Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
POLITICA DE PRODUS

Marketing
POLITICA DE PRODUS

Produsul destinat consumului final, respectiv consumului uman, reprezinta rezultatul activitatii unui sistem de organizatii format din societati de productie, distributie si promovare care apartin unor diferite domenii economice.Definirea conceptuala a produsulu 21321p155v i

In sens clasic, produsul poate fi definit ca un ansamblu de atribute si caracteristici functionale, reunite intr-o forma indentificabila si tangibila, ce pot fi apreciate cu ajutorul unor parametri fizici, chimici, tehnici, economici si estetici care ii ofera proprietatea de a desface o anumita nevoie sociala. Viziunea de marketing a modificat structural aceasta definitie si conceptul de produs a evoluat spre o combinatie intre produsul in sens fizic si o serie intreaga de atribute intangibile ce pot fi grupate in :

Componentele acorporale - se refera la denumire, calitate, garantie, continut, forma, instructiuni de utilizare, marca, pret.

Comunicatile privitoare la produs - se refera la informatiile transmise de producator spre cumparatorul potential cu scopul de a pozitiona produsul pe piata.

Imaginea produsului se refera la sinteza reprezentarilor mentale de natura cognitiva, afectiva, sociala si personala a produsului in randul cumparatorului

Ambalajul - componenta corporala a produsului

Indeplineste un rol foarte important pe parcusul comercializarii si utilizarii produselor. Ambalajele sunt de doua tipuri:

de prezentare si vanzare

de transport si depozitare

Ambalajul este considerat de catre specialisti un element ce imbina arta, stiinta si tehnologia; exigentele impuse de piata produselor atribuie ambalajului un sistem de functii cu o evolutie dinamica.

Functiile ambalajelor

Reprezinta simultan mijloacele de productie si conservare a produselor, de rationalizare si eficientizare a fluxurilor comerciale, de informare a consumatorilor si de promovare a produselor de piata.

a)    Functia de conservare si protectia produselor

Ambalajul reprezinta elementul care se interpune intre produsul propriu-zis si mediul extern, cu rol de protejare a produsului impotriva actiunii factorilor de mediu ce pot avea consecinte negative asupra cantitatii sau calitatii acestuia.

Dupa natura factorilor ce pot actiona asupra produsului, functia de protectie poate fi privita sub multiple aspecte :

protectie mecanica;

protectie fizica sau fizico-chimica;

protectie impotriva microorganismelor;

protectie impotriva insectelor si rozatoarelor.

b) Functia de rationalizare si simplificare a distriubutiei vanzarii si utilizarii produselor

- aceasta functie este indisolubil legata de functia de protectie si in special de protectia mecanica, deoarece pe parcursul comercializarii apar frecvent vibratii, socuri sau chiar caderi ce pot duce la deteriorarea produselor.

c) Functia de informare a consumatorului si distribuitorului - ambalajul de transport poate reprezenta un suport informational deosebit pentru agentii economici ce participa la asigurarea fluxurilor comerciale:distribuitori cu ridicata sau cu amanuntul, carausi, expeditori, organe vamale. Principalele tipuri de informatii ce se regasesc in mod uzual inscrise pe ambalajele de transport se refera la :

denumirea producatorului, destinatarului sau a tarii de origine ;

specificatia tipului de produs si a lotului de produse din care face parte;

fragilitatea produsului sau posibilitatea de a suporta socuri de mare sau mica amplitudine;

restrictii privind spatiul de depozitare;

fotografii ale produsului

informatii privind mediul inconjurator

d) Functia promotionala - conceptia asupra modului de ambalare si prezentare a produselor a evoluat in special datorita presiunii concurentiale si a dezvoltarii sistemului de comercializare a produselor in regim de autoservire.

e) Functia de protectie a mediului inconjurator - dezvoltarea unei politici de produs orientate ecologic acorda o importanta deosebita rolului ambalajului in asigurarea protectiei mediului

f) Functia activa asupra mediului de ambalare- parasirea conceptiei potrivit careia in majoritatea cazurilor ambalajul trebuie sa fie inert fata de mediul de ambalare a condus la obtinerea unor rezultate positive concretizate in prelungirea prospetimii si stabilitatii anumitor produse alimentare.Ambalajele de aceasta conceptie pot fi impartite in trei categorii:

pungi ce se produc in interiorul ambalajelor;

pelicule la care principiile active sunt incorporate in structura unui singur film

capsule (sisteme de inchidere)cu rol activ.

g) Functie in prepararea culinara in produsele alimentare - cuptorul cu microunde

Probleme actuale ale   calitatii produselor

Calitatea reprezinta un subiect deosebit de controversat din cauza multiplelor sensuri care se regasesc in definirea conceptului de calitate. Pentru a-i defini o dimensiune inteleasa si acceptata de toti s-a adoptat standardul SREN ISO9000/2000 Sisteme de Management ale Calitatii, in care calitatea este definita ca fiind "masura in care un ansamblu de caracteristici indeplinesc cerintele consumatorului". Acelasi standard precizeaza ca notiunea de calitate poate fi insotita de adjectivele precum: slaba, buna, excelenta.

Certificarea asigurarii calitatii cuprinde: certificarea sistemului de asigurare a calitatii si acreditarea laboratoarelor.

Asigurarea calitatii poate fi definita ca un ansamblu de actiuni prestabilite si sistematice , vizand sa inspire cumparatorilor increderea necesara ca o intreprindere furnizoare de produse sau de servicii are capacitatea de a satisface in mod regulat exigentele date referitoare la calitate si care trebuie sa raspunda necesitatilor explicite(satisfactie/servicii) si implicite (siguranta/sanatate) ale consumatorilor.

Certificarea asigurarii calitatii permite sa se ateste ca sisitemul de asigurare a calitatii intreprinderilor raspunde acestor exigente asa cum au fost ele formulate in standardele seriei ISO 9000- EN 29000.

Certificatul precizeaza domeniul de activitate, pozitia geografica si modelul pe baza caruia a fost evaluat sistemul calitatii intreprinderii :modelui 1 (proiectare, dezvoltare, productie) modelul 2 (productie si mentenanta), modelul 3 (control si incercari finale).

Certificarea asigurarii calitatii se bazeaza pe aplicarea de catre o intreprindere a unui standard care defineste un anumit numar de reguli si de proceduri care urmeaza sa fie respectate si nu vizeaza in nici un caz atestarea ca produsele acestor intreprinderi sunt conforme cu un standard care defineste specificatiile, diferentiindu-se in mod clar de certificarea conformitatii.

Certificarea produselor

In domeniul certificarii produselor, exista foarte multe procedee posibile care difera de la un organism la altul si de la o tara la alta.

Garantarea calitatii produselor

Este o preocupare de garantare a calitatii inca din antichitate. Din punct de vedere juridic, garantia exprima limita de timp in cadrul careia inlocuirea bunului se face pe seama si cheltuiala unitatii producatoare, daca nu se dovedeste ca degradarea acestuia s-a produs din culpa altor agenti economici sau a consumatorului.

Factorii stimulatori ai dezvoltarii de produse noi

Principalii factori care determina o astfel de evolutie sunt:

progresul stintific si tehnic,

modificarea cerintelor de consum ale populatiei,

concurenta dintre intreprinderi

caracterul limitat al resurselor traditionale de materii prime.

Procesul de creare a produselor noi

aparitia ideilor

selectarea ideilor de inoire

dezvoltarea si testarea conceptului de produs nou

analiza afacerii

dezvoltarea si testarea produsului

lansarea

comercializarea produsului

Document Info


Accesari: 3245
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )