Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
COLON - radiografia si bolile colonului

medicina
COLON - radiografia si bolile colonului

RADIOGRAFIA ABDOMINALĂ SIMPLĂ

Radiografia abdominala simpla poate evidentia:

n      aerocolia - prezenta excesiva a aerului īn 22522y2412w colon

n      nivelele hidroaerice dispuse periferic, largi

n      corpi straini radioopaci - calculi, obiecte īnghitite, introduse intrarectal accidental

n      interpozitia colonului īntre ficat si diafragm (sindromul Chilaiditi).


Cecul - portiunea initiala si si cea mai larga a colonului este separata de colonul ascendent printr-un plan ce trece prin valvula ileocecala. Aceasta, situata pe fata lui interna, protrude īn lumen. Este formata din 2 buze, superioara, mai scurta, si inferioara, mai lunga, care delimiteaza un lumen.

Colonul ascendent continua cecul, are un traiect ascendent - este acoperit de peritoneul posterior care reprezinta o structura a spatiului pararenal anterior. Lateral santul paracolic reprezinta o cale de propagare a lichidelor din spatiile subdiafragmatice spre pelvis.

Īn regiunea hepatica, colonul īsi schimba directia devenind transversal, formānd unghiul hepatic.

Īn traiectul sau spre stānga, intersecteaza rinichiul drept, duodenul II, capul pancreatic si este situat intraperitoneal.

Unghiul splenic este fixat prin ligamentul frenocolic, care limiteaza inferior loja splenica, constituind un baraj īn calea difuzarii infectiilor din pelvis spre spatiul subdiafragmatic stāng.

Colonul descendent īncepe la flexura stānga devenind din nou retroperitoneal. El vine īn raport cu rinichiul stāng.

Colonul sigmoid se īntinde īntre 1/3 medie a osului iliac si vertebra a 3-a sacrata.

Rectul este portiunea terminala a colonului, are o lungime de 15 cm si un calibru mare īn portiunea ampulara. Treimea superioara este acoperita de peritoneu care se reflecta anterior spre uter si vagin la femeie si vezica urinara la barbat. Īn acest reces exista anse ileale si ansele colonului sigmoid.

Canalul anal are o lungime de 3 cm si se termina la anus avānd un traiect oblic spre posterior.


MEGACOLONUL CONGENITAL (BOALA HIRSCHPRUNG )

Megacolonul congenital reprezinta o dilatare marcata a colonului, cu exceptia rectului care are un calibru normal sau chiar redus. El este produs de absenta celulelor ganglionare ale plexului mienteric, care determina o īntrerupere a peristalticii. Se poate asocia cu megavezica.

Radiografia simpla abdominala evidentiaza o distensie marcata a colonului cu aer si materii fecale. Diafragmele sunt ascensionate. Examenul cu bariu trebuie facut cu precautie datorita posibilelor accidente.


DIVERTICOLII COLONULUI

Diverticolii pot fi congenitali, avānd toate straturile peretelui colic, sau dobānditi; se localizeaza la nivelul anumitor segmente ale colonului (sigmoid) sau pe tot cadrul colic.

Radioimagistic, apar ca imagini de plus de substanta baritata cu colet, au structura omogena, sunt bine delimitati.

Complicatii: - hemoragia

- inflamatia - īn acest caz conturul devine neregulat iar structura neomogena.


TUMORILE BENIGNE - POLIPII ADENOMATOsI

Au potential de malignizare direct proportional cu marimea polipului.

Radiologic, se evidentiaza o imagine lacunara bine delimitata cu pedicol mai larg sau mai īngust, mai lung sau mai scurt. Atunci cānd pedicolul este proiectat ortograd, imaginea lui se suprapune polipului realizānd aspectul de "palaria mexicana" sau cocarda. Conturul lacunei este bine delimitat, lobulat la formatiunile peste 2 cm.

Polipii pot fi unici sau multipli. Nu exista criterii precise radiologice de apreciere a malignizarii. Singurul īn masura sa precizeze aceasta este examenul anatomopatologic. Dimensiunile polipilor sunt variabile. Potentialul de malignizare creste cu dimensiunea.TUMORILE MALIGNE - CARCINOMUL PRIMAR

In aproximativ 50% din cazuri carcinomul se localizeaza la nivelul rectosigmoidului, 35% la nivelul cecului si colonului ascendent, restul īn celelalte segmente colice.

Formele vegetante - lacuna are un contur neregulat, prezinta semitonuri si pinteni sau ulceratii. Formatiunea este atasata unei margini a colonului. Cānd formatiunea se dezvolta circumferential, se produce o stenoza excentrica cu contururi neregulate, pliuri īntrerupte, realizāndu-se o imaginea īn "cotor de mar".

Formele infiltrative produc o stenoza axiala cu contur neregulat. Pliurile mucoase sunt infiltrate, peretele intestinal rigid. Calcificari intratumorale se īntālnesc rar observāndu-se mai ales īn adenocarcinoamele mucosecretante.

Complicatiile cancerului colorectaln      Ocluzia intestinala este produsa īn ¾ din cazuri de cancer colorectal. Īn localizarile cecale, semnele imagistice sunt caracteristice ocluziei la nivelul intestinului subtire.

n      Perforatii. Necroza tumorala poate produce perforatii cu formare de abcese pericolice intraperitoneal sau retroperitoneal.

n      Colitele asociate, localizate de obicei deasupra tumorii, pot masca de cele mai multe ori leziunea de baza. Cuprinzānd un segment lung al colonului - pliurile mucoase sunt mult īngrosate, neregulate.

n      Invaginatia colonului are un aspect de coild spring.
RECTOCOLITA ULCERO HEMORAGICA

Radiografia simpla poate evidentia:

n      un contur neregulat determinat de hipertrofia pliurilor mucoase

n      contur spiculat produs de existenta ulceratiei

n      pierderea haustrelor si a falturilor interhaustrale

n      peretele intestinal este īngrosat īn colitele fulminante datorita edemului din submucoasa

n      calibrul colonului transvers creste peste 8,5 cm (N=5,5)

n      aerocolie localizata pe transvers

Clisma baritata

n      modificari ale mucoasei: aspect granular, fin sau grosolan, care este evident numai pe radiografia de fata. La o examinare mai atenta, se observa ca acest aspect este format din puncte fine si inele care corespund ulceratiilor superficiale si insulelor de edem al mucoasei.

n      disparitia lizereului de siguranta.

n      conturul poate fi īntrerupt de ondulatii neregulate ori de mici plusuri de substanta reprezentānd ulceratiile. Ele au o adāncime sub 3 mm.

n      dublul contur prin infiltrarea bariului īntre mucoasa si submucoasa

n      modificari de tip polipoid determinate de inflamatia mucoasei dintre zonele ulcerate si de hipertrofia foliculilor limfatici.

Īn fazele tardive:

n      disparitia haustrelor

n      disparitia falturilor dintre haustre

n      largirea spatiului presacrat

n      īngustarea rectului, scurtarea colonuluiDocument Info


Accesari: 24128
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )