Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Continutul si rolul mediului de marketing

Marketing


Continutul si rolul mediului de marketing

Mediul de marketing al īntreprinderii trebuie privit ca un ansamblu al subiectilor, fortelor si conditiilor interne si externe, īn interiorul si sub actiunea carora managerul stabileste si mentine relatiile cu clientii. El constituie premiza si cadrul ce asigura elaborarea celei mai adecvate strategii de marketing tinānd seama atāt de forta cāt 14514v2122o si de slabiciunile īntreprinderii, atāt de punctele tari cāt si de cele slabe.Viziunea īntreprinderii asupra mediului īn care īsi desfasoara activitatea are implicatii ample asupra complexitatii sarcinilor de analiza si previzionare. De aceea, conceptul de mediu de marketing pentru manager trebuie sa fie clar conturat astfel īncāt sa poata identifica factorii cei mai importanti īn functie de care vor evolua modificarile esentiale.

Mediul general de marketing are doua componente: mediul intern si mediul extern, caracterizate prin elemente specifice si modalitati proprii de actiune īn cadrul īntreprinderii (Fig.3.2.).

Fig.3.2.

Īn literatura de specialitate se remarca preocuparea pentru analiza mediului extern, pentru unii autori mediul intern fiind o componenta a micromediului (Ph. Kotler - Principiile marketingului - Teora 1998 pag.178-179).

Desigur, pentru activitatea de marketing rolul esential īl are mediul extern al organizatiei, dar īnsusirea opticii de marketing, nu numai ca nu poate face abstractie, dar nu poate sa ignore mediul intern al organizatiei, deoarece strategia de marketing īn special, politica de marketing īn general, sunt doua parti ale strategiei si respectiv politicii īntreprinderii.

Mediul de marketing intern al īntreprinderii reflecta totalitatea activitatilor si conditiilor īn care compartimentul de marketing īsi desfasoara activitatea, precum si raporturile pe care el le īntretine cu celelalte compartimente ale īntreprinderii. El "are un rol deosebit asupra oportunitatii, organizarii si eficientei mixului de marketing reprezentānd cadrul ce trebuie adaptat cerintelor mediului extern si totodata, sistemul care aplica si verifica orientarile si schimbarile impuse de activitatile de marketing" (V. Munteanu (coord.) op. cit. p.54).

Īn ceea ce priveste structura mediului intern, exista de asemenea mai multe puncte de vedere (vezi V. Munteanu (coord.) - op. cit. p.54-55, V. Olteanu - op. cit. p.104, Ph. Kotler - Op. cit p.178-179), fiecare īnsa pune accent pe unele elemente fara a le exclude pe celelalte.

Consideram, ca īn viziunea de marketing, rolul compartimentului de marketing sporeste substantial īn cadrul organizatiei si ca urmare, mediul intern de marketing devine mult mai important decāt īn trecut. Dar, īn activitatea lor, managerii de marketing trebuie sa conlucreze cu managerii celorlalte compartimente: cercetare-dezvoltare, productie, aprovizionare, financiar-contabil, personal, si evident cu conducerea superioara a īntreprinderii, atāt īn elaborarea politicii de marketing cāt si īn īndeplinirea ei, īn asa fel īncāt īntreprinderea sa-si poata atinge obiectivul suprem - obtinerea unui profit cāt mai mare prin satisfacerea īn cele mai bune conditii a cerintelor clientilor.

Prin urmare, sunt componente ale mediului intern de marketing ale īntreprinderii: conducerea si stilul de conducere al acesteia, organizarea interna reflectata īn organigrama, resursele materiale si umane si bineīnteles variabilele ce alcatuiesc mixul de marketing. Ele reflecta atāt motivatia ce sta la baza activitatii īntreprinderii cāt si experienta sa tehnica, comerciala, comunicationala, accesibilitatea la informatie, etc.

Desigur, conducerea si organizarea interna a īntreprinderii, stilul de conducere practicat de manageri, joaca un rol esential, deoarece īn final adoptarea unei anumite strategii si tactici, depinde de atitudinea conducerii, de optica īn care aceasta abordeaza desfasurarea īntregii activitati.

Maniera īn care se realizeaza conexiunea acestora cu mediul extern al īntreprinderii se exprima īn final, īn succesul firmei.

Mediul de marketing extern reflecta ansamblul factorilor ce exercita direct sau indirect influente asupra īntreprinderii si se afla īn afara sistemului ei de control, dar care determina performantele ei. El are doua componente: micromediul si macromediul (vezi fig. 3.3).

Fig. 3.3


Document Info


Accesari: 7152
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )