Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MARKETINGUL INTREPRINDERII - DEFINITIE SI ATRIBUTII

Marketing


MARKETINGUL ĪNTREPRINDERII - DEFINIŢIE sI ATRIBUŢII

Definitie: Marketingul reprezinta o conceptie moderna despre raporturile īntreprinderii cu piata (cu mediul economico-social) si mijloacele util 20120d323u izate pentru materializarea acestor raporturi.Potrivit conceptiei de marketing preocuparile īntreprinderii sunt orientate catre exterior. Fiind o componenta organica a mediului, activitatea īntreprinderii trebuie sincronizata permanent cu dinamismul pietei. Marketingul considera ca pentru a putea fi eficienta, activitatea economica trebuie īndreptata īn directia satisfacerii cerintelor consumatorilor, punctul de plecare constituindu-l cercetarea prealabila a nevoilor de consum si a evolutiei acestora.

Activitatea īntreprinderii nu trebuie sa se finalizeze odata cu vānzarea produselor si serviciilor, fiind necesara urmarirea acestora īn consum, astfel īncāt sa se observe masura īn care ele satisfac nevoile pentru care au fost create si raspund nevoilor consumatorilor.

Marketingul poate fi abordat din multiple perspective:

economica, potrivit careia marketingul directioneaza fluxul de bunuri si servicii de la producator catre consumator;

sociala, marketingul avānd impact si asupra diferitelor categorii de oameni;

a īntreprinderii, potrivit careia marketingul se refera la produsele si serviciile oferite si anume la stabilirea preturilor, la distributia si promovarea lor;

a cumparatorilor, īn sensul ca acestia, prin comportamentul lor, determina rezultatul final al activitatii īntreprinderii.

Atributiile Functiile marketingului

Exercitarea activitatii de marketing revine, de regula, unui compartiment specializat din cadrul īntreprinderii: compartimentul de marketing. Acestuia īi revin spre īnfaptuire functiile sau atributiile marketingului si anume:a)    Investigarea mediului ambiant (este functia ipoteza a marketingului). Prin aceasta sunt furnizate informatii referitoare la pietele efective si potentiale, la structura si motivatia necesitatilor de consum, dar si la comportamentul consumatorilor. Exercitarea acestei functii trebuie sa aiba un caracter continuu, pentru a alimenta permanent īntreprinderea cu informatii noi, pertinente, īn pas cu dinamismul mediului economico-social.

b)    Conectarea dinamica a activitatii īntreprinderii la mediul ambiant (functia mijloc). Prin intermediul ei se asigura conditiile pentru īnfaptuirea obiectivelor strategice ale īntreprinderii. Realizarea optima a acestei functii impune flexibilitatea īntreprinderii, dar si adaptarea operativa a activitatii firmei la cerintele pietei. De aceea, racordarea dinamica a īntreprinderii la mediul ambiant constituie cheia succesului īn afaceri.

c)     Maximizarea eficientei economice a īntreprinderii (functia obiectiv) se concretizeaza īn primul rānd prin optimizarea profitului , acesta reprezentānd īnsusi ratiunea de a exista a firmei. Īndeplinirea acestei functii presupune optimizarea structurilor de productie, alocarea rationala a resurselor si eficientizarea proceselor economice.

d)    Satisfacerea la un nivel superior a necesitatilor de consum (functia obiectiv derivat, "prin ricoseu"). Exercitarea acestei functii impune īntreprinderii sa produca si sa ofere numai bunurile si serviciile cerute de piata, īn structura, calitatea si cantitatea impuse de consumatori. Acest atribut de marketing se concretizeaza īn politicile adoptate de catre īntreprindere īn domeniul produsului, pretului, distributiei si promovarii pe piata a bunurilor si serviciilor īntreprinderii.

Prin functiile (atributiile) sale, prin metodele si tehnicile utilizate, activitatea de marketing ocupa un loc foarte important īn economia moderna, sintetizat prin urmatorul slogan: "īntreprinderile bogate nu fac marketing pentru ca au bani, ci au bani pentru ca fac marketing".

Document Info


Accesari: 4687
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )