Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Iritem fesier

medicina


Iritem fesier

/ O solutii usoare



Eritemul fesier poate întrerupe rutina pasnica a unui bebelus în rest lipsit de griji si nu va contribui nici la îmbunatatirea calitatii vietii parintelui. Bebe­lusii au un talent deosebit sa faca din problemele lor problemele parintilor, si daca bebelusul dvs. a facut un eritem fesier, o veti afla cu siguranta.

în timpul primilor 2 ani din viata unui bebelus, aproape fiecare parin­te are parte macar de o experienta legata de eritemul fesier. Nu este de mirare, având în vedere ca iritantii cei mai obisnuiti care produc eritemul provin din ceea ce se gaseste în scutecul bebelusului - fecale si urina. Majoritatea eritemelor trec de la sine în 1-2 zile, dar unele pot dura cu zilele.

Bebelusii hraniti la sân fac mai rar eritem fesier decât cei hraniti artifi­cial (dupa ce împlinesc 3 luni au în general mai putine scaune decât cei hra­niti cu biberonul si risca mai putin sa aiba o piele sensibila sau sa faca ec­zeme), si aceasta rezistenta continua si mult dupa întarcare. La anumiti bebelusi, eritemul fesier poate prevesti viitoare probleme de piele, cum ar fi eczema sau pielea sensibila. Daca bebelusul dvs. are eritem fesier, iata curn trebuie sa procedati.

Dati-i putin aer sau apa. Sfatul cel mai vechi este uneori si cel mai bun. "Lasati poponetul la aer", spune educatoarea Anna Price.

Pur si simplu scoateti scutecul si lasati bebelusul sa stea pe burta si cU capul întors într-o parte, pe un prosop întins peste un cearsaf impermeabi. Lasati-1 în aceasta pozitie cât timp sunteti de fata pentru a-1 supraveghea. lfl' cercati metoda cam l ora de câteva ori pe zi, pâna când funduletul i se viO'


iritem fesier

- sfatuieste medicul de familie Stephen Amiel. Alta parere este sa scu-dati câteva minute bebelusul într-o chiuveta sau o cada cu apa calduta, f ecare data când îi schimbati scutecul. Astfel pielea va fi permanent cu­rata si eritemul va disparea.

alati cu ceai de plante. Nimic nu e mai patetic ca un bebelus suferind a un eritem fesier urât, spune fitoterapeutul Douglas Schar. Bebelusii îsi xorima starea lor mizerabila prin lacrimi si este suficient ca sa-i vina si unui dult sa plânga. Dar plantele medicinale pot sari în ajutor. Un decoct puter­nic de galbenele, aplicat regulat, va rezolva rapid situatia. Adaugati 2 lin­guri de flori uscate de galbenele la 500 ml de apa si fierbeti la foc mic, în-tr-un vas acoperit, 20 de minute. Strecurati fiertura si folositi-o pentru a spala poponeata bebelusului ori de câte ori îi schimbati scutecul, iar infla-matia va ceda rapid, spune Schar. Sau cumparati unguent cu galbenele si aplicati de câteva ori pe zi.

Nu dati bebelusului bere sau curry. Alimentele condimentate, alcoolul si fructele acide pot afecta calitatea laptelui dvs. si în consecinta urina si sca­unul bebelusului vor fi mai iritante pentru piele. Verificati-va dieta, suge­reaza dr. Amiel.

Pentru cazuri de urgenta folositi scutece superabsorbante. Scutece­le superabsorbante au o actiune salvatoare în batalia bebelusului pentru un fundulet uscat. "Cred ca sunt lucrul cel mai bun care exista pentru a preveni eritemul fesier", spune pediatrul Morris Green.

Studiile confirma aceasta observatie. Scutecele care contin material ge­latinos absorbant reduc semnificativ umiditatea pielii si pastreaza pielea mai

MISTERUL M RGELU ELOR DE PE POPONEA A"

Un articol dintr-o revista medicala mentioneaza faptul ca unii parinti au re-'atat ca funduletele bebelusilor lor s-au acoperit de un eritem fesier ciudat, arat nd ca niste margelute stralucitoare". Medicii care au investigat eruptia misterioasa au remarcat ca toti copilasii afectati purtau scutece superabsor-

ante. Exista vreo legatura? Da. Margelutele" sunt de fapt materialul gela-'nos c*1"6 face ca scutecele superabsorbante sa fie at t de performante.

antitati mici de material pot trece prin stratul superior, ajung nd pe pielea Copilasului. Medicii spun ca materialul nu este toxic si ca nu exista motive de '"gnjorare.


aproape de pH-ul ei normal decât alte tipuri de scutece, cum ar fi cele din pânza. Nu lasati sa treaca prea mult între doua primeniri. Unii parinti asteap­ta pâna ce scutecele sunt saturate, ceea ce mareste riscul ca bebelusul sa faca eritem fesier.

Schimbati scutecele cât mai des. Schimbati bebelusul de îndata ce ob-srvati ca a murdarit scutecul, spune dr. Amiel, si daca are deja un eritem fe­sier, puneti-i scutec nou pâna la de 12 ori pe zi. Scutecele pot avea chimi­cale care unor bebelusi le provoaca iritatii, încercati o marca noua sau treceti pe scutece din frotir.

Daca folositi scutece din frotir, spalati-le neaparat cu detergenti nebiolo­gici, fara balsam de rufe, clatiti-le cel putin de 2 ori si uscati-le în uscator. Detergentii buni din punct de vedere ecologic nu sunt neaparat buni si pen­tru piele, arata dr. Amiel.

Clatiti cu otet scutecele din pânza. Enzimele eritemului fesier sunt cele mai active într-un mediu cu nivelul pH-ului ridicat, care exista adesea în scutecele din material dupa ce au fost spalate, spune Price. Pentru a le con­tracara, la clatitul final adaugati 4 linguri de otet la 4 litri de apa.

Curatati usor. Nu folositi servetele umede economicoase care contin al­cool, pentru ca ele pot arde pielea iritata si înrautati starea. Alegeti marci fara alcool. Cel mai bine este sa curatati cu vata muiata în apa calda. Sau fo­lositi un pulverizator cu apa calda pentru a clati funduletul bebelusului îna­inte de a-1 tampona usor cu o cârpa moale pâna se usuca.

Nu introduceti bebelusul în apa de baie. Chiar si produsele speciale de baie pentru bebelusi unora le pot irita pielea. Daca pielea bebelusului dvs. pare sensibila, folositi o crema dermatologica, cum ar fi crema apoasa, ca substitut pentru sapun sau folositi exclusiv apa, spune dr. Amiel.

Uscati funduletul cu un uscator de par. Daca tineti zona scutecului curata vindecarea se grabeste, dar daca o stergeti cu un prosop, pielea sen­sibila se poate irita, "încercati cu un jet de aer cald", spune asistenta pe­diatra Linda Jonides. Zvântati zona cu un uscator de par fixat la linia pen­tru intensitate mica, ceea ce va scuteste sa frecati pielea umeda. Când zona este uscata, aplicati un unguent pe baza de oxid de zinc. si vaselina cre­eaza un strat protector chiar pe o piele rosie, dureroasa. Nu aplicati pudra speciala pentru bebelusi pe piele, caci le poate declansa probleme de res­piratie.


c ru c tati e

i a ::M:ttt:Wi

Eritemele fesiere rebele se pot datora altelor (candidei). Pielea este de obicei mai rosie dec t la un banal eritem fesier, bebelusul este mai necajit c nd l schimbati, iar roseata poate sa se extinda n plicile si n cutele pielii sau sa pre­zinte mici pete satelit la margini. Bebelusul poate avea pete albe aftoase n gura si, daca l alaptati, s-ar putea sa va doara sf rcurile. Cereti medicului sa va pre­scrie o crema antifungica, un medicament oral sau ambele. Un steroid slab poate fi combinat cu o crema antifungica pentru reducerea inflamatiei.

Ocazional, se poate nt mpla ca o infectie bacteriana sa afecteze zona scutecului. Pielea va fi mai calda, rosie si sensibila, iar bebelusul se va simti rau si ar putea avea febra. Pot aparea pete mici, umplute cu puroi. Apelati imediat la medic pentru a va recomanda un antibiotic.

Folositi merisor. Când urina si fecalale se amesteca în zona scutecului, re­zultatul este un nivel înalt de pH care poate irita pielea si duce la eritem fe­sier. Oricât de neortodox ar suna, Jonides sugereaza sa le dati 50 ml de suc de merisor copilasilor trecuti de prima vârsta; el va lasa un rest acid în uri­na, ducând la scaderea pH-ului si la diminuarea iritatiei.



Document Info


Accesari: 2481
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )