Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Osteoporoza

medicina


Osteoporoza

16 modalitati pentru a mentine taria oaselor



Osteoporoza este o slabire a oaselor care apoi se rup usor - de aici denumi­rea ei populara de boala a oaselor fragile. Oasele noastre sunt facute dintr-un învelis exterior gros, cu o retea spongioasa în interior. Când gaurile din acest "fagure de miere" devin mai mari, apare osteoporoza, oasele devenind fragi­le. Vulnerabile sunt mai ales încheieturile mâinilor, soldurile si sira spinarii. Alarmant la osteoporoza este ca e o boala silentioasa. Se dezvolta de-a lungul deceniilor fara sa produca durere sau alte simptome. Nici nu ba-nuiesti ca ar exista vreo problema pâna când nu este prea târziu, într-o zi îti fracturezi pur si simplu un os în timp ce faci o 17417w229r treaba cotidiana. Oasele sla­be se rup usor - atât de usor, încât chiar si presiunile cele mai blânde, ca a tusi, a te apleca pentru a-ti lega sireturile sau a ridica o sacosa cu cumpara­turi, pot provoca o fractura.


Osteoporoza

Desi oasele fragile sunt asociate cu vârstele mai înaintate, cercetarile re­cente sugereaza ca radacinile bolii rezida în adolescenta. O dieta saracacioa­sa în copilarie si în adolescenta poate pune baza osteoporozei de mai târziu, într-o dezvoltare normala, osul se regenereaza constant - sunt produse ce­lule noi, iar celulele mai batrâne sunt îndepartate. Exista modalitati variate de a accelera acest proces si a reface osul, ca si de a încetini viteza cu care este îndepartata masa osoasa. Fie ca aveti deja osteoporoza sau ca vreti sa reduceti riscul de a o capata, iata câteva strategii pentru a va mentine sche­letul puternic.

Alcatuiti-va o dieta bogata în calciu. Gânditi-va la calciu ca fiind cimen­tul care face oasele sa fie tari. Desi oasele sunt încarcate de calciu, celulele numite osteoclaste distrug constant oasele si "fura" calciu pentru a-1 folosi în alte parti ale organismului.

Daca nu vi se livreaza suficient calciu prin alimentatie, oasele confisca mineralul pentru alte functii ale corpului.

Perioada de vârf în formarea oaselor se încheie la 30 de ani. Dupa aceea, oasele se pot slabi în mod periculos, mai cu seama dupa menopau­za, când scaderea nivelului de estrogen face ca oasele femeilor sa îsi piar­da calciul într-un ritm accelerat. Barbatii trec printr-un proces similar prin scaderea nivelului lor de testosteron, aproape la fel ca femeile în menopa­uza, dar nu tot atât de dramatic. Asa ca si barbatii sunt susceptibili sa piar­da masa osoasa.

Pentru copii sunt necesare circa 525 mg de calciu, pentru adulti circa 800 mg, iar pentru femeile gravide si care alapteaza circa l 200 mg pe zi.

Organismul asimileaza numai vreo 30 la suta din calciul pe care-1 luati, spune Melba Iris Ovalle, director medical al unei clinici de osteoporoza. Trebuie, asadar, sa ingerati mult mai mult calciu decât are efectiv nevoie or­ganismul.

Din fericire, calciul este unul dintre nutrientii cel mai usor de obtinut prin dieta, mai cu seama daca mâncati produse lactate, spune Robert Recker, care conduce un centru de cercetari în osteoporoza. Doza zilnica recoman­data de calciu se gaseste în 660 ml de lapte semidegresat, 400 g de iaurt na­tural sau în 100 g de brânza tip Cedar.

Alegeti alimente cu adaos de calciu. Daca nu va plac sau nu puteti tole­ra produsele lactate, exista o sumedenie de surse de calciu fara lapte, din care sa alegeti. Numeroase sucuri si cereale contin la fel de mult calciu cât un pahar cu lapte. si unele sortimente de pâine si de snacksuri au adaos de

Calciu. >. .';<;::". i11-:. "' C-. u-.,


Osteoporoza

Mâncati legume si fructe verzi. Frunzele de salata, broccoli, varza de Bruxelles si alte legume, precum si fructele furnizeaza cantitati semnifica­tive de calciu. Fasolea, pestii cu oase si fructele uscate sunt alte surse bune ale acestui mineral.

Mâncati alimente cu soia. Anumite sortimente de alimente cu soia au adaos de calciu, dar acesta ar putea sa nu fie singurul motiv pentru care soia protejeaza oasele. Soia contine fitoestrogeni, compusi chimici care actio­neaza ca o forma mai slaba a hormonului ce protejeaza oasele, estrogenul. Desi exista unele dovezi ca aceste substante ar putea ajuta în anumite simp-tome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, înca nu exista dovezi puternice ca ele ar influenta osteoporoza. Fitoestrogenii sunt prezenti si în cerealele integrale, în legume precum cartofii, în fructe si în naut.

Suplimentati dieta. Daca aveti o dieta saraca în vitamina D sau sunteti fra­gil, mai în vârsta ori legat de casa, ar putea fi o idee buna sa luati suplimen­te de calciu, preferabil în combinatie cu vitamina D.

Luati suplimentele în timpul mesei. Calciul este absorbit mai eficient în-tr-un mediu acid. "Luati suplimentele în timpul mesei, pentru ca atunci cres­te aciditatea gastrica", sfatuieste dr. Ovalle.

Gânditi-va sa luati suplimente cu citrat de calciu. Toate suplimentele de calciu sunt la fel de eficiente, dar cele care contin carbonat de calciu ar putea produce balonari. Suplimentele cu citrat de calciu sunt mai usoare pentru stomac, spune dr. Ovalle. De asemenea, pentru o buna absorbtie su­plimentele cu citrat de calciu nu necesita un mediu de înalta aciditate. Sunt o alegere ideala pentru persoanele cu ulcer, care ar putea sa ia pastile toc­mai pentru a reduce productia de acid gastric.

Luati suficienta vitamina D. Acest nutrient este vital pentru sanatatea oa­selor, caci ajuta la transportarea calciului din sânge în oase. Multe cereale au adaos de vitamina D. Se gaseste si în majoritatea multivitaminelor. "Per­soanele mai în vârsta nu asimileaza vitamina D la fel de bine ca pe vremea când erau tinere, asa ca suplimentarea are sens", spune dr. Ovalle.

Cei care tin dieta asiatica si manânca pâine nedospita au un risc crescut de avitaminoza D. Cel mai bine ar fi sa luati un supliment care combina cal­ciul si vitamina D. Se poate lua fara reteta sau poate fi prescris de medic, încercati sa ajungeti sa suplimentati cu l 000 mg de calciu si 250 mg de vi­tamina D pe zi.

Osteoporoza

Oricine depaseste 65 de ani ar trebui sa si faca o analiza a densitatii osoase pentru a stabili daca este predispus ia osteoporoza sau daca deja o are. La unele persoane riscul este mai mare dec t la altele. Printre factorii de risc de osteoporoza se numara

la femei: lipsa de estrogen cauzata de menopauza timpurie, histerectomia
timpurie (
nainte de 45 de ani), lipsa ciclului timp de 6 luni sau mai mult din
pricina exercitiilor fizice excesive, a greutatii corporale mici sau a dietei;

la barbati: nivelul scazut al hormonului masculin testosteron;

administrarea pe termen lung a unei doze mari de corticosteroizi (pen­
tru boli ca artrita sau astmul);

antecedente famiiiaie de osteoporoza, mai cu seama daca mama a avut
fractura de sold;

alte afectiuni medicale, precum sindrom Cushing si probleme hepati­
ce sau tiroidiene;

probleme de malabsorbtie, ca boala celiaca sau boala Crohn;

imobilitate ndelungata

consum excesiv de bauturi alcoolice;

fumat.

Mergeti la medic daca intrati ntr-una dintre aceste categorii. S-ar putea sa va recomande o examinare a masei osoase. La aceste analize vi se va calcu­la densitatea osoasa comparativ cu alti barbati sau femei de aceeasi v rsta si vi se va indica eventualul pericol de osteoporoza (subtiere relativa, numita si osteopenie) sau chiar instalarea osteoporozei. Daca densitatea este mai scazuta dec t ar trebui sa fie, puteti discuta diverse optiuni de tratament, precum suplimente de calciu, vitamina D si estrogen sub forma de terapie hormonala de substitutie sau alte medicamente nehormonale, ca bisfosfona-tele si raloxifenele. Aceste tratamente ar putea preveni o viitoare pierdere de masa osoasa si reduce factorii de risc pentru anumite fracturi legate de osteoporoza, dar dovezile sunt neconcludente ca ele vor forma n mod sem­nificativ masa osoasa. Informatiile publicate la sf rsitul anului 2003 sugerea­za ca THS nu ar mai trebui considerata prima optiune n prevenirea osteo­porozei; ar trebui rezervat mai degraba pentru tratamentul de scurta durata al simptomelor de menopauza, pe termen mai lung folosindu-se alti agenti pentru a mpiedica pierderea de masa osoasa

Daca s-a constatat ca aveti osteoporoza, discutati cu medicul despre mo­dalitatile de reducere a riscului de caderi si fracturi. Va poate recomanda fi­zioterapie sau terapie ocupationala, precum si folosirea unor protectori ai soldurilor.


Osteoporoza

Bucurati-va de soare. De fiecare data când pielea este expusa în lumina soarelui, organismul produce vitamina D, care protejeaza oasele. Daca nu folositi o crema de protectie solara, 20 de minute de expunere la soare va furnizeaza circa 100 mg de vitamina D, spune dr. Ovalle. Cremele de pro­tectie solara blocheaza aproape complet producerea vitaminei D. Dar pen­tru echilibru, protejati-va pielea de prea mult soare si luati-va vitamina D din dieta, suplimente sau din ambele.

Faceti supa. Un mijloc usor de a obtine mai mult calciu în dieta este de a prepara un concentrat pentru supa din oase. Adaugati putin otet când fa­ceti concentratul - otetul dizolva calciul din oase. Aproximativ 500 ml de concentrat preparat în casa furnizeaza o cantitate egala de calciu cât l l de lapte.

Mâncati mai putina sare. Sarea epuizeaza proviziile de calciu din orga­nism în 2 feluri. Reduce cantitatea care este înmagazinata din alimente sau suplimente si sporeste cantitatea care este eliminata. "Cu cât este mai mare aportul de sare, cu atât mai mare va fi si pierderea de calciu", spune dr. Recker. Este firesc sa presarati putina sare pe mâncare, dar încercati sa evitati alimentele procesate si preambalate, care în general contin foarte multa sare.

Beti alcool în cantitate moderata. Pentru barbati asta înseamna nu mai mult de 21 de unitati standard pe saptamâna; pentru femei, 14 unitati stan­dard pe saptamâna sunt limita superioara. (O unitate este un pahar mic de vin, o singura masura de bar daca este vorba de bauturi spirtoase sau o litra de bere de tarie normala.)

Consumul excesiv de alcool afecteaza formarea oaselor si capacita­tea organismului de a asimila calciul, în plus, oamenii care beau din greu au adesea o dieta saracacioasa, ceea ce înseamna un aport mai scazut de calciu.

Faceti multe exercitii. Acestea încetinesc ritmul pierderii de masa osoa­sa si pot duce la o crestere a densitatii osoase. In principiu, orice tip de exer­citiu ajuta, dar cele mai bune pentru sanatatea oaselor sunt exercitiile "cu în­carcare de sarcina", cum ar fi mersul pe jos, în care va miscati organismul împotriva gravitatiei, si exercitiile de rezistenta, cum ar fi ridicarea de gre­utati, spune dr. Recker.

Exercitiile mai au si alte avantaje, îmbunatatind tonusul muscular, co­ordonarea musculara si echilibrul muscular, pot reduce considerabil riscul


de caderi, cauza principala a fracturilor la persoanele mai în vârsta, spune j dr. Ovalle.

Nu trebuie sa fiti culturist pentru a va întari muschii prin exercitii. Nici l nu trebuie sa mergeti la sala. Orice activitate care va ridica în picioare si va face sa va miscati împotriva gravitatiei timp de 30 de minute de 4-5 ori pe saptamâna adauga o cantitate semnificativa de masa osoasa scheletului. Mai puneti si o sedinta de 15 minute de ridicari de greutati, si oasele dvs. devin si mai puternice.

"începeti cu 30 de minute de 3 ori pe saptamâna, apoi cresteti treptat pâna la de 5 ori pe saptamâna", recomanda dr. Ovalle. Nu este nevoie sa fa­ceti toate exercitiile deodata. Le puteti presara de-a lungul zilei, de exem­plu, 15 minute dimineata si alte 15 minute mai târziu.

Iata câteva dintre cele mai bune exercitii pentru oase. . Umblatul este un exercitiu "cu încarcare de sarcina", care mareste pre­siunea asupra oaselor picioarelor si soldurilor. Presiunea stimuleaza ce-i;!» lulele care formeaza oase sa creeze masa osoasa noua, de aceea femeile '".:> care merg pe jos regulat au o densitate osoasa mai mare si mai putine ;«i fracturi decât cele sedentare.

f ;î! Alergatul, dansul, gimnastica aerobica si alte activitati de mare impact

:rf sunt si mai bune pentru cresterea osoasa decât mersul. Daca aveti deja

osteoporoza, întrebati medicul daca oasele dvs. sunt destul de rezistente

pentru exercitii de mare impact.

».''...; îndoitul mâinilor din încheieturi întareste oasele încheieturilor si reduce

"i riscul de fracturi sau alte leziuni.

.:' Activitatile gospodaresti pot întari muschii la fel de mult ca exercitiile,

' " atâta timp cât le faceti energic. Gradinaritul este bun, pentru ca implica

multe miscari de împins si tras. Chiar si a face curat în casa - stersul

prafului, datul cu aspiratorul si mersul în sus si în jos pe scari - ajuta la

mentinerea oaselor tari.

Beti mai putine bauturi racoritoare. Bauturile racoritoare, mai cu sea­ma diferitele tipuri de cola, contin fosfor, care poate sa disloce calciul din oase daca este prezent într-o concentratie prea mare comparativ cu nivelul de calciu. Trebuie sa va adaptati aportul de fosfor cu calciul, asa ca daca beti multa cola, e bine sa luati mai mult calciu. Un alt aspect negativ este ca aceste bauturi înlocuiesc adesea laptele bogat în calciu din dieta.

Daca fumati, încercati sa renuntati. Persoanele care nu renunta toata viata la fumat sunt de l O pâna la 20 de ori mai expuse riscului de a face os­teoporoza decât nefumatorii, spune dr. Recker.



Document Info


Accesari: 3080
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )