Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
GAMA DE PRODUSE

Marketing


GAMA DE PRODUSE

Majoritatea firmelor mari nu fabrica un singur produs, ci mai multe clase (familii) de produse, fiecare reprezentând o gama distincta. Fiecare gama este alcatuita dintr-un numar variabil de linii de produse apropiate (spre exemplu, lapte de consum, brânzeturi, înghetata), alcatuite, la rândul lor, din unul sau mai multe articole unice/individuale, dezvoltate pornind de la un produs de baza, foarte atractiv sau de înalta tehnologie - produs de apel sau un produs emblematic/fanion/de prestigiu din portofoliul firmei. si acestea pot avea, la rândul lor, mai multe variante sau modele (diferite compozitii, formate, dimensiuni, greutati, ambalaje, design etc.).O linie de produse reprezinta un grup de articole aflate într-o strânsa legatura prin faptul ca: 

îndeplinesc functii similare;

sunt destinate acelorasi categorii de consumatori;

sunt comercializate prin aceleasi canale sau intra în aceeasi categorie de pret.

Numarul de lin 454f516e ii de produse diferite reprezinta largimea (sau amploarea) gamei, iar suma tuturor produselor tuturor liniilor care o compun, lungimea gamei.

Fig. 3 - Structura gamei de produse

A

B

C

D

E

F

gama 1

gama 2 etc.

Ansamblul de produse (articole, linii, game) pe care un ofertant le realizeaza/le pune la dispozitia cumparatorilor (spre vânzare) formeaza mixul (portofoliul) de produse al companiei. Numarul si diferentierea gamelor de produse ale companiei reflecta gradul sau de diversificare.

Tipuri de produse existente în cadrul gamei:

Lider al gamei

produs care asigura cea mai mare parte din cifra de afaceri a gamei

Produs de prestigiu

produs de înalta tehnologie si o având o calitate foarte buna, destinat îmbunatatirii imaginii întregii game/portofoliului firmei;

Produs de atractie/

/de apel

produs destinat atragerii clientelei; caracterul sau este unul exceptional - oferta este limitata în timp si în ceea ce priveste accesibili­tatea. Atractivitatea este legata de aspecte cum sunt: pret de exceptie (promotional), raport calitate-pret exceptional (full-options la pretul produsului de baza) sau o ocazie - un eveniment special (un salon comercial, o lansare, o sarbatoare a firmei) etc.

Produs tactic

produs destinat contracararii actiunilor concurentilor;

Produs regulator

produs care genereaza o cifra de afaceri constanta (permite acoperirea costurilor fixe si corectarea vari­atiilor sezoniere ale încasarilor înregistrate de celelalte produse);

Produs-dilema

produs care detine vânzari limitate/în crestere, dar cu perspective certe de dezvoltare, destinat înlocuirii liderului actual (vedeta de mâine).

În cadrul unei game, firma trebuie sa aiba în vedere fenomenul de canibalizare (doua produse foarte apropiate pot deveni concurente). De asemenea, firma trebuie sa se protejeze împotriva imitatiilor (copierilor) si contrafacerii marcilor sale (prin înregistrarea marcii).


Document Info


Accesari: 26572
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )