Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONDUITA SI ATITUDINEA TERAPEUTICA IN DIABETUL GESTATIONAL

medicina
CONDUITA sI ATITUDINEA TERAPEUTICĂ ĪN DIABETUL GESTAŢIONAL


La nivel mondial prevalenta diabetului gestational este prezenta la aproximativ 4% dintre gravide Dintre acestea aproximativ 40% vor dezvolta diabet zaharat tip II. De cele mai multe ori diabetul gestational este diagnosticat tārziu sau doar īn prezenta complicatiilor obstetricale, aceasta se datoreaza probabil metodelor de screening si diagnostic care variaza foarte mult. Rolul major revine obstetricianului, dar īn aceeasi masur 535g68f a si medicului diabetolog īn urmarirea eficienta si cu rezultate bune a gravidei prezentānd diabet gestational. Deoarece termenul de diabet gestational valideaza o sarcina cu risc obstetrical crescut, orice femeie care prezinta factori de risc (obezitate marcata, antecedente cu diabet gestational, glicozurie sau antecedente heredo-colaterale) dar nu numai ar trebui investigate pentru diabet gestational cāt mai precoce īn sarcina. Astfel, tinānd cont de aceste aspecte este utila cunoasterea de catre medici a unei conduite optime īn urmarirea unei sarcini complicate cu diabet gestational. Īn acest context consideram utila revizuirea noutatilor aparute īn literatura de specialitate, despre diabetul gestational.
Context general


Diabetul gestational reprezinta o perturbare a tolerantei la glucoza de severitate variabila, evidentiata pentru prima data īn timpul sarcinii, dar care nu exclude posibilitatea ca alterarea tolerantei sa fi preexistat sarcinii. Nici pāna īn prezent nu exista un consens īn ceea ce priveste criteriile de screening si diagnostic, dar este imperios necesara efectuarea testului screening la gravidele care prezinta urmatorii factori de risc:

vārsta avansata (>30 ani);

obezitate marcata (BMI >25);

anamneza de diabet gestational sau macrosomie;

antecedente familiale de diabet zaharat;

prezinta sindromul ovarelor polichistice;

prezenta polihidramniosului (surplusului de lichid amniotic);

nasterea unui bebelus cu anomalii congenitale, nastere prematura, nastere cu fat mort sau nastere a unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg īn antecedntele obstetricale;

apartenenta la un grup etnic cu risc crescut: femeile de origine hispanica (latino-americance), amerindiene, afro-americane, din Asia de SE.


Diagnostic

Testul screening cu 50 g. glucoza recomandat de ADA (American Diabetes Association) consta īn administrarea a jeun a 50 g. glucoza la 24- 28 SG (saptamāni de gestatie); daca glicemia la o ora depaseste 140 mg/dl (7,8mmol/l) testul este considerat pozitiv si se trece la efectuarea unui test de toleranta la glucoza cu 75 sau 100 gr glucoza. TTOG se efectueaza dupa un repaus digestiv nocturn    de 8- 14 ore, o īncarcare cu aproximativ 150 gr. carbohidrati timp de 3 zile; nivelele glicemiei acceptate fiind urmatoarele:

- a jeune = 95 mg/dl (5,3 mmol/l);

- o ora = 180 mg/dl (10 mmol/l);

- 2 ore = 155 mg/dl (8,6 mmol/l);

- 3 ore = 140mg/dl (7,8 mmol/l).

Alte teste de laborator

- I- ul trimestru de sarcina: - determinarea HbA1C;

- determinarea ureei, creatininei si a acidului uric;

- determinarea proteinuriei/24 h si a clearenceu-lui de creatinina (proba Essbach);

- monitorizarea glicemiei de 4 ori/zi pāna la de 7 ori/zi.

- II- lea trimestru: - repetarea clearenceu-lui de creatinina, daca valoarea lui īn I-ul trimestru a fost mai mica de 100ml/min;

- repetarea HbA1C; monitorizarea nivelului glicemic de 4 -7 ori/zi.

- al III-lea trimestru: - determinarea proteinuriei/24ore;

- determinarea creatininei, ureei si acidului uric.

Examenul ecografic

- īn I- ul trimestru de sarcina, se va determina CRL (crown-rump length) si viabilitatea;

- īn al II- lea trimestru:- se va efectua o ecografie detaliata īn vederea punerii īn evidenta a eventualelor malformatii ale sistemului nervos sau cardiace, de preferat īntre 18- 20 SG;

- daca valoarea HbA1C este crescuta īn primul trimestru de sarcina se va efectua o ecocardiografie fetala;

- īn al III- lea trimestru, se va evalua cresterea fetala la fiecare 4- 6 SG īncepānd de la vārsta gestationala de 26- 36 SG la cele cu diabet preexistent, iar acolo unde se suspecteaza macrosomia cel putin o data pe saptamāna de la 36 SG.

Pentru stabilirea diagnodticului macrosomiei este recomandat determinarea grosimii tesutului subcutanat humeral (>13 mm), care s- adovedit a fi mult mai precis decāt dignosticul stabilit cu ajutorul percentilului 90 al circumferintei abdominale sau estimarea greutatii fetale prin formula Hadlock.Aceste determinari sunt de preferat a fi facute cāt mai aproape de momentul declansarii nasterii, pentru ca pot fi utile si īn alegerea modalitatii optime de nastere a macrosomilor mai ales a celor proveniti din sarcini complicate cu diabet gestational.

De asemenea este importanta determinarea profilului biofizic de doua ori pe saptamāna, dupa vārsta gestationala de 35 saptamāni.


Conduita terapeutica
Managementul terapeutic īn cazul sarcinilor complicate cu diabet gestational este deosebit de importante pentru obtinerea unor rezultate bune perinatale si trebuie sa includa urmatoarele:

- monitorizarea glicemiei de 4 ori pe zi (īnainte de micul dejun si la 2 ore dupa mese). Masurarea glicemiei de cāteva ori pe zi este utila īn controlarea glicemiei, sau daca gravida necesita administrarea de insulina pentru a proteja fatul. Astfel, se va putea evalua masura īn care glicemia este controlata īn mod eficient si se va pronunta īn legatura cu necesitatea efectuarii unor modificari īn schema de tratament. Scopul monitorizarii este mentinerea glicemiei cāt mai aproape de normal.

Momentul efectuarii testului Valori tinta ale glicemiei
Īnainte de micul dejun sub 95 mg/dl
La 2 ore dupa masa sub 120 mg/dl

- monitorizarea nivelului de corpi cetonici din urina, care poate oferi relatii despre gradul de "īnfometare".
- respectarea unor recomandari alimentare - de exemplu, distribuirea egala a caloriilor de-a lungul zilei.
- activitatea fizica - dupa recomandarea medicului.
- controlarea greutatii.
- administrarea de insulina, daca este cazul. Insulina este īn prezent singurul tratament utilizat īn timpul sarcinii, pentru ca majoritatea medicamentelor antidiabetice (biguanide, etc) sunt contraindicate īn timpul sarcinii. Tratamentul cu insulina fiind rezervat doar cazurilor īn care modificarea stilului de viata nu este suficient pentru un control adecvat al glicemiei.
- controlarea hipertensiunii.

Managementul obstetrical perinatal si pe perioada travaliului:

Scopul monitoritarii perinatale este de a reduce asfixia perinatala si nasterea unui fat mort, īn acest sens este importanta monitorizarea cresterii fetale pentru a decide momentul si modaliatea nasterii. Īn acest sens se vor efctua frecvent teste care evidentiaza starea de bine a fatului si mai multe examinari ecografice pentru determinarea cresterii fetale si anume:

TEST    FRECVENŢA REZULTATE

monitorizarea miscarilor fetale īn fiecare seara 10 miscari īn<60 min.

nonstress test    de2 ori /saptamāna 2 rate de acceleratie īn 20 min.


testul la ocitocina saptamānal fara decelerari ca raspuns la 3 contractii īn 10 min.


scor biofizic    saptamānal scor 8 īn 30 min.


Nasterea poate avea loc la termen , īn afara de cazurile īn care pot aparea complicatii obstetricale, cānd decizia apartine obstetricianului si anume inducerea travaliului īnainte de termen si/sau chiar opertia cezariana. Pe parcursul travaliului glicemia trebuie mentinuta<115mg/dl.
Concluzii

Diabetul gestational reprezinta o stare tranzitorie care poate afecta gravida sub mai multe aspecte:

- poate complica sau compromite sarcina;

- poate dezvolta ulterior diabet zaharat tip II (aproximativ 40% );

- sarcinile urmatoare reprezinta sarcini cu risc obstetrical crescut;

- descendentii prezinta un risc crescut de aparitie a obezitatii, a tolerantei alterate la glucoza si a diabetului zaharat tip II (īn perioada de adilti tineri).


1- Beisher, N.A., Oats, J.N., Sheedy, M.T. and Waslstab, J.E.: Incidence and severity of gestational diabetes according to country of birth in women living in Australia. Diabetes, 40 (Supple. 2): 35-38 (1991).

2- Conway, D.L. and Langer, O.: Effects of new criteria for type 2 diabetes on the rate of postpartum glucose intolerance in women with gestational diabetes. Am. J. Obstet. Gynecol., 181: 610-614 (1999).

King, H. : Epidemiology of glucose intolerance and gestational diabetes in women of childbearing age. Diabetes Care, 21 Supple. 2: B9-13 (1998).

4- Schaefer-Graf, U.M., Buchanan, T.A., Xiang, A.H., Peters, R.K. and Kjos, S.L.: Clinical predictors for a high risk for the development of diabetes mellitus in the early puerperium in women with recent gestational diabetes mellitus. Am. J. Obstet. Gynecol., 186: 751-756 (2002).

Antal Liana, Pop T. Ginecologie. Editura Universitatii din Oradea, 2005.

6- Onofriescu M. :Diabetul gestational. EditDan Iasi,1999.

7- American Diabetes Association:Medical Management of Pregnancy Complicated by Diabetes,Third Edition, 2000.

8- S Virjee, MRCP, S Robinson, MD FRCP, and D G Jhonston: Screening for diabetes in pregnancy, October, 2001; 94(10): 502- 509;

9- Thomas R Moore, MDand Carri Warshak, MD: Diabetes Mellitus and Pregnancy, Jan, 2005[Medline].
Document Info


Accesari: 2654
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )