Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Anxietate

medicina
Anxietate

21 de modalitati pentru controlul nelinistii excesiveAnxietatea cu frângerea mâinilor si senzatia de întoarcere pe dos a stoma­cului constituie o reactie fireasca la unele situatii dintre cele mai provoca­toare ale vietii.

O farâma de anxietate este chiar buna. Ea va ajuta, determinându-va sa

respectati un termen final, sa treceti un test sau sa va prezentati bine la lo-

cu    de munca. Ea va împiedica si sa cadeti în situatii periculoase de-a

rePtul. Ca parte a reactiei "lupta sau fugi", anxietatea face ca 656b120g ritmul car-


Inxietatc

liac sa se intensifice si muschii sa se încordeze ca si cum ar fi nevoie sa jictionati.

La cealalta extrema, nelinistea duce la furie nestapânita. De îndata ce în­tepe sa interfereze cu viata cotidiana, nelinistea este considerata o dereglare mxioasa. Se apreciaza ca cel putin l persoana din 10 are viata bulversata de (anxietate. Dereglarile anxioase includ accesele de panica, dereglarea anxioa-jsa generalizata, fobiile, sindromul posttraumatic si dereglarea obsesiv-com-Ipulsiva. Suferinzii necesita îngrijire medicala si uneori medicamente.

Totusi, milioane de oameni se plaseaza undeva între cele doua extreme. Ei se nelinistesc din cale-afara, dar, de fapt, nu au nici o dereglare. Anxio-sii cronici sunt zi de zi în stare de functiune, iar anxietatea le distruge sana­tatea emotionala si fizica. Edward Hallowell, psihiatru, denumeste aceasta stare "suparare persistenta toxica".

"în fond, ne autodeprindem sa ne nelinistim, ceea ce nu face decât sa în­tareasca obiceiul", spune el. "Anxiosii se simt adesea vulnerabili daca nu sunt nelinistiti." Dar daca va nelinistiti prea mult, exista ratiuni temeinice sa puneti capat acestei stari de fapt: nelinistea sau anxietatea excesiva este aso­ciata cu riscul crescut de a face o depresie, o boala cardiaca si alte afectiuni.

Frontiera dintre nelinistea normala si dereglarea anxioasa este greu de stabi­lit. "Daca viata va este îngradita de anxietate, cautati îngrijire medicala", sfa­tuieste psihiatrul Bernard Vittone. De asemenea, prezentati-va la medic daca:

treceti prin mai mult de l criza de panica pe luna sau daca va temeti
de repetarea ei;

sunteti nervos si anxios majoritatea timpului, îndeosebi daca nelinistea
este legata de situatii pentru altii inofensive;

manifestati frecvent simptome ca insomnie, tremuraturi, incapacitate
de concentrare, muschi încordati si palpitatii cardiace;

va simtiti nervos în unele situatii deosebite, pe care cautati sa le evitati,
cum ar fi trecerea peste un pod sau printr-un tunel;

gasiti refugiu în fata temerilor si a supararilor recurgând la droguri, in­
clusiv alcool, ori mâncând în exces;

nu puteti pune capat obsesiilor sau gândurilor referitoare la un trecut
nefericit;

va aflati într-o criza emotionala, iar sprijinul prietenilor, familiei sau al
unui preot nu pare sa va ajute;

va temeti ca ati putea sa va provocati un rau dvs. însiva sau altora.


dîn continuare sunt enumerate câteva sugestii pentru a înlatura excesiva.

Respirati- "Reglarea respiratiei este cea mai eficienta masura pe care o cu-osc împotriva anxietatii", spune Andrew Weil, profesor de medicina. Dr. Weil pledeaza în favoarea exercitiilor yoga de respiratie. Pur si simplu in­spirati pe nas 4 secunde, tineti-va respiratia 7 secunde, apoi expirati pe gura 8 secunde. Practicati aceasta tehnica pe tot parcursul zilei în reprize de l minut.

Stabiliti-va contacte umane. Sentimentul de a fi angrenat într-o activita­te duce la diminuarea anxietatii. Cu cât va simtiti mai izolat, cu atât e mai probabil ca nelinistea sa se accentueze, spune dr. Hallowell, care recoman­da reprize zilnice de contacte umane. Mergeti la restaurant, la supermarket sau la biblioteca si intrati în vorba cu cineva ori telefonati unei persoane apropiate.

Meditati. Practicati un anumit fel de meditatie pentru cel putin 15 minute de 3-4 ori în fiecare zi. Cercetarile arata ca meditatia contribuie semnifica­tiv la diminuarea anxietatii. "Gasiti un loc linistit, limpeziti-va mintea si re-laxati-va în mod activ", spune psihiatrul Bernard Vittone. "Concentrati-va pe o mantra sau goliti-va mintea de orice gând, faceti ceea ce vi se pare ca da rezultate."

Cantonati-va în prezent. Focalizati-va pe ceea ce se întâmpla acum, nu pe ceea ce s-a întâmplat în trecut sau va fi, poate, în viitor. Faceti-o timp de l zi, l ora sau chiar numai l minut, sfatuieste dr. Vittone.

Nu va comportati ca o victima. Daca sunteti nelinistit - în ce priveste serviciul, sanatatea sau situatia financiara -, alcatuiti un plan pentru a va rezolva problemele. Nu va comportati ca o victima pasiva, spune dr. Hallo­well. Actionând, diminuati anxietatea: stabiliti împreuna cu seful o reeva­luare a îndatoririlor profesionale, programati un control la medicul de fami­lie sau deschideti un cont cât de mic la banca.

Pricepeti sensul real al faptelor. Nelinistea exagerata provine adesea din ipsa de informare, explica dr. Hallowell. Daca seful va priveste încruntat and trece pe culoar, va puteti îngrijora ca n-ati muncit cum trebuie. Dar

Poate ca seful era preocupat de o problema personala si nici macar nu si-a

dat seama ca v-ati întâlnit fata în fata.


i n k î e t a t ePentru ava calma înainte de culcare, beti un pahar cu lapte cald. "Vechiul remediu al mamelor de a oferi o cana cu lapte cald chiar ajuta", spune psi­hiatrul Bernard Vittone. Laptele contine triptofan, un aminoacid cunoscut pentru efectul lui relaxant.

Eliminati sursele care va distrag atentia. Persoanele anxioase trebuie sa diminueze stimularea, spune dr. Vittone. Eliminati o parte din factorii care concura la distragerea atentiei, închideti radioul din automobil, acasa nu ras­pundeti la telefon, luati o pauza de prânz departe de locul de munca si de te­lefonul mobil.

Ţineti "post" de stiri, închideti televizorul si rezistati tentatiei de a citi un ziar. Câteva zile fara bombardamentul stirilor va ajuta sa reduceti senzatia de neliniste si apasarea necazurilor personale, spune dr. Weil.

închipuiti-va cum ar fi cel mai rau. Puneti-va întrebari de genul: "Care este cel mai rau lucru care mi s-ar putea întâmpla?" "Cât de neplacut ar fi?" "Care este probabilitatea ca el sa se întâmple?"

Lucrul cel mai rau care vi se poate întâmpla nu este, de obicei, acela la care va gânditi, crede dr, Vittone. Ba chiar el se întâmpla rareori. Cu timpul va veti mira cum de a putut sa va nelinisteasca.

Puneti totul pe hârtie. Punând pe hârtie gândurile anxioase puteti ajuta la dezamorsarea lor si la restabilirea calmului, este de parere dr. Weil.

Pregatiti-va pentru somn. "înainte de culcare eliberati-va de orice ten­siune psihica si relaxati-va", spune dr. Vittone. Petreceti 30-50 de minute facând ceva tihnit si fara nici o implicare afectiva. Cititi un roman usor sau urmariti o comedie la televizor si evitati orice activitate domestica de felul spalatului sau calcatului rufelor.

Faceti haz de propria persoana. Dr. Vittone explica faptul ca simpla se­sizare a laturii amuzante a unei situatii duce imediat la dezamorsarea aspec­tului ei negativ. Asa ca priviti necazurile din alt unghi, întrebati-va: "Oare ce-i hazliu în chestia asta?" sau "Când ma voi gândi la asta peste vreo 2 ani, oare voi râde?"


împartasiti cuiva supararea. Niciodata sa nu treceti singur printr-un ne-Când vorbim despre grijile proprii, toxicitatea gândurilor se risipeste", un'e dr. Hallowell. Palavragind despre ele, veti gasi mai usor solutii si veti întelege ca nelinistile nu sunt chiar de nerezolvat.

Lasati sa treaca. Anxiosii cronici îsi spun ca e bine sa lasi timpul sa rezol­ve Puteti ramâne cramponat de o suparare de parca asa se va remedia pro­blema? se întreaba dr. Hallowell. Nicidecum. Este benefic sa utilizati cu în­credere si perseverenta acest procedeu. Deprindeti-va sa lasati sa treaca timpul. Dr. Hallowell sugereaza ca meditatia sau vizualizarea sunt tehnici adecvate, dar fiecare este liber sa apeleze la o tehnica proprie.

Una dintre pacientele sale îsi "vede" necazurile în palma si le sufla în aer. Alt pacient face un dus si urmareste cum supararile i se scurg odata cu siroaiele de apa pe corp. "Nu va gânditi ca e un esec daca nu va iese din pri­ma", spune el. "Perseverati!"

REDUCE I CONSUMUL DE COFEINA

Nimic nu e mai rau pentru anxietate decât cofeina, spune psihiatru! Bernard Vittone. Continuta în alimente precum ciocolata, în bauturi precum cafeaua, ceaiurile, cola de toate sorturile si în alte bauturi energizante, dar si în me­dicamente care se vând fara reteta ca siropurile împotriva tusei, deconges-tionantele nazale si leacurile pentru raceala, cofeina afecteaza neurotransmi-tatorii din creier, provocând anxietate. Cercetarile arata ca persoanele predispuse la anxietate sau la atacuri de panica sunt deosebit de sensibile la efectele cofeinei.

"Cofeina este înselatoare", atrage atentia dr. Vittone. Când beti l ceas­ca de cafea, de exemplu, este posibil sa va simtiti mai vioi cam l ora. Dupa trecerea unei perioade de 2 pâna la 12 ore, efectele cofeinei îsi iau tributul: instalarea anxietatii. Din cauza acestei reactii întârziate, oamenii rareori fac legatura între anxietate si ceasca lor de cafea de dimineata.

Daca sunteti mare amator de cofeina, atunci faceti urmatorul test: abti-neti-va 2 saptamâni de la cafea si de la alte bauturi sau alimente cu cofeina. Apoi beti într-un interval scurt de timp 3 cesti de cafea una dupa alta si ob­servati cum va simtiti. Veti remarca, probabil, peste doar câteva ore o încor­dare a muschilor, neliniste, nervozitate si presimtiri sumbre.

"De fapt, pledez pentru încercarea de renuntare completa la cofeina", explica dr. Vittone. Daca vi se pare greu sa urmati acest îndemn, atunci ma­car reduceti cantitatea de cafea, ceai sau cola la doar l cana pe zi.


Anxietate

ALEGEREA UNUI TERAPEUT

Daca suferiti de anxietate, cereti medicului de familie o recomandare catre un consilier sau un psiholog specialist n terapia comportamentala cognitiva Ca alternativa, puteti sa va alegeti singur terapeutul, dar aceasta va nsemna sa platiti pe cineva pentru timpul si priceperea sa.ncercati sa obtineti o recomandare personala sau ntrebati-va medicul
de familie daca terapeutul pe care l aveti n vedere are o reputatie
buna

Cereti dovezi privind calificarea terapeutului.

Apreciati, nainte de a ncepe tratamentul, c t de mult va va costa unii terapeuti sunt foarte costisitori.

n timpul primei sedinte, g nditi-va la efectele benefice ale terapiei.
Daca la sf rsitul sedintei va simtiti mai optimist si mai puternic, atunci
probabil c
a ati gasit pe cineva care efectiv poate sa va ajute.

Nu va autocompatimiti. încetati sa va mai considerati vulnerabil. Daca va pastrati cu încapatânare si chiar va cultivati aceasta opinie, ea e pe ju­matate împlinita, în schimb, învatati sa faceti din anxietate un stimul, si nu un handicap. Când sunteti pe cale sa vorbiti unui grup de persoane necu­noscute, de exemplu, abordati aceasta împrejurare ca pe o provocare, nu ca o amenintare.

Descoperiti provocarea. Anxietatea apare adesea când oamenii au prea multe lucruri de facut dintr-o data. în loc sa va considerati problemele ca având un caracter strict negativ, gânditi-va la viata ca la o perioada plina de actiune, variata si provocatoare. Daca v-ati întemeiat o familie, de exemplu, gânditi-va ca într-o zi veti regreta absenta copiilor care acum va fac griji si va dau dureri de cap. "Modul de a aborda problemele face diferenta", expli­ca dr. Vittone.

Evitati alcoolul. Berea, vinul si alte bauturi alcoolice pot exacerba anxie­tatea. "Initial, imediat dupa ingerare, alcoolul diminueaza anxietatea", spu­ne dr. Vittone. "Dar când se elimina din organism, efectul este contrar." Adesea oamenii sunt mai anxiosi a doua zi dupa chef. Evitati pe cât posibil alcoolul sau limitati consumul la 1-2 pahare pe zi.

încercati calmarea cu valeriana. Anxietatea nu e ceva nou sub soare. Din cele mai vechi timpuri oamenii au cautat alinarea cu ierburi. Dupa opinia fi-


Aparitia primei dentîtii

terapeutului Douglas Schar, anxioliticul cel mai fara riscuri, cel mai de în-

edere si cel mai la îndemâna în natura este valeriana. în mod ideal ar trebui sa faceti uz de un leac din plante si în paralel sa va preocupe înlaturarea sursei anxietatii. "Forma optima de prezentare a acestei plante medicinale e cea de tableta sau capsula", spune Schar. "Luati de 3 ori pe zi daca traversati o perioada proasta sau imediat ce criza de an­xietate da semne ca se apropie."


Document Info


Accesari: 3196
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )