Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Intoxicatia cu arsen anorganic

medicina
Intoxicatia cu arsen anorganic


Intox cu compusi organici de la lab

Compusii arsenului sunt utiliz in cele mai diverse domenii, putand det intox pe cale orala sau trascutanata.Etiopat: intox acute au ca drept cauze:

-tratarea culturilor furajere sau a pasunilor cu pesticide pe baza de As (arsenat de Pb, calcarsenul, arsenit de Na, arsenit de K, tioarsenitul, acetoarseniatul de Cu = verde de Paris)

-imbaierile antiparazitare la oi cu amestec care contine 20% arsenit solubil si 3% sulfit arsenios

-folosirea verdelui de Paris ca raticid sau ca vopsea

-tratamente nerationale cu subst medicamentoase arsenicale (acid arsenios fol in tratam emfizemului pulmonar, licoarea Fowler, cacodilatul de Na, anhidrida arsenioasa = trioxid de As, arseniatul de Pb = soricioaica)


Intox cronica are ca drept cauza poluarea mediului din jurul turnatoriilor de Cu care emana "praful alb de turnatorie" bogat in As.

Toxicitatea compusilor de As depinde in mare masura de valenta acestora. Compusii trivalenti sunt mai toxici decat cei pentavalenti. As de orig industriala se gaseste sub forma trivalenta.

Compusii pentavalenti devin periculosi numai din momentul in care sunt redusi prin reactii chimice in arseniti.

Compusii anorganici ai As sunt mai toxici decat cei organici.

Compusii solubili de As ingerati se absorb cu repeziciune si sunt partial retinuti de peretele intest, ficat, rinichi, splina, oase si fanere si se elim prin urina si fecale.

Calea transcutanata este o cale accesibila de patrundere a As mai ales daca pielea este lezionata

Mecanism de act toxica: As este un puternic toxic capilar, avand act edematianta si necrozanta.

Are act caustica la niv de patrundere in organism

Este un toxic tiolopriv (intra in reactie cu gruparile SH ale enzimelor si ale proteinelor ce contin grupari SH, inhiband astfel sistemele enzimatice esentiale in metabolismul celular)

Adm in doze mici si repetate pe cale orala, doza crescand progresiv, nu da "obisnuinta" (mitridatism), nefiinnd vorba de cresterea tolerantei la As, ci de diminuarea absorbtiei intestinale ca urmare a impermeabilizarii a acesteia rezultand eliminarea aproape totala prin fecale. La adm s.c. a aceleiasi doze la animal, acesta moare intoxicat.

Simptom: -forma supraacuta: evolueaza f rapid, anim fiind surpinse moarte sau in decubit lateral, in aceasta faza putand fi surpinse doar contractiile musculare, fiind confundata cu acetamia hipomagneziemica

-forma acuta: evo de 12-24h - salivatie intensa, polidipsie (in intox cu As si cu sare se numeste "sete vie"), voma, colica, tremuraturi musculare, miastenie (slabiciune musculara progresiva, afectand mai ales trenul posterior), diaree profuza de culoare negricioasa (melena) cu miros aliaceu continand sange si sfacele de mucoasa, ulcere profunde care perforeaza rezultand septicemie. Diareea violenta conduce la hemoconcentratie si exicoza rapida, afecteaza organele parenchimatoase rezultand icter, tahipnee, tahicardie, congestia mucoaselor, albuminurie, hipotermie. Anim gestante avorteaza. Moarte in cateva ore, maxim 24h, cu o ameliorare a starii generale inainte de moarte. Anim care supravietuiesc raman tarate dpdv economic.

In cazul intox transcutanate se obs modif degrade dif ale pielii, de la descuamari pana la necroze circumscrise care se vindeca cu greutate-forma cronica (arsenicism): urmare a poluarii - pierderea apetitului, polidipsie, salivatie, epifora, jetaj, miastenie, tumefactii articulare care fac deplasarea dureroasa, piele ingrosata (hipercheratoza), alternarea diareei cu constipatia, avort, infecunditate, retentii placentare, hipogalaxie sau agalaxie, parapareza

Modif anatopat: lipsesc deobicei in forma supraacuta, dar se poate constata ficat galben friabil, la niv cheagului apar ulcere

In forma acuta apare miros aliaceu la deschiderea cadavrului, miros care poate fi intensificat prin incalzirea unei probe de continut dig sau de ficat. Edem al peretilor tubului dig, ulcere sau perforari ale acestuia. Cont dig este lichid sau serohemoragic, deseori cu sfacele de muc. Degenerescenta hepatica grasa si degenerescenta renala care sunt considerate a fi caracteristice. Catar al mucoaselor conjunctivala, pituitara si dig. Ulcere in stomac si duoden.

In forma cronica: modif degenerative in organele parenchimatoase

Diagn: in forma acuta leziunile sunt sufuciente pt a pune un diagn prezumtiv. In forma supraacuta si in arsenicism sunt necesare efectuarea de dozari din cont dig (gastric), din ficat, rinichi si furaje prin teste de lab specifice.

In cazuri urgente se poate recurge la testul Reinsch: intr-un vas de sticla de 500ml se introduce pana la ¼ proba de cercetat maruntita si triturata peste care se adauga 50ml acid azotic concentrat si 100ml apa. Se incalzeste pana la fierbere. Se introd o bucata de Cu si se fierbe 15-30' acoperind vasul. O colorare inchisa sau neagra a bucatii de cupru indica prezenta arsenului. Testul este pozitiv si pt bismut si antimoniu

Diagn dif: -forma acuta: antrax, salmoneloze, boala mucoaselor, intox cu sare, intox cu ricin

-forma cronica: fotodermatoza

Pronostic defavorabil, intox grave fiind incurabile, recomandandu-se adatorizarea. Carnea nu trebuie sa depaseasca un anumit nivel de As, limita de toleranta variind in fct de tara. In Rom se accepta 10ppm, Ung accepta 5ppm, Ang accepta 0,2ppm

Tratam: evacuarea de cont a stomacului, aplicarea de pansamente gastrice si mucilagii pt a diminua act caustica a As, adm la 5' de la ingestia toxicului a antidotului cu FeOH, adm in primele 12h a tiosulfatului de Na si/sau a hiposulfitului de Na i.v. in doze de 8-10g la anim mari, sol 20% sau per os in doze de 20-30g in 300ml apa la anim mari si 3g in 300ml apa la anim mici.

Antidotul cel mai eficace este DMP (BAL) sol 5% i.m., 3mg/kg GV la interval de 4h, in primele 48h, si din 12h in 12h in urm 10-20 de zile.

Se face rehidratare si resalinizare energica cu sol glucozate si clorurate. Adm de cant masive de vit C. Combaterea colapsului si a tulb dig

Profilaxie: evitarea adm animalelor a furajelor verzi provenite din culturi tratate cu pesticide pe baza de As

Anim nu vor fi scoase pe pasunile recent tratate cu compusi ai As

Evitarea aplicatii tratamentelor cu produse pe baza de As sau daca se fac se evita supradozarile si se respecta cu strictete a protocolului prescris. Ex: cacodilatul de Na adm gresit per os se transforma in oxid de cacodil care este un produs extrem de toxic pt organism

Masuri generale de limitare a gradului de poluare cu As a mediului, solului, apei si furajelor
Document Info


Accesari: 3091
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )