Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DEZVOLTAREA INTRAUTERINA A PRODUSULUI DE CONCEPTIE

medicina
DEZVOLTAREA INTRAUTERINA A PRODUSULUI DE CONCEPTIE


Anexele fetale


Placenta umana - rotunda sau ovala, are un diamentru de 15-23 cm si o grosime de 3-6 cm, care scade de la centru la periferie.

Cu invelisuri si cordon ombilical cantaresc 500 g la un fat de 3000 g, in medie reprezentand 1/6 din masa fatului. Cand masa placentei este sub 300 g inseamna ca au existat tulburari in dezvoltarea 20220i86u morfologica si in maturitatea sa functionala.

Placenta decolata prezinta o fata fetala, care preiveste spre fat si una materna, orientata spre uter. Pe fata fetala acoperita cu amoniosul neted locul de insertie a cordonului ombilical.

Fata materna, rosie, este impartita in 15-20 lobi placentari sau cotiledoane.

Functiile principale ale placentei sunt : nutritiva, respiratorie, excretorie, endocrina si de bariera imunologica.

Functia respiratorie : sangele fetal primeste oxigen si elimina bioxid de carbon.

Functia nutritiva : de la mama la fat pentru proteine, glucide, lipide, apa, vitamine si saruri.

Functia excretorie : pentru uree, acid uric, creatinina, bilirubina, de la fat la mama.

Functia hormonala : vilozitatile coriale secreta hormonul HCG (gonadotrofina corionica) prezinta in sange si urina la sapte zile dupa fecundatie si care pune diagnosticul cel mai precoce de sarcina.

Din luna a 4-a placenta preia functia ovulului si secreta progesteron si estrogeni in cantitate mare pana la nastere, cand acestea scad brusc.


Cordonul ombilical realizeaza legatura dintre placenta si fat. Are o lungime de 50-70 cm si un diametru de 15-20 mm.

Este constituit din vasele ombilicale, reprezentate de doua artere si o vena, inconjurate de o masa gelatinoasa (gelatina Wharton), invelita la exterior de omnios.

Vena este mai groasa, contine sange arterial, oxigenat ; arterele aduc de la fat sange sarac in oxigen si bogat in CO2.

Cordonul ombilical, mult scurtat, poate impiedica coborarea fatului, dar nu duce la oprirea nasterii.

Cordonul ombilical mai lung de 60 cm poate forma circulare sau noduri adevarate ce pot duce la moartea fatului prin strangulare. Insertia cordonului ombilical la nivelul placentei este de obicei, centrala sau paracentrala ; patologic este velamentoasa, atunci cand se insera pe membrane.


Lichidul amniotic este continut in sacul ovular si constituie mediul ambiant pentru fat. Se formeaza din luna a doua de sarcina, atingand la termen 800-1000 ml. Este un lichid clar in primele luni, dupa saptamana 30-32 de gestatie devine apolescent, laptos, datorita sebumului fetal. Are rolul de a proteja fatul impotriva traumatismelor, mentine constanta temperatura cavitatii amniotice, favorizeaza miscarile active si pasive fetale, favorizeaza dezvoltarea uniforma a uterului.

Membranele sunt in numar de trei : amnios, corion si caduca - au rol de a inchide oul si de a-l feri de infectie.


In aceasta ilustratie se evidentiaza formarea unei fiinte. Coloana vertebrala este deja diferentiata, capul este doar o proliferare de celule in forma de bolta, in aceasta faza, inima este doar o dilatare a unui vas asnguin, seamana cu un sac. Embrionul este invelit de o membrana numita amnios, care, in final se va transforma intr-un sac plin cu lichid amniotic. Acesta va proteja embrionul de lovituri si il va mentine la o temperatura constanta. Embrionul este legat de placenta prin cordonul ombilical.
Pozitia si marimea fatului pe parcursul celor 9 luni de sarcina fiziologica


Acomodarea produsului de conceptie in cavitatea uterina

De-a lungul celor 280 de zile de gestatie fatul are diferite orientari in uter, acestea fiind in functie de varsta sarcinii, cantitatea de lichid amniotic, tonusul uterin, dezvoltarea uterului, marimea fatului, lungimea cordonului ombilical, locul de insertie al placentei, miscarile active ale fatului.

Orientarea indiferenta : in primele 5 luni de sarcina, fatul sta oricum in cavitatea uterina, datorita lichidului amniotic.

Orientarea provizorie : intre a 5-a si a 7-a luna, fatul se orienteaza cu partea ce mai mare in partea cea mai cuprinzatoare a uterului.

Orientarea definitiva : se produce dupa luna a 7-a, cand fatul se dezvolta rapid.


3. Prezentatia

Este data de partea voluminoasa a fatului (cap, pelvis, trunchi) care se prezinta prima la stramtoarea superioara si care se va angaja, cobori si degaja prima.

Varietati de prezentatie :

Prezentatia longitudinala craniana : la stramtoarea superioara se prezinta extremitatea cefalica a fatului, ea are trei varietati :

- occipitala, apare in 96% din cazuri, craniul fiind hiperflectat ;

- faciala, craniul fiind deflectat ;

- frontala, craniul fiind in pozitie intermediara.

Prezentatia longitudinala pelviana : la stramtoarea superioara se prezinta extremitatea pelviana a fatului, ea are doua varietati :

- completa, fatul se prezinta cu pelvisul si membrele inferioare flectate, fatul sta turceste ;

- decompleta, fatul se prezinta doar cu fesele, membrele inferioare sunt in fata abdomenului, in extensie ca doua atele.

Prezentatia transversala : fatul este dispus in axul transversal al uterului ; la stramtoarea superioara se prezinta trunchiul cu unul din umeri.


Fatul la termen

Fatul la termen este rezultatul dezvoltarii intrauterine a produsului de conceptie, ajuns la maturitate.

Acesta are greutatea de 3000-3500 g si lungimea de 50 cm. In plus stratul grasos este foarte dezvoltat, unghiile depasesc marginea ultimei falange, la baieti testiculii sunt coborati in scrot, iar la fete labiile mari acopera intrarea in vagin.

Partea cea mai voluminoasa si mai importanta pentru timpul nasterii este capul. El este format din craniu si fata. Craniul fatului este constituit dintr-o bolta si o baza.

Bolta craniului este compusa din 7 oase : doua oase frontale, doua oase parietale, doua temporale si un os occipital.

Document Info


Accesari: 10863
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )