Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EVOLUTIA BOLILOR

medicina
EVOLUŢIA BOLILOR


Dependent de natura agentului etiologic (toxic, infectios, mecanic etc.), de intensitatea si de durata actiunii sale, de caracterul local sau general al agresiunii, de interventi 14414x231o a concomitenta a altor factori si în strânsa relatie cu capacitatea de adaptare a sistemelor functionale, bolile pot prezenta caracteristici evolutive diferite.
Desi fenomenul studiat (boala) se prezinta atât de complex, se pot totusi deosebi unele etape caracteristice în evolutia lui.

a)      perioada de latenta mai este denumita si perioada de incubatie - în functie de natura agentului patogen poate dura de la câteva secunde (otravuri, traumatisme puternice) pâna la câteva zile (virusuri, unele bacterii) sau saptamâni (hepatita, sifilis) sau chiar ani (radiatiile ionizante). Începe odata cu momentul actiunii agentului patogen si dureaza pâna când apar primele simptome manifeste de boala. De cele mai multe ori este asimptomatica.

b)      Perioada prodromala dureaza în general putin. Începe odata cu primele semne manifeste de boala, cuprinzând atât manifestarile specifice agentului patogen cât si manifestarile clinice nespecifice (indispozitie generala, cefalee, astenie, anorexie, subfebra, etc.). Sfârseste odata cu aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii.

c)       Perioada de stare este variabila ca durata având o întindere limitata (8-10 zile în rujeola, 4-6 saptamâni în hepatite, etc.). Dureaza de la aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii pâna la începutul declinului lor.d)      Perioada de convalescenta începe când simptomele clinice specifice bolii încep sa scada din intensitate si dureaza pâna la vindecarea completa.

În general aceasta stadializare, foarte caracteristica bolilor infectioase, este întâlnita în majoritatea bolilor dar, de multe ori, este greu de definit fiecare faza în parte, fie datorita faptului ca unele faze sunt foarte scurte iar trecerea de la o faza la alta se face foarte rapid, fie datorita faptului ca trecerea de la o faza la alta se face insidios. Procesul morbid se poate termina prin vindecare, cronicizare sau moarte.


SANOGENEZA (vindecarea)


Boala se poate termina prin vindecarea completa, adica cu restabilirea deplina a functiilor tulburate si disparitia totala a leziunilor organice. Este vorba de asa numita vindecare cu "restitutio ad integrum".

În alte situatii vindecarea poate fi partiala, cu persistenta unor leziuni organice datorate înlocuirii unei parti a parenchimului functional cu un tesut de scleroza, ceea ce va duce la aparitia unui anumit grad de insuficienta functionala a organului lezat.

Uneori, datorita mecanismelor compensatorii, aceasta insuficienta functionala nu apare în repaus sau în timpul solicitarilor cotidiene, dar în alte cazuri ea se poate manifestata chiar si în aceste conditii (22).Document Info


Accesari: 3619
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )