Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Definitii: Diagnosticul calitatii, Analiza previzionala, Panul calitatii

Marketing


Definitia 4

Diagnosticul calitatii reprezinta o examinare metodica a tuturor proceselor interprinderii, cu implicatii asupra calitatii produselorpe care le realizeaza.Aceasta examinare se face în scopul evaluarii performantelor întreprinderii în domeniul calitatii, în raport 626n135g cu rezultatele obtinute într-o anumitajperioada sau comparativ cu performantele concurentilor.

Eficacitatea diagnosticului calitatii depinde foarte mult de competenta persoanelor care-l efectueaza si de metodologia utilizata. Se recomanda de aceea ca întreprinderea sa apeleze la experti cu o foarte buna pregatire si experienta în domeniu.

Definitia 5

Analiza previzionala este o analiza efectuata pentru evaluarea evolutiei probabile a perfomantelor interprinderii in domeniul calitatii, in conditiile modificarilor de mediu preconizate

În aceasta analiza pot fi luate în considerare urmatoarele elemente:

aparitia în perspectiva a unui nou concurent sau disparitia altuia;

aparitia unui nou furnizor de materii prime sau materiale cu care se aprovizioneaza întreprinderea;

perfectarea în perspectiva apropiata a unor noi contracte importante cu clientii actuali sau cu clienti noi;

lansarea iminenta pe piata a unui produs nou de catre concurenti, similar cu cel realizat de întreprindere sau care ar putea fi un substituent.

Pentru asigurarea eficientei activitatilor de planificare, se impune fundamentarea riguroasa a obiectivelor referitoare la calitatea produselor si proceselor întreprinderii.

Punctul de plecare îl reprezinta în acest sens identificarea cerintelor clientilor prin studii de marketing, cerinte care trebuie transpuse cât mai exact în caracteristici de calitate a produselor, cuprinse în specificatiile tehnice.

Dupa stabilirea obiectivelor referitoare la calitate, sunt elaborate planurile calitatii.

Definitia 6

Panul calitatii este un document care prevede practicile , resursele , activitatile si responsabilitatile stabilite pentru realizarea obiectivelor calitatii.

Planul calitatii poate sa faca parte dintr-un plan mai generat al întreprinderii sau poate fi elaborat pentru anumite produse sau procese (mai ales în cazul unor modificari sernnificative ale produselor sau proceselor existente sau în cazul introducerii unora2.3.2. Organizarea activitatilor referitoare la calitate

Pentru realizarea eficienta a obiectivelor stabilite prin planificare, este necesara organizarea corespunzatoare a tuturor activitatilor referitoare la calitate.

Definitia 7

Organizarea activitatilor referitoare,1a. calitate priveste determinarea structurii organizatorice, definirea responsabilitatilor, alocarea resurselor si aplicarea metodelor care vor permite realizarea obiectivelor stabilite.

a) Evolutia sistemelor de organizare a activitatilor referitoare la calitate

In acord cu schimbarile aparute sub impactul progresului tehnic în productia si comercializarea marfurilor, au intervenit modificari în ceea ce priveste structura organizatorica aferenta functiunii "calitate" a întreprinderii.

Pe masura dezvoltarii atelierelor manufacturiere, coordonatorul productiei (maistrul) a preluat sarcina de control al produselor. Cu timpul, activitatile de control nu au mai putut fi acoperite de maistri, fiind încredintate unor " inspectori", aflati în subordinea lor directa. Inspectia a devenit din ce în ce mai mult o problema tehnica, presupunând o calificare speciala.

în conditiile productiei de serie mare, activitatile de inspectie pe fluxul tehnologic au devenit mai complexe. Pentru asigurarea desfasurarii lor corespun­zatoare, a fost înfiintat un compartiment de control al calitatii, condus de un inspector-sef subordonat sefului productiei (fig. 2.4).

Corespunzator diversificarii activitatilor efectuate de compartimentul de control al calitatii, în cadrul acestuia au fost create ulterior unitati functionale distincte, cu atributii specifice: proiectarea încercarilor, laboratoare de metrologie, inspectia proceselor tehnologice, asistenta tehnica etc.

Catre sfârsitul anilor '50, anumite ramuri industriale (în special industria aerospatiala, a calculatoarelor etc.) au fost puse în fata unor cerinte noi privind realizarea unor produse cu o fiabilitate ridicata.

Document Info


Accesari: 5493
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )