Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Principalii indicatori economico-financiari

Marketing


Principalii indicatori economico-financiariDupa cum se observa din Tabelul nr.1 "Analiza indicatorilor economico-financiari din Nota 9" , rata lichiditatii generale a scazut în 2006 cu 42% fata de 2005, înregistrând o valoare subunitara, de 0,62, considerata a fi cu mult redusa fata de valoarea optima. Totusi, în 2007, acest indicator manifesta o tendinta de crestere, majorându-se cu 22,58% fata de exercitiul financiar precedent. Prin urmare, valorile indicatorilor în perioada 2005-2007 reprezinta expresia unui fond de rulment negativ, întreprinderea neavând un echilibru financiar pe termen scurt. Valorile subunitare înregistrate de indicator se datoreaza faptului ca ritmul de crestere al datoriilor curente l-a devansat pe cel al activelor curente.

Indicatorul test acid oscileaza pe parcursul perioadei analizate, înregistrând o reducere de 51,22% în exercitiul financiar 2006 fata de 2005, ca apoi sa creasca cu 45% în exercitiul financiar al anului 2007. Chiar daca pe parcursul celor trei ani indicatorul a înregistrat valori subunitare, se remarca totusi, un trend ascendent. Deocamdata, SC ITELS SA nu are capacitatea de a-si acoperi datoriile curente din act 16116j919q ivele realizabile si disponibile. Cresterea indicatorului în exercitiul financiar 2007 este consecinta cresterii creantelor cu 117% si nu a cresterii activelor de trezorerie, care prezinta o evolutie descendenta pe parcursul exercitiilor financiare 2005, 2006 si 2007.

Valorile înregistrate de indicatorul gradului de îndatorare nu prezinta o evolutie consecventa pe parcursul perioadei analizate. Astfel, în 2005, rata îndatorarii la termen depaseste valoarea indicata de literatura de specialitate cu 33%, urmând sa scada în 2006 cu 45, 70% fata de perioada precedenta, înregistrând astfel o valoare care ar permite întreprinderii sa dispuna de capacitate de îndatorare la termen. Totusi, în 2007, acest indicator înregistreaza o valoare mai mare cu 26, 86% fata de limita admisa (126,86% fata de 100%). În concluzie, societatea analizata nu dispune de capacitate de îndatorare la termen, autonomia financiara a întreprinderii fiind afectata. Acest lucru se datoreaza cresterii constante a datoriilor mai mari de un an, care depasesc nivelul capitalului propriu.

Indicatorul privind acoperirea dobânzilor reprezinta raportul dintre rezultatul economic si cheltuielile cu dobânzile. Acesta oscileaza pe parcursul perioadei analizate. Fata de exercitiul financiar 2005, când întreprinderea putea sa suporte de 2,03 ori plata dobânzii din rezultatul economic, în 2006 acest indicator cunoaste un trend ascendent, ITELS SA reusind sa suporte de 2,92 ori rata dobânzii din profitul brut de exploatare si veniturile financiare. Diminuarea indicatorului în exercitiul financiar 2007 cu 54,79% se datoreaza cresterii cheltuielilor cu dobânzile cu 37, 5%, în timp ce profitul brut din exploatare a scazut cu 35,37%, iar veniturile financiare s-au diminuat cu 13,76%. Astfel, în exercitiul financiar 2007, societatea ITELS SA poate suporta cheltuielile cu dobânzile din rezultatul economic de 1,38 ori. Se observa totusi ca întreprinderea nu are o pozitie deosebit de riscanta în raport cu creditorii sai.

Viteza de rotatie a stocurilor nu cunoaste o evolutie constanta. Cresterea cu 8,84%, respectiv 1,24 rotatii în 2006 fata de 2005 are consecinte favorabile asupra lichiditatii întreprinderii. Acest fapt a fost posibil datorita sporirii cifrei de afaceri cu 25,85%, care a crescut într-un ritm mai rapid decât stocul mediu (15,60%), majorarea acestuia din urma fiind pusa în special pe seama cresterii stocului de marfuri. În 2007, acest indicator scade cu 6,95% fata de 2006, pe seama cresterii stocului mediu cu 12,47%, care devanseaza ritmul de crestere al cifrei de afaceri (4,69%). În paralel, în anul 2006 se constata o reducere a duratei în care stocurile sunt transformate din forma materiala în forma baneasca, prin intermediul cifrei de afaceri, de 9,41%, fata de anul 2005, ca apoi indicatorul sa creasca cu 8,94% în anul 2007, ajungând foarte aproape de durata de rotatie a stocului din 2005. În medie, perioada de stocare a bunurilor în unitate este de aproximativ 26 de zile.

Termenul mediu în care întreprinderea îsi recupereaza creantele înregistreaza un trend descendent în perioada analizata, scazând cu 27, 89% (de la 53,21 la 38,37 zile) în exercitiul financiar 2006 comparativ cu 2005 si ajungând la o valoare de 28,05 zile în exercitiul financiar 2007. Referitor la indicatorul "viteza de rotatie a creditelor-furnizori", acesta nu manifesta o evolutie consecventa pe parcursul perioadei analizate. În anul 2006 cunoaste o diminuare cu 10,40% fata de 2005, fiind inferior termenului mediu în care se vor încasa creantele comerciale, ceea ce presupune un necesar de finantat în crestere pentru întreprindere, care trebuie acoperit din alte surse. În anul 2007, indicatorul creste cu 21,86%, fiind superior vitezei de rotatie a debitelor-clienti.. Aceasta se datoreaza ritmului de crestere mai accelerat al soldului mediu furnizori comparativ cu ritmul de crestere al cifrei de afaceri, numarul de zile de creditare pe care întreprinderea îl obtine de la furnizorii sai fiind în 2007 de 36,74 zile.

Viteza de rotatie a activelor imobilizate indica faptul ca întreprinderea a manifestat eficienta în managementul activelor imobilizate, în special în anul 2005, când aceste active au participat de 3,68 ori la realizarea cifrei de afaceri. Chiar daca în exercitiul financiar 2006 acest indicator tinde sa scada cu 28,26%, în anul urmator se poate observa un trend crescator, activele imobilizate participând de mai multe ori la realizarea cifrei de afaceri decât în exercitiul precedent (2,79 comparativ cu 2,64).

Rentabilitatea capitalului angajat exprima faptul ca rezultatul economic obtinut la

100 RON capital angajat în activitatea întreprinderii a crescut cu 75%. Însa acest indicator scade semnificativ în perioada urmatoare, rezultatul economic pe care ITELS SA îl obtine la 100 RON capital angajat înregistrând o diminuare cu 76,19%.

Marja bruta din vânzari evidentiaza faptul ca a crescut rentabilitatea vânzarilor în anul 2006 fata de 2005, rezultatul brut ramas dupa ce din cifra de afaceri au fost acoperite cheltuielile aferente cifrei de afaceri crescând cu 58,36%.Totusi, în exercitiul financiar 2007 marja scade semnificativ cu 74,69%, datorita în principal reducerii substantiale a rezultatului brut, cu 72,51%, dar si cresterii cifrei de afaceri cu 4,69% fata de anul 2006.

Nr.crt.

Denumire indicatori

Exercitiul financiar

Exercitiul financiar

Indicatori de lichiditate

a)

Indicatorul lichiditatii curente (capitalului circulant)

b)

Indicatorul lichiditatii imediate (test acid)

Indicatori de risc

a)

Indicatorul gradului de îndatorare

b)

Indicatorul privind acoperirea dobânzilor

Indicatori de activitate

a)

Viteza de rotatie a stocurilor

b)

Durata de rotatie a stoculurilor

c)

Viteza de rotatie a debitelor-clienti

d)

Viteza de rotatie a creditelor-furnizor

e)

Viteza de rotatie a activelor imobilizate

f)

Viteza de rotatie a activelor totale

Indicatori de profitabilitate

a)

Rentabilitatea capitalului angajat

b)

Marja bruta din vânzari

O particularitate în cadrul veniturilor o reprezinta contul 711 "Variatia stocurilor" care are rolul de a evidentia costul de productiei (sau pretul de înregistrare), precum si a variatiei acesteia. În creditul acestui cont se înregistreaza la sfârsitul perioadei costul produselor, lucrarilor si serviciilor în curs de executie; costul de productie sau pretul de înregistrare al semifabricatelor, produselor finite si produselor reziduale obtinute, constate plus la inventar, precum si diferentele între pretul prestabilit si costul de productie aferent aferent; costul de productie sau pretul de înregistrare al animalelor si pasarilor obtinute din productie proprie, diferentele de pret aferente, precum si sporurile de greutate si plusurile de inventar, iar în debitul acestuia se înregistraeza reluarea produselor, lucrarilor si serviciilor în curs de executie, la începutul perioadei; costul de productie sau pretul de înregistrare al semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, animalelor si pasarilor vândute, constatate lipsa la inventariere, precum si diferentele de pret aferent.


Document Info


Accesari: 18758
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )