Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Omul si cosmosul

medicina


Omul si cosmosul

Fenomenul cel mai ciudat si totodata cel mai funest care a avut loc în evolutia omenirii este, dupa parerea mea, pierderea legaturii dintre Pamânt si celelalte planete. înconjuratoare. Poate este un fel de tribut pe care a trebuit sa-l platim pentru dezvoltarea capacitatilor noastre intelectuale.

Dezvoltarea intelectului nostru 959q1616j s-a facut în detrimentul perceptiilor intuitive.

Cognitivul a capatat o importanta crescânda si, datorita acestui fapt, stapânim materia. Intuitia noastra a ajuns în prezent atât de scazuta încât pâna si o vaca ce paste ne este, la acest capitol, superioara. Vaca etichetata în mod nechibzuit de noi ca fiind proasta, stie instinctiv, cu o certitudine indubitabila, care ierburi anume îi sunt prielnice. Iar când vaca nu reuseste sa gaseasca pe pajiste ierburile necesare, nimicite de omul rational care le socoate simple buruieni, bietul animal îsi risca viata, vârându-si gâtul printre sirurile de sârma ghimpata, spre a ajunge, dincolo de marginea poienii în care se afla, la mult cautata iarba. Mai este oare omul în stare sa gaseasca, asemenea vacii, iarba potrivita? si mai rau: stie el oare ca exista buruieni cu proprietati tamaduitoare? Daca îsi mai aminteste înca, atunci trebuie sa caute o carte cu fotografia si descrierea plantei, si sa ajunga, pe cale rationala dar foarte ocolita, la acelasi rezultat ca vaca. Ne putem pune întrebarea daca nu cumva trebuie sa ne întoarcem la nivelul vacii pentru a regasi legatura cu cosmosul? Raspunsul este clar: fiecare forma de existenta trebuie sa parcuga dezvoltarea care îi este harazita si fiecare este obligata sa-si desavârseasca evolutia.În evolutia umana a fost necesara dezvoltarea intelectului pentru ca numai în acest fel putea sa apara constiinta eului. Astfel, omul a fost pus în situatia de a patrunde pe deplin în materie, ceea ce în ultima instanta era chiar menirea sa.

Potrivit unor anumite teorii, printre care se numara si cele ale lui Rudolf Steiner, întemeietorul gândirii antropozofice, omul provine din spirit. Pentru continuarea evoutiei sale omul a trebuit sa coboare la stadiul de pulbere, sa accepte limitele acesteia, pentru ca apoi, luptând împotriva materiei, sa se poata ridica la un nivel spiritual superior.

Bineînteles ca este vorba de o evolutie care se întinde pe o perioada de miliarde de ani.

Pe scara acestei uriase evolutii, am ajuns în prezent în punctul cel mai de jos al materiei.

Daca dezvoltarea noastra în aceasta directie este în mod vizibil atât de necesara, de ce am numit-o eu "funesta" la începutul acestui capitol?

Se pare ca nu omul stapâneste materia, ci materia pe om. Pentru ca omul constientizeaza doar lumea materiala înconjuratoare, el ajunge sa o considere unica existenta si, consecutiv, si cea mai importanta. Datorita acestei împrejurari lacomia lui a crescut si el a încercat din ce în ce mai mult sa organizeze lumea dupa regulile propriei sale minti si dupa bunul sau plac.

Vrând sa posede cât mai multa materie, el se va considera ca om cu atât mai valoros cu cât proprietatea acumulata va fi mai mare. Tot mai multi oameni ajung sa împartaseasca aceasta convingere, ceea ce duce inevitabil la tot felul de conflicte. Din acest motiv a fost necesara emiterea de legi în vederea reinstaurarii ordinii. Pentru garantarea respectarii lor s-au creat alte institutii si tot asa mai departe. întâmplarile situate la nivel individual se regasesc în aceeasi masura, pe scara generala, la nivelul grupului de oameni si chiar la nivelul popoarelor, caci microcosmosul reflecta macrocosmosul.

Acest lucru rezulta din faptul ca omul dispune în mod liber de propria sa vointa. De aceea el trebuie sa poarte întreaga raspundere pentru actiunile si produsele gândurilor sale.

Când am afirmat ca ne aflam în punctul cel mai de jos al materiei, am vrut sa spun ca pregatirile destinate iesirii din acest stadiul al evolutiei noastre sunt deja în curs.

Interesul pentru o carte despre energia piramidei dovedeste ca se încearca sa se înteleaga procesele care se desfasoara dincolo de materie, ceea ce înseamna ca noi am facut primul pas pentru a ne ridica deasupra materiei. Conferintele pe aceasta tema cunosc o puternica afluenta. Iata dovada ca nu esti singur si ca, într-adevar, schimbarea începe sa se simta. Au existat bineînteles precursori care au creat o baza pentru ceea ce se desfasoara în vremurile noastre. Acestia au fost oameni care au stiut sa pretuiasca valoarea ratiunii si care, în afara de asta, si-au ascutit intuitia pentru a fi capabili sa faca o sinteza între una si cealalta.

Astfel ei au înaintat pe scara evolutiei ajungând mai departe decât oamenii care cu mii de ani în urma se bazau exclusiv pe intuitie. Prin modul lor de lucru, ei au progresat mult mai mult decât cei care îsi foloseau doar ratiunea. Astrologia si resorturile ei au fost explicate si difuzate, cu ajutorul lor. De asemenea, ei au redescoperit puterea tamaduitoare a plantelor. Au fost oameni, asemenea lui Hahnemann1 care, la vremea sa, a dat medicinei o noua orientare prin metoda de tratare homeopatica.

Omul a devenit constient pe cale intuitiva de fortele piramidei si încearca, utilizându-si ratiunea, sa le foloseasca.

Einstein însusi a declarat ca a mers pe acelasi drum, atunci când a formulat teoria relativitatii pe care a descoperit-o intuitiv si pe care doar ulterior a demonstrat-o pe cale rationala.

Astrologia este interesanta tocmai pentru ca înfatiseaza în modul cel mai nuantat cu putinta relatia om-cosmos. Fiecare individ este unic, nascut într-un punct fix al timpului cosmic. Asadar nu are rost sa-ti talmacesti viitorul dintr-un horoscop de ziar care trateaza despre "berbec", pentru ca "berbecul" nu exista dupa cum, tot asa, nu exista "francezul".

Bineînteles ca exista milioane de oameni care s-au nascut în zodia berbecului si care au trasaturi comune de caracter. Chiar si francezii ar putea fi adusi la un numitor comun. Cu toate acestea, atât "berbecul" cât si "francezul" sunt. expresii care definesc o multitudine de variante caracteristice.

Astfel de horoscoape publicate zilnic în presa sunt mult prea generale si, din aceasta cauza, mult prea incomplete pentru un individ; ele ajung pâna la urma sa fie respinse de cei mai multi, considerate fiind ca neconcludente. Ar fi însa pacat ca întreaga astrologie sa fie considerata o stiinta ce nu merita încredere, deoarece ea este, într-adevar, un fel de carte cosmica pe care oricine poate învata s-o citeasca intuitiv si rational.

Utilizându-ne ratiunea putem ajunge suficient de departe. Din ce este alcatuit omul în plan material? Din nimic altceva decât dintr-un conglomerat de atomi. Dar ce este un atom? Este ceea ce stiinta a considerat o vreme a fi cea mai mica particula de sine statatoare a materiei: ceva mai mic nu exista. Ulterior însa, stiinta a fost obligata sa retracteze aceasta teza, pentru ca între timp se descoperise o particula si mai mica: cuanta. Nu este greu de imaginat ca, probabil, peste nu mult timp se va descoperi o particula înca si mai mica. Nu este cazul sa credem ca ceva nu poate exista numai pentru ca noi nu îl cunoastem înca.

Omul a descoperit mereu noi si tot mai mari sisteme ale Caii Lactee. si astfel se adevereste ca microcosmosul este un macrocosmos în miniatura.

Tot mai des devenim constienti de lucruri care au existat dintotdeauna. Un atom se aseamana soarelui, înconjurat de planetele sale. Distanta relativa dintre soare si planete este proportional la fel de mare ca aceea dintre nucleul atomului si electroni.

În interiorul unui atom, ca si în interiorul sistemului nostru solar, toate partile se influenteaza reciproc, se leaga într-un anumit fel între ele si toate sunt tinute laolalta, fiecare pe traiectoria energetica ce-fr este proprie, de catre forte ce actioneaza unele asupra celorlalte.

Deoarece atomul si sistemul solar provin din aceeasi sursa prezentând aceeasi structura, nu trebuie sa ne mire faptul ca pâna si planul pe care-1 numim material este influentat de Soare si de celelalte planete: adica Pamântul si tot ceea ce traieste pe el.

Pentru cei care prefera discursul stiintific trebuie amintit aici astronomul rus Mohanov care, în 1965, a constatat ca planetele sistemului solar se afla într-un fel de rezonanta, cum ar fi, spre exemplu, coardele unei chitare, sau clapele unui pian care intra în rezonanta cu diapazonul. Ulterior, a fost descoperita o corelatie între axa de rotatie a Pamântului si cea a planetei Venus. Un schimb de energie între cele doua planete este foarte probabil.

Americanul Nelson, specialist în radiotehnie, pornise în cautarea cauzelor care determinau tulburarile de receptie în benzile de unde scurte. A descoperit atunci ca furtuni magnetice puternice apar în momentul în care anumite planete, vizibile de pe Pamânt, formeaza un unghi de 90°, 0° sau 180°. Astrologii numesc acest fenomen, cvadrat, conjunctie sau opozitie. în astfel de conditii pot apare tensiuni în viata si personalitatea oamenilor. Pentru cei care prefera o statistica trebuie adaugat: Michel Gauquelin, psiholog de formatie stiintifica, si-a petrecut o mare parte din viata strângând date din care a si publicat o serie considerabila. El a examinat 500 de membri ai Academiei Franceze de Medicina precum si alti 500 de medici proeminenti si a remarcat ca astrograma acestora era dominata în mod izbitor de planetele Marte si Saturn în faza culminanta. Cercetând apoi o grupa de control de 1000 de subiecti, care nu aveau nici o legatura cu medicina, a observat ca din punct de vedere statistic nu se înregistra nici o dominanta semnificativa ca în cazul de mai sus.

În cazul a 2000 de sportivi de mare clasa, Marte era dominant în raport de 5.000.000:1. în cazul a 1500 de actori cunoscuti, Jupiter domina în raport de 1000:1. Pentru o grupa de 352 de scriitori, luna culmina în raport de 100.000:1 - în comparatie cu factorul hazard.

De asemenea, interesanta este examinarea a 25.000 de parinti si copii. S-a constatat ca de cele mai multe ori copiii au fost nascuti la scurt timp dupa rasaritul sau dupa faza culminanta a unei planete care, în timpul nasterii unuia dintre parinti, rasarea sau, respectiv, culmina.

Ceea ce în mod obisnuit numim în "carne si oase" nu este altceva decât un conglomerat de energie atomica.

De aceea este logic sa presupunem ca anumite forme de energie pot avea mare influenta asupra omului, cum ar fi, spre exemplu, un câmp magnetic sau energia degajata de forma piramidei. Prin forma pe care o are, piramida poate uni energia cosmica cu magnetismul terestru. Un astronom îmi explica odata ca daca s-ar putea comprima toti atomii existenti pe Pamânt astfel încât sa nu existe între ei spatii libere, ar rezulta o masa de dimensiunile unui 1 m .

Întregul cosmos este o grandioasa opera de creatie. Toate speciile, fenomenele si datele existente corespund acestui principiu.

Stelele si planetele se afla într-o permanenta interactiune, fiind responsabile pentru circumstantele mai mult sau mai putin favorabile care ne influenteaza viata de zi cu zi. Când un om, sau un microcosm, vede pentru prima oara lumina zilei, soarele, el devine o copie a acelui moment pe care o va purta cu sine ca element fundamental, marcat, pe parcursul întregii sale dezvoltari viitoare.

Cu aceasta marca, cu eul, cu personalitatea lui, omul paseste în aceasta viata determinata de miscarea cosmosului.

Ceea ce omul va face din toate acestea depinde de personalitatea si de libera sa vointa.

De aceea spune Kahlil Gibran, în extraordinara sa carte, Profetul: "Copiii vostri nu sunt ai vostri". Ei se nasc din trupul vostru si din samânta voastra, dar, de fapt, sunt fratii si surorile voastre din lumea spirituala. Este deci important sa capeti cunostinte în domeniul filozofiei astrologiei. Vei descoperi ca totul are un sens si o determinare - chiar si un accident se afla plasat pe orbita evolutiei.

Aceia care se întreaba "de ce a trebuit sa mi se întâmple tocmai mie?" vor constata ca, de fapt, acel rau le era anume lor destinat. Motiv pentru care nu are nici un rost sa" pui un astrolog sa cerceteze ce îti rezerva viitorul, spre a-ti putea controla astfel singur soarta. Piedicile care îti sunt puse în cale reprezinta, de fapt, un mijloc de ajutor pentru a te putea desavârsi. Iar ceea ce numim "întâmplare" nu este decât ceva determinat pentru cineva.

În cadrul de fata, doresc sa completez conceptia astrologica a lui Thorwald Dethlefsen cu urmatoarele.

Dethlefsen spune ca trebuie sa acumulam în viata anumite experiente pe care le facem exact la momentul potrivit, moment determinat, la rândul sau, de pozitia astrelor fata de horoscopul personal.

Aceste date sunt simbolizate în astrologie de cele sapte planete numite si cele sapte arhetipuri. Daca am fi constienti de faptul ca în permanenta facem astfel de experiente, am izbuti poate sa ne desavârsim mai bine si prin libera vointa.

Daca, dimpotriva, ignoram aceste lucruri, cosmosul ne poate obliga sa învatam involuntar legile. în acest caz, profitam numai în mica masura de posibilitatile care ni se ofera pentru dezvoltarea noastra spirituala.

Un exemplu va clarifica cele de mai sus.

Sa presupunem ca Saturn tranziteaza opozitia lui Marte. Simplificat, aceasta înseamna "rezistenta" la energie.

Problema care se pune în acest caz este cunoasterea energiei care întâmpina rezistenta. Saturn simbolizeaza singuratatea, raceala, boala, întunericul, moartea, demoralizarea, distrugerea fizica etc. Daca te ocupi în mod constient de aspectele "cvadratice" proprii, practicând karate, tenis, box, taiatul lemnelor, ai putea face experienta fenomenului rezistentei la energie. Daca, în schimb, ai mânca mai putin, te-ai retrage în tine însuti, te-ai îmbraca mai simplu, sau chiar te-ai gândi la moarte, ai simti efectele tranzitului planetei Saturn.

Daca însa nu faci nimic din toate acestea, atunci cosmosul poate crea conditiile necesare care sa te constrânga sa le faci. De .exemplu, conducând cu mare viteza (energie) poti intra într-un copac (rezistenta) si te poti regasi la spital. Exista multe moduri, mai simple sau mai complicate, de a ajunge la acelasi rezultat. Durerea, suferinta si moartea sunt pretutindeni prezente. Prin aceasta modalitate experimentezi inconstient acelasi principiu, obtii aceeasi informatie necesara dezvoltarii tale spirituale. Numai ca în atare situatie profiti mult mai putin decât daca ai trai în mod constient atari experiente, având astfel posibilitatea de a le resimti la un alt nivel.

Chiar daca nu ar fi adevarat ceea ce afirma Dethlefsen, si anume 'faptul ca experientele traite la un anumit nivel le fac inutile pe cele situate la alt nivel, merita totusi sa reflectezi la ele si sa traiesti aspectele lor astrologice în mod constient, valorificând toate situatiile cu care te întâlnesti în viata ca pe o sansa pentru desavârsirea spirituala.Document Info


Accesari: 7859
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )