Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Hormonii hipotalamici

medicina


                        Hormonii hipotalamici


-calea aferenta e vagala iar cea eferenta e umorala prin ADH;e reflex neuroumoral Henry Gower.

-secretia de ADH e scazuta si de preso/baroreceptorii din zona sinocarotidiana/cardioaortica.

-prin acesti stimuli e scazuta secretia de aldosteron deoarece prin scaderea na in sange,apa e mai putin retinuta in patul vascular; secretia de ADH e crescuta in hipergravitatie longitudinala pozitiva – axul actiunii de sus in jos; hipogravitatia prin scaderea volumului si presiunii in zone cardiovasculare determina acumularea sangelui venos in portiuni inferioare cordului si aparatului reflex Henry Gower inversat.

-secretia de ADH e scazuta in imersie prin afluxul crescut de sange venos de la extremitati -> zone cardiovasculare centrale => cresterea voloreceptorilor, presoreceptorilor,aparitia unei hiperdiureze => reflex Henry Gower(s-a scazut secretia de ADH)

-secretia ADH e scazuta de alcool;emotiile ,durerea produc antidiureza;impulsurile fiind transmise prin intermediul  unor mediatori stimulator.(NA,acetilcolina,angiotensina II) sau neuromediatori inhibitori (dopamina, 8 butiric)

-secretia deficitare de ADH din diferite cauze (inflamatorii,necroze)duce la aparitia diabetului insipid caracterizat prin diureza cu o densitate =1005-1007 si o ingestie de apa.

-hipersecretia de ADH e implicata in Ta

OXITOCINA

-2 efecte – contractia uterului

               - efectia laptelui

-contractia uterului  in faza finala a sarcinii => actiunea este de excesul de estrogen si progesteron;contractia la expulzia fatului (fara interventia progesteronului);actiunea este mai putin puternica pe uterul negravid.
-la nivelul gl mamare – contracta elementele mioepiteliale ale canalelor galactofore ce sunt preparate anterior de hh ovarieni si de prolactina determina cresterea ejectiei laptelui;pt o lactatie normala e necesar sinergismul cu prolactina; pt k gl mamara sa asigure o lactatie normala in perioada de alaptare e necesar dezvoltarea gl mamare in timpul sarcinii

-oxitocina e inectivata de o oxitocinaza preosmotica iar cu ajungerea la termen a sarcinii ,activitatea oxitocinazei se prebuceste pt a se asigura o actinune maximala a oxitacinei asupra uterului gravid.

  Stimularea secretiei de oxitocina se face pe cale neuroreflexiva .

  Excitantul este reprezentat de aferente senzoriale ce pleaca pe tractul genital in timpul travaliului si din zona mamelonara in perioada de alaptare.

Suctiunea si evacuarea canalelor galactofore sunt necesare pt declansarea si intretinerea secretiei de oxitocina din nucleii paraventriculari a carui activitate electrica crescuta foarte mult in timpul alaptarii.

  Leziuni hipotalamice ale tijei pituitare :

-deprima travaliul si ejectia laptelui;tipatul nou-nascutului, mirosul si vederea acestuia favorizeaza secretia lactata (mamara).

-intreruperea actului de suctiune duce la disparitia secretiei lactate ca urmare a deficitului secretor de prolactina si oxitocina.
Document Info


Accesari: 8539
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )