Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























INSUFICIENTA RENALA LA NOU-NASCUTULCU ASFIXIE PERINATALA

medicina




INSUFICIENTA RENALA LA NOU-NASCUTULCU ASFIXIE PERINATALA


Gabriela Zaharie*, Ligia Blaga*, Monica Popa*, Liana Kudor**, Nadia Schmidt***, Gabriela Panga****, D. Ona*****

*Catedra de Neonatologie UMF Cluj-Napoca

**Sp. Cl. Judetean de Urgenta Cluj-Napoca




***Catedra de Anatomie UMF Cluj-Napoca

****Catedra de Puericultura UMF Cluj-Napoca

*****Catedra de Obstetrica si Ginecologie UMF Cluj-Napoca

Rezumat

Asfixia perinatala poate avea ca si consecinta insuficienta multiorganica.

Rinichii sunt foarte sensibili la hipoxemie astfel incat insuficienta renala se dezvolta in primele 24 ore de la insultul asfixic iar daca acesta se prelungeste se poate ajunge la necroza tubulara acuta. Este important stabilirea precoce a diagnosticului de insuficienta renala la un nou nascut cu asfixie, pentru a putea initia o conduita terapeutica adecvata.

Ipoteza:

Dorim sa determinam incidenta insuficientei renale la nou nascutul cu asfixie si corelarea cu scorul Apgar si cu severitatea afectarii neurologice.

Material si metoda:

Am efectuat un studiu retrospectiv pe o perioada de optsprezece luni asupra nou nascutilor internati in Serviciul de Neonatologie al Clinicii de Obstetrica Ginecologie I Cluj-Napoca. Lotul de studiu a fost constituit din nou nascutii diagnosticati cu hipoxie perinatala conform criteriilor de diagnostic a asfixiei, criterii stabilite de Asociatia Americana de Pediatrie (AAP). Criteriile utilizate pentru a evidentia insuficienta renala au fost: anurie sau diureza sub 1 ml/kg/h dupa 24 ore de viata ,creatinina> 1,5mg/dl si ureea> 40mg/dl. Am evaluat parametrii functiei renale la 24 ore si respectiv 3 zile postnatal corelat cu scorul Apgar si simptomatologia neurologica.

Rezultate:

Lotul de studiu a fost constituit din 38 nou nascuti diagnosticati cu asfixie perinatala (1,15%). Nou nascutii din lot au fost 21 la termen iar 17 prematuri cu media greutatii     1987,64 710,118g respective 3269,04599,124g fara diferente statistic semnificative in ceea ce priveste severitatea asfixiei perinatale (p=0,89).



Rezultatele obtinute nu au evidentiat corelatii semnificative intre scorul Apgar si valoarea parametrilor Astrup.

Implicarea renala, consecinta a insultei hipoxice a fost de 50% la nou nascutii prematuri si de 55% la cei nascuti la termen fara a avea diferenta semnificativ statistic intre cele doua grupe de nou nascuti. Oliguria a fost prezenta la un procent de 58,3% din prematuri respectiv 35% la nou nascutii la termen iar anuria la 10% din nou nascutii la termen si 16,7% dintre prematuri. Nu s-au inregistrat diferente semnificativ statistic ale valorilor markerilor biologici ai functiei renale la cele doua categorii de nou nascuti. Valoarea creatininei nu s-a corelat ( r = 0,05 si r =0, 06) cu valoarea scorului Apgar la 1 minut respectiv 5 minute. Valoarea creatininei s-a corelat semnificativ cu incidenta mortalitatii (r = 0,60). Simptomatologia neurologica s-a evidentiat la 63.15% din cazurile. Valoarea creatininei s-a corelat si cu momentul debutului simptomatologiei neurologice (r=0,251). Severitatea afectarii neurologice s-a corelat semnificativ cu valoarea creatininei (p = 0,002).

Concluzii:

Incidenta afectarii renale in cadrul suferintei asfixice neonatale este de 50% pentru prematur si de 55% pentru nou nascutul la termen. Gradul de afectare renala relevat prin valoarea creatininei s-a corelat semnificativ cu prezenta convulsiilor precum si cu rata mortalitatii.

Cuvinte cheie: insuficienta renala, asfixie, mortalitate













Document Info


Accesari: 2587
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )