Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Recomandari pentru adoptarea si implementarea unor strategii competitive de succes
RECOMANDARI PENTRU ADOPTAREA SI IMPLEMENTAREA UNOR STRATEGII COMPETITIVE DE SUCCES


Abilitatile manageriale si cunostintele solide in domeniul marketingului constituie atuuri importante pentru acele organizatii care urmaresc obtinerea unor rezultate remarcabile in activitatea desfasurata. Cum aceste rezultate se masoara prin profiturile obtinute si cota de piata detinuta, este lesne de inteles importanta acordata mijloacelor necesare pentru atingerea acestui tel. 

Strategiile de marketing pot sa propulseze organizatia intr-o pozitie avantajoasa in cadrul pietei si pot conduce la realizarea obiectivelor propuse. Nu este nevoie decat de maiestrie in aplicare si sansa, deoarece strategiile nu pot fi considerate a fi un panaceu universal. 
Ca recomandari, date de catre Malcolm McDonald, pentru adoptarea si implementarea strategiilor competitive pot fi considerate:

1.     Intelegerea surselor de avantaj competitiv

Este important sa se identifice corect daca atuurile organizatiei provin din pozitia superioara pe care aceasta o detine pe piata, ca urmare a aplicarii unei strategii bazate pe costuri reduse, diferentiere sau concentrare, din capacitatile superioare pe care le are (cunostinte de specialitate, orientarea spre client, organizare flexibila…) sau din resursele superioare detinute (economii de scara, finante, experienta…).

2. Intelegerea diferentierii

O diferentiere vizibila fata de competitori coonstituie un avantaj important al organizatiei, care va reusi, astfel, sa se pozitioneze mai bine in cadrul pietei de referinta. Diferentierea poate proveni din: calitatea superioara a produselor/serviciilor oferite, caracteristicile inovatoare ale produsului, unicitatea produsului, numele de marca, serviciile oferite clientilor, reteaua de distributie etc.

3. Intelegerea segmentarii pietei

Pentru a proiecta mixul de marketing adecvat este nevoie de tintirea unor grupuri de consumatori cu nevoi identificabile. Acestia vor forma piata tinta si pentru aceste segmente de consumatori vor fi dezvoltate strategiile corespunzatoare. Segmentarea se poate face in functie de criteriile geografice, socio-demografice, psihografice si comportamentale.4. Intelegerea mediului de afaceri

Oportunitatile din mediu trebuie fructificate, iar amenintarile trebuie evitate. Toate componentele macromediului (mediul economic, demografic, tehnologic, politic, cultural) se vor studia atent. De asemenea, piata trebuie analizata in privinta furnizorilor existenti, a distribuitorilor si a altor elemente ce pot influenta activitatea organizatiei.

5. Cunoasterea concurentilor

Organizatia trebuie sa-si identifice concurentii directi, dar si pe cei indirecti, concurentii actuali si cei potentiali. Miopia competitiva trebuie evitata pe cat posibil. Vor fi aplicate metode de analiza a competitorilor ( analiza SWOT, benchmarking, harta pozitionarii concurentilor…), care au drept scop identificarea atuurilor si a slabiciunilor acestora.

6. Cunoasterea propriilor atuuri si slabiciuni

Atuurile organizatiei pot fi identificate usor deoarece ele constituie adevarate surse de avantaj competitiv. Aceste atuuri pot fi in legatura cu produsul (caracteristicile acestuia, ambalajul, nevoia careia i se adreaseaza, numele de marca…), pretul (nivelul pretului practicat, facilitati de plata…), distributia (apropierea de consumator, canale de distributie, transport…), comunicare (tehnici de comunicare de natura promotionala utilizate).

Slabiciunile sunt nu mai greu de gasit cat mai greu de recunoscut. De aceea, constientizarea lipsurilor poate fi un avantaj, mai ales daca acestea vor fi ulterior remediate, pentru a nu se ajunge la esec..7. Cunoasterea portofoliului de produse si de piete

Pentru a putea adopta strategiile corespunzatoare este nevoie de o definire clara a domeniului de activitate a organizatiei, precum si a unitatilor strategice de activitate. Utila este, in acest sens, matricea BCG, care permite cunoasterea portofoliului de activitati si de produse a organizatiei.

8. Aplicarea unei planificari strategice riguroase

Formularea strategiei de marketing reprezinta, de fapt, procesul de planificare startegica de marketing. Acest proces cuprinde mai multe etape logice, secventiale, care vor conduce organizatia la obtinerea unei pozitii avantajoase pe piata.

9. Orientarea spre client

Practic, intr-un mediu competitiv puternic, lipsa viziunii de marketing caracterizata prin orientarea spre satisfacerea nevoilor consumatorilor, constituie un dezavantaj major in calea obtinerii succesului in afaceri. Orice actiune a organizatiei va fi focalizata pe client, pe cunoasterea comportamentului acestuia si a nevoilor sale.

10. Profesionalism

Managerii si specialistii in marketing trebuie sa dea dovada de profesionalism in aplicarea conceptelor, metodelor si instrumentelor de marketing (cercetarea pietei, segmentarea, pozitionarea, stabilirea mixului de marketing, alegerea strategiei…).Abordate cu seriozitate si profesionalism, cunostintele de marketing constituie cheia reusitei in afaceri.


BIBLIOGRAFIE RECOMANDATA1.Churchill, Gilbert A. Jr.; Peter, Paul J., Marketing. Creating Value for Customers, Austen Press, Richard D. Irwin Inc., 1995;

2.Cini, Michelle; McGowan, Lee, Competiton Policy in the European Union, The European Union Series, St. Martin’s Press Inc., 1998;

3.Cruceru, Anca Francisca, Marketing. Strategii concurentiale, Editura Universitara, Bucuresti, 2007;

4.Kotler, Philip, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997;

5.Kotler, Philip; Armstrong, G,; Saunders, J.; Wong, Veronica, Principiile marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998;

6.McDonald, Malcolm, Marketing strategic, Editura Codecs, Bucuresti, 1998;

7.Pop, N. Al.; Andronov, E. D.; Kouzmanova, M.; Lefter, C-tin; Schmengler, H. J., Marketing strategic, Editura Economica, Bucuresti, 2000;

8.Zaharia, Razvan (coordonator), Marketing strategic, Editura A.S.E., Bucuresti, 2000.Document Info


Accesari: 168
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )