Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MARKETINGUL INTREPRINDERII - DEFINITIE SI ATRIBUTII

Marketing
MARKETINGUL ÎNTREPRINDERII - DEFINIŢIE sI ATRIBUŢII

Definitie: Marketingul reprezinta o conceptie moderna despre raporturile întreprinderii cu piata (cu mediul economico-social) si mijloacele util 20120d323u izate pentru materializarea acestor raporturi.Potrivit conceptiei de marketing preocuparile întreprinderii sunt orientate catre exterior. Fiind o componenta organica a mediului, activitatea întreprinderii trebuie sincronizata permanent cu dinamismul pietei. Marketingul considera ca pentru a putea fi eficienta, activitatea economica trebuie îndreptata în directia satisfacerii cerintelor consumatorilor, punctul de plecare constituindu-l cercetarea prealabila a nevoilor de consum si a evolutiei acestora.

Activitatea întreprinderii nu trebuie sa se finalizeze odata cu vânzarea produselor si serviciilor, fiind necesara urmarirea acestora în consum, astfel încât sa se observe masura în care ele satisfac nevoile pentru care au fost create si raspund nevoilor consumatorilor.

Marketingul poate fi abordat din multiple perspective:

economica, potrivit careia marketingul directioneaza fluxul de bunuri si servicii de la producator catre consumator;

sociala, marketingul având impact si asupra diferitelor categorii de oameni;

a întreprinderii, potrivit careia marketingul se refera la produsele si serviciile oferite si anume la stabilirea preturilor, la distributia si promovarea lor;

a cumparatorilor, în sensul ca acestia, prin comportamentul lor, determina rezultatul final al activitatii întreprinderii.

Atributiile Functiile marketingului

Exercitarea activitatii de marketing revine, de regula, unui compartiment specializat din cadrul întreprinderii: compartimentul de marketing. Acestuia îi revin spre înfaptuire functiile sau atributiile marketingului si anume:a)    Investigarea mediului ambiant (este functia ipoteza a marketingului). Prin aceasta sunt furnizate informatii referitoare la pietele efective si potentiale, la structura si motivatia necesitatilor de consum, dar si la comportamentul consumatorilor. Exercitarea acestei functii trebuie sa aiba un caracter continuu, pentru a alimenta permanent întreprinderea cu informatii noi, pertinente, în pas cu dinamismul mediului economico-social.

b)    Conectarea dinamica a activitatii întreprinderii la mediul ambiant (functia mijloc). Prin intermediul ei se asigura conditiile pentru înfaptuirea obiectivelor strategice ale întreprinderii. Realizarea optima a acestei functii impune flexibilitatea întreprinderii, dar si adaptarea operativa a activitatii firmei la cerintele pietei. De aceea, racordarea dinamica a întreprinderii la mediul ambiant constituie cheia succesului în afaceri.

c)     Maximizarea eficientei economice a întreprinderii (functia obiectiv) se concretizeaza în primul rând prin optimizarea profitului , acesta reprezentând însusi ratiunea de a exista a firmei. Îndeplinirea acestei functii presupune optimizarea structurilor de productie, alocarea rationala a resurselor si eficientizarea proceselor economice.

d)    Satisfacerea la un nivel superior a necesitatilor de consum (functia obiectiv derivat, "prin ricoseu"). Exercitarea acestei functii impune întreprinderii sa produca si sa ofere numai bunurile si serviciile cerute de piata, în structura, calitatea si cantitatea impuse de consumatori. Acest atribut de marketing se concretizeaza în politicile adoptate de catre întreprindere în domeniul produsului, pretului, distributiei si promovarii pe piata a bunurilor si serviciilor întreprinderii.

Prin functiile (atributiile) sale, prin metodele si tehnicile utilizate, activitatea de marketing ocupa un loc foarte important în economia moderna, sintetizat prin urmatorul slogan: "întreprinderile bogate nu fac marketing pentru ca au bani, ci au bani pentru ca fac marketing".


Document Info


Accesari: 4096
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )