Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























Mahmureala

medicina


Mahmureala

19 modalitâti pentru a face fata a doua zi



Cel mai bun si cel mai inofensiv leac pentru mahmureala îl constituie trece­rea a 24 de ore. în acest rastimp multe dintre simptome - durerea de cap, greata si oboseala - pot fi alinate. Iata cum.

Luati ceva pentru calmarea durerii. Durerea de cap este o parte compo­nenta a mahmurelii, spune medicul de familie Stephen Amiel. Aspirina sau ibuprofenul vor ajuta, dar ele pot irita mucoasa stomacala, uneori provocând sângerarea acestei mucoase deja inflamate de prea mult alcool. Evitati aceste medicamente, în caz ca aveti o indigestie persistenta sau ulcer, ori warfarina daca aveti o sensibilitate la aceste medicamente antiinflamatorii. Paracetamolul luat în doze mari este toxic pentru ficat si poate fi pericu­los daca ficatul este deja lezat de alcool, dar, explica dr. Amiel, majoritatea

UN MIC CHESTIONAR

Pentru a afla daca s-ar putea sau nu sa aveti o problema cu bautura, raspun­deti la acest chestionar-test simplu. Daca raspunsul este da" la 2 sau mai multe dintre ntrebari, exista o probabilitate mare (mai mare de 232e421c 90 la suta sa aveti o problema cu dependenta de alcool si ar trebui sa apelati la ajutor profesionist, spune dr. Stephen Amiel.

V-ati g ndit vreodata ca ar trebui sa renuntati complet la bautura

V-ati simtit vreodata deranjat de criticile altora la adresa faptului ca
beti?

V-ati simtit vreodata vinovat de faptul ca beti?

Luati c te o dusca dimineata?

Mahmureala

Exista putini dintre noi, ntre care si medicii, care sa nu fi trecut vreodata printr-o mahmureala, afirma medicul de familie Stephen Amiel. Cu toate ca va simtiti ngrozitor, nca mai ncercati sa faceti haz n fata prietenilor si co­legilor. Dar daca mahmureala devine o stare care apare cu regularitate, tre­buie sa va puneti ntrebari n legatura cu consumul de alcool.

Dependenta de alcool afecteaza deopotriva tineri si v rstnici, viciul pu­t nd sa se apropie pe furis de oricine. Alcoolul este implicat n decesele sur­venite pe drumurile publice, n cazurile de violenta familiala n multe cazuri de abuz asupra copiilor si n nu putine cazuri de crima. Intre problemele de sanatate fizica aparute n urma consumului cronic de alcool se numara ciro­za hepatica, pancreatita, infarctul, hemoragiile gastrointestinale, lezarile prin accident sau ncaierarile, guta si impotenta. Problemele de sanatate mintala includ depresia, accesele de panica, pierderea memoriei, dementa si psiho­za. Ar trebui sa cautati ajutor profesionist si/sau sprijin din partea unor or­ganizatii de autoajutorare daca

aveti mai mult de 2 raspunsuri cu da" la ntrebarile din micul chestio­
nar de mai sus;

aveti probleme de sanatate care credeti ca sunt legate de consumul de
alcool;

va neglijati munca sau familia din cauza alcoolului;

ati intrat n conflict cu legea din cauza alcoolului;

v-ati dovedit violent sau abuziv fata de partenerul de viata sau fata de
propriul copil c
nd ati fost beat;

va ngrijoreaza faptul ca un membru al familiei bea peste masura

specialistilor sunt de acord ca l doza completa de paracetamol (4 grame în 24 de ore) nu va face rau nici unui bautor de-o seara pentru a-i trata mah­mureala de a doua zi.



Alternativa plantelor medicinale. Scoarta de salcie este un calmant na­tural al durerii, dupa parerea farmacologului Kenneth Blum, deoarece "con­tine o forma naturala de salicilat, ingredientul activ din aspirina". Dr. Blum recomanda preparatul sub forma de capsule.

Refaceti-va provizia de apa. "Alcoolul provoaca deshidratarea organis­mului", spune John Brick, specialist în efectele alcoolului. "Daca beti o can­titate mare de apa înainte de culcare si dimineata urmatoare la sculare, pu-

Mahmureala

CUM SA EVITA I O MAHMUREALA

Daca ati trecut o data printr-o mahmureala, nu veti mai dori vreodata alta. Dar aceasta nu nseamna ca trebuie sa renuntati cu totul la alcool.

Exista date care arata ca principala cauza a mahmurelii este retragerea abrupta a alcoolului", spune Mack Mitchell, care conduce o organizatie ce se ocupa cu studierea efectelor alcoolului. Celulele creierului îsi modifica re­actia la prezenta alcoolului, iar c nd alcoolul a disparut dupa ce organis­mul l-a consumat pe tot , treceti prin starea de renuntare p na c nd ce­lulele nvata ce sa faca n absenta lui."

La aceasta se adauga efectele alcoolului asupra vaselor de s nge din cap (ele se pot dilata semnificativ n functie de cantitatea de alcool ingerata), cre- ndu-va mahmureala, o stare pe care mai cur nd ati uita-o. Asadar, cum sa evitati aceasta?

Beti mai putin. Pare simplu, dar poate fi surprinzator de dificil sa spui nu" alcoolului. Cantitatea maxima admisa fara riscuri pentru l saptam na (14 unitati pentru o femeie, 21 de unitati pentru un barbat) ar trebui repar­tizata pe tot parcursul saptam nii, nu consumata n 1-2 reprize. O unitate (l O g de alcool) este echivalent cu l pahar mic de vin, l masura de tarie sau !/i de halba de bere cu concentratie alcoolica standard. Sa fiti cinstit fata de propria persoana si ferm cu altii, va sfatuieste medicul de familie Stephen Amiel. Nu va simtiti obligat sa beti c nd cineva mai ofera un r nd; optati pen­tru bauturile slab alcoolizate sau nealcoolice, n locul bauturilor alcoolice; nu va fie teama sau jena sa spuneti: Nu, multumesc, sunt cu masina" sau Nu, multumesc, tocmai constat ce nseamna sa renunti un pic la alcool".

Beti ncet. Cu c t beti mai ncet, cu at t mai putin alcool ajunge la cre­ier chiar daca n ultima instanta, de fapt, beti mult. Motivul, conform opi­niei dr. Mitchell, tine de un calcul matematic simplu: organismul arde alcoo­lul cu o rata fixa. Dati-i mai mult timp sa arda acel alcool, iar n s nge si n creier va ajunge o cantitate mai mica

Nu beti pe stomacul gol, n afara de a bea mai putin, acesta este ur­matorul lucru bun pe care l puteti face pentru a diminua intensitatea unei mahmureli, spune dr. Mitchell. Alimentele ncetinesc absorbtia alcoolului, si cu c t se absoarbe mai ncet, cu at t mai putin alcool ajunge n creier." Ce m ncati nu are prea multa importanta



Beti bauturi curate. Ceea ce beti poate juca un rol major n modul cum va simtiti capul n dimineata urmatoare, spune farmacologul Kenneth Blum.

Trebuie sa ne ferim de acele substante dubioase numite congeneri, sub­stante care se gasesc n toate bauturile alcoolice. Nu se stie cum actionea-


Mlahmyreaia

za, dar ei se afla n legatura directa cu amploarea suferintei prin care treceti dupa ce ati baut.

Cea mai putin riscanta bautura n ceea ce priveste congenerii si mah­mureala este votca. Cele mai proaste, coniacul, rachiul, whisky-ul si toa­te vinurile spumante.

Vinul rosu este de asemenea o alegere nefericita, dar din alt motiv. El contine tiramina, o substanta asemanatoare histaminei, care provoaca o du­rere de cap ucigatoare.

Evitati bulele. Din aceasta categorie nu face parte doar sampania. Ori­ce bautura alcoolica ce are bule n ea ginul tonic, de exemplu este o bautura la fel de riscanta ca si sampania. Bulele transporta alcoolul mult mai repede n fluxul sangvin. Ficatul ncearca sa scape de el, dar nu poate, iar sur­plusul de alcool se revarsa n fluxul sangvin.

Nu amestecati bauturile. Vechea regula de a nu amesteca strugurii (vi­nul si coniacul) cu cerealele (berea si whisky-ul) nu trebuie calcata

Sesizati proportiile. Cu putine exceptii, nu exista o modalitate ca un bautor slabanog sa poata tine pasul cu un bautor gras si sa-l mai si nvinga Asa ca daca aveti o constitutie firava, lasati-o mai ncet cu bautura.

teti ajuta mult la eliminarea disconfortului si a durerii de cap cauzate de des­hidratare."

Luati vitamine din complexul B. Consumul de alcool dreneaza din orga­nism aceste vitamine valoroase. Cercetarile arata ca organismul valorifica vitaminele B atunci când se afla sub stres, iar suprasolicitarea organismului cu prea mult alcool este evident resimtita ca un stres, spune dr. Blum. Com­pletând rezerva de vitamine B a organismului contribuiti la scurtarea dura­tei unei mahmureli.

Luati aminoacizi. Aminoacizii sunt caramizile constitutive ale proteinelor. Ca si vitaminele si mineralele, ei pot fi secatuiti de alcool. Punând la loc aminoacizii, veti ajuta la repararea ravagiilor facute de mahmureala, expli­ca dr. Blum. Mâncati si o cantitate mica de amidon, pentru a ajuta aminoa­cizii sa intre în fluxul sangvin. Aminoacizii se vând sub forma de capsule în farmacii si magazinele specializate.

Mâncati ceva, dar cu masura. Daca puteti tolera mâncarea, nu va abti­neti. O masa echilibrata va înlocui nutrientii pierduti, explica dr. Blum. Dar trebuie sa fie usoara - în nici un caz un mic dejun copios si cu prajeli.


.Mah m y reala ' . .' . . :

Beti suc de fructe. "Sucul de fructe contine o forma de zahar numit fruc-toza, care ajuta organismul sa arda alcoolul mai repede", explica Seymour Diamond, specialist în durerile de cap. Un pahar mare de suc de portocale sau de tomate va accelera eliminarea alcoolului aflat înca în organism a doua zi dimineata.

încercati cu pâine prajita si miere. Mierea reprezinta o sursa concentra­ta de fructoza, si de aceea daca mâncati putina miere a doua zi dimineata, ajutati organismul sa scape de restul de alcool, spune dr. Diamond. Pâinea prajita este suportul adecvat pentru miere.

Beti putina supa. O supa limpede, facuta din cuburi, sau orice supa pre­parata în casa va ajuta la înlocuirea sodiului si a potasiului pe care organis­mul le pierde când beti alcool, explica dr. Diamond.

B UTURA AFECTEAZ PERFORMAN ELE DIN ZIUA URM TOARE

Dupa cum arata un studiu în care subiectii au fost piloti americani, dupa o noapte de bautura daca va simtiti bine nu înseamna ca si sunteti bine. Folo­sind simulatoare, au fost evaluate abilitatile de zbor ale pilotilor care erau cât se poate de treji, dar la 14 ore dupa ce bausera destul pentru a se îmbata.

"Pilotii care au spus ca se simteau absolut minunat si în corpul carora nu s-a

gasit nici urma de alcool nu au putut zbura tot atât de bine ca atunci când nu

consumasera deloc alcool", spune Von Lierer, specialist în psihologia cognitiva.

Ce semnificatie are acest lucru pentru noi ceilalti? "Daca aveti a doua zi o importanta întrunire de afaceri, ca si în orice situatie în care aveti nevoie de performanta de vârf, nu ar trebui sa beti alcool în noaptea anterioara", spune dr. Lierer.

Potrivit rezultatelor unui studiu suedez publicat în The Journal ofthe Ame-

rican Medical Association, conducatorii auto sufera de aceeasi deteriorare a performantei ca si pilotii.

Cercetatorii au testat 22 de voluntari care conduceau masini Volvo (se putea, oare, altceva?) pe un drum special pe care erau amplasate jaloane co­nice. La intervale surpriza, primeau un semnal care le cerea sa faca o mane­vra laterala, la dreapta sau la stânga, ocolind jaloanele.

Timpul de frânare si numarul de jaloane lovite erau folosite drept coefi­cienti pentru masurarea abilitatilor de conducere. Nouasprezece dintre cei 22 de voluntari au avut rezultate semnificativ mai slabe în timpul perioadei de mahmureala.



- M at reata

Doua cesti cu cafea. Cafeaua este un vasoconstrictor, ceea ce înseamna ca diminueaza dilatarea vaselor de sânge care provoaca durere de cap, spune dr. Diamond. "Doua cesti pot face mult pentru a linisti durerile de cap aso­ciate cu mahmureala." Dar nu beti prea multa. Doar nu aveti nevoie sa în­locuiti nervozitatea generata de alcool cu cea provocata de cafea.

Lasati cuiul la locul lui. Tratamentul "cui pe cui se scoate" - o bautura alcoolica dimineata pentru a anula efectele alcoolului mai curând amâna inevitabila mahmureala, spune dr. Amiel. Necesitatea de a trage "o dusca" este un semn de pericol ca nu va mai puteti controla: va aflati pe calea de­pendentei de alcool.

Lasati timpul sa vindece. Tratati-va simptomele cât mai adecvat. Dormiti bine o noapte, iar în ziua urmatoare, din fericire, totul va fi uitat. Dar sa spe­ram ca nu în asa masura încât seara sa o luati de la capat.






Document Info


Accesari: 1917
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare



});

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )