Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...COLON - radiografia si bolile colonului

medicina
COLON - radiografia si bolile colonului

RADIOGRAFIA ABDOMINALĂ SIMPLĂ

Radiografia abdominala simpla poate evidentia:

n      aerocolia - prezenta excesiva a aerului în 22522y2412w colon

n      nivelele hidroaerice dispuse periferic, largi

n      corpi straini radioopaci - calculi, obiecte înghitite, introduse intrarectal accidental

n      interpozitia colonului între ficat si diafragm (sindromul Chilaiditi).


Cecul - portiunea initiala si si cea mai larga a colonului este separata de colonul ascendent printr-un plan ce trece prin valvula ileocecala. Aceasta, situata pe fata lui interna, protrude în lumen. Este formata din 2 buze, superioara, mai scurta, si inferioara, mai lunga, care delimiteaza un lumen.

Colonul ascendent continua cecul, are un traiect ascendent - este acoperit de peritoneul posterior care reprezinta o structura a spatiului pararenal anterior. Lateral santul paracolic reprezinta o cale de propagare a lichidelor din spatiile subdiafragmatice spre pelvis.

În regiunea hepatica, colonul îsi schimba directia devenind transversal, formând unghiul hepatic.

În traiectul sau spre stânga, intersecteaza rinichiul drept, duodenul II, capul pancreatic si este situat intraperitoneal.

Unghiul splenic este fixat prin ligamentul frenocolic, care limiteaza inferior loja splenica, constituind un baraj în calea difuzarii infectiilor din pelvis spre spatiul subdiafragmatic stâng.

Colonul descendent începe la flexura stânga devenind din nou retroperitoneal. El vine în raport cu rinichiul stâng.

Colonul sigmoid se întinde între 1/3 medie a osului iliac si vertebra a 3-a sacrata.

Rectul este portiunea terminala a colonului, are o lungime de 15 cm si un calibru mare în portiunea ampulara. Treimea superioara este acoperita de peritoneu care se reflecta anterior spre uter si vagin la femeie si vezica urinara la barbat. În acest reces exista anse ileale si ansele colonului sigmoid.

Canalul anal are o lungime de 3 cm si se termina la anus având un traiect oblic spre posterior.


MEGACOLONUL CONGENITAL (BOALA HIRSCHPRUNG )

Megacolonul congenital reprezinta o dilatare marcata a colonului, cu exceptia rectului care are un calibru normal sau chiar redus. El este produs de absenta celulelor ganglionare ale plexului mienteric, care determina o întrerupere a peristalticii. Se poate asocia cu megavezica.

Radiografia simpla abdominala evidentiaza o distensie marcata a colonului cu aer si materii fecale. Diafragmele sunt ascensionate. Examenul cu bariu trebuie facut cu precautie datorita posibilelor accidente.


DIVERTICOLII COLONULUI

Diverticolii pot fi congenitali, având toate straturile peretelui colic, sau dobânditi; se localizeaza la nivelul anumitor segmente ale colonului (sigmoid) sau pe tot cadrul colic.

Radioimagistic, apar ca imagini de plus de substanta baritata cu colet, au structura omogena, sunt bine delimitati.

Complicatii: - hemoragia

- inflamatia - în acest caz conturul devine neregulat iar structura neomogena.


TUMORILE BENIGNE - POLIPII ADENOMATOsI

Au potential de malignizare direct proportional cu marimea polipului.

Radiologic, se evidentiaza o imagine lacunara bine delimitata cu pedicol mai larg sau mai îngust, mai lung sau mai scurt. Atunci când pedicolul este proiectat ortograd, imaginea lui se suprapune polipului realizând aspectul de "palaria mexicana" sau cocarda. Conturul lacunei este bine delimitat, lobulat la formatiunile peste 2 cm.

Polipii pot fi unici sau multipli. Nu exista criterii precise radiologice de apreciere a malignizarii. Singurul în masura sa precizeze aceasta este examenul anatomopatologic. Dimensiunile polipilor sunt variabile. Potentialul de malignizare creste cu dimensiunea.TUMORILE MALIGNE - CARCINOMUL PRIMAR

In aproximativ 50% din cazuri carcinomul se localizeaza la nivelul rectosigmoidului, 35% la nivelul cecului si colonului ascendent, restul în celelalte segmente colice.

Formele vegetante - lacuna are un contur neregulat, prezinta semitonuri si pinteni sau ulceratii. Formatiunea este atasata unei margini a colonului. Când formatiunea se dezvolta circumferential, se produce o stenoza excentrica cu contururi neregulate, pliuri întrerupte, realizându-se o imaginea în "cotor de mar".

Formele infiltrative produc o stenoza axiala cu contur neregulat. Pliurile mucoase sunt infiltrate, peretele intestinal rigid. Calcificari intratumorale se întâlnesc rar observându-se mai ales în adenocarcinoamele mucosecretante.

Complicatiile cancerului colorectaln      Ocluzia intestinala este produsa în ľ din cazuri de cancer colorectal. În localizarile cecale, semnele imagistice sunt caracteristice ocluziei la nivelul intestinului subtire.

n      Perforatii. Necroza tumorala poate produce perforatii cu formare de abcese pericolice intraperitoneal sau retroperitoneal.

n      Colitele asociate, localizate de obicei deasupra tumorii, pot masca de cele mai multe ori leziunea de baza. Cuprinzând un segment lung al colonului - pliurile mucoase sunt mult îngrosate, neregulate.

n      Invaginatia colonului are un aspect de coild spring.
RECTOCOLITA ULCERO HEMORAGICA

Radiografia simpla poate evidentia:

n      un contur neregulat determinat de hipertrofia pliurilor mucoase

n      contur spiculat produs de existenta ulceratiei

n      pierderea haustrelor si a falturilor interhaustrale

n      peretele intestinal este îngrosat în colitele fulminante datorita edemului din submucoasa

n      calibrul colonului transvers creste peste 8,5 cm (N=5,5)

n      aerocolie localizata pe transvers

Clisma baritata

n      modificari ale mucoasei: aspect granular, fin sau grosolan, care este evident numai pe radiografia de fata. La o examinare mai atenta, se observa ca acest aspect este format din puncte fine si inele care corespund ulceratiilor superficiale si insulelor de edem al mucoasei.

n      disparitia lizereului de siguranta.

n      conturul poate fi întrerupt de ondulatii neregulate ori de mici plusuri de substanta reprezentând ulceratiile. Ele au o adâncime sub 3 mm.

n      dublul contur prin infiltrarea bariului între mucoasa si submucoasa

n      modificari de tip polipoid determinate de inflamatia mucoasei dintre zonele ulcerate si de hipertrofia foliculilor limfatici.

În fazele tardive:

n      disparitia haustrelor

n      disparitia falturilor dintre haustre

n      largirea spatiului presacrat

n      îngustarea rectului, scurtarea colonului
loading...
Document Info


Accesari: 23185
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )