Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
MENORAGIE

medicina


MENORAGIE


Menoragia este menstruatia profunda, o scurgere mai abundenta, exagerata.Tipuri de menoragie:

1. Menoragie functionala: scurgerea poate fi mai abundenta, mai frecventa sau ambele.

2. Menoragie organica: în acest caz, scurgerea este consecinta unor dereglari ale aparatului sexual.

3. Menoragie prin simpatie: scurgerea apare ca o consecinta a starii generale de boala.


În cazul menoragiei functionale, scurgerea este perfect normala, cu exceptia cantit& 18218e416s #259;tii si a frecventei cu care revine, sau ocazional este amestecata cu cheaguri de sânge.
Toate aceste trei afectiuni sunt cauzate de cantitatea mare de sânge din organism, obiceiuri excentrice sau epuizante din viata sau calitatea scazuta a sângelui pacientei. În aceasta categorie se încadreaza doar cazurile incipiente sau formele usoare ale acestei afectiuni si sunt datorate unei (dyscrasia) cronica sau unei infectii în organism.

Un factor important care provoaca starea generala de slabiciune în cazul multor femei este nasterea prea multor copii sau frecventa crescuta a nasterilor, fara a lasa sa treaca suficient timp între doua nasteri. Unele femei continua sa-si hraneasca bebelusii la sân pentru mai mult timp pentru a evita o alta sarcina prea curând si sa previna cresterea prea rapida a numarului de copii din familie. Aceasta determina o stare de sanatate proasta si slabiciune. Aceasta stare de slabiciune a organismului fara a fi prezenta vreo boala anume, creste riscul instalarii acestui simplu tip de menoragie. Emotiile si efortul prea mari, excesul de sex, dorintele carnale excesive, placerile sexuale, mângâierile si îmbratisarile, certurile, furia si mânia si alte situatii provocatoare cauzeaza acest tip de dereglare menstruala si ar trebui evitate.

În cazul menoragiei organice, menstruatia abundenta, anormala si frecventa apare ca o consecinta a anumitor dereglari si schimbarii de structura a uterului sau ale altor organe ale aparatului reproducator. Aceste probleme pot fi cauzate si de unele boli anterioare ale organelor aparatului reproducator, chiar daca acestea nu au fost foarte grave.
Acest tip de menoragie poate fi cauzat si de simplele crampe uterine, chisturi uterine, tumori canceroase.


Tratamentul menoragiei sau a menstruaiei abundente


Aconitum: potrivit pentru femeile si tinerele fete cu sângerari excesive. Dereglarea este însotita de anxietate.


Ammonium carb.: menstre premature si abundente însotite de durere. Scurgere închisa la culoare, zonele intime sunt dureroase la atingere, stare generala de tristete. Este prezenta si durerea de spate.


Belladonna: menstruatie prematura si abundenta. Scurgere rosu deschis, cu senzatie de caldura si de apasare în zona intima. Durere în partea de jos a abdomenului.


Bryonia: menstruatie prematura si abundenta, de culoare rosu întunecat, cu durere de picioare. Nevoie de liniste, iar la cea mai mica miscare starea se înrautateste. Statul în picioare creeaza o stare de lesin si greata, scaun uscat, stare generala de iritare, amplificata de orice lucru.


Calcarea carb.: menstruatie prematura, abundenta, care dureaza foarte mult. Menstruatie abundenta în timpul alaptarii. Stare de ameteala si de dezechilibru la opriri bruste, stare care se înrautateste în momentul în care te ridici sau urci scarile.
Simptomele care apar des si preced scurgerea sunt umflarea si sensibilitatea sânilor, durere de cap, colici si tremur. În timpul scurgerii apar dureri abdominale greu suportabile si durere de dinti, picioare reci si sensibilitate la cea mai mica scadere de temperatura.


Chamomilla: scurgere abundenta, de culoare închisa, cu eliminare de cheaguri la intervale nedeterminate. Durerile care apar sunt asemanatoare travaliului. Intervine fenomenul de spargere a capilarelor, în special la picioare. Pacienta este foarte nerabdatoare si nervoasa. Urinare frecventa.


Cimicifuga: menstruatie prematura si abundenta, închisa la culoare, cu cheaguri. Dureri de spate si în zona coapselor. Presiune în zonele intime si durere de solduri. Temperament isteric si nervozitate mare, dureri de cap si la nivelul ochilor, sporita la cea mai mica miscare.


Coccus cacti: menoragie doar în timpul serii, când pacienta sta întinsa, niciodata în timpul miscarii. Scurgere cu cheaguri mari si întunecate la culoare. Urinari dese, dureri ascutite în partea de jos a abdomenului, prima data în partea dreapta, apoi în partea stânga.


Crocus sativus: menstruatie regulata dar prea abundenta si pe o perioada mai mare. Scurgerea e închisa la culoare, cu o consistenta redusa si cheaguri, scurgerea devine mai abundenta la cea mai mica miscare. Fata cu aspect bolnavicios, senzatie de parca ceva s-ar misca în abdomen. La urcarea scarilor pacienta are mari palpitatii si o stare de slabiciune exagerata.
Ignatia: menstruatie prea frecventa, abundenta si cu durata mare. Pacienta pare a avea sentimente de mânie reprimata, suspine frecvente si senzatie de gol în stomac. Mâini si picioare reci, cu amortirea picioarelor si a labei piciorului. Scaun greu care cauzeaza prolaps.


Iodium: menstruatie prematura, abundenta si puternica, însotita de stare mare de slabiciune. Menstrele sunt precedate de senzatie de caldura a capului si palpitatii ale inimii. Zona ovarelor dureroasa si sensibila la apasare. Este indicata la pacientele care au pofta de mâncare, totusi pierd din greutate. Paciente care au scaun închis la culoare si noduros.


Kreosotum: menstruatie prematura, abundenta si cu durata mare. Scurgere cu pauze, întreruperi. Pacienta poate sa creada ca perioada menstruala a trecut, dar scurgerea reapare (vezi Nux v., Sulph.). Scurgerea e foarte abundenta, în cantitati mari, închisa la culoare si care irita si creeaza mâncarimi. Este potrivit în cazurile de menoragie în timpul menopauzei (compara cu Puls., Sepia, Usilago).


Nux mosch.: acest medicamenteste recomandat atunci când menstrele sunt premature si prea abundente, cu scurgere închisa la culoare si densa. Gura si limba pacientei este foarte uscata, mai ales dupa somn, are senzatie de somnolenta tot timpul si predispozitie spre lesin. Aceasta predispozitie trebuie prevenita si vindecata pentru ca pacienta sa fie adusa la o stare de sanatate normala- aproape perfecta. În timpul menstruatiei, pacienta are o senzatie de presiune dinauntru spre exterior, spre spate.
Dupa masa abdomenul este umflat. În timpul calatoriilor cu mijloacele de transport în comun apar dureri în zona sacrumului sau partea de jos a spatelui. Daca situatia o cere si este folosit acest medicament, acesta se dovedeste a fi util.


Nux vomica: în cazuri de menoragie, acest medicament este folosit des. Menstruatia este prematura si abundenta. Scurgerea este închisa la culoare, nu chiar la fel de densa si neagra ca în cazurile care necesita tratament cu Nux mosch. Scurgerea este tipica. Dupa câteva zile menstruatia se opreste iar apoi revine (compara cu Sulph). Este prezenta o senzatie de presiune în pelvis si de apasare a mijlocului sau spatelui. Apar crampe ca niste dureri abdominale care se extind în jos, spre coapse. Pacienta devine nervoasa, iritata, chiar violenta fara a fi provocata, fara a avea vreun motiv (vezi Cham.). pacienta este de obicei constipata.


Phosphorus: este medicamentul cel mai des folosit în cazul acestei dereglari. Menstruatia apare prematur, este prea abundenta si dureaza prea mult si este însotita de dureri abdominale. Senzatie de slabiciune si picioare reci. Senzatie de slabiciune si gol în stomac, abdomen si piept. Pacienta este de regula înalta, supla, cu ten deschis la culoare. Phosphorus provoaca o stare de somnolenta dupa mese, mai ales dupa masa de prânz. Pacienta este constipata, scaunele având caracteristici neobisnuite.

Platinum: menstruatia este abundenta si de durata mare. Scurgerea este o parte fluida si o parte cu cheaguri (compara cu Sabine). Senzatie de presiune în zonele intime (compara cu Belladonna, Sepia).


Sabina: menstruatie foarte abundenta si epuizanta. O parte din scurgere este de culoare rosu deschis si o parte cu sânge coagulat. Dureri asemanatoare travaliului care coboara în vintre. Menoragia este însotita de durere care coboara dinspre spate spre pubis. Indicat la femeile supraponderale care au de obicei menoragie (vezi Acon.). predispozitie spre pierderea sarcinii.


Secale: menstruatie prea abundenta si cu o durata prea mare. Sângerare fara cheaguri si de culoare închisa. Scurgerea este mai abundenta în timpul deplasarii (compara cu Croc. la care scurgerea e mai însemnata cantitativ la cea mai mica miscare si nu doar la mers, este închisa la culoare, cu cheaguri si continua). Este potrivit pentru femeile slabe. Înainte de menstruatie, toate bolile si indispozitiile pacientei se înrautatesc.


Sepia: menstruatie prematura si abundenta. Înainte de menstruatie apar de obicei colici. Pacienta are o senzatie dureroasa de gol în stomac. Deseori, la pacientele care iau Sepia, urina este urât mirositoare. De asemenea în urina pot fi prezente sedimente asemanatore argilei arse. Pacienta care ia Sepia are de obicei pe fata si nas pete galbene si maro care fac ca fata sa para murdara. De asemenea, pacienta prezinta un prolaps al uterului si vaginului (vezi Merc.), cu o senzatie de presiune în abdomen. Pacienta are picioarele foarte reci si fata rosie.

Sulphur: menstruatie continua, cu o durata mare. Menstruatia pare ca este spre sfârsit dar scurgerea revine din nou si din nou (Kreos.). Scurgerea este acida si iritanta; irita coapsele. Are un miros neplacut (la fel ca la Bell., Kreos.) Bufeuri urmate de stari de lesin. Este medicament de baza, cel mai eficient împotriva psoriazis. Pacienta are o caldura constanta în vârful capului, în ochi sau în urechea externa. Mâinile si picioarele pacientei pot fi în mod frecvent fierbinti.


Trillium: menstruatia are o durata foarte mare. Sângele este la început rosu iar mai apoi devine pal (Bell.). Apare leucorea, cu o consistenta cremoasa, chiar densa, de culoare galbuie, care continua si între menstre. Se recomanda în special atunci când apare hemoragie uterina intensa.


Ustilago: util în timpul schimbarilor sau a menopauzei si se poate compara cu Puls. si Sepia. Menstre abundente, care dureaza saptamâni. Hemoragie uterina cronica. Sângerare închisa la culoare, cu multe cheaguri si însotita de ameteli. Ovarele sunt foarte iritate, durere de cap.
Veratrum album: menoragie profunda si epuizanta, însotita de sllabiciune, diaree severa, mai ales vara, însotita de transpiratie rece si sete.


Tratarea cazului:

În cazurle grave, pacienta trebuie asezata imediat pe o saltea tare, în o camera rece si cu soldurile ridicate. Daca scurgere nu se reduce cantitativ prin luarea acestor masuri, se poate aplica un cub de ghiata la intrarea în uter. Daca nici acum cantitate nu scade, circulatia ar trebui sa fie împiedicata prin bandajarea extremitatilor în cazurile urgente: aplicati un garou în partea de sus a bratului stâng, apoi unul în partea de sus a coapsei drepte, daca nu este suficient, bandajati bratul drept si coapsa stânga în acelasi mod. De îndata ce sângerarea se opreste, renuntati la bandaje gradual. În loc de aplicarea bandajelor, de poate aplica un tampon în vagin sau în zona intima.


Masuri dietetice:

În timpul acestei afectiuni toata mâncarea si bautura ar trebui sa fie moderat de reci. Ar trebui evitate mâncarea si bauturile energizante.


Un caz de menoragie:

S.M.L.N., un om de afaceri din Delhi mi-a încredintat în vara anului 1949 un caz de menoragie. Simptomele concomitente erau diaree si slabiciune. Desi pacienta avea o constitutie robusta si parea sanatoasa avea o stare accentuata de slabiciune. I-a fost administrat Veratrum album Q în cantitati mici, care i-a îmbunatatit rapid starea.
Acum se pot folosi doze de 50 pe scala millesimala în plus fata de dozele mici de 1x, 2x, 3x sau 0/1 disponibile.


Un caz de dereglare menstruala:

În 1976 o doamna mi-a cerut sa tratez o tânara a carei menstruatie aparea cu o saptamâna mai devreme. Un alt simptom care m-a ghidat a fost starea de oboseala fizica si psihica. Mai mult, mama fetei îsi dorea ca aceasta sa mai creasca în înaltime. Luând în cantitati mici Nux vomica, s-au atins toate obiectivele. În continuare a luat Calcarea carb. 0/1.

Concluzia este ca pacienta trebuie tratata înainte, în timpul sau dupa menstruatie pentru a avea o sanatate cu adevarat buna. Sunt simptome generale importante pentru tratarea oricarei boli, în special la dereglari constitutionale. În tratarea dereglarilor menstruale exista simptome care îndruma, ghideaza spre un diagnostic corespunzator.Document Info


Accesari: 12659
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )