Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Dependente

medicina


Dependente

.Ht&ttst.   ^?3S&«!SSa3B&{!mi3SffimŁK!SIi^^



/5 moduri de redresare

Imaginati-va un barbat care trage o dusca de tarie dupa orele de munca. Este el un bautor "de placere" sau un alcoolic? Dar ce spuneti despre o femeie care atunci când este obosita sau deprimata da iama prin frigider ori despre


Dependente

persoanele care petrec ore întregi în fata televizorului? Obiceiuri nevinova­te sau vicii?

Majoritatea oamenilor manifesta un anumit fel de dependenta. Fiecare gaseste ceva ce îi place si îl face sa se simta bine si la care recurge mereu, de parca ar fi vorba 13413g612n de un mecanism de copiere, spune Tom Horvath, care conduce un centru de tratament al dependentelor.

Avem tendinta de a ne gândi la dependente în formele lor cele mai gra­ve: dependentul de un drog care cere cu insistenta urmatoarea injectie, de exemplu, sau jucatorul înrait care-si azvârle patimas salariul în fanta auto­matului de joc. Dar milioane dintre noi sufera de dependente mai tempera­te. Tânjim dupa substante sau dupa trairi care pe moment ne fac sa ne sim­tim mai bine, dar care pe termen lung au adesea consecinte daunatoare.

Daca va suspectati ca aveti o dependenta - de tigari, de jocuri de noroc sau de computer, de mâncare sau de orice altceva -, puneti-va urmatoarea întrebare: V-a provocat respectivul comportament suficiente probleme pen­tru a avea în vedere renuntarea la el? Daca raspunsul este da, atunci acum este momentul sa faceti unele schimbari pentru a va elibera din ghearele vi­ciului.

începeti prin enumerarea argumentelor pro si contra. Celor mai multi le este greu sa recunoasca faptul ca sufera de o dependenta. O moda­litate de a va forma o parere este sa enumerati argumentele în favoarea si în defavoarea comportamentului care va nelinisteste.

în primul rând, puneti pe hârtie toate aspectele care va fac placere în le­gatura cu substanta sau activitatea respectiva. Daca beti, de exemplu, lista poate include lucruri ca "Acest fapt ma ajuta sa ma exprim" sau "îmi place senzatia de euforie".

UN MIC CHESTIONAR

Pentru a afla daca aveti sau nu o problema cu bautura, luati acest chestio-nar-test simplu. Daca raspundeti da" la doua sau mai multe dintre urmtoarele ntrebari, exista o mare probabilitate (mai mare de 90 la suta) sa aveti o problema cu dependenta de alcool si ar trebui sa apelati la un ajutor pro­fesionist, spune medicul de familie Stephen Amiel.

V-ati g ndit vreodata ca ar trebui sa renuntati total la bautura

V-ati simtit vreodata deranjat de criticile altora la adresa faptului ca beti?

V-ati simtit vreodata vinovat de faptul ca beti?



Luati c te o dusca dimineata?


Dependente

în al doilea rând, treceti pe lista beneficiile renuntarii la baut: "As fi mai productiv daca n-as bea" sau "Ar fi mai putin probabil sa ma cert cu parte­nerul", sau "Mi-ar placea sa ma mentin sanatos, de dragul copiilor".

Comparati listele. Rezulta ca manifestarile au costuri ce depasesc bene­ficiile? Felicitari! Ati recunoscut ca aveti unele probleme - acesta este pri­mul pas în directia efectuarii de schimbari, spune dr. Horvath.

si trebuie sa le faceti singur, în continuare trebuie sa decideti când sun­teti pregatit pentru schimbarile necesare - si adesea dificile -, cu scopul de a va elibera de dependente.

Reduceti dependenta treptat sau puneti-i capat dintr-o data. Unii se despart treptat de dependente - initial fumând 10 tigari mai putin pe zi, de exemplu, sau jucând jocuri de noroc doar o data pe saptamâna si nu în fie­care noapte. Altii considera ca e mai usor sa te opresti dintr-o data, cu alte cuvinte mergând "la dezintoxicare".

Ambele abordari pot fi la fel de eficiente. "Prin renuntarea treptata oa­menii sunt în general mai putin speriati, asa ca sunt mai motivati", spune dr. Horvath. A merge la dezintoxicare implica un început mai dificil, dar aceasta face ca întregul proces sa se desfasoare mai repede.

Distantati-va de pofte. Oricine pune capat substantelor si obiceiurilor le­gate de dependente va trece printr-o stare în care simte acut lipsa acestora. Pofta - pentru înca o tigara, înca un pahar de bautura, înca o zi la curse - poate fi aproape insuportabil de intensa.

"îi sfatuiesc pe oameni sa-si tina pofta la distanta", spune dr. Horvath. Cu alte cuvinte, fiti în stare sa recunoasteti cum va simtiti. Admiteti fata de propria persoana cât de neplacut va simtiti. Dar nu capitulati. Sunati un prie­ten! Faceti o plimbare învioratoare! Spalati WC-ul! Faceti ceva care va aba­ta atentia de la pofta si sa va tina departe de ea!

"Doar pentru ca simti o mâncarime nu înseamna ca trebuie sa te si scar­pini", remarca el. Fiti tari. Poftele razlete vor disparea cum au venit, în câ­teva minute sau secunde, iar senzatia ca aveti o anume pofta se va risipi cu desavârsire în câteva saptamâni.

Mentineti-va ocupat. "O multime de persoane care îsi propun sa renunte la a mai face ceva se pomenesc stând în casa tot timpul", observa Peter De-Maria, profesor de psihiatrie specializat în programele privind substantele de abuz.

Daca nu va mentineti ocupat - cu exercitii, hobby-uri sau alte activitati care va tin active mintea si trupul - va veti surprinde ca va concentrati din


Dependente

ce în ce mai mult asupra poftelor. Exercitiile fizice pot fi deosebit de utile, spune dr. DeMaria, deoarece constituie o modalitate de a va recupla la ac­tivitati sanatoase.

Puneti-va mintea sa goneasca. O cale de a va abate atentia de la pofte este sa va gânditi la ceva - indiferent la ce - în mare viteza. Numarati cât puteti de repede placutele tavanului fals. încercati sa cititi de la coada la cap titlul unei carti. Faceti mintal calcule matematice cu caracter recurent, ca, de exemplu, scaderea lui 7 din 100, din 993 si tot asa.

Ori de câte ori faceti o asemenea de activitate cu ritm rapid, spune dr. Hor-vath, mintea este ocupata complet, ceea ce va ajuta sa dati uitarii pofta.

Evitati factorii declansatori ai unui anumit comportament. Daca sun­teti în perioada de început a renuntarii la fumat, ultima aventura care va tre­buie este o seara petrecuta într-un local cu fumatori. Daca erati obsedat de internet, efectuarea cumparaturilor de Craciun prin acest sistem probabil ca nu este o idee prea fericita.

Alcoolicii Anonimi (AA) si alte programe de autoajutorare îi instruiesc pe participanti sa evite oamenii, locurile sau lucrurile asociate cu dependen­tele lor. "Unii îsi vor modifica traseele plimbarilor pe jos sau cu automobi­lul cu scopul de a ocoli zonele orasului de unde obisnuiau sa cumpere dro­guri sau de a evita persoanele cu care pierdeau timpul", spune dr. DeMaria. "în ce priveste fumatul, vorbitul la telefon poate fi un factor declansator."

Trebuie sa aveti capacitatea de a recunoaste factorii declansatori si de a decide cum e mai bine sa reactionati atunci când va confruntati cu ei. Pe ma­sura ce trece timpul, veti constata ca factorii declansatori ai dependentei îsi vor pierde cea mai mare parte din, sau în totalitate, influenta lor. Chiar si un fost alcoolic poate merge în localuri de îndata ce realmente a scapat de viciu.

înlocuiti comportamentele vicioase. Evitarea surselor de tentatie este utila în stadiile timpurii ale luptei împotriva dependentei, dar nu se poate face la nesfârsit. Puteti, asadar, sa va creati obiceiuri care sa le înlocuiasca pe cele vechi. Când simtiti nevoia imperioasa de o tigara, de exemplu, mes­tecati guma. Când va ispiteste televizorul, cititi o revista. Dupa un timp, noi­le deprinderile vor înlocui pe cele vechi.

Faceti mai dificila caderea în pacat. Dependentele îsi au temelia în obi­ceiuri, ceea ce înseamna ca uneori oamenii cad prada viciului fara ca, de fapt, sa se gândeasca la ceea ce fac. Fumatorii, de exemplu, pot sa se pome­neasca pufaind de câteva ori dintr-o tigara pe care nici macar nu-si amintesc




Dependente

ytf e m e 0 ic

Negarea este una dintre caracteristicile dependentei. De regula, persoane­le dependente de droguri, de alcool sau de altceva sustin ca au un compor­tament normal, chiar si atunci când dovezile dezastrului abunda.

Prietenii, membrii familiei sau colegii de serviciu va sugereaza cu delica­tete ca ati avea o problema? Dati-le ascultare. Examinati-va comportamentul din ultima perioada. Intrebati-va daca nu cumva ei vad ceva ce dvs. va scapa.

"încercati sa rezolvati problema prin forte proprii", sugereaza dr. Tom Horvath. "încercati dezvatul treptat sau dintr-o data si cautati sprijinul celor din jur. Daca ati facut una sau mai multe încercari care nu par sa fi dus prea departe sau înca nu si-au aratat roadele, atunci este momentul sa recurgeti la ajutorul profesionistului."

sa o fi aprins. Persoanele cu probleme de nutritie pot cotrobai în cutia cu piscoturi fara sa fie constiente ca au plecat din camera de zi.

O modalitate de a va descotorosi de obiceiurile involuntare este aceea de a le face mai greu de practicat. Un fumator, de exemplu, poate pune un pa­chet cu tigari într-o cutie si apoi sa-i lipeasca peste capac o banda adeziva, înca mai puteti aprinde o tigara, dar cel putin nu o veti mai face în mod au­tomat.

Aceeasi abordare functioneaza si în cazul altor dependente, închideti computerul când este vorba de internet - si poate chiar umblati pe sub pu­pitru ca sa-1 trageti din priza. Scoateti din casa alcoolul, materialele porno­grafice sau alte lucruri interzise. Intercalând obstacole între propria persoa­na si dependenta de care suferiti, veti fi fortat sa constientizati gestul, ceea ce va va ajuta sa învingeti viciul, spune dr. Horvath.

Gasiti noi surse de satisfactie. Nu este suficient sa înlaturati comporta­mentele vicioase. Pentru a avea succes, trebuie sa înlocuiti dependentele cu ceva pozitiv.

"Cu scopul de a crea noi obiceiuri, trebuie ca treptat sa va modificati sur­sele de satisfactie din viata personala", spune dr. Horvath. Aceasta s-ar pu­tea realiza la fel de simplu ca si atunci când adoptati un stil de viata mai sa­natos, în loc sa va petreceti noaptea în fata televizorului, de exemplu, mergeti în pat si odihniti-va mai mult. Puteti sa va consumati o buna parte din energie cu procuratul si consumul de alimente mai sanatoase, cu practi­carea de exercitii fizice sau chiar puteti consacra câteva ore pe saptamâna unor acte de caritate,

Dependente

Renuntati la dependente când este vorba de o sarcina. Majoritatea femeilor constientizeaza faptul ca tigarile, alcoolul si drogurile dauneaza - în diver­se moduri - copiilor nenascuti înca si renunta la vicii. Este un prilej extra­ordinar pentru a renunta pe viata la ele, sugereaza medicul de familie Ste-phen Amiel.

Femeia gravida trebuie sa se gândeasca la aceasta sansa ca la o favoare pe care copilul i-o face atât ei, cât si celor din jur. Partenerul femeii gravide trebuie s-o ajute renuntând el însusi la fumat, astfel încât bebelusul sa vina pe lume într-un mediu fara fum, într-o familie fericita si sanatoasa.

Daca aveti o problema cu fumatul, alcoolul sau drogurile, cereti urgent ajutorul profesionistului daca ati aflat ca este în evolutie o sarcina sau cât mai din vreme, îndata ce v-ati decis sa concepeti un copil.

învatati din obstacole. Aproape orice om care se lupta cu dependentele scapa din când în când frâiele. Asteptati-va la aceasta. Nu va descurajati si nu va dati batut.

"Când apare un derapaj, întrebati-va ce s-a întâmplat. Preschimbati-1 în­tr-o lectie", spune dr. Horvath. "Perseverenta este cea mai importanta din­tre virtuti. Cine nu abandoneaza, acela ajunge sa cunoasca succesul, în cele din urma veti reusi sa ocoliti greselile."

Depasiti dificultatile cu putin ajutor din partea prietenilor. Renunta­rea la fumat sau la alcool poate constitui o actiune solitara, observa medicul de familie Stephen Amiel. Iar atunci când va ofera o tigara sau va îndeam­na: "Haide, înca un paharel, ca n-o fi foc", prietenii nu va ajuta. Spuneti-le prietenilor ce intentii aveti, stabiliti o data când îndatoririle sociale, profe­sionale sau casnice nu sunt prea mari ori, poate, când vine vremea sa mer­geti în vacanta. Cel mai bine este sa va gasiti un prieten sau un partener care sa va sustina si sa aranjati cu alti prieteni sa raspunda de actele de caritate pe care vi le-ati asumat.

Recompensati-va succesul. Gânditi-va la banii pe care îi economisiti ne-maifumând sau nemaijucând jocuri de noroc, încercati si puneti deoparte saptamânal sumele respective si destinati-le fie consumului personal, fie ne­voilor familiei, sugereaza dr. Amiel. Poate dupa 4 saptamâni de la renunta­rea la viciu ati strâns de o iesire seara undeva, iar dupa 6 luni ati adunat bani pentru o vacanta. Un cuplu care cumpara un cartus de 200 de tigari pe sap-


Depresie

tamâna ar putea economisi în 6 luni o suma destul de însemnata de bani pen­tru a asigura o vacanta de neuitat unei familii de 4 persoane.

înlocuiti nicotina din tigari. Fumatorii înraiti care vor sa treaca prin dezi intoxicarea abrupta, dar nu pot face fata poftei de nicotina, pot beneficia de o varietate de produse continând nicotina, spune dr. Amiel. Guma de mes­tecat, plasturi, sprayuri nazale si tigari din plastic. Ulterior, puteti scapa de influenta acestor produse în numai câteva saptamâni. Exista dovezi ca aceste produse actioneaza cel mai bine asociate cu terapia de grup sau cu consilierea profesionista în vederea renuntarii la fumat.

Alaturati-va unui grup. Exista mii de grupuri de autoajutorare care urma­resc eliberarea de dependente - de alcool, de droguri, de tigari, de sex, de supranutritie si de jocuri de noroc, pentru a enumera doar câteva. Grupuri­le de autoajutorare sunt gratuite si pot fi foarte eficiente fie ele ca atare, fie în combinatie cu o anumita forma de terapie, spune dr. DeMaria. în grupu­rile de autoajutorare petreceti timpul împreuna cu persoane aflate în diferi­te stadii de recuperare. "Cei care au trecut prin toate stadiile pot actiona ca modele si mentori."






Document Info


Accesari: 3067
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )