Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Moleseala provocata de soare

medicina
Moleseala provocata de soare/ 7 tactici pentru prevenirea si limitarea efectelor ei

în fiecare vara, când buletinele meteorologice nu sunt suficient de clare pen­tru a sti daca poti iesi din casa fara umbrela, este totu 858v2110i si prudent sa o aveti cu dvs. Daca nu va ploua, macar va va apara de soare. Soarele poate provo­ca o stare de moleseala, o situatie în care pierderea excesiva de lichide cor­porale poate duce la cresterea temperaturii corpului.

E important sa întelegem ca nimeni nu este imun la efectul soarelui, nici macar atletii cei mai antrenati, remarca specialistul în medicina de urgenta Richard Keller. Aceasta se întâmpla deoarece cu cât este mai cald, cu atât respiratia cutanata este mai intensa, iar daca transpiram prea mult, riscam sa ramânem cu prea putina apa în organism. Moleseala este cauzata de obicei de deshidratare sau, în cazuri rare, de epuizarea rezervelor de sare (pierdem saruri odata cu transpiratia).

Este probabil ca setea sa fie primul simptom, urmata de pierderea poftei de mâncare, durere de cap, paloare, ameteala si, în general, senzatia de a fi

AVE I GRIJA C ND MERGE I LA CLUB

Hipertermia este o situatie asemanatoare moleselei provocate de soare, ea put nd sa apara si noaptea. Dans nd ore ntregi ntr-un club de noapte aglo­merat si prost ventilat, mai ales daca ati baut alcool, puteti face o deshidra­tare grava, av nd ca efect hipertermia.

Uzul de droguri precum ecstasy si amfetaminele adauga situatiei o di­mensiune mai periculoasa: efectul initial energizant al acestor droguri, ca si acela de a va bine dispune, va pot face sa pierdeti notiunea timpului si sa con­tinuati sa dansati mai mult dec t rezista organismul. Ecstasy mai poate afec­ta si mecanismele organismului de reglare a temperaturii, accentu nd starea de hipertermie si duc nd la lezarea ficatului.

Perioadele de odihna si nlocuirea permanenta a lichidului pierdut sunt vitale, dar nu exagerati cu consumul de apa. Petrecaretii care au baut canti­tati enorme de apa ntr-un caz), aflati sub influenta drogurilor, au mu- j rit din cauza supra ncarcarii cu fluide.


dMoleseai! provocata de soare

suferind de gripa, ceea ce poate include si alte simptome precum greata sau chiar varsaturile, în cazuri extreme, inima îsi poate accelera bataile si con­centrarea atentiei devine dificila. Din fericire, nu va veti afla niciodata în aceasta situatie daca sunteti prudent. Iata câteva metode de a o evita si, daca este necesar, de a-i face fata.

plecati din bataia soarelui. Este un gest pe cât de firesc pe atât de impor­tant, mai ales pentru cineva care a mai trecut printr-o stare similara. In caz contrar, temperatura corpului va continua sa creasca, chiar daca va odihniti si beti apa. Revenirea în bataia soarelui, fie si dupa câteva ore, poate readu­ce starea anterioara.

Beti apa. Nu exista metoda mai buna de a hidrata organismul decât sa beti apa, va recomanda dr. Keller. Apa ar trebui bauta putin câte putin, nu mul­ta dintr-o data. "Ideal ar fi sa aveti deja o rezerva de apa în organism atunci când ati decis sa stati la soare", adauga el.

Mâncati fructe si vegetale. "Ele au un continut bogat de apa si un conti­nut echilibrat de saruri", spune dr. Keller.

Beti lichide izotonice. Bauturile izotonice sunt bine cunoscute sportivilor. Ele au o concentratie de carbohidrati si de electroliti asemanatoare celei din fluidele organismului si se recomanda persoanelor care pierd mult potasiu si sodiu prin transpiratia abundenta - cum este cazul sportivilor care se an­treneaza vara sau al persoanelor din locuri de munca cu temperaturi foarte ridicate.

Evitati tabletele cu sare. Folosite cândva mai ales de atleti, dar nu numai, în prezent sunt considerate de majoritatea medicilor ca fiind un produs pe­riculos.

"Ele fac exact contrariul a ceea ce se presupunea ca fac", accentueaza fi-ziologul Larry Kenney. "Concentratia crescuta de sare din stomac retine acolo mai multa vreme lichidele, ceea ce lasa mai putin lichid disponibil pentru producerea necesara de transpiratie."

Evitati alcoolul si cofeina. Ambele grabesc deshidratarea si va pot face sa transpirati mai mult decât este normal, spune dr. Keller.

Nu fumati. Fumatul contracta vasele sangvine, explica dr. Keller, si va Poate afecta capacitatea de adaptare la caldura.


Moleseala provocata de soare

Mergeti mai încet. Când este foarte cald, indiferent ce activitate efectuati în afara casei, ar trebui sa o faceti într-un ritm mai lent decât de obicei, va sfatuieste dr. Keller.

Turnati apa pe cap. Turnati-va apa rece pe cap si pe ceafa si atunci când caldura este uscata si deosebit de ridicata, va sugereaza dr. Kenney, fiindca apa se evapora si va scadea temperatura. Totusi, nu va ajuta sa ramâneti prea multa vreme umed.

Apa nu trebuie sa fie foarte rece, deoarece contracta vasele sangvine din piele, crescând temperatura din interiorul corpului prin dirijarea sângelui de la suprafata spre interior.

Improvizati o ventilatie. Folositi un ziar, o palarie de soare sau o sapca" - orice aveti la îndemâna - pentru a va crea propria briza racoroasa.

Incredeti-va, cât de cât, în previziunile meteorologice. Ele nu se adej veresc chiar întotdeauna, dar daca se anunta o zi caniculara, nu va progra mati zugravitul casei la exterior.

Pacaliti soarele. Nu puteti goni soarele, asa ca faceti ceea ce aveati de fa' cut în afara casei fie dimineata devreme, fie la sfârsitul zilei, "în zilele fier­binti începem lucrul în zori", spune David Tanner, director al unei firme de acoperisuri, "în asemenea zile încheiem lucrul la ora 2 sau 3 dupa-amiaza."

Nu va dezgoliti pieptul. "Veti fi expus la si mai multa caldura radianta daca nu purtati camasa", explica specialistul în educatie fizica Lanny Nal-der. "De îndata ce începeti sa transpirati, o camasa va poate racori atunci când vântul sufla prin ea."

Purtati palarie. Alegeti o palarie care permite circulatia aerului, dar care va acopera ceafa. O palarie cu boruri largi si perforate din loc în loc este o optiune potrivita. "Vasele sangvine din cap si gât sunt foarte aproape de su­prafata pielii, asa ca pe acolo se pierde caldura foarte repede", precizeaza dr. Kenney.

Purtati fibre în amestec. Surprinzator, camasile din fibre de bumbac îij amestec cu poliester respira mai bine decât cele din bumbac 100%.

Purtati culori deschise. Ele reflecta caldura, în timp ce culorile închise ' absorb.


Moleseala provocata de soare

Daca nu este tratata, moleseala provocata de soare se poate transforma n insolatie, care poate fi mortala

nsa este destul de dificil sa faceti deosebirea dintre moleseala si inso­latie.Din acest motiv, o persoana care n decurs de 30 de minute nu reactio­neaza favorabil la propriile masuri luate n caz de moleseala ar trebui sa fie consultata de un medic. Este important sa obtineti rapid ngrijire medicala altminteri pot aparea complicatiile de felul comotiei cerebrale si a insuficien­tei renale.

Insolatia reprezinta o functionare defectuoasa a sistemului de termore-glare al organismului, permindu-i-se temperaturii interne sa creasca peri­culos de mult.

Simptomele pot fi similare celor date de moleseala provocata de soare ameteala si greata, de exemplu, n plus, persoana îsi poate pierde simtul orientarii si poate deveni agitata

C nd organismul sisteaza reglarea temperaturii, se observa ca victi­ma insolatiei nu mai transpira. Dar aceasta manifestare nu apare ntot­deauna.

Desi un lesin poate sau nu semnala o insolatie, el necesita ngrijire medi­cala imediata

Daca persoana îsi revine repede n 2-5 minute , este mult mai po­sibil sa fi fost doar o moleseala provocata de soare.

Insolatia poate fi nsotita de convulsii sau coma. Iar daca nu cumva inso-latia loveste ntr-o parcare de spital, atunci trebuie sa acordati de urgenta primul ajutor.

lata c teva recomandari pentru a trata o insolatie p na c nd victima ajun­ge la un medic.

Raciti-o cu apa Daca este posibil, stropiti persoana cu apa n loc sa o cufundati n apa rece. Apa se va evapora de pe piele mult mai repede si va avea un efect racoritor.

Aplicati prosoape udate cu apa calduta Este mai bine sa procedati astfel, dec t sa cufundati persoana n apa rece ca gheata.

Dati-i sa bea lichide. Dati-i apa, dar numai at ta vreme c t persoana este constienta

Asumati-va raspunderea. Uneori, persoana n cauza gaseste un prilej de m ndrie n refuzul de a merge la medic, n caz ca ati remarcat pe cineva grav afectat de caldura, trageti-l la umbra


Document Info


Accesari: 2091
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )