la baza aparitiei fiecarei stari a naturii.

Aceasta metoda, bazata pe teorema lui Bayes din teoria probabilitatilor, permite luarea īn calcul a consideratiilor nestatistice, subiective, combinānd rezultatele testelor statistice cu date nestatistice, pentru a oferi o baza integrata de luare a deciziilor.

Tipul de analiza bayesiana, redus la forma sa simpla, cere factorului de decizie sa defineasca obiectivul problemei, strategiile alternative posibile, evenimentele principale ce afecteaza rezultatele fiecarei strategii, probabilitatile acestor evenimente si valoarea eficientei diferitelor rezultate. Aceste date permit efectuarea unui calcul privind eficienta medie pentru fiecare strategie, inclusiv pentru strategia unor informatii suplimentare īnainte de actionare.


Document Info


Accesari: 2140
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )