Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Diagnosticul hipertensiunii arteriale

medicina


Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Diagnosticul unui caz care prezinta hiperensiune arteriala se face in linii generale,in doua etape fundamentale :

A.Diagnosticul sindromului de hipertensiune arteriala in 212g61c sine,care includea) recunoasterea prezentei unei H.T.A. ;

b) precizarea unor aspecte legate de evolutia H.T.A.

B. Diagnosticul etiopatogenic al hipertensiunii arteriale adica stabilirea cauzei si mecanismul bolii care sta la baza producerii sindromului hipertensiv.

A. Recunoasterea sindromului hipertensiv

Aceasta se bazeaza pe

1. constatarea cresteii presiunii arteriale masurate ;

2. anumite semne si ssimptome ;

1. Cresterea presiunii arteriale masurate.

1. Hipertensiune arteriala, periodice sau paroxiste

Urmarirea dinamica a valorilor TA precizeaza forma sub care evolueaza valorile tensionale.Din acest punct de vedere, se disting :

2. Stadiul evolutiv al H.T.A

Orice hipertensiune arteriala care dureaza si devine cronica, indifferent de natura ei, parcurge o serie de stadii evolutive.In general criteriile de incadrare stadiala sunt urmatoarele :

Clasificarea H.T.A. dupa gradul de severitate

Avem :

- H.T.A. usoara (TAs 160-179 ; TAd 95-104 mm Hg) ;

- H.T.A. medie (TAs 180-219 ; TAd 105-119 mm Hg) ;

- H.T.A. severa (TAs>220; Tad>120 mm Hg);

De mentionat faptul ca incadrarea intr-un grad de severitate se face dupa o supraveghiere medicala fara tratament timp de 3-6 luni pentru bolnavul ambulator, iar pentru cel spitalizat dupa urmarire a cifrelor TA in conditii de regim normosodat si fara medicatie timp de 5-7 zile. Exceptie fac doar bolnavii cu TAd peste 120 mm Hg la care tratamentul se incepe imediat.

Un lucru deosebit de important, care trebuie retinut este faptul ca tratamentul eficiet al bolii cu normalizarea TA, face ca leziunile vasculare si viscerale sa se amelioreze, bolnavii putand trece din stadiul III in II sau I, iar o hipertensiune severa bine tratata poate sa devina una usoara.

3. Tipul de evolutie a H.T.A.

Diferenta dintre o forma''benigna'' si o forma''maligna'' de evolutie a hipertensiunii se face pe baza valorilor tensiunii arteriale, a ritmului de crestere a acestuia, (a aparitiilor complicatiilor''viscerale'' si a examenului fundului de ochi).

a) Forma benigna de hipertensiune arteriala se caracterizeaza printr-o evolutie foarte indelungata a bolii, care dureaza ani de zile, parcurgerea treptata a stadiilor evolutive, tranzitia de la un stadiu la altul facande-se foarte incet.Notiunea de ''benignitate'' este relativa si se refera la evolutia foarte indelungata a bolii, caci aceasta se poate complica la un moment dat cu leziuni viscerale grave, care pot duce chiar la deces.

b) Forma maligna de hipertensiune arteriala se caracterizeaza printr-o aparitie brusca a hipertensiunii arteriale, urmata de o evolutie rapida, valorile TA crescand foarte mult (valoarea distolica depaseste 130-140 mm Hg), aparand foarte repede fenomene de ''visceralizare''manifestata prin :insuficienta renala, insuficienta cardiaca, encefalopatie hipertensiva si accidente vasculare majore.Toata evolutia se desfasoara in decurs de cateva luni.

Asocierea frecventa cu arteroscleroza coronariana sau cerebrala imprima evolutiei hipertensiuni o nota''mai vasculara''favorizand aparitia mai devreme a complicatiilor coronariene, cerebrale, dar si cu alte localizari.Document Info


Accesari: 4493
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )