Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
LUPTA CU HIV/SIDA si pe teritoriul stomatologiei

medicina


LUPTA CU HIV SIDA

si pe teritoriul stomatologiei

Necunoscuta     cu un sfert de secol în urma , infectia cu HIV/SIDA reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate ale zilelor noastre. Mai mult de 20 de milioane de oa 757c224h meni au fost doborâti de aceasta adevarata plaga si se estimeaza ca 34-46 de milioane de oameni sunt afectati în prezent de ea.
Infectia cu virusul HIV si SIDA nu pot fi vindecate, însa pot fi tinute sub control, astfel încât calitatea vietii persoanelor afectate sa creasca. Terapia consta în medicamente antiretrovirale, fiind foarte importanta respectarea cu rigurozitate a protocolului terapeutic, în conditiile în care pot aparea numeroase efecte secundare. Pentru a creste capacitatea pacientilor de a urma tratamentul corect, a fost elaborat un set simplificat de medicamente, care corespund celor mai înalte standarde.

Infectii oportuniste în cavitatea bucala

Medicul stomatolog se poate implica în descoperirea si tratarea leziunilor din cavitatea bucala asociate acestui sindrom, acele infectii numite "oportuniste" datorita faptului ca se manifesta în contextul imunitatii generale alterate. Dintre acestea, vom enumera numai câteva. Exista astfel o serie de infectii, unele fungice (în special cu ciuperci din genul Candida), altele cu diferite virusuri, precum cel herpetic, Epstein-Barr si citomegalovirus, fiecare având manifestari zgomotoase si neplacute. Exista afectari microbiene specifice ale parodontiului marginal (tesutul de sustinere a dintelui) sau grave probleme ale gingiei (ulceratii si necroza, distructie). Tumorile maligne precum Sarcomul Kaposi nu lipsesc din tablou, leziunile din cavitatea bucala fiind adesea primele semne ale neoplaziei.

"si pe mine ma doare!"

Un aspect la fel de important în mentinerea unei calitati acceptabile a vietii persoanelor infectate cu HIV sau care au SIDA este efectuarea unor tratamente stomatologice uzuale. Exista prejudecati si temeri legate de siguranta interventiilor la acesti pacienti, care conduc la discriminare si refuz. Pentru a înlatura aceasta stare de fapt, se urmareste o educare si o motivare permanenta a medicilor dentisti în vederea respectarii regulilor de sterilizare a instrumentarului si a folosirii echipamentului de protectie indiferent de pacient. În plus, asociatii nonguvernamentale organizeaza si finanteaza cabinete stomatologice speciale în care pacientii HIV/SIDA beneficiaza de tratamente uzuale, efectuate cu profesionalism

Fiecare astfel de interventie trebuie însotita de antibioterapie agresiva, riscul diseminarii infectiilor fiind mult mai mare fata de omul sanatos. Apa de gura cu clorhexidina este folosita înaintea oricarui tratament dentar. Mentinerea unei igiene orale riguroase este foarte importanta, pentru ca scade riscul aparitiei complicatiilor. Se urmareste realizarea unor interventii cât mai putin agresive, dublate de efectuarea în mod regulat a testelor de laborator privind sângerarea si nivelul globulelor albe.

Astfel, în contextul general al infectiei HIV/SIDA, problemele cavitatii bucale nu par prioritare, însa ele pot scadea sau creste calitatea vietii pacientului. Acordându-le atentia cuvenita, atât medicul dentist cât si pacientul dovedesc interes si implicare, seriozitate în managementul unei boli care marcheaza dramatic întreaga existenta, de la cele mai neînsemnate gesturi la marile decizii privind împlinirea personala. Tratamentele moderne, atitudinea lumii medicale fata de aceasta afectiune urmaresc cresterea sperantei de viata si asigurarea, pe cât posibil, a unui viitor pentru persoanele cu HIV/SIDA.

Dr. Loredana DumitrascuDocument Info


Accesari: 4047
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )