Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Intoxicatia cu insecticide organo-clorurate (IOC)

medicina


Intoxicatia cu insecticide organo-clorurate (IOC)


Se obt prin clorurarea unor hidrocarburi in % de 33-67%.

Sunt fol in agricultura impotriva daunatorilor, plantelor si paraz ext la anim si oameni, si in tratarea adaposturilor.Exista un nr enorm de produse pe piata internationala.

Clasificare:

1) grupa DDT: DDT (d 17417h720r iclor difenil tricloretan), DDD (diclor difenil dicloretan), pertan (dietil difenil dicloretan), metoxiclor (triclor parametooxifenol etan)

Folosirea lor prin legislatia Rom este interzisa, dar inca sunt folositi

2) grupa HCH (hexaclor ciclo hexan): HCH, gamexan (izomerul gama al HCH comercial = Lindan, Lindavet)

3) grupa dienelor clorurate: aldrin (hexaclor hexahidro-endo-exo-dimetan naftalen), dieldrin (hexaclor epoxi-octa-hidro-endo-exo-dimetan naftalen), endrin (izomer al dieldrin), izodrin (izomer al aldrin)

4) grupa indenelor clorurate: clordan, hexaclor, heptaclor

5) grupa terpenelor clorurate: toxafen, stroban

6) grupa endosulfonilor: tiodan


Absorbtia: insolub in apa, solubile in grasimi si in solventii grasimilor.

In cazul solubilizarii lor in ulei (vegetal) se absord si prin pielea intacta.

Dieldrinul se absoarbe prin pielea intacta adm si ca pulbere

In aer, ca pulberi sau aerosoli, se pot absorbi si pe cale resp, ajungand rapid in circ, devenind mult mai activi.

In cazul ingerarilor, absorb este dependenta de eventualele reactii de aparare a organismului (vomitare, diaree), de abundenta grasimilor in carne si in fct de starea functionala a ficatului (le poate inactiva partial)

Dupa absorbtie, toate ioc, cu exceptia metoxiclorurii, se stocheaza in tes adipos in cant dif in fct de compus, iar persistenta lor in tes adipos var in fct de produs (ex: DDT, beta izomerul HCH si toxafen pot rezista in organism > 3 luni). Nu exista tendinta de a se acumula in org vitale, cu exceptia suprarenalelor.

Maj ioc se fol in agricultura ca suspensii, emulsii sau aerosoli. Cu exceptia endosulfonului, sunt f rezist in mediu pt ca rezista la descomp chim si microbiana

Timpul de injumatatire al ioc ce actioneaza in sol: aldrin 4 ani, dieldrin 7 ani, lindan 2 ani, clordan 2-4 ani, DDT 10 ani, endrin 8 ani, hexaclor 12 ani, toxafen 9-10 ani

Excretia: absorbite pe cale dig, sunt excretate aproape total ca atare in fecale, absorbtia fiind redusa.

O cale majora de excretie a DDT este laptele. Ex: prezenta a 7-8 ppm DDT in fan (reziduu normal dupa tratarea durajelor) are ca urmare elim a 3ppm in laptele vacilor, gratie liposolubilitatii laptelui, regasindu-se in unt in cant de 65ppm (doza toxica)

Se mai elim pe cale urinara si biliara.

Dieldrinul travers placenta la vaca, scroafa, cobai si om, regasindu-se in tes fetusilor.


Bovinele adulte sunt de 2-10x mai rezistente decat viteii la ioc. Oile si caprele pot tolera mai bine ioc decat bovinele adulte.

Daca mamif sau pasarile se intox intr-un complex de conditii, pesticidul nu poate fi definit ca nefiind toxic indiferent de cat de mica a fost doza. Toxicitatra ioc este infl de factori care sunt mai importanti decat doza = varsta (anim tinere sunt mai sensibile), sexul (clordanul este mai tox la fem), specia, starea fizio (anim slabe si nelactante sunt mai sensibile), stresul si starile morbide, prezenta altor pesticide sau medicam in organism, calea de adm si durata expunerii (constanta lui Haber), marimea particulelor fol in emulsie, in aerosoluri sau in spray-uri (particulele > aderea mai bine la par si piele decat particulele <), integritatea pielii.

Dupa patrunderea in circ se pot cupla cu lipoprot serice, proces care este reversibili. Acesti compusi pot traversa membrana leucocitara si eritrocitara.

Mec de actiune: nu este prea bine cunoscut.

Ioc sunt stim nespecifici ai SNC, dar mec molecular al intox nu este bine explicat.

Un mec posibil este cel stabilit pe baza unor determ experimentale si pe baza unor procese biologice cu caracter logic: compusii liposolubili pot usor penetra membr neuronilor. Dupa patrunderea in cel ioc modif timpul depolarizarii, deschizand portile de intrare a Na din membrana, iar K iese din cel scade rezistenta membranei si creste excitabilitatea neuronala. Astfel creste activit nerv in cerebel, apoi in alte parti ale creierului - asa se explica tremuraturile si convulsiile de la incep intox.

Alte cercetari conduc la ideea ca tox ioc este proportionala cu cant de HCl pusa in libertate prin dehalogenare tisulara, sau ca ioc act inhibitor asupra unor enz in deosebi asupra citocrom-oxidazei; aldrin si dieldrin ar act anticolin-esterazic, identic cu act insecticidelor organo P.


Intox acuta apare ca urmare a: -tratam cu ioc a culturilor

-a tratam antiparaz externe la anim, cu doze gresite

-adm de faina de oase sau carne de la anim intoxicate

-confudarea ioc cu premixurile minerale (multe sunt inodore)


Simptom: -intox supraacuta si acuta: a) simptom sunt dat excitatiei difuze a ioc cu toxicitate severa asupra SNC (HCH, aldrin, dieldrin, izodrin, clordan, hexaclor, toxafen). Aceasta toxicitate are manifest neuro-musc, severitatea tox instalandu-se rapid sau pe parcurs.

Anim sunt nervoase, agresive, cu hiperexcitabilitate, tremuraturi a m. faciali si cervicali, nistagmus, blefarospasm, halucinatii (adoptarea unor pozitii anormale: capul intre picioare, sarituri dupa obiecte imaginare). Din acest moment simptomele pot retroceda spontan sau se pot agrava - tremur musc se transforma in contractii tonicoclonice la trenul ant, apoi la cel post; sialoree cu salivatie spumoasa, dispnee, cianoza, mers ataxic ce poate coexista cu mersul in manej, pozitia cainelui sezand sau cu adoptarea de atitudini anormale care conduc in final la starea decubitala. In poz decubitala are misc de pedalare si opistotonus. Hipertermie (toxafen) sau hipotermie. Poate aparea diaree, colachisurie, isi ling o anumita supraf a corpului pana la indepartarea parului, bradicardie.

Intr-un stadiu avansat de evo epuizare, paraplegii ce coexista cu tremuraturi musc. Moartea este consecinta insuf resp, urmata de stop cardiac.

b) in cazul intox cu ioc mai putin toxice (DDD, netoxiclor) sau in cazul unor doze < pt cele de la a), anim prezinta hiperexcitabilitate mult mai clar exprimata, tremuraturi musc care apar de la extrem cefalica, apoi la trunchi, pt ca apoi sa se generalizeze (intregul organism este zguduit cu violenta). Zguduirile evo sub forma de accese care pot fi declansate de stimuli externi slabi.


Evo este dif de la caz la caz. Rareori moartea survine imediat dupa contactul cu o doza tox. Survine dupa o evo de cateva zile pana la 2 sapt. Inainte de moarte apare o insanatosire aparenta

-forma cronica: se aseamana cu forma acuta, aparand intai tremur fine ale gatului si capului, care se extind treptat crescand in intens si transformandu-se in convulsii.

La caine, in cazul adm continue de DDT apare insuficienta suprarenala fara tulb metab electrolitic.

In cazul adm continue de toxafen apare hepatomegalie complicata apoi cu hepatonecroza

Evo este de cateva sapt, anim putand sa se remita sau sa prez dupa o per de remisiune iarasi aceleasi simptome dat mobiiliz tox din tes adipos.


Modif anatomo-pat: in forma acuta: leziuni hemoragice in toate tes, mai ales subepicardice. Miocard degenerat si oprit in sistola, hidropericard, pulmoni edematiati sau congestionati, congestie/ edem medular, cresterea LCR, gastroenterita cand ioc a patruns pe cale dig.

In forma cronica: aceleasi leziuni + degenerescenta hepatica si renala

Histopatologic, in intox cu DDT - necroza centrolobulara hepatica

Diagn: datele ananmetice (deparaz ext inainte de imbolnavire) ajuta la orientarea diagn + tremur musc

Diagn de lab presupune dozarea ioc din lapte sau din tes adipos.

Diagn dif: -intox cu sare

-intox cu Pb

-intox cu uree

-meningoencefalite

-tetanii

-turbare

-Aujesky

-necroza cortexului cerebral

Progn: nu trebuie sa fie infl de severitatea simptomelor pt ca dupa crize dramatice anim se pot remite.

In intox cu aldrin, dieldrin si clordan sunt posibile recidive chiar dupa 2-3 sapt.

Remisiunea in 24-36h poate fi considerata de bun augur.

Tratam: -izolarea anim intox si punerea lor in cond care sa le fereasca de excit ext.

-spalarea corpului cu apa si sapun/detergenti

-adm de purgative saline

-gluconat de Ca i.v. pt a opri leziunile hepatice

-combaterea semnelor nerv folosind tranchilizante (barbiturice - fenobarbital 10mg/kg GV/zi asociat cu carbune activat, cloralhidrat 5% i.v. lent)

-sunt contraindicate purgativele uleioase (cu exceptia uleiului de parafina) si laptele

Profilaxie: -adaparea la discretie inainte de imbaieri antiparaz

-tinerea sub cheie a ioc

-neadm de furaje tratate cu ioc decat dupa trecerea per de remanenta a ioc respectiv

-controlul riguros al depozit, manipularii si adm ioc

-analiza chim a oricaror furaje introd in hrana, fie ca sunt recoltate de pe terenuri cunoscute ca fiind tratate, fie cumparate din alte unitati
Document Info


Accesari: 7801
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )