Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Analiza structurii indicatorilor de gestiune

Marketing
Analiza structurii indicatorilor de gestiune

În contextul analizei situatiei dinamice si statice a indicatorilor de volum fizic si valoric ai activitatii, realizati la nivelul unui agent economic, prezinta importanta si cunoasterea structurii si a modificarilor structurale a acestora prin prisma elementelor componente individualizate pe subactivita& 21521d311v #355;i (productie, comert, transport, cazare, agrement, alimentatie publica, ocrotirea sanatatii), prin prisma continutului financiar al indicatorilor valorici, prin prisma structurii fizice sau sortimentale a rezultatelor activitatii economice precum si a localizarii activitatilor economice pe zone geografice interne sau internationale.Obiectivul analizei structurii indicatorilor de gestiune consta în a evidentia marimea si sensul modificarilor survenite în structura fizica si valorica a rezultatelor economice, cauzele si consecintele modificarilor structurale asupra unor indicatori de eficienta, de performanta financiara sau de expresie economico-financiara.

Atunci când se urmareste a fi dimensionat, printr-o expresie cifrica sintetica, gradul abaterii structurii efective a prestatiilor fata de o structura antecalculata optima sau programata în functie de conditiile concrete estimate, se procedeaza la analiza structurii pe baza "coeficientului mediu de îndeplinire a structurii optime sau programate".

Coeficientul mediu de îndeplinire a structurii optime sau programate a cifrei de afaceri (Ks) se determina astfel:

Indicatorul de la numaratorul raportului - cifra de afaceri realizata în contul structurii optime sau programate - se obtine prin compararea cifrei de afaceri realizata pe feluri de activitati cu cifra de afaceri realizata recalculata în functie de structura optima sau programata pe activitati componente, conform principiului de neadmitere a compensarilor.

Cifra de afaceri realizata recalculata în functie de structura optima sau programata se determina prin aplicarea proportiei optime sau programate a cifrei de afaceri pe tipuri de activitati la suma totala a cifrei de afaceri realizata.

Analiza structurii si previziunii structurii indicatorilor complecsi cu ajutorul "Metodei lanturilor Markov"

Pentru analiza si previziunea modificarii structurii unor indicatori complecsi se recurge frecvent la metoda lanturilor Markov. Aceasta metoda se bazeaza pe logica dependentei probabilistice a structurii indicatorilor complecsi înregistrata la nivelul unui anumit segment de timp de structura localizata în segmentul de timp precedent.Deoarece schimbarile structurale se fac remarcate mai pregnant la intervale de timp mai mari de un an, calculele pot avea în vedere si stari structurale ale indicatorilor complecsi localizate la distante de 3, 4 sau 5 ani.

Fazele preliminare de calcul a structurii previzionale implica determinarea unui numar de n-1 matrici tranzitorii

I * Se calculeaza matricea tranzitorie (1) care exprima modificarea structurii indicatorului complex în anul 2 fata de anul 1:

La intersectia liniilor cu coloanele tipurilor calitative care formeaza indicatorul complex se înscrie valoarea cea mai mica a ponderii, obtinând "diagonala fidelitatii". În continuare se compara marimile relative de structura de pe coloana - anul 1 si linia - anul 2 cu cele de pe diagonala fidelitatii, consemnându-se diferentele constatate în cadrul matricei, astfel încât sa se verifice totalurile pentru starile considerate, pe orizontala si pe verticala.

II * Se calculeaza matricea tranzitorie (2) care exprima modificarea structurii indicatorului complex în anul 3 comparativ cu anul 2:

s. a. m. d.

III * Fiind cunoscute matricele tranzitorii succesive, în etapa urmatoare a calculelor se determina matricea tranzitorie totala prin însumarea elementelor din matricile tranzitorii secventiale.

IV * Se calculeaza matricea probabilitatilor tranzitorii prin raportarea fiecarui element de pe linie la totalul liniei (pentru a creste precizia proiectiei rezultatele raporturilor vor fi consemnate cu cel putin cinci zecimale).

V * Proiectia structurii indicatorului complex în anul viitor, se calculeaza înmultind transpusa matricei probabilitatilor tranzitorii cu vectorul marimilor relative de structura din ultimul an al perioadei analizate.

Document Info


Accesari: 3580
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )