Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Bataturi si coarne cutanate

medicina
Bataturi si coarne cutanate

16 modalitati de a le netezi si a le calma
Acele mici protuberante si tumefieri care fac picioarele sa arate atât de ines­tetic sunt aglomerari de celule moarte respinse de piele - bataturi si coar­ne formate prin frecarea si iritatia datorate încaltamintei sau oaselor alatu­rate ale piciorului. Nu numai ca sunt neplacute la vedere, dar pot fi si dureroase.

"Bataturile reprezinta modalitatea organismului de a se apara de presiu­ne", spune podologul Neal Kramer. "Când presiunea ajunge extrema, bata­tura devine din ce în ce mai groasa. Daca în batatura se formeaza un miez tare, atunci ea devine corn cutanat. Coarnele moi, care 21121k1016v apar între degetele de la picioare si care ramân moi datorita transpiratiei picioarelor, apar când 2 oase de la degete alaturate se apropie prea mult unul de altul. Pielea din­tre ele se îngroasa, încercând astfel sa asigure o protectie fata de presiunea permanenta."

"Oamenii pot suporta mult mai usor bataturile decât coarnele cutanate", remarca Richard Cowin, chirurg podolog. "Daca v-ati ales cu un corn dure­ros între degetele de la picioare, este ca si cum ati avea o durere de dinti cumplita. Va poate strica toata ziua."

Asadar, daca vreti sa începeti ziua cu dreptul, încercati aceste sugestii.

Feriti-va de instrumentele ascutite, înainte de orice, spun specialistii, nu faceti pe chirurgul. Rezistati tentatiei de a reduce dimensiunile bataturi­lor si ale coarnelor cutanate folosind lame de ras, foarfeci si alte instrumen­te ascutite.

"Chirurgia bataturilor practicata în baia personala este extrem de pe­riculoasa", spune specialista în pedologie Nancy Lu Conrad. "Ea poate duce la infectii sau le poate agrava pe cele în curs. Am vazut lucruri ori­bile întâmplându-se persoanelor care au crezut ca pot fi propriii chirurgi." Iar persoanele cu diabet nu ar trebui niciodata sa-si trateze singure pi­cioarele.

Captusiti zona cu ceva. Cel mai bine este sa actionezi împotriva unei ba­taturi înainte ca aceasta sa devina corn cutanat. Un procedeu simplu de a în­departa presiunea de pe o batatura, spune Elizabeth Roberts, profesoara de pedologie, este de a va pune putin tifon absorbant pe zona respectiva, apoi


Bataturi    si coarne cutanate

acoperiti cu o bucata de plasture adeziv. Elisabeth Roberts recomanda - f\ rartarea acestei duble protectii în fiecare noapte si cu ocazia îmbaierii,

tfel încât pielea sa poata respira, iar sub învelis sa nu se acumuleze exce­siv de multa umezeala.

Când îndepartati bucatica de plasture, asigurati-va ca tineti bine pe loc

ielea talpii piciorului în timp ce trageti încet plasturele înapoi, spre calcâi. Daca trageti repede sau în sens opus, puteti rupe pielea.

Aiustati-va branturile. Aveti aici un procedeu simplu de modificare a branturilor pentru a îndeparta presiunea exercitata asupra bataturilor, reco­manda podologul Mark Sussman. Cumparati-va o pereche de branturi de ca­uciuc spongios si purtati-le l saptamâna. Bataturile vor lasa urma zonelor cu cea mai mare apasare, indicând unde trebuie modificat fiecare brant pen­tru a îndeparta apasarea.

Daca batatura este în mijlocul suprafetei plantare, taiati din material spongios sau din fetru de 5 mm grosime doua benzi (fiecare de câte l cm latime si 5 cm lungime). Lipiti-le pe cealalta fata a adânciturii. Luati alta banda (5 cm latime pe 5 cm lungime) si plasati-o în spatele adânciturii. Daca batatura este pe o parte, folositi combinatii adecvate de benzi. Atunci când purtati branturile, aceste pernute vor redistribui greutatea în afara bataturii si vor îndeparta durerea.

Puteti actiona si cu mijloace abrazive, înainte de a va trata o batatura, muiati-va picioarele în apa suportabil de fierbinte câteva minute. Apoi, spu­ne dr. Cowin, folositi o pila pentru bataturi sau o piatra ponce pentru a de-capa usor zona si îndepartati straturile superficiale ale pielii, încheiati ope­ratia aplicând putina crema de mâini care contine 10 la suta uree si ajuta la descompunerea pielii tari. Daca aveti bataturi foarte deranjante, faceti loc acestei activitati în programul zilnic dupa dus sau dupa baie.

Dar, avertizeaza el, nu actionati cu mijloace abrazive asupra coarnelor tari, deoarece pot transforma zona în una foarte sensibila si mai dureroasa decât era înainte.

auza l O minute! Aveti aici alt procedeu de a muia bataturile rebele. Sfa­râmati 5 sau 6 tablete de aspirina pâna obtineti o pulbere. Preparati o pasta o osind Va lingurita de suc de lamâie si pulberea de aspirina. Aplicati pas-Pe zonele cu piele întarita de pe laba piciorului si introduceti piciorul în-o punga de plastic, înfasurând totul cu un prosop cald. Combinatia plas-prosop cald va ajuta ca pasta sa patrunda în pielea tare. Asteptati cel ,m 10 minute, apoi desfasati piciorul si frecati zona cu piatra ponce. Toa-


Bataturi si coarne cutanate

ta pielea moarta, tare si batatorita ar trebui sa se fi macerat si sa se desprin­da usor.

Nota: Nu încercati acest procedeu daca sunteti alergic sau sensibil la as­pirina.

Lasati în pace unele bataturi. Uneori putina piele tare este de folos. "Per­soanele care merg mult în picioarele goale au bataturi pe talpi", spune dr Frederick Hass, medic generalist. "Ele protejeaza pielea de terenul bolova­nos sau de pamântul fierbinte. Daca batatura este suficient de groasa si de dura, aceste persoane pot chiar para taierea cu obiecte ascutite. Aceste ba­taturi sunt rareori dureroase."

Uneori batatura se dezvolta ca un protector fata de o unghie încarnata de la picior. Deoarece unghia cu vârf ascutit roade tesutul învecinat, pielea se îngroasa si se întareste pentru a preveni patrunderea unghiei mai profund în carne. Ar trebui sa permiteti sa se formeze o astfel de batatura, asa ca la-sati-o în pace, spune dr. Hass.

Daca devine dureroasa, puteti obtine o alinare temporara muindu-va pi­ciorul în apa calda cu sapun, dar nu încercati niciodata sa o ciopliti. Daca devine prea dureroasa, cereti medicului de familie sa va recomande un spe­cialist care sa va scoata unghia încarnata.

Actionati rapid pentru prevenirea formarii unui corn cutanat. Daca tratamentul pe care 1-ati întreprins pentru tratarea bataturii nu a dat roade si presiunea este extrema, atunci batatura va deveni din ce în ce mai groasa. Când face un miez tare, ea devine corn cutanat.

*>*

Persoanele cu diabet sau cele care se plâng de diminuarea senzatiilor în pi­cioare nu ar trebui sa se trateze singure niciodata, spune podologul Neil Kra-mer. Diabetul afecteaza vasele mici de sânge din întreg corpul, inclusiv pe acelea din picioare. Aceasta duce la diminuarea circulatiei, ceea ce micsorea­za capacitatea organismului de a-si vindeca ranile si a rezista la infectii.

"O persoana afectata de probleme circulatorii poate sa nu aiba necazuri cu conditia ca pielea sa îi ramâna intacta", spune dr. Kramer. "Dar orice fel de taietura sau de bresa în piele poate deveni foarte periculoasa." Persoa­nele care nu simt apasare sau durere pe o anumita zona pot sa nu stie când se taie ori pot sa nu-si dea seama de gravitatea unei leziuni - ceea ce ar pu­tea sfârsi cu o infectie grava.Fste bine sa actionati atunci când cornul se formeaza prima oara, spune Hass. în acest moment un corn este o mica suprafata circulara întarita,

. niele, care provoaca durere putina sau deloc. Masati blând zona cât mai and folosind lanolina, pentru a muia cornul si fâcându-1 astfel mai putin

nsibil la presiune, apoi aplicati un pansament pentru a usura presiunea.

Evitati pansamentele cu medicamente. "Nu recomand plasturi pentru un orn cutanat si nici alte medicamente care se vând fara reteta", spune dr. Kra-mer "Ele nu sunt altceva decât un acid care nu stie sa faca diferenta între un corn sau o batatura si pielea normala. Asa ca, desi pot actiona asupra cornu­lui sau a bataturii, ele distrug si pielea, provocând arsuri sau chiar ulceratii." Daca trebuie sa folositi plasturi pentru un corn cutanat sau alte produse continând acid salicilic si vândute fara reteta, disponibile sub forma de li­chid, unguent sau discuri, asigurati-va ca urmati sfatul dat de specialista în pedologie Suzanne Levine: aplicati-le doar pe zona afectata, nu si pe pielea din jur. Daca tratati un corn cutanat, puneti mai întâi un pansament neutru, modelat în forma de colac, în jurul cornului, pentru a proteja pielea înveci­nata. Nu folositi niciodata unul dintre aceste produse mai des decât de 2 ori pe saptamâna si prezentati-va la medic daca în decurs de 2 saptamâni nu apare nici o îmbunatatire.

Gustati placerea unei înmuieri pe cinste. "Durerea pe care vi-o provoa­ca un corn cutanat poate veni de la o bursa, un sac plin cu fluid care devine inflamat si largit în portiunea dintre os si corn", spune dr. Levine. "Pentru o calmare temporara a durerii, muiati-va picioarele în apa calda în care ati pus sare Epsom", va sfatuieste ea. Sarea Epsom nu este altceva decât sare amara. Aceasta baie va zbârci sacul bursei si va lua din presiunea exercita­ta în apropierea senzorilor nervosi. Dar daca încaltati iar pantofii strâmti, nici bursa nu va întârzia sa se umfle din nou (v. Bursita).

Confectionati-va "potcoave". Pentru a capitona coarnele cutanate, spu­ne dr. Roberts, nu folositi pansamente cu deschidere ovala. Ovalul poate crea presiune pe suprafata din jur, facând cornul sau batatura sa iasa prin deschidere. Daca aveti un astfel de pansament, taiati o bucata din el de for-roa unei potcoave. Asezati pansamentul destul de departe în spatele cornu-1 pentru ca în timpul mersului, când piciorul aluneca în fata, pansamentul nu se frece de cornul pe care se presupune ca îl protejeaza.

t'neti alinarea locului. Chiar mai bun decât un pansament pentru corn, e or. Roberts, este un plasture cu forma locului respectiv, care are avan-


Bataturi si coarne cutanate

Daca tesutul batatorit se ntinde pe o suprafata mai mare, specialista n po-dologie Suzanne Levine recomanda cufundarea picioarelor ntr-o infuzie de musetel. Ceaiul va calma durerea si va muia pielea ntarita. Ceaiul va va co­lora picioarele, dar culoarea se ndeparteaza usor cu apa si sapun.

tajul de a avea în centru tifon steril. Dar evitati bandajele adezive care se în­fasoara înjurai degetului, îngramadirea bandajelor poate duce si ea la irita-tie si la o stare de disconfort.

Oferiti spatiu coarnelor cutanate moi. Coarnele moi, formate între de­getele de la picioare, au nevoie de o îngrijire diferita decât coarnele cutana­te obisnuite. Deoarece coarnele moi sunt provocate de frictiunea oaselor din­tre 2 degete alaturate, spune dr. Cowin, trebuie sa folositi ceva moale pentru a separa degetele. Puteti cumpara separatoare sau distantiere speciale, care nu sunt altceva decât bucatele de burete care se plaseaza între degete.

Dati-va încaltamintea la întins. Bataturile si coarnele cutanate sunt cau­zate adesea de încaltaminte, asa ca facându-i simple ajustari contribuiti lai diminuarea durerii, întinderea încaltamintei poate ajuta la eliminarea presiu-f nii care a cauzat frictiunea.

Unii cizmari ofera servicii de întindere a încaltamintei sau puteti folosi acasa metoda sugerata de podologul Marvin Sandler. Aplicati pe încalta­minte o solutie pentru întinderea pielii (atelierele de cizmarie ar trebui sa aiba o asemenea solutie). Aceasta face ca fibrele pielii sa se întinda în tim­pul purtarii. Aplicati solutia în mod repetat pe încaltaminte si plimbati-va încaltat cu ea - în timp ce pielea este înca umeda - pâna când va veti simti confortabil.

Feriti-va de tocurile înalte, în cazul femeilor, o multime de probleme apar de pe urma pantofilor cu tocuri înalte, spune dr. Conrad. în asemenea cazuri pantoful e mai scurt, iar laba piciorului aluneca spre vârful acestuia, înghesuindu-1 într-un spatiu prea mic pentru el.

încaltamintea cu sireturi este o solutie mai buna - ea tine strâns partea din spate a labei piciorului în încaltaminte si nu o lasa sa alunece în fata si sa exercite presiune atât asupra partii din fata a talpii, cât si asupra degete­lor atunci când mergeti.


B! â n d e

Pentru a evita problemele, spune dr. Cowin, purtati încaltaminte bine . stata pe picior si cu tocuri nu foarte înalte, "în ocaziile speciale, tocurile . Ite nu va vor pricinui probleme", spune el, "dar încaltamintea plata este mai buna pentru purtatul zi de zi."

Procurati-va încaltaminte potrivita. "Cel mai important lucru atunci când cumparati încaltaminte este sa vi se potriveasca", spune specialista în nodologie Terry Spilken. "Indiferent daca e scumpa sau ieftina, în caz ca nu vi se potriveste, ea va va crea probleme."Asigurati-va de faptul ca încaltamintea are lungimea corecta; este ne­voie sa aveti o rezerva de distanta, de latimea degetului mare de la mâna, între degetul cel mai lung de la picior si vârful încaltamintei. (si tineti sea­ma ca nu este obligatoriu ca degetul mare sa fie si degetul cel mai lung.) Ar trebui sa mai aveti si largime destula în jurul partii din fata a talpii si destul loc pentru degete, astfel încât sa nu existe presiune pe ele."

Cautati materiale naturale prin care piciorul respira, cum ar fi pielea, va sfatuieste dr. Spilken. si amintiti-va ca este la fel de rau pentru picioare sa cumparati o încaltaminte prea mare, ca si o încaltaminte prea mica. "Daca pantoful e prea mare, laba piciorului va aluneca în el si va aparea frictiunea. Aceasta poate provoca o batatura sau un corn cutanat la fel de usor ca si pan­toful care va strânge."

8 recomandari pentru a opri m ncarimea

Aceasta stare des întâlnita a pielii se mai cunoaste si sub denumirea de urtica-ne (unica fiind cuvântul latin pentru urzica). Blândele sunt de obicei proemi­nente de culoare rosiatica sau alba si provoaca mâncarime, putând sa se uneas­ca m pete mari. Daca v-ati urzicat vreodata, nu veti uita niciodata senzatia respectiva. Senzatia data de blânde este la fel de insuportabila: o combinatie de

cu durere arzânda. Uneori ai impresia ca ai putea scarpina o blân-a pâna ° faci bucatele, alteori nici macar nu poti s-o atingi. Indiferent care este ltuatia, atunci când aveti blânde abia daca va mai puteti gândi la altceva.

o landele tind sa apara atunci când v-ati expus la anumite alimente, me-lcamente, muscaturi de insecte, plante, metale sau alte alergene. Aceasta


Blânde

SOLU II NATURALE

lata c teva tratamente recomandate de medicina alternativa n caz de bl nde.

Beti ceai din plante medicinale. Daca banuiti ca emotiile sunt cauza bl ndelor si daca va feriti de medicamente precum antihistaminicele, ale­geti un ceai calmant din plante medicinale, sugereaza fitoterapeutul Tho-mas Squier. El va recomanda menta, pasiflora, musetelul, valeriana ori Ne-peto cataria.

Preparati o cataplasma sau o pasta Manualele de fitoterapie reco­manda de regula, ca remediu pentru pielea cu m ncarimi, o cataplasma cu frunze de studenita maruntite. Unele persoane prepara o pasta de tartrat de potasiu si apa si o aplica pe bl nde, mprospat nd-o c nd se usuca si crapa

Puneti-le la presat. Specialistul n medicina naturista Michael Blate sca­pa de bl nde prin presopunctura. Masati n profunzime punctul de pe tra­pez (muschiul aflat ntre g t si umar) care se afla la jumatatea drumului pe lungimea muschiului si trec nd doar cu câtiva centimetri peste partea din spate a crestei acestui muschi. Daca nu va doare, nseamna ca nu ati gasit locul potrivit", precizeaza el.expunere face ca celule speciale din organism sa înceapa eliberarea de his-tamina, facând ca vasele de sânge sa permita scurgerea de fluide în stratu­rile mai profunde ale pielii.

Dar reactiile alergice nu reprezinta singura cauza a blândelor. Stresul emotional, vremea rece, chiar si soarele, toate reprezinta factori care pot de­termina aparitia lor. Petele pot disparea în decurs de minute sau ore, dar, de obicei dureaza câteva zile. în timp ce asteptati sa dispara, urmati aceste su­gestii pentru a diminua mâncarimea si umflatura.

Trimiteti antihistaminice în misiune de salvare. Antihistaminicele care se vând fara reteta, folosite adesea în medicatia împotriva febrei fânului, constituie cea mai buna alegere în absenta unei prescriptii, spune alergolo-gul Leonard Grayson. Farmacistul va poate sfatui ce sa luati.

în general, nu sunt recomandate cremele antihistaminice. "Ele nu sunt la fel de eficiente ca antihistaminicele orale", spune medicul de familie Ste-phen Amiel. "Cremele sunt dificil de aplicat pe o eruptie întinsa si, ce este mai important, pot cauza sensibilizarea locala a pielii."

Nota: Majoritatea antihistaminicelor dau somnolenta si nu ar trebui lua­te niciodata m acelasi interval orar cu alcoolul.


B i â n d e

r Imati zona. Aplicarea de comprese reci, cufundarea în bai caldute sau f carea zonei cu un cub de gheata constituie cel mai bun tratament local ntru blânde, considera dr. Grayson. Raceala provoaca constrictia vaselor de sânge si le împiedica sa-si largeasca lumenul, sa se umfle si sa elibereze si mai multa histamina.

Pentru zonele mai întinse, pregatiti o punga cu gheata, farâmitând ghea­ta sau folosind mai multe cuburi ori un pachet de legume congelate, înfasu­rat într-un prosop. Lasati acest pachet pe loc nu mai mult de 20 de minute o data, spune dr. Amiel.

Dar calmarea este doar temporara", spune dr. Grayson. "Iar daca aveti blânde din cauza vremii sau a apei reci, înseamna ca sunteti ghinionist." Luati aminte ca apa fierbinte face ca mâncarimea sa se înteteasca.

Folositi lotiune cu calamina. Aceasta substanta astringenta poate ajuta temporar la calmarea mâncarimii blândelor. Deoarece substantele astringen-

Blândele pot ucide blocând caile respiratorii. Daca aveti blânde în gura sau în faringe, sunati imediat la Salvare. Daca stiti ca sunteti predispus la o ase­menea reactie, ar trebui sa aveti la îndemâna o trusa adecvata.

Aceasta trusa contine o seringa umpluta în prealabil cu adrenalina, care daca este injectata în muschiul piciorului anuleaza efectele histaminei. Tru­sele cu adrenalina se pot obtine doar cu recomandare medicala.

Aceasta reactie anafilactica ce poate ameninta viata, numita soc anafilac-tic, provoaca mai multe simptome, de obicei imediat sau în rastimp de 2 ore dupa expunerea la agentul vatamator. Asadar, daca stiti ca sunteti vulnera­bil la soc anafilactic, aveti mereu la îndemâna trusa cu adrenalina, asigurati-va ca nu i-a expirat termenul de valabilitate si învatati, dvs. personal sau cineva din apropiere, modul de întrebuintare. Chiar daca reactionati favorabil rapid la administrarea injectiei, ar trebui totusi sa fiti precaut si sa va adresati ime­diat medicului.

Simptomele starii numita anafilaxie includ blândele, manifestari de neli-

n'ste si agitatie; usturimea, mâncarimea si înrosirea pielii; umflarea degete-

or, buzelor si a limbii; tuse; stranut si dificultate respiratorie, deoarece tra-

ega se umfla si se poate bloca. Inima poate functiona defectuos si bate

nei~egulat. De asemenea, persoana poate intra în stare de soc.

Oricare persoana care face blânde de durata mare sau asociate cu ma-acute grave ar trebui sa se prezinte la medic.


Bronsita

te diminueaza zemuirea, ele pot împiedica vasele de sânge sa puna în liber­tate fluide si histamina. între alte astringente recomandabile în caz de blân­de se numara hamamelisul si oxidul de zinc.

încercati un raspuns caustic. "De obicei, nimic nu ajuta mai bine poto­lirea mâncarimii decât o substanta alcalina", spune dr. Grayson. Asa ca în­cercati tamponarea blândelor cu lapte de magnezia. "Este mai apos decât ca-lamina si cred ca actioneaza mai bine", considera el.

Prevenire si iar prevenire. "Exista o multime de cauze ale blândelor", afirma dermatologul Jerome Litt. "Dar trebuie sa fii detectiv pentru a des­coperi ce le provoaca." Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt medica­mentele, alimentele, frigul, muscaturile de insecte, plantele si emotiile.

De îndata ce ati descoperit cauza, încercati sa o evitati. Iar daca stiti ca este posibil sa va apara blânde dintr-un motiv oarecare, luati antihistaminice anticipat, sugereaza dr. Litt. Acest demers poate preveni aparitia blândelor.Document Info


Accesari: 23547
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )