Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Atributiile asistentului de farmacie

medicina
Atributiile asistentului de farmacie

Practica farmaceutica are drept scop furnizarea medicamentelor si a altor produse pentru îngrijirea sanatatii precum si a serviciilor, in scopul utilizarii adecvate a medicamentelor pentru obtinerea efectului terapeutic maxim si evitarea efectelor nedorite.

Regulile de buna practica farmaceutica se aplica activitatilor desfasurate în unitatile farmaceutice de catre farmacisti si asistenti de farmacie în unitatile de distributie cu ridicata(depozite farmaceutice) si în unitatile de distributie cu amanuntul(farmacii cu circuit deschis, farmacii cu circuit nchis si drogherii).

Profesiunea de farmacist, precum si cea de asistent de farmacie are scop asigurarea sanatatii publice prin producerea, difuzare si eliberarea medicamentelor în conditii prevazute în FR 10.

Prima grija a asistentului de farmacie în exercitarea profesiei sale trebuie sa fie binele pacientului. Asistentii de farmacie au obligatia de a informa pacientul asupra tuturor aspectelor legate de medicament, mod de administrare, dozele, timpul potrivit de administrare, durata tratamentului, contraindicatii. Deasemeni, asistentul de farmacie are obligatia sa înscrie lizibil si citet pe ambalajul de conditionare secundar modul de administrare, timpul de administrare si doza. El trebuie sa elibereze medicamente doar pe baza de prescriptie sau OTC.

Asistentul de farmacie asigura pregatirea prepararii de catre farmacist a produselor medicamentoase si a altor produse de uz uman, cu care este aprovizionata farmacia, prin operatiuni ca: cantarire, divizare pentru o sarja etc. Se ocupa cu prepararea apei distilate si cu conditionarea secundara si etichetarea preparatelor magistrale si oficinale.

În farmacia publica asistentul de farmacie este subordonat de farmacist si executa în subordonarea acestuia activitati, ca: cantarirea medicamentelor si substantelor, conditionare si etichetare a preparatelor oficinale si magistrale, eliberarea de medicamente pe baza de prescriptie sau OTC, asigurarea relatiei bolnav-farmacist în scopul educatiei publicului fata de medicamente si combaterea sedintei de automedicatie. Îi este interzisa asistentului de farmacie manipularea produselor toxice si stupefiante.

În farmacia de spital asistentul de farmacie este subordonat de farmacistul diriginte participând sub îndrumarea colegilor farmaciei la pregatirea condicilor medicale, la cantarirea substantelor pentru prepararea medicamentelor oficinale si magistrale, precum si a celor sterile. Se ocupa cu prepararea apei distilate, eticheteaza si divizeaza preparatele oficinale si magistrale prescrise pe condica, divizeaza materiale sanitare necesare pentru spital: seringi, fese, pansamente, tifon etc.

În industria farmaceutica asistentul de farmacie executa operatii încredintate de farmacistul sef, precum: este responsabil de buna functionare a aparaturii si utilajelor, executa operatiuni ca cantarire, divizare, inspecteaza operatiunile de pregatire a ambalajelor, controleaza ambalarea produselor finite. Împreuna cu farmacistul este implicat în fabricarea, ambalarea, controlul, depozitarea si distribuirea materiilor prime.

În toate unitatile farmaceutice asistentul de farmacie efectueaza receptia cantitativa si calitativa a produselor farmaceutice.

Relatia cu ceilalti farmacisti trebuie sa fie de colegialitate, cautând sa îmbunatateasca serviciul farmaceutic si nu de competitie urmarind orientarea profesionala mai presus decât cea comerciala. Spiritul de colegialitate îi obliga pe farmacisti sa îsi rezolve singuri conflictele, daca nu reusesc apeleaza la presedintele Colegiului iar solutionarea va fi rezolvata de Comisia deontologica. Relatiile între medici si farmacisti trebuie sa fie numai relatii de colaborare în interesul pacientilor, respectându-se integral drepturile acestora la ocrotirea sanatatii.

Asistentii de farmacie nu trebuie sa atraga clientela prin procedee sau mijloace contrare demnitatii profesiunii. Se interzice asistentilor orice tentativa de influentare a bolnavului prin întelegere sau asociere farmacist-medic cu scopul de a obtine avantaje materiale. Unicul scop al activitatii asistentului de farmacie trebuie sa fie binele pacientului, nepermitând interpunerea între el si pacient a altor interese sau a altor avantaje materiale.

Asistentii de farmacie au obligatia sa-si actualizeze permanent cunostintele profesionale în concordanta cu progresele stiintei farmaceutice si medicale si aparitia de noi medicamente în terapeutica prin documentare din publicatiile de specialitate.

Asistentul de farmacie poate sa conduca o drogherie, raspunzând de întreaga activitate desfasurata în aceasta unitate.

Deci, asistentul de farmacie trebuie sa respecte regulile de buna practica farmaceutica si are îndatorirea de a depune întreaga lor capacitate creatoare pentru îmbogatirea patrimoniului stiintific si aplicativ al farmaciei.Document Info


Accesari: 48129
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )