Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Bazele teoretice ale termografiei medicale
BAZELE TEORETICE ALE TERMOGRAFIEI MEDICALE

Corpul uman emite in infrarosu ca si alte obiecte fizice.
Emiterea termica a corpului uman se afla in gama de lungime de unda intre 4 si 50 mkm cu un maximum de emitere in gama de 9,6 mkm.
Cercetarile capacitatilor optice a tegumentelor epidermale umane in gama infrarosu au evidentiat asemanarea lor cu caracteristicile obiectului negru absolut (Buttner, 1937; Hardy, 1939; Buchmuller, 1962), ce ne permit folosirea legilor fizice in calculul precis al emiterii proprii corpului uman, si pentru precizarea temperaturii corpului uman pe portiuni.

Diagrama repartizarii pe raza de lungime de unda a densitatii spectrale fluxului de emitere a corpului negru absolut la t0 3000K (+270C).
Iluminarea energetica a acestui emitator este egala cu 462 Vt/m2, iar pozitia maximala in spectrul emiterii corespunde cu 9,66 mcm.

Schimbarile neinsemnate a temperaturii acestui emitator influenteaza putin caracterul repartizarii densitatii spectrale a torentului de emitere relativ fata de maximal. Totusi situatia maximala in spectru si semnificatia numerara a datelor puterii se schimba. De exemplu la cresterea temperaturii corpului negru absolut de la 27 370C, maximul curbii spectrale se deplaseaza cu 0, 3 mcm in directia undelor scurte, emiterea energetica creste cu aprox. 13%. Aceste schimbari neinsemnate sunt percepute cu aparatele moderne care inregistreaza temperatura emisa cu precizia de 0,050C.
Analiza coeficientului emiterii a pielii umane in infrarosu in limitele de unde intre 4 si 50 mcm a aratat ca acest coeficient se apropie de cifra 1 ce ne arata asemanarea proprietatilor optice a pielii omului cu corpul negru absolut.
Acest coeficient nu depinde de culoarea si starea pielii omului si nu se modifica la actiunea altor surse de emitere in infrarosu. O particularitate aparte a emiterii in infrarosu este absorbirea sporita a emiterii de catre diferite corpuri. De exemplu: sticla este transparenta pentru emiterea in infrarosu cu lungimile de unda intre 2,5 si 27 mcm, apa este transparenta pentru undele cu lungimi mai mari de 1,5 mcm. Pielea omului este transparenta pentru emiterea in infrarosu intre 0,7-1,5 mcm, mai putin transparenta pentru undele intre 1,5-5 mcm si devine netransparenta pentru undele mai mari de 5 mcm. In ambianta emiterea in unde cu lungimi mai mici de 3 mcm sunt aprox. de 2% din totalul de emiteri ce dovedeste ca aceste unde din mediul ambiant nu influenteaza imaginea termografica a corpului uman, iar receptorii de infrarosu receptioneaza undele cu lungimi intre 9-10 mcm.Termograma reflecta emiterea in infrarosu proprie obiectului respectiv iar caracteristicile emiterii reflecta starea proceselor fiziologice propriiobiectului.

Termograma reprezinta vizual imaginea distributiei emiterii in infrarosu pe suprafata tegumentelor( epidermei)Document Info


Accesari: 271
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )