Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
E necesara o biopsie

medicina


E necesara o biopsie
   Biopsia este cea mai sigura metoda de a depista cancerul. Se extrage o mostra din tesutul suspect sau intregul nodul si se examineaza sub microscop pentru a vedea daca exista celule cancerigene. Iata care sunt optiunile pe care le poti avea intr-o astfel de situatie (enumerate de la cea mai inofensiva la cea mai grava):

   Tipuri de biopsii

Biopsia prin aspirare cu un ac fin (punctie)

Cum se procedeaza: Intr-un cabinet de chirurgie sau radiologie - se extrage lichid sau tesut din nodulul suspect cu ajutorul unei seringi cu ac foarte fin.
Dureros? Disconfortul este asemanator cu acela al unei analize de 919j923j sange; totusi, uneori se mai fac si anestezii locale.
Ce urmeaza? Daca acul extrage ceva solid sau un lichid anormal, mostra va fi dusa spre analiza. De asemenea, se poate recomanda repetarea biopsiei daca se extrage material solid.

Biopsia prin aspirare cu un ac gros Cum se procedeaza: Intr-un cabinet de chirurgie sau radiologie - se extrag unul sau mai multi cilindri de tesut folosind un ac mai gros. Ultrasunetele pot fi folosite simultan pentru a localiza nodulul.
Dureros? Din cauza acului mare si al manipularii lui e necesara o anestezie locala.
Ce urmeaza? Un medic patolog examineaza tesutul pentru a vedea cum sunt aranjate celulele. Uneori este nevoie de o noua biopsie pentru a determina diagnosticul final.

Biopsia stereotactica cu ac gros (lama) Cum se procedeaza: Intr-un cabinet de radiologie - vei fi asezata pe o masa, sanii vor fi comprimati simultan si ti se vor face mamografii pentru a putea "ghida" acul in directia nodulului.
Dureros? Se administreaza anestezie locala.
Ce urmeaza? Este ideal pentru a analiza anomaliile ce apar la mamografie. Uneori se poate indeparta mai mult tesut mamar, ramanand cicatrice si deformari ale sanului.

Biopsia prin incizie chirurgicala Cum se procedeaza: Intr-un spital sau un cabinet de chirurgie - se va face o incizie in piele pentru a descoperi nodulii suspecti. Se va extrage o mostra si incizia va fi inchisa cu copci. Biopsia poate lasa cicatrice si astfel viitoarele mamografii vor fi mai greu de interpretat.
Dureros? Anestezia locala sau generala.
Ce urmeaza? Este cea mai buna optiune atunci cand nodulul este mare. Extirparea lui va deforma sanul. Urmeaza examinarea lui de catre medicul patolog.

Biopsia prin excizie chirurgicala Cum se procedeaza: Intr-un spital sau cabinet de chirurgie - chirurgul extirpa intregul nodul, precum si tesutul ce-l inconjoara.
Dureros? Anestezie locala sau generala.
Ce urmeaza? Nodulul si tesutul ce-l inconjoara sunt trimise la laborator spre     examinare. S-ar putea sa nu mai fie nevoie de o noua interventie chirurgicala, chiar     daca s-a descoperit ca este cancer.

   Cand este cazul sa consulti un alt medic

   Biopsia poate fi evitata prin folosirea noilor tehnici de vizualizare. Cauta un medic care-ti poate intelege dorintele si prioritatile. De exemplu, unii specialisti prefera biopsia stereotactica, scopul lor fiind de a descoperi diagnosticul extirpand cat mai putin tesut cu putinta. Altii prefera sa aiba imagini cat mai concludente ale sanului si nu sa descopere diagnosticul la biopsie; dar daca este necesara o biopsie, prefera sa faca o extirpare a nodulului - scopul lor este sa faca primul pas in tratarea cancerului, atunci cand el exista.

   Interpretarea rezultatelor

Daca nodulul este benign, intreaba:

Ce fel de celule ati gasit?
E nevoie sa fac un anumit tratament?
Data fiind situatia mea, probabilitatea de a face cancer este mai mare?
Va mai aparea?
Cat de des va trebui sa examinez sanii pe viitor?
Ce simptome sau modificari ar trebui sa urmaresc?

Daca nodulul este malign, intreaba:

Ce fel de cancer este?
Cat de mare este tumoarea?
Ati gasit celule canceroase si la marginile nodulului?
Cat de agresiv este cancerul?
Cat de repede se poate extinde? (stadiile cancerului sunt de la 0 la 4)
Ati mai facut si alte teste ale celulelor canceroase (estrogen etc.)? Cand voi obtine      rezultatele?

   Este cancer: cand este cazul sa consulti un alt medic

   Cere o copie a fisei medicale a biopsiei. Vei avea nevoie de acele informatii in caz ca vei consulta si alti doctori. Daca rezultatele sunt incerte, le poti trimite unui alt medic patolog pentru a le interpreta. Unele cazuri sunt mai dificil de diagnosticat si de aceea este nevoie de parerea mai multor specialisti.https://www.121.ro/roz/trebuie11.php3#11


Document Info


Accesari: 6559
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )