Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Molibdenoza

medicina
Molibdenoza


Este un oligoelement esential ce intervine intr-o serie de proc metabolice, facilitand sinteza unor enz sau intrand in componenta acestora. Participa la sinteza santin-oxidazei, enzima implicata in desfasurarea metabolismului purinic.
Mo participa in calitate de cofac 14114t1922o tor al nitrat-reductazei, activand aceasta enz cu rol in metabolizarea nitratilor care sunt transformati in nitrit, apoi in NH3, apoi in AA.

Favorizeaza digestea ruminala a celulozei, avand un efect de stimulare a sporului de crestere.

Insuficienta de Mo in furaje pare sa fie responsabila de o frecv mai mare a calculilor renali cu xantina.

Prezenta in cant adecvate in furaje previne intox cumulativa cu Cu la rumeg.

In conc de 0,1ppm in apa determina reducerea incidentei cariilor dentare la anim si om

Mo impreuna cu sulfatii anorganici care prod o crestere a Mo prin urina si fecale si este un antagonist puternic al Cu. Molibdenoza evo mai ales ca o hipocuproza secundara

Molibdenoza apare ca urm a poluarii pasunilor de langa fabrici il care folosesc dre;t catalizator: fabrici de portelan, vopseluri, lampi catodice, rafinarii de petrol, otelarii, industrii de prelucrare a metalelor. Apare si dat excesului de Mo in ratie sau dat deficitului de Cu. Poate aparea ca urmare a consumului furajelor de pe terenuri fertilizate cu ingrasaminte pe baza de Mo.

Intox cu Mo are caracter enzootic

Absorbtia are loc in intest, iar elim se face prin urina si mai putin prin fecale si lapte.

Speciile sensibile sunt rumeg. Caii si porcii sunt rezistente

Mod de act: Mo form cu Cu un complex la niv intest care dpdv biologic este putin activ. Excesul de Mo adus in circulatie, asociat si cu sulfatii anorg, este capabil sa mobilizeze rezerva hepatica de Cu.

Mo urmeaza in organism repartitia fosforului: oase, ficat, rinichi si splina. Acumularea in ficat face ca rezerva hepatica de Cu sa scada de la 100-120ppm la < 30ppm

Mo singur, in absenta sulfatilor anorganici, nu este capabil sa prod hipocuproza

Mo poate fi toxic chiar daca este in valori normale in ratie, dar depinde de     limita normala a Cu. De aceea si doza toxica este variabila - 20-200ppm

Simpt: este o boala exclusiv de pasune. Apare la bovine la 10 zile de la inceputul pasunarii pe terenul poluat.

Simptomele sunt dependente, in cursul aceluiasi sezon, de cant de    Mo emanata de unitatile industriale.Morbiditatea este mare (80%), iar manifest clinice difera in fct de varsta:

-la adulte: diaree profuza, apoasa, ce contine si resturi nedigerate de furaje, uneori sangvinolenta. Prod de lapte scade rapid. Slabire, chiar daca apetitul nu este alterat. Dupa 6-8 sapt, rasele cu par pigmentat manifesta o decolorare progresiva a parului, trecand prin nuante de la ruginiu    la gri cenusiu, iar apoi cade in zona ochilor si narilor. Naparlirea se produce lent si zonal.

Anemie, fracturi spontane, infecunditate tradusa prin abstinenta la masculi dat reducerii libidoului.

Simptomatologia se amendeaza rapid prin transferarea animalelor de pe pasunile poluate pe cele nepoluate.

-la tineret: incetinirea sau incetarea cresterii, diaree, tumefactii articulare care fac ca mersul sa fie rigid si vaccilant (ca cel ebrios). Anemie cu paloarea mucoaselor, consecinta anemiei hipocrome microcitare.

Hb scade la 5-6g/100, iar hematocritul scade la 17g/100

Modif anatopat: tulb osoase osteoporotice si fracturi la adulte; exostoze si coaste molibdiforme la tineret.

Gastroenterita, degenerescenta hepatica grasa, eroziuni ale cartilajelor articulare. Canalele seminale degenereaza si sunt lipsite de spermatozoizi.

Diagn: pe baza diareei profuze la adulte la 7-10 zile de la inceputul pasunatului si pe tulburarile locomotorii la tineret, asociate cu vecinatatea unor industrii cunoscute ca emanand Mo.

Diagn dif: adulte - hipocuproza primara, paratuberculoza, osteomalacie. Tineret - rahitism, spasmofilii, tetanii, hipotiaminoza (hipovit B1), hipovi C.

Tratam: adm de Cu i.v. dintr-o sol preparata astfel: 7,85g sulfat de Cu si 8,5g sare in 1L apa - 100-250ml in fct de varsta si talie. In loc de sulfat de Cu se poate folosi glicinat de Cu s.c. 400ml.

Raspunsul prompt la terapia cu Cu constituie si el un criteriu de diagn.

Profilaxie: identif tuturor surselor care pot polua cu Mo pasunile sau culturile cu plante furajere si investigatii privind eventuala fertilizare cu Mo.

Tratarea periodica a pasunilor cu sulfat de Cu - 50-100kg/ha sub forma de aspersiuni.

La grajd se suplimenteaza ratia cu Cu 1g la tineret, 2g la adulte zilnic sau 4g pe saptamana.
Document Info


Accesari: 1410
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )