Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Degeraturi

medicina


Degeraturi

w tlBSB(S^^^w.*^^^



13 masuri de protectie mpotriva lor

Degeratura apare atunci când temperatura extremitatilor corpului (degetele de la mâini si de la picioare, obrajii, urechile si nasul) coboara sub punctul de congelare. Degeraturile îi afecteaza adesea pe iubitorii muntelui si pe schiori, dar nu numai pe acestia. Daca vatamarea produsa de ger este luata din pripa, ea este total reversibila; daca nu, rezultatul poate fi pierderea de tesut. Cele mai putin grave forme de vatamare sunt pielea si buzele crapa­te. între simptome se manifesta si acea senzatie d 10410b11k e raceala foarte neplacuta care devine dureroasa si, în cele din urma, duce la amortire. Forme mai usoare de degeraturi pot aparea pe vreme foarte rece, de exemplu, când în­departati zapada de lânga casa cu lopata sau când sunteti nevoit sa înlocuiti pe ger un cauciuc la automobil.

Iata informatii pe care trebuie sa le stiti în caz de nevoie. fs


Recunoasteti semnele unei degeraturi. Degeratura usoara este cea mai obisnuita si lasa pielea întrucâtva amortita si alba. Obrajii, vârful nasului si urechile sunt locurile cele mai predispuse la degeraturi usoare, explica chi­rurgul Bruce Paton. Desprinderea pielii si basicarea ei sunt mai putin pro­babile în degeraturile usoare, dar mai probabile în cele grave, când este afec­tat tesutul care îngheata, în cazul degeraturii grave, pielea îngheata mai tare decât în degeraturile usoare, dar nu într-atât de profund încât sa-si piarda în totalitate elasticitatea.

"Degeratura usoara reprezinta modalitatea corpului de a încerca sa-si s reze caldura întrerupând circulatia sângelui într-o extremitate", spune Pecialistul în chirurgia de urgenta Ruth Uphold. "Din nefericire, daca fa-.'' ° degeratura grava, din cauza amortelii puteti chiar sa nu aveti habar ca aP facut-o."


Degeraturi

Degeratura grava necesita atentia unui cadru medical. Ţesutul moare, ceea ce ar putea duce la o infectie, la pierderea degetelor, iar în situatii extreme, chiar la pierderea unui brat sau a unui picior.

în cazul unei degeraturi grave, pielea este rece, tare, alba si amortita. Atunci când este reîncalzita, poate capata o culoare rosie sau purpurie, poa­te sa se umfle si sa faca basici. Ideea de baza este, desigur, de a trata o de-geratura rapid si eficient, pentru ca nimic din toate acestea sa nu se întâm­ple, lata ce ati putea face în asteptarea ajutorului medical.

Nu lasati partea degerata sa înghete din nou. Cristalele de gheata sunt mai mari decât volumul apei lichide din care se formeaza, iar daca te­sutul îngheata din nou vor rezulta si mai multe leziuni ale tesutului.

Gânditi. Cel mai bun lucru este sa nu mergeti cu picioarele înghetate, dar oricum e mai bine decât sa lasati un picior înghetat sa se dezghete si apoi sa înghete din nou. Daca vi se pare ca mergând este singura modalitate de a supravietui, atunci pastrati încaltamintea pe piciorul degerat, spune Bruce Paton. "S-ar putea ca piciorul sa faca basici si sa se umfle daca o scoateti si nu mai poate fi pusa înapoi."

Priviti-va cu atentie unul pe altul. Daca va aflati pe pârtia de schi, faceti tot posibilul sa vedeti fata partenerului - îndeosebi urechile, nasul si obra­jii -, pentru a remarca orice modificare vizibila si rugati-1 si pe el sa faca acelasi lucru pentru dvs.

Feriti-va de vânt. Evident, ideal ar fi sa ai zapada la tropice. Dar daca lucrul acesta e imposibil, când practicati sporturi de iarna cel putin evitati vântul, deoa­rece vântul înghetat este un factor important în producerea degeraturilor grave.

Gânditi-va înainte de a va încalzi. "Nu recurgeti la caldura uscata si radian­ta, cum ar fi o soba sau un foc de tabara", va sfatuieste dr. Paton, "în caz ca pielea pare afectata de degeraturi grave, deoarece pielea se arde foarte usor."

Folositi-va de propriul trup. Daca nu aveti cum sa va adapostiti într-o în­capere, folositi caldura propriului trup. Pentru a va încalzi degetele si mâi­nile, de exemplu, bagati-le subsuoara. "Iar daca sariti ca o minge, eliberati în mod eficient energie", spune salvamontistul Tom Schimelpfenig.

Nu va frecati pielea cu zapada, în felul acesta nu faceti altceva decât pierdeti si mai multa caldura, explica dr. Uphold. Iar daca sunteti umed, prin


Dependente

evaporarea apei (proces care are loc si la temperaturi negative în atmosfera rarefiata de la munte) pierdeti si mai multa caldura.

Purtati manusi cu un singur deget. Purtati manusi cu un singur deget fiindca sunt mai calduroase si o caciula cu clape, care sa va protejeze ure­chile, va sfatuieste James Sturm, specialist în medicina de urgenta.

Evitati bauturile alcoolice. "Aveti impresia gresita ca alcoolul va încal­zeste din interior. De fapt alcoolul provoaca o mai mare pierdere de caldu­ra", explica dr. Uphold.

Nu fumati. Fumatul stânjeneste circulatia periferica si face extremitatile mai vulnerabile la degeraturi, precizeaza dr. Uphold.

Nu purtati îmbracaminte strâmta. Pentru a nu stânjeni circulatia, pur­tati îmbracaminte larga si scoateti-va inelele de pe degete, spune Tom Schi-melpfenig.

Nu va udati. Pierderea de caldura este foarte mult accelerata de contactul cu apa.

Actionati fara întârziere. De îndata ce ati simtit ca mâinile sau picioare­le v-au devenit extrem de reci, intrati într-o încapere si stati la caldura, va sfatuieste Tom Schimelpfenig.

Evitati contactul cu metalele. Doar câteva clipe cât puneti mâna pe o bara metalica pot duce la o degeratura grava daca temperatura din jur este foarte scazuta.



Document Info


Accesari: 3957
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )