Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Osteoartrita

medicina


Osteoartrita




Osteoartrita este cea mai intalnita forma de artrita, in special la persoanele in varsta. Denumita de cele mai multe ori boala degenerativa a articulatiilor, osteoartrita afecteaza cartilagiile, adica tesuturile care acopera osul la capatul care se prinde in articulatie.




Un cartilajul sanatos permite osului sa 15515w2221p se deplaseze, realizand astfel miscarile membrelor. Rolul cartilajului este si de a absorbi socurile din timpul miscarii. Īn osteoartrita, suprafata cartilajului se poate fisura, fapt care cauzeaza durerea, umflarea si pierderea mobilitatii articulatiilor. In timp ele se pot deforma.

CE PERSOANE SUFERA DE OSTEOARTRITA?

Osteoartrita este una din cele mai īntalnite forme de afectare fizica a adultului. Desi, īn general sunt afectati varstnicii, si persoanele tinere pot suferi de osteoartrita īn urma unor accidente care afecteaza articulatiile. De fapt, mai mult de jumatate din populatia īn varsta de peste 65 de ani prezinta modificari de osteoartrita pe radiografie la cel putin o articulatie.

Osteoartrita afecteaza fiecare persoana īn mod diferit, la unele progreseaza rapid, iar īn alte cazuri simptomele sunt usoare. Īnca nu se stie cu exactitate care sunt cauzele exacte ale acestei boli, dar se suspecteaza o combinatie de factori incluzand obezitatea, procesul de īmbatranire, leziunile articulare si accidentele sportive.

Osteoartrita, prin limitarea activitatii fizice din cauza durerilor si a mobilitatii reduse a articulatiilor cauzeaza depresie, anxietate, senzatie de inutilitate, absentarea de la locul de munca si afectarea relatiilor de familie si a vietii de zi cu zi. Īn ciuda acestor neajunsuri, totusi, cei afectati pot duce o viata relativ normala cu ajutorul medicatiei antidureroase si a exercitiului fizic. Educarea pacientilor si existenta programelor de sustinere a acestora reprezinta inca un ajutor.

SIMPTOMELE BOLII

Īn cele mai multe cazuri osteoartrita evolueaza lent. La īnceput articulatiile dor dupa exercitii fizice sau dupa efort fizic. Osteoartrita poate apare la orice articulatie, dar cele mai afectate sunt articulatiile mainilor, genunchii, soldurile si coloana vertebrala.

Semnele osteoartritei



  • dureri continue sau intermitente ale articulatiilor;
  • limitarea miscarilor īn articulatia respectiva la trezire;
  • umflarea articulatiilor si rigiditatea membrului afectat;
  • pocnituri īn articulatii cauzate de contactul direct dintre oase.

Articulatia este calda, rosie sau moale? Este foarte probabil sa nu fie osteoartrita. Cel mai sigur este sa va adresati imediat medicului pentru ca ar putea fi vorba de o artrita reumatoida, o boala mult mai grava.
Durerea nu apare mereu.
De fapt, doar o treime din cei care au modificari radiologice de osteoartrita acuza dureri sau alte simptome.

PESTII NE AJUTA SA AVEM OASE REZISTENTE

Cele mai de succes programe de tratament implica o combinatie de terapii, asocierea unor schimbari ale stilului de viata si satisfacerea unor nevoi suplimentare ale pacientului. Acestea constau īntr-o īngrijire suplimentara prin odihna si exercitiu moderat, mentinerea unei greutati corporale adecvate, controlul durerii prin medicatie si alte masuri.   

Evitarea pe cat posibil a factorilor de risc poate preveni cu succes osteoartrita. Īn plus, o alimentatie corespunzatoare, cu multe fructe si legume, si un regim echilibrat cu toate principiile nutritive, pot asigura din start o preventie de succes. Vitaminele antioxidante si acizii grasi omega 3 din uleiul de peste par sa joace un rol important īn cadrul acestei preventii. Īn ultimii ani glucozamina si condroitinul au fost promovati puternic pentru succesul īn terapia osteoartritei. Studiile de laborator au aratat ca glucozamina stimuleaza productia de proteine din componenta cartilajului. Suplimentii cu glucozamina sunt extrasi din pestii gelatinosi, iar studiile au demonstrat ca aceasta terapie are mult mai putine efecte secundare decat terapia conventionala si, deci o eficienta mai mare.

Dr. Razvan Constantinescu






Document Info


Accesari: 1625
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )